Metabo afkortzaag

Heb je een staaf die een stukje te lang is? Heb je een houten plank die je graag een paar centimeters korter wil maken? In dergelijke gevallen kan een afkortzaag de welkome oplossing bieden.

Afkortzaag Metabo

Met een afkortzaag is het mogelijk om materialen op de gewenste lengte nauwkeurig af te zeggen. Een afkortzaag is elektrisch aangestuurd en bestaat uit twee delen; het platform en de zaag. De zaag moet worden afgestemd op het materiaal. Dat wil zeggen; voor een houten plank heb je een ander zaagblad nodig dan voor een metalen staaf bijvoorbeeld.

Het is dan ook noodzakelijk om meerdere zaagbladen aan te schaffen. Maar, uiteindelijk is de afkortzaag zelf het belangrijkste. Eén van de grootste leveranciers van afkortzagen is Metabo. In dit artikel hebben we de meest populaire afkortzagen van Metabo op een rijtje gezet.

Op deze manier hopen wij jou te informeren over de vele mogelijkheden. We hebben dan ook overzichtelijk de voor- en nadelen van de afkortzagen van Metabo op een rijtje voor je gezet.

[table id=43 /]

Voor de doe-het-zelvers

Metabo heeft verschillende lijnen in het assortiment. Het belangrijkste onderscheid valt te maken tussen afkortzagen die bestemd zijn voor doe-het-zelvers en afkortzagen die bestemd zijn voor de professionals.

Hieronder kan je drie populaire afkortzagen vinden die bestemd zijn voor de doe-het-zelvers.

Metabo KS 216M Lasercut Metabo KGS 216M Lasercut

Met deze afkortzaag is het eenvoudig om nauwkeurig houten objecten of MDF-platen te zagen. Je kan erg nauwkeurig zagen, door de geïntegreerde laser. Als je de geïntegreerde laser met het zaagblad volgt, blijf je hoe dan ook recht zagen.

Een bijkomend voordeel is de zaagdieptebegrenzer die op deze afkortzaag aanwezig is. Met deze begrenzer kan je nooit té diep zagen en bepaal je op een simpele manier de zaagdiepte.

Het zaagbereik van de Metabo KGS 216 M is ook uitermate interessant. De maximale zaagbreedte bedraagt namelijk 305 millimeter. Dat is erg breed en daardoor kan je ook grote en brede objecten doorzagen.
Een breed object blijft overigens ook altijd stabiel liggen, dankzij de uittrekbare tafelverbredingen.

Wil je deze zaag af en toe verplaatsen? Het gehele apparaat weegt 14 kilogram en is daardoor relatief flexibel. Tevens heeft dit apparaat ergonomische handgrepen, waardoor je op een fijne manier aan het werk kan gaan.

Wil je stofvrij werken? Ook dat kan door middel van de stofzak. Deze vangt het stof op, waardoor je in een schone omgeving blijft werken.

Helaas zijn er ook enkele nadelen te benoemen bij deze afkortzaag. Allereerst blijkt dat bij langdurig gebruik, de stofzak onvoldoende inhoud heeft. Hierdoor komt er alsnog stof vrij; dat is uiteraard niet wenselijk.

Ook is het snoer aan de korte kant. De snoer, voor in het stopcontact, bedraagt maar 2 meter. Dat is aan de korte kant en daardoor ben je enigszins beperkt in de bewegingsvrijheid.

De stofzak heeft onvoldoende inhoud bij langdurig gebruik.
Conclusie:
Deze afkortzaag is uitermate geschikt voor de doe-het-zelvers die nauwkeurig willen zagen. Dankzij het grote zaagbereik kan je tevens grote en brede objecten zagen. De geïntegreerde laser, de geïntegreerde verlichting en de zaagdieptebegrenzer zijn ook érg fijne features.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Groot zaagbereik
 • Erg nauwkeurig
 • Ergonomisch
Nadelen
 • Stofafzuiging onvoldoende bij langdurig gebruik
 • Snoer is te kort

Metabo KGS 254 M

Metabo KGS 254 M

Ben je een doe-het-zelver en ben je op zoek naar een fijne afkortzaag? In het assortiment van Metabo kan je genoeg fijne afkortzagen vinden. Eén van de populairste varianten is de KGS 254 M I Plus.

De motor bij deze afkortzaag is simpelweg krachtig te noemen. Het vermogen van de motor is 1800 watt en het maximum toerental per minuut ligt op 4500. Hierdoor is het mogelijk om door brede en grote objecten heen te zagen.

Dat wordt bovenal versterkt door het grote zaagblad. Het zaagblad heeft een diameter van 254 millimeter. Hierdoor kan je flinke objecten moeiteloos doorzagen. Dit geldt voor zowel houten objecten als voor MDF-platen.

Ook is het mogelijk om het werkblad van deze Metabo KGS 254 M te vergroten. Hierdoor kan je brede werkstukken stabiel op de tafel leggen. Ook is de trekfunctie hierbij erg handig.

Wil je graag nauwkeurig zagen? Dankzij de ingebouwde verlichting en de geïntegreerde laser is dat een fluitje van een cent. Je weet, dankzij deze features, 100 procent zeker dat je tot op de millimeter nauwkeurig zaagt.

Ook hoef je niet bang te zijn om té diep te zagen. Nee, dankzij de zaagdieptebegrenzer kan je simpelweg de zaagdiepte instellen. Met deze afkortzaag heb je dan ook allerlei instellingen zelf in de hand. Hoe prettig is dat?
Je kan ook nog verstek zagen met deze afkortzaag. Je kan tot 47 graden aan de linkerkant zagen.

Bij aankoop van deze afkortzaag krijg je de volgende accessoires meegeleverd:

 • Zaagblad (48T)
 • Stofzak
 • Materiaalklem
 • Gereedschap voor wisselen van zaagblad
 • Handleiding

Helaas heeft ook deze afkortzaag enkele nadelen. Een groot nadeel is bijvoorbeeld de beperkte inhoud van de stofzak. Als je langdurig aan het werk bent, zit de stofzak al snel vol.

Ook maakt de afkortzaag behoorlijk veel lawaai, zeker bij langdurige zware belasting. Op den duur kan dat als storend ervaren worden. Overigens is het ook aan te raden om met gehoorbescherming te werken; je kan beter het zekere voor het onzekere nemen.

De stofzak heeft onvoldoende inhoud bij langdurig gebruik.
Conclusie:
Deze afkortzaag is uitermate geschikt voor de doe-het-zelvers die veel en nauwkeurig willen zagen. Met de geïntegreerde laser, de ingebouwde verlichting en de dieptebegrenzer weet je zeker dat je erg nauwkeurig zaagt. Dankzij het hoge vermogen kan je ook moeiteloos door dikke, grote en brede objecten heen zagen.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Groot zaagbereik
 • Krachtig
 • Nauwkeurig
Nadelen
 • Geluidsniveau
 • Stofzak te snel vol

Metabo KGS 305 M

Metabo KGS 305 M

Wil je af en toe ook zware zaagwerkzaamheden uit kunnen voeren? In het assortiment van Metabo valt dan eigenlijk direct de KGS 305 M op.

Deze afkortzaag heeft een aluminium constructie en een zaagblad van 305 millimeter. Hierdoor is het een fluitje van een cent om zware zaagwerkzaamheden uit te voeren. Hier hoef je dus geen professional voor te zijn, dankzij deze afkortzaag.

De afkortzaag heeft overigens een vermogen van maar liefst 1600 watt en kan 3700 toeren per minuut draaien. Je hebt dus een erg krachtige machine tot je beschikking.

Heb je echt brede objecten die je door wil zagen? Dankzij de geïntegreerde en traploze uittrekbare tafelverbredingen kan je de tafel nog breder maken. Je hebt met deze afkortzaag dus een ongeëvenaard zaagbereik.

Wil je 100 procent nauwkeurig zagen in objecten? Dat kan met de Metabo KGS 305 M. Ja, je kan de geïntegreerde laser hiervoor gebruiken. Als je, gedurende het zagen, deze laser volgt, weet je zeker dat je de juiste lijn te pakken hebt.

Bij aankoop van deze afkortzaag krijg je ook enkele accessoires meegeleverd, te weten:

 • Hardmetalen zaagblad (56-tands)
 • 2 geïntegreerde tafelverbredingen
 • Afkortgeleider
 • Materiaalklem
 • Gereedschap voor het wisselen van zaagblad
 • Kabelopwikkeling
 • Spaanopvangzak
 • Handleiding

Metabo KGS 305 M 3Helaas is de bovenste genoemde accessoire ook direct een nadeel. Je krijgt namelijk maar één zaagblad meegeleverd die alleen geschikt is voor hout. Als je in andere materialen wil zagen, dien je dus nog separaat zaagbladen aan te schaffen.

Een ander nadeel is het gewicht van deze afkortzaag. Het gehele apparaat weegt een kleine 20 kilogram. Hierdoor ben je niet zo flexibel met deze afkortzaag.

Je krijgt maar één zaagblad meegeleverd bij de aankoop.
Conclusie:
Deze afkortzaag is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die zware zaagwerkzaamheden uit moet voeren. Dankzij onder andere het grote zaagblad, de geïntegreerde tafelverbredingen en de lasergeleider is het zagen met deze afkortzaag een genot.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Groot zaagblad
 • Nauwkeurig
 • Tafelverbredingen
Nadelen
 • Maar één zaagblad meegeleverd
 • Aan de zware kant

Voor de professionals

De hierboven genoemde afkortzagen zijn allemaal bestemd voor de doe-het-zelvers. Maar, Metabo heeft ook nog een hele lijn met afkortzagen voor de professionals. De professionals hebben namelijk, over het algemeen, iets andere wensen aan een afkortzaag.

Hieronder kan je erg populaire afkortzagen vinden uit het assortiment van Metabo die toegespitst zijn op de professionals.

Metabo KGSV 72 XACT

Metabo KGSV 72 XACT

Als professional zijnde heb je waarschijnlijk vaak, of in ieder geval regelmatig, te maken met grote en zware zaagwerkzaamheden. De Metabo KGSV 72 XACT biedt daarvoor dé oplossing.

Heb je grote objecten die je door wil zagen? Dankzij de tafelverbreding is het mogelijk om ook dergelijke objecten stabiel neer te leggen en door te zagen. De maximale zaagbreedte is 305 millimeter; dat is behoorlijk groot.

Wil je verstek zagen? Ook dat is een mogelijkheid. Sterker nog; je hoeft de verstekhoeken niet eens meer zelf uit te rekenen. Nee, met de verstelbare winkelhaak op het aanslagsysteem gaat dat automatisch. Hoe fijn is dat? Dat scheelt een professional erg veel tijd.

Uiteraard wil je nauwkeurig werk afleveren als professional zijnde. Mede daarom heeft deze afkortzaag de beschikking over een dubbele lijnlaser. Door deze laserlijn te volgen, kan je simpelweg erg nauwkeurig zagen.

De motor van deze afkortzaag is overigens ook noemenswaardig. De motor levert namelijk een vermogen van 1800 watt. Dat is, in vergelijking met de concurrentie, gemiddeld prima. Maar, met name het maximale toerental valt op; dat is 6300 toeren per minuut. Hierdoor kan je snel én efficiënt werken.

Een ander voordeel is het snoer van 3 meter lang. De meeste afkortzagen hebben een snoer van 2 meter. Deze extra meter geeft je echter net dat beetje extra bewegingsvrijheid.

Zijn er dan helemaal geen nadelen te vinden bij deze afkortzaag? Ja, toch wel. We willen graag twee nadelen benoemen.
Allereerst is de laserlijn niet altijd even goed zichtbaar in het donker. Het is dan ook aan te raden om de geïntegreerde led-verlichting altijd aan te hebben.

Een ander nadeel is het hoge gewicht van de afkortzaag. Het gehele apparaat weegt een ruime 18 kilogram. Als Metabo het voor elkaar had gekregen om dit gewicht ietwat omlaag te krijgen, zou dat erg fijn zijn geweest. Helaas is dat niet het geval; hou hier rekening mee bij de aankoop.

De laserlijn is niet goed zichtbaar in het donker.
Conclusie:
Deze afkortzaag is uitermate geschikt voor de professional die zware zaagwerkzaamheden op regelmatige basis uit moet voeren. Deze machine is krachtig, nauwkeurig en betrouwbaar. Helaas is de laser verlichting niet altijd goed zichtbaar in het donker en is het apparaat behoorlijk zwaar.

► Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Nauwkeurig
 • Groot zaagbereik
 • Krachtige motor
Nadelen
 • Laserlijn niet altijd goed zichtbaar
 • Aan de zware kant

Metabo KGS 315

Wil je nauwkeurig, precies, snel en efficiënt zagen? Voor een professional is dat uiteraard noodzakelijk. Gelukkig heeft Metabo een dergelijke afkortzaag in het assortiment; de Metabo KGS 315. Metabo KGS 315

Deze afkortzaag is met name bedoeld voor de professionals die een afkortzaag op regelmatige basis nodig hebben. Dankzij de dubbele functie van deze afkortzaag kan je alle kanten op. Ja, een dubbelfunctie. Deze zaag kan namelijk ook als radiaalzaag gebruikt worden, dankzij de verstekzaag in combinatie met de trekfunctie.

Heb je grote objecten die je door wil zagen? Maak dan gebruik van de geïntegreerde uittrekbare tafelverbredingen. Dankzij deze verbredingen ben jij in staat om brede objecten simpel door te zagen.

Een unieke feature van deze afkortzaag is de mogelijkheid tot het wijzigen van het toerental. Op die manier heb je de volledige controle over je zaagwerkzaamheden. Metabo duidt dit zelf aan met de benaming Vario-Constamatic.

Het vermogen van deze afkortzaag bedraagt maar liefst 2200 watt. Dat is ongeëvenaard en mede daardoor is deze afkortzaag zo geschikt voor professionals. Het bijbehorende toerental is met 4100 toeren per minuut ook aanzienlijk te noemen.

Ook maakt deze afkortzaag gebruik van de zogeheten motor-softstart technologie. Hiermee wordt de motor bespaard vlak na het opstarten en wordt de levensduur van de afkortzaag verlengd.

Bij aankoop van deze afkortzaag krijg je bovendien behoorlijk wat accessoires meegeleverd, te weten:

 • 1 Hardmetalen zaagblad met wisseltand (84 tanden)
 • 2 geïntegreerde tafelverbredingen
 • 1 Werkstukspanvoorziening
 • 1 Zaagselafzuigaansluitingen
 • 1 Overgangsstuk 6.30316
 • 1 Laser

Als we naar de nadelen kijken, valt ons direct op dat er maar één zaagblad meegeleverd wordt. Een professional zal dus hoe dan ook nog separaat één of meerdere zaagbladen aan moeten schaffen.

Een ander nadeel is het gewicht van de afkortzaag. Het gehele apparaat weegt ruim 24 kilogram en is daardoor écht aan de zware kant.

Je krijgt maar één zaagblad meegeleverd bij de aankoop.
Conclusie:
Ben je een doe-het-zelver en wil je zware zaagwerkzaamheden op regelmatige basis uitvoeren? Dan is de Metabo KGS 315 voor jou de juiste aankoop. De motor is bijzonder krachtig, je kan de zaag ook als radiaalzaag gebruiken en je hebt de controle over het toerental.

► Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Erg krachtig
 • Nauwkeurig
 • Efficiënt zagen
Nadelen
 • Aan de zware kant
 • Eén zaagblad meegeleverd

Metabo KGS 18 LTX Metabo KGS 18 LTX

Bovengenoemde afkortzagen werken allemaal op netstroom. Wil jij meer bewegingsvrijheid? Dan dien je een afkortzaag op accu te nemen. In het assortiment van Metabo valt dan direct de KGS 18 LTX op. Dankzij de accu heb je érg veel bewegingsvrijheid.

