Oordoppen op maat

Werken in de bouw is een relatief zwaar beroep. Enerzijds komt dit doordat het veelal fysiek werk is. Dit fysieke werk zorgt voor slijtage in het lichaam, waardoor bouwvakkers al op jonge leeftijd last van hun lichaam kunnen krijgen. Maar, niet alleen op het fysieke vlak is een bouwplaats zwaar.

Nee, ook voor de oren kan een bouwplaats desastreuze gevolgen hebben. Op een bouwplaats zijn tenslotte vele machines tegelijkertijd aan het werk, weerkaatst het geluid in de holle ruimtes en staat men veelal in de vrije buitenlucht. Dit allen zorgt voor een flinke belasting voor de oren. Onderstaande video dient als bewijs voor deze stelling:

Het dragen van de juiste oordoppen op een bouwplaats is dan ook aan te raden. Maar, wat zijn nou de juiste oordoppen? En voor wie zijn oordoppen geschikt? Op dergelijke vragen vind je de antwoorden in dit informatieve artikel. We kunnen in ieder geval met recht stellen dat oordoppen op maat de beste keuze zijn.

Voor wie zijn oordoppen op maat geschikt?

In de inleiding van dit artikel hadden we het over beroepsmensen die op een bouwplaats werken. Voor hen komen oordoppen uiteraard prima uit. Sterker nog; het is voor hen veelal verplicht om oordoppen te dragen. Het geluidsniveau op een flinke bouwplaats is namelijk immens. Zonder de juiste oordoppen, zullen de oren al snel schade opleveren. Schade aan de oren is helaas in de meeste gevallen chronisch/definitief.

Maar, niet alleen voor mensen op de bouwplaats zijn oordoppen op maat aan te raden. Nee, dat geldt ook zeker voor doe-het-zelvers die in en rondom huis met elektrische gereedschappen in de weer zijn. Onderschat het geluidsniveau van bijvoorbeeld een boormachine, een zaagmachine of een schroefmachine zeker niet. Zeker bij een flinke weerstand kunnen sommige machines behoorlijk veel lawaai produceren.

Zeker als je, als doe-het-zelver zijnde, in een afgesloten ruimte werkt, kan dit geluidsniveau flink belastend voor je oren zijn. Het is dan ook sterk aan te raden om te allen tijde oordoppen te dragen. Wil je het als doe-het-zelver helemaal perfect doen? Ga dan voor oordoppen op maat. De oordoppen op maat hebben de perfecte bescherming, aangezien deze afgestemd zijn op jouw oren.

Wat zijn oordoppen op maat?

Zoals de naam al doet vermoeden, worden de oordoppen specifiek op jouw oren afgestemd. Elk menselijk lichaam is anders. Dat geldt dan ook zeker voor de oren. Kijk maar eens naar de oren van één van de personen om je heen. Je ziet dan al gauw verschillen in formaat en in vorm. Maar, ook aan de binnenkant van de oren kan er een flink verschil zitten.

De optimale bescherming van je oren wordt bewerkstelligd als de oordoppen perfect op je oren aansluiten. De oordoppen op maat zijn dan ook de beste manier om je oren te beschermen tegen een flink geluidsniveau.

De werking van oordoppen op maat is overigens bijzonder interessant. De techniek er achter is namelijk een gecompliceerd en uitgedacht concept. Bij een oordop op maat sluit de oordop perfect op het oor aan. Door deze perfecte pasvorming wordt er een optimale demping verkregen. Dit wordt nog eens versterkt door het filter dat in elk oordop geplaatst wordt. Dit filter kan de geluiden op het gewenste niveau dempen.

Het mooiste hieraan is echter dat er verschillende filters bestaan. Deze verschillende filters komen allemaal in één situatie perfect uit. Voor een doe-het-zelver is dus de filter voor bescherming gedurende bouwwerkzaamheden het beste. Maar, een motorrijder kan beter voor een ander soort filter kiezen. Dankzij de toepassing van deze filters werken de oordoppen op maat perfect.

Het in- en uitdoen van de oordoppen werkt overigens erg gemakkelijk. Bekijk daarvoor onderstaande video:

Hoe worden oordoppen op maat gemaakt?

