Makita LS1018L review

 Wij zijn er van overtuigd dat elke doe-het-zelver een juiste zaagmachine moet hebben. Ben je specifiek op zoek naar een afkortzaag? Dan is de Makita LS1018L mogelijk een ideale keus voor jou. Met dit apparaat voer je allerlei zaagklussen moeiteloos uit, geniet je van meerdere handige features en ben je ook in staat om grote objecten door te zagen.

In dit artikel benoemen we de belangrijkste voordelen, de nadelen, ervaringen van andere kopers en we geven je nog twee alternatieven. Ondertussen vind je ook nog informatie over waar je dit apparaat kunt kopen. Al met al bevat deze individuele review alle informatie die je nodig hebt om een nieuwe afkortzaag uit te kiezen. Kunnen wij deze afkortzaag van Makita aanraden? Ja, absoluut.

Makita LS1018L afkortzaag

De voordelen van de Makita LS1018L

Het is niet voor niets dat wij deze afkortzaag in het artikel ‘de beste afkortzaag’ uitgeroepen hebben tot de beste koop. Nee, dit is te danken aan een perfecte samenkomst van handige features, een relatief gunstig prijskaartje en een hoge kwaliteit. Met deze afkortzaag kan je simpelweg jarenlang allerlei zaagklussen op een makkelijke en soepele manier uitvoeren.

Om jou zo uitgebreid mogelijk te kunnen informeren, hebben wij allereerst de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

 • Zaagblad diameter van 260 millimeter
 • Verstek zagen mogelijk
 • Gebruiksvriendelijke bediening
 • Zeer nauwkeurig
 • Inclusief trekfunctie
 • Onwijs veilig
 • Inclusief handige accessoires

Zaagblad diameter van 260 millimeter

Als doe-het-zelver moet je ongetwijfeld wel eens grote objecten doorzagen. Denk hierbij aan dikke houten balken of een grote plaat. Met de Makita LS1018L is het doorzagen van dergelijke grote objecten prima te doen, met dank aan het zaagblad van 260 millimeter groot. Dit zaagblad stelt je in staat om moeiteloos grote objecten door te zagen.

Volgens opgave van Makita is het mogelijk om werkstukken tot 90mm dik door te zagen. Dit betekent dat je met deze afkortzaag nagenoeg alle zaagwerkzaamheden tot een goed einde kunt volbrengen. Onwijs handig!

Verstek zagen mogelijk

Een bijkomend voordeel van bovengenoemd zaagblad is dat je ook nog in verstek kunt zagen. De kop van deze zaag is namelijk naar zowel links als naar rechts te kantelen, waardoor je zowel links als rechts van de zaag in verstek kunt zagen. De exacte cijfers zijn als volgt:

 • Draaibaar tot 47 graden naar links
 • Draaibaar tot 61 graden naar rechts
 • Klikstops bij zowel links als naar rechts op 0 graden, 15 graden, 22,5 graden, 33,6 graden en 45 graden.

Door de zaag naar links te draaien, kan je objecten tot maximaal 50 mm dik doorzagen. Door de zaag naar rechts te draaien, kan je objecten tot maximaal 30 mm dik doorzagen. Hoe ideaal is dat? De combinatie van verstek te zagen en het grote zaagblad haalt het beste naar voren in deze afkortzaag.

Gebruiksvriendelijke bediening

Als doe-het-zelver werk je wellicht niet al te vaak met de verschillende elektrische gereedschappen. Het is dan ook onwijs prettig als een machine een duidelijke en simpele bediening heeft; dat is absoluut het geval bij deze Makita LS1018L afkortzaag. Bij het bedienen van deze machine kan je onder meer gebruik maken van de meegeleverde materiaalklem en tafelverbreders.

Makita LS1018L Gebruiksvriendelijke bediening

Dankzij deze meegeleverde accessoires (waarover later meer) werkt de afkortzaag simpelweg onwijs prettig. Daarnaast kent de machine niet al te veel knopjes en instellingen, waardoor je al met al zeer prettig kunt werken. De gebruiksvriendelijke bediening is in onze ogen absoluut één van de belangrijkste voordelen.

Zeer nauwkeurig

Als je een (groot) object in maat wilt gaan zagen, ben je uiteraard op zoek naar 100% nauwkeurigheid. Als je met deze afkortzaag aan de slag gaat, ben je verzekerd van een nagenoeg perfecte nauwkeurigheid. Dit is onder meer te danken aan de laserlijn.

Deze afkortzaag heeft een onafhankelijk bedienbare laser. Met dank aan deze laser kan je een perfecte zaaglijn projecteren, waardoor jij alleen maar die zaaglijn hoeft te volgen. Je bent daardoor verzekerd van een rechte lijn en kunt dus zeer nauwkeurig werken.

Het is goed om te weten dat deze laser op batterijvoeding werkt. Je hebt twee AA batterijen nodig om gebruik te kunnen maken van deze laser. Dankzij de laser ben je dus in staat om zeer precies te werken, zodat je uiteindelijk van het beste eindresultaat kunt genieten. Handig als je bijvoorbeeld een tuinhuisje, een schommel of een ander meubelstuk gaat maken.

Inclusief trekfunctie

Bij het uitzoeken van een afkortzaag is het altijd van belang om op de eventuele aanwezigheid van de trekfunctie te letten. Deze trekfunctie zorgt ervoor dat je ook brede werkstukken moeiteloos kunt verzagen. Volgens de cijfers van Makita is het mogelijk om stukken van 310 mm breed door te zagen. Bijkomend voordeel is dat je dankzij de trekfunctie zelf weinig kracht hoeft te geven; het zware werk wordt immers door deze machine verricht.

Makita LS1018L trekfunctie

Bij de Makita LS1018L ben je bovendien verzekerd van een soepele werking van deze trekfunctie. Dat is weer te danken aan de unieke lagering van beide geleidingsstangen. Deze stangen kunnen op een perfecte manier bewegen, zodat de radiaalbeweging (bij de trekfunctie) op een soepele manier uitgevoerd wordt. Onder meer dit voordeel zorgt ervoor dat je zelf nagenoeg geen kracht hoeft te geven.

Onwijs veilig

Makita is één van de fabrikanten die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Dat bewijst de fabrikant bij dit model ook door verschillende veiligheidsfeatures. Zo valt direct de transparante beschermkap op. Deze kap zorgt ervoor dat je beschermd wordt, maar dankzij de transparantie behoud je wel altijd het perfecte zicht op de zaagwerkzaamheden. Je geniet dus van een prima bediening én van een veilige situatie tegelijkertijd.

Daarnaast kan je de schakelaar van de machine vergrendelen met een hangslot. Hiermee voorkom je, op een tamelijk simpele manier, dat andere mensen de machine aan zetten. Deze mogelijkheid komt dus prima van pas voor huishoudens met (jonge) kinderen. Dankzij het hangslot hebben de kinderen simpelweg geen mogelijkheid om de zaag te gebruiken.

Een andere veiligheidsfeature is de zogeheten soft start. Deze functie zorgt ervoor dat de machine eerst op lage toeren draait, zodat de zaag op de juiste manier in het object ‘geduwd’ kan worden. Hierdoor behoud je altijd de optimale controle over de zaag én over je zaagwerkzaamheden.

Tot slot willen we ook de elektronische motorrem nog aanstippen. Op het moment dat jij de schakelaar los laat, zorgt deze rem ervoor dat de zaag direct ernstig vertraagd wordt. Sterker nog; de zaag komt binnen enkele seconden volledig tot stilstand. Je hebt hierdoor altijd de optimale controle over de machine en kunt te allen tijde op een veilige manier werken. Dit is één van de voordelen wat we hierboven bedoelden met de gebruiksvriendelijke bediening.

Inclusief handige accessoires

We hebben het reeds hierboven al vernoemd, maar je krijgt bij deze afkortzaag meerdere handige accessoires meegeleverd. Deze accessoires hebben we in onderstaand rijtje opgesomd:

 • Dopsleutel
 • Tafelverbreder
 • Stofzak
 • Materiaalklem
 • Afsteldriehoek

Deze accessoires stellen je in staat om op een nóg prettigere manier gebruik te maken van deze afkortzaag. Wil je graag zien hoe je deze machine uit kunt pakken, kunt installeren en vervolgens kunt gebruiken? Daarvoor verwijzen we je graag naar onderstaande video:

De nadelen van de Makita LS1018L

Aan de hand van bovenstaande voordelen kan je concluderen dat we met een uitermate prettige en hoogwaardige afkortzaag te maken hebben. Ondertussen moeten we ook kritisch naar de machine blijven kijken. Als we dat doen, noteren we toch enkele nadelen:

 • Verstek zagen werkt niet altijd 100% nauwkeurig
 • Slechts 1 zaagblad
 • Aan de zware kant

Verstek zagen werkt niet altijd 100% nauwkeurig

Je hebt hierboven kunnen lezen dat prima mogelijk is om in verstek te zagen. Helaas moeten we constateren dat dit niet 100% nauwkeurig werkt. Uit ervaring blijkt namelijk dat in een hoek van 15 graden alles prima werkt. Maar, als je naar een hoek van 45 graden gaat, blijkt het dat de zaagkop ongeveer 1 graden afwijkt. In een hoek van 45 graden verstek zagen, is dus niet daadwerkelijk een hoek van 45 graden. Hier moet je goed rekening mee houden, aangezien dit van (grote) invloed op het uiteindelijke resultaat kan zijn. Bij ingenieuze bouwwerken telt namelijk elke centimeter.

Slechts 1 zaagblad

Voor deze zaagmachine betaal je een bedrag van ongeveer 400 euro bij onze partners Gereedschapscentrum & Toolmax. Dat is zeker een reëel bedrag, gezien alle voordelen van deze machine. Het is echter opmerkelijk dat je ondanks dit bedrag slechts 1 zaagblad meegeleverd krijgt. Het zaagblad dat je standaard meegeleverd krijgt, is een zogeheten B-08981 zaagblad Makblade 260 mm. Met dit zaagblad kan je onder meer hout, spaanplaat, mdf, laminaat en parket op gewenste maat zagen, maar het zou toch prettiger zijn als je nóg een zaagblad meegeleverd zou krijgen. Gezien het prijskaartje is dat ook iets wat we wellicht verwacht hadden.

Aan de zware kant

Als je een afkortzaag aanschaft, is het hoogstwaarschijnlijk de bedoeling dat deze op een vaste plek blijft staan. De meeste afkortzagen zijn namelijk relatief groot en zijn niet al te makkelijk te verplaatsen. Dat geldt ook zeker voor deze afkortzaag van Makita. Met een totaalgewicht van 19,9 kilogram is dit een behoorlijk zware zaag. Onder meer tijdens de installatie is dit iets waar je rekening mee moet houden; je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de afkortzaag een onwijs stabiele ondergrond heeft. Aangezien deze afkortzaag standaard zonder onderstel geleverd wordt, moet je een stevige werkbank of een stevige tafel zorgen.

Makita LS1018L nadelen

Ervaringen van andere kopers

Het mag duidelijk zijn dat wij behoorlijk te spreken zijn over de Makita LS1018L. In onze ogen is dit een uitgebreide, een kwalitatief hoogwaardige en een veilige afkortzaag. Je kunt meerdere zaagwerkzaamheden moeiteloos uitvoeren en je bent verzekerd van de gekende kwaliteit van Makita. Maar, wat vinden andere kopers nou van deze zaag? Raden zij deze afkortzaag ook aan?