Bij het zagen is het uiteraard van belang dat je nauwkeurig moet zagen. Dat kan bij deze afkortzaag perfect, dankzij de geïntegreerde lasergeleider. Het is slechts het volgen van de laser en je zaagt al recht.

Als je brede objecten wil zagen, is dat ook mogelijk. Ja, je kan simpelweg de tafelverbredingen in het werk stellen. Dankzij deze tafelverbredingen kan je de tafel verbreden, zodat je objecten alsnog stabiel liggen. Bij het zagen van objecten is het van belang om het object stabiel neer te leggen. Let hier goed op tijdens je zaagwerkzaamheden.

Hecht je veel waarde aan veiligheid? De Metabo KGS 18 LTX heeft dan een redelijk unieke functie. Dit wordt aangeduid met de term ‘motorrem’. Mocht er onverhoopt iets aan de hand zijn, staat het zaagblad binnen 3 seconden helemaal stil. Dat is de verdienste van de zogeheten motorrem.

Bij de aankoop van deze afkortzaag krijg je ook vele accessoires meegeleverd, te weten:

 • 18 volt 5,2 Ah Li-Ion accu (2x)
 • Acculader
 • Hardmetalen zaagblad (40T)
 • Afkortgeleider
 • Materiaalklem
 • Spaanopvangzak
 • Handleiding

Een opvallend punt zijn de 2 sterke accu’s. Met de acculader is het overigens ook mogelijk om deze accu’s binnen een paar uur weer helemaal op te laden.

Een nadeel is echter dat je maar één zaagblad meegeleverd krijgt. Je bent dus genoodzaakt om nog meer(dere) zaagbladen aan te schaffen. Hou daar goed rekening mee.

Je krijgt maar één zaagblad meegeleverd.
Conclusie:
Deze afkortzaag is uitermate geschikt voor een klusser die veel bewegingsvrijheid wilt. Dankzij de accu ben je niet gebonden aan een snoer en stroom. Met onder andere de lasergeleider en de motorrem kan je erg fijn aan de slag gaan met deze afkortzaag.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Motorrem
 • Nauwkeurig
 • Veel bewegingsvrijheid
Nadelen
 • Eén zaagblad meegeleverd

Het merk Metabo

In dit artikel heb je kennis kunnen maken met de afkortzagen van het merk Metabo. Mtabo maakt echter niet alleen afkortzagen. Nee, Metabo is een zeer grote fabrikant van allerlei elektrische gereedschappen en toebehoren. Metabo richt zich hierbij op zowel de doe-het-zelvers als op de professionals.

Metabo

Net zoals vele concurrenten is ook Metabo een van oorsprong Duits bedrijf. Al in 1924 werd dit bedrijf opgericht. Hedendaags is het één van de grootste fabrikanten van elektrische gereedschappen. In het assortiment zijn onder andere slagschroevendraaiers, klinknagelpistolen, muursleuffrezen en hamers te vinden. De grootte van een bedrijf kan het beste worden aangeduid met behulp van cijfers. Metabo heeft wereldwijd ongeveer 1800 werknemers én een omzet van ruim 300 miljoen euro. Dat zijn klinkende cijfers en geven de grootte van Metabo duidelijk aan.

De afkortzagen van Metabo staan te boek als nauwkeurig, betrouwbaar en krachtig. Doordat Metabo zich op zowel doe-het-zelvers en op professionals richt, is het assortiment bovendien erg breed te noemen. Hierdoor heb je veel keus en kan je een goed vergelijk maken tussen de verschillende afkortzagen. Hopelijk heeft dit artikel daar ook een bijdrage aan gehad. Alvast veel plezier, en succes, met de zaagwerkzaamheden die jou staan te wachten.

Tresna.nl
Logo