Als doe-het-zelver kom je continue voor uitdagende projecten te staan. Dit is bijzonder leuk, aangezien het een voldaan gevoel geeft zodra deze projecten succesvol afgerond zijn. Maar, voordat je een dergelijk project succesvol af kan ronden, heb je wel de beschikking over het juiste gereedschap nodig.
Om jou hier een handje mee op weg te helpen, hebben wij dit artikel geschreven. In dit artikel bespreken wij de verschillende must haves voor een doe-het-zelver. Oftewel; de (elektrische) gereedschappen die bij geen enkele doe-het-zelver mag ontbreken.
Schroevendraaiers
Bij ongelooflijk veel klussen werk je met schroeven. Het is dan ook erg handig als je een uitgebreide schroevendraaier set tot je beschikking hebt. Bij onze partner Coolblue kan je dergelijke sets vinden. De set die hiernaast afgebeeld staat, bevat bijvoorbeeld vijftien verschillende schroevendraaiers.
Het lastige van een schroef is dat deze verschillende kenmerken kan hebben. Het verschil wordt onder andere door de kop gemaakt, maar ook in de breedte van de schroevendraaier. Als we het over de kop hebben, hebben we het over bijvoorbeeld een kruiskop, een zeskantige kop of een torx.
Voor elke doe-het-zelver kan een uitgebreide schroevendraaier set dan ook absoluut niet ontbreken. Een schroevendraaier is een veelzijdig stuk gereedschap die in vele soorten klussen prima van pas komt.
Boormachine
Een ander zeer belangrijk stuk (elektrisch) gereedschap is een boormachine. Als je aan een klus gaat beginnen, is de kans onwijs groot dat je een boormachine nodig hebt. Voor een doe-het-zelver is het dan ook aan te raden om te investeren in een goede boormachine.
Gelukkig helpen wij jou daar een handje mee. Op onze website kan je namelijk vele reviews over uiteenlopende boormachines vinden. Neem de reviews op je gemak door en kies de beste boormachine uit.
Bij het uitzoeken van een boormachine heb je de keus uit een handboor of een elektrische boormachine. Met een elektrische boormachine heb je meer kracht, waardoor je de werkzaamheden sneller uit kunt voeren. Maar, uiteraard is het prijskaartje van een elektrische boormachine wel hoger.
Als je voor een elektrische boormachine gaat, is het belangrijk om de juiste beitjes en boortjes te hebben. Deze boortjes kan je min of meer als opzetstuk op de boormachine plaatsen. Vervolgens kan je de gewenste kluswerkzaamheden op een snelle en veilige manier uitvoeren.
Op lastig te bereiken plekken is een elektrische boormachine niet al te handig. Mede daarom raden wij doe-het-zelvers aan om ook naar een handboor te kijken. Een handboor is makkelijk in gebruik, weegt niet zo veel en heeft (meestal) een compact formaat. Hierdoor is een handboor prima geschikt voor lastig te bereiken plekken of om hele kleine gaatjes te boren.
Zaag
In navolging op de boormachine kan uiteraard een zaag ook niet ontbreken. Op onze website kan je ongelooflijk veel verschillende zagen vinden. We maken hierbij onderscheid tussen de vele verschillende soorten zagen:
Al deze verschillende zagen hebben specifieke kenmerken en bijbehorende voor- en nadelen. Voor elke doe-het-zelver is een zaag onmisbaar. Er is namelijk geen vergelijkbaar stuk gereedschap met dezelfde functie als een zaag.
Mocht je interesse in een zaag hebben, is het van belang om je vooraf enkele vragen te stellen. Hoe vaak heb je de zaag nodig en wat voor zaagwerkzaamheden dien je uit te voeren? Als je op die vragen een sluitend antwoord hebt, kan je op onze website genoeg inspiratie op doen voor een juiste keuze.
Als je een beginnende doe-het-zelver bent, kan het overigens ook perfect zijn om met een handzaag te beginnen. Een handzaag is licht, is niet al te duur en werkt erg simpel. Het is dan ook een prima zaag om mee te starten.
Hamer
Moet je bij bepaalde kluswerkzaamheden ook gaan slopen? Of moet je spijkers in een (houten) muur slaan? In beide gevallen komt een hamer prima van pas. Met een hamer is het mogelijk om een flinke kracht over te brengen. Mede hierom is een hamer voor elke doe-het-zelver eigenlijk onmisbaar. Als je op zoek naar een nieuwe hamer gaat, heb je ook voldoende keus.
Tang
Bij vele klussen heb je ook een tang nodig. Het leuke van een tang is dat hier behoorlijk veel varianten van bestaan. Voor een doe-het-zelver zijn er sowieso enkele tangen die prima van pas komen. We hebben het hierbij onder andere over een combinatietang, een waterpomptang, een kniptang en/of een nijptang.
Hulpmiddelen
Hierboven hebben we enkele belangrijke (elektrische) gereedschappen besproken. Met dergelijke gereedschappen is het mogelijk om een klus tot een goed eind te brengen. Om dit proces te bespoedigen, kan je ook voor meerdere hulpmiddelen kiezen.
Wij hebben hieronder de belangrijkste hulpmiddelen voor jou op een rijtje gezet. Deze hulpmiddelen mogen eigenlijk ook niet ontbreken in de collectie van een doe-het-zelver.
Schroeven, pluggen en spijkers
Bij ongeveer alle klussen in en rondom het huis heb je één van de bovengenoemde spullen nodig. Voor een doe-het-zelver is het dan ook prettig als deze spullen binnen handbereik zijn. We willen je dan ook graag aanraden om je gereedschapskoffer met schroeven, pluggen en spijkers te vullen.
Je kunt hierbij het beste voor de meest gangbare maten gaan. Bovendien kan je, middels gezond verstand, bepalen welke spullen voor jou het meest geschikt zijn.
Bouten en moeren
Bovenstaand verhaal over de schroeven, pluggen en spijkers kunnen we eigenlijk kopiëren en plakken. We moeten daarbij het onderwerp alleen even naar ‘bouten en moeren’ aanpassen. Deze twee spullen heb je namelijk ook veelvuldig nodig.
Als je een klus in of rondom het huis aan wilt pakken, zorg dan dat je voldoende bouten en moeren tot je beschikking hebt.
Ringsleutels en moersleutels
Een doe-het-zelver heeft ook behoefte aan ringsleutels en aan moersleutels. Deze twee producten hebben een ietwat simpele werking, maar zijn toch ontzettend handig. Bij bepaalde werkzaamheden je dergelijke spullen zelfs specifiek nodig.
We willen je dan ook graag aanraden om ook ringsleutels en moersleutels in je gereedschapskoffer te stoppen.
Meetlat
Het uitvoeren van kluswerkzaamheden in en rondom het huis is ontzettend leuk. Dit wordt nog leuker als je ook het gewenste eindresultaat weet te behalen. Daarvoor is het noodzakelijk om naar perfectie te streven. Een kleine afwijking kan namelijk grote gevolgen hebben bij een klus. Mede daarom willen wij elke doe-het-zelver aanraden om een meetlat of rolmaat te hebben.
Een dergelijk stuk gereedschap staat te boek als een handig hulpmiddel. Het is bovendien niet al te prijzig en neemt weinig ruimte in beslag. Wat zou je dan nog tegen houden om geen meetlat te kopen en in je gereedschapskoffer te stoppen?
Waterpas
In het verlengde van het stuk over de meetlat valt de waterpas. Met een waterpas is het mogelijk om te meten of een bepaald object recht hangt of staat. Bij vele kluswerkzaamheden komt een waterpas dan ook prima van pas. Het is dan helemaal prettig als je deze standaard in je gereedschapskoffer hebt zitten. Absoluut een aanrader.
Oordoppen
Als je met (elektrische) gereedschappen aan de slag gaat, kan er een behoorlijk geluidsniveau ontstaan. Om jezelf en je gehoor te beschermen, is het gebruik van oordoppen dan ook absoluut aan te raden.
Wij helpen je hier een handje bij. We hebben namelijk meerdere artikelen geschreven waarin we nader naar oor bescherming kijken. Lees bijvoorbeeld het artikel ‘Oordoppen op maat’.
Handschoenen
Heb je wel eens met een hamer op je vinger geslagen? Je ziet dan direct dat je vinger blauw/paars wordt. Ook kan er een behoorlijke pijn in de vinger ontstaan. Dit kan je op twee manieren echter voorkomen:
- Door niet op je vinger te slaan
- Door handschoenen te dragen
Werkhandschoenen zien er niet altijd even dik uit, maar toch hebben ze een prima beschermende functie. Daarnaast is het ook prettig om werkhandschoenen te dragen als je op een koude dag in de buitenlucht moet werken.
Gereedschapskoffer
Waar ga je bovenstaande (elektrische) gereedschappen en hulpmiddelen bewaren? Als je een gereedschapskoffer hebt, heb je al deze spullen bij elkaar. Dat is wel zo handig.
De aanschaf van een gereedschapskoffer is dan ook een absolute must have voor een doe-het-zelver.
Slotwoord
Uiteraard zijn er nog veel meer elektrische gereedschappen en hulpmiddelen die voor een doe-het-zelver uitkomst kunnen bieden. In dit artikel hebben we echter de meest gangbare spullen opgenoemd. Mochten de klussen gaandeweg nou steeds gecompliceerder worden, kan het lonend zijn om te investeren in ander gereedschap.
Onder andere een tegelsnijder, een leidingzoeker, een lasapparaat, een workmate, een bankschroef, een popnageltang, een verfspuit, een lamellenfrees, een kruislijnlaser en een schaafmachine kunnen voor een doe-het-zelver toegevoegde waarde hebben. De ervaring leert echter dat deze gereedschappen niet al te vaak gebruikt worden. In dit artikel heb je dan ook met name gereedschappen kunnen vinden die wél veel gebruikt worden door doe-het-zelvers.