Als we bij onze partners naar de reviews van de kopers kijken, zien we dat nagenoeg iedereen tevreden is. Onder meer de volgende opmerkingen komen naar voren:

 • Werkt perfect, lekker vlot
 • Fijn om mee te werken
 • Fijn apparaat, handig in gebruik
 • Duurzaam, hoge kwaliteit, handig in gebruik
 • Prima zaag, goed instelbaar. Voelbare kwaliteit voor een hele scherpe prijs
 • Mooie machine voor precisie werk
 • Laser werkt goed

Zijn er dan ook nog negatieve beoordelingen te vinden? Nou, eigenlijk niet. 1 gebruiker geeft aan dat de zaag op lage snelheid ietwat in onbalans is, maar dat is redelijk ‘standaard’ voor een afkortzaag. Het is van belang dat de zaag op hoge snelheid in balans is en dat is absoluut het geval bij de Makita LS1018L; dat wordt ook beaamd door dezelfde gebruiker.

Een andere gebruiker geeft aan dat de veiligheidspin ongelooflijk strak vast zat. Zij is dan ook een tijdje bezig geweest met het ontgrendelen van de veiligheidspin. Dit is uiteraard niet prettig, maar het geeft wel aan dat Makita zeer bewust met de veiligheid bezig is.

Over het algemeen zijn de beoordelingen van de kopers dus onwijs positief. Dat sterkt ons in de gedachte dat deze afkortzaag van Makita onwijs veel te bieden heeft. Bovendien sluiten de bovengenoemde opmerkingen precies aan op de voordelen die wij hierboven benoemd hebben. Meerdere kopers geven immers ook aan dat de machine handig/prettig in gebruik is.

Het product kopen

Heb je naar aanleiding van deze review interesse gekregen om de Makita LS1018L? Begrijpelijk! Deze afkortzaag heeft immers onwijs veel te bieden. Maar, waar kan je nou deze afkortzaag kopen en tegen welke prijs? Hieronder hebben wij een overzicht geplaatst met daarin onze partners die de Makita LS1018L aanbieden. Door op één van de linkjes te klikken, krijg je direct zicht op de prijs en leveringsvoorwaarden:

Alternatieven

Spreekt deze Makita LS1018L jou onwijs aan? Maar is de prijs wellicht iets te hoog voor je? Of is het apparaat niet meer verkrijgbaar bij onze vaste partners? Dan hebben wij alsnog goed nieuws voor je; wij hebben namelijk twee alternatieven voor je weten te vinden. Lees de reviews van deze alternatieven hieronder door en mogelijk sluit één van deze afkortzagen beter op jouw wensen en behoeften aan.

Metabo afkortzaag KGS254M – 1800 Watt

Deze afkortzaag van het merk Metabo is op veel vlakken vergelijkbaar met de hierboven besproken Makita. Daarbij kunnen we ook direct aangeven dat deze variant een stuk goedkoper is. Bij onze partner Bol.com betaal je bijvoorbeeld een bedrag van slechts 305,00 voor de Metabo KGS254M afkortzaag.

Net zoals de variant van Makita heeft deze afkortzaag enkele handige features. Eén van de features die direct opvalt, is de prettige laserlijn. Dankzij deze laserlijn ben je in staat om zeer nauwkeurige zaagsneden te maken. Het afzagen van bijvoorbeeld een lange of brede plank wordt hierdoor een stuk makkelijker.

DeWalt DWS774SET

Een ander alternatief is deze DeWalt DWS774SET. Deze afkortzaag heeft enkele overeenkomsten, maar ook zeker enkele belangrijke verschillen. Mede vanwege deze verschillen is deze afkortzaag mogelijk interessanter voor jou dan de Makita LS1018L.

Deze afkortzaag wordt in de vorm van een set geleverd. Je krijgt namelijk niet alleen de afkortzaag geleverd, maar ook een stabiel en handig onderstel. Dankzij dit onderstel kan je op een prettige manier met de afkortzaag werken. Bovendien stelt dit onderstel je ook in staat om behoorlijke grote objecten te bewerken.

Tresna.nl
Logo