De allereerste stap is het opmeten van de oren. De verschillende afmetingen worden opgenomen, evenals de diepte van je oor. Op die manier weet men exact hoe groot de oordoppen moeten worden.

Vervolgens worden de oordoppen met behulp van een zacht en flexibel materiaal vervaardigd. Men heeft voor een zacht en flexibel materiaal gekozen, zodat de oordoppen extreem comfortabel zitten. De huidige oordoppen voel je niet eens meer in je oren zitten; ze zitten simpelweg als gegoten.

Als de oordoppen van dit zachte materiaal vervaardigd zijn, kan je gaan beginnen met het proef dragen van de oordoppen. Tijdens dit proef dragen merk je al direct de voordelen van oordoppen op maat. De werking is simpelweg subliem.

In onderstaande video kan je meer informatie vinden over het opmeten van je oren:

Hoe lang gaan oordoppen op maat mee?

Helaas kunnen we geen eenduidig antwoord op deze vraag geven. De uitkomst is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst speelt de kwaliteit van de oordoppen een rol. We hebben in Nederland het geluk dat we vele goede aanbieders hebben. Ga dan ook voor één van de bekendere partijen, zodat je zeker weet dat je oordoppen van een goede kwaliteit krijgt. Bij minder bekendere partijen is dat altijd even afwachten.

Daarnaast is jouw gebruik van de oordoppen ook bepalend voor de levensduur. Als je onzorgvuldig en onvoorzichtig met de oordoppen mee gaat, kunnen er beschadigingen aan de oordoppen optreden. Laat je oordoppen dus nooit ergens slingeren en doe ze altijd op een vaste plek in en uit. Op die manier maak je er een ritueel van en zal het nooit mis gaan.

Kan je nog geluid horen met oordoppen?

Als je oordoppen in hebt, worden de harde geluiden gedempt. Dit zorgt ervoor dat je met een fijner gevoel op een bouwplaats kan werken. Op een bouwplaats dien je echter wel met je collega’s te communiceren. Om die redenen wordt er wél geluid toegelaten door de oordoppen. Echter; de harde geluiden worden gedempt, waardoor je oren goed beschermd zijn.

Dus, om kort te zijn: ja, met oordoppen kan je zeker nog geluid horen. Je kan dus ook nog gedurende je werkzaamheden genieten van de bouwradio.

Overige oordoppenOorkappen

Oordoppen op maat zijn, zoals je hebt kunnen lezen, de beste in zijn soort. Op de bouwplaats zie je soms echter ook andere vormen naar voren komen.

Allereerst de oorkappen; dit zijn de welbekende kappen die je over je hoofd heen kan doen. De twee kappen vallen vervolgens over je oren heen en beschermen op die manier je oren. Het nadeel hiervan is echter dat je de oorkappen continue op en af moet doen. Als je deze oorkappen af doet, worden je oren direct weer blootgesteld aan het geluid. Op de lange termijn is dit dus zeker niet de beste oplossing.

Een andere veel geziene variant zijn de zogeheten schuimpluggen. Deze schuimpluggen prop je in je oren en hebben vaak een veel te grote of een veel te kleine afmeting. De schuimpluggen hebben meestal ook een felle kleur, bijvoorbeeld geel of oranje.

Deze schuimpluggen moet je echt in je oor proppen, voordat deze lekker komen te zitten. Na verloop van tijd raken deze schuimpluggen echter los vanwege bewegingen in je hoofd en in je kaken.

Slotwoord

Al met al kunnen we concluderen dat oordoppen op maat de beste variant van oordoppen zijn. Deze oordoppen passen perfect en leveren daardoor de perfecte demping voor je oren.

Onderschat de werking van de oordoppen zeker niet. Ga je in of rondom het huis een klus uitvoeren? Ga je daarbij elektrische gereedschappen gebruiken? Gebruik te allen tijde je oordoppen. Voorkomen is beter dan genezen; dat geldt zeker voor je oren. Schade aan je oren is namelijk in de meeste gevallen niet meer te herstellen. Ga dus voorzichtig met je oren om en gebruik je oordoppen op maat. Op den duur heb je daar alleen maar profijt van. De investering is het absoluut waard.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo