Zagen van aluminium

Als doe-het-zelver kom je in aanraking met uiteenlopende materialen. Deze materialen vereisen allemaal een specifiek plan van aanpak. Bovendien heb je voor de verschillende materialen ook verschillende soorten gereedschappen nodig. Sommige gereedschappen zijn simpelweg niet voor bepaald soort materiaal geschikt. Aluminium

Over het algemeen krijgt een doe-het-zelver veelal met standaard materialen, zoals hout en aluminium, te maken. Mede daarom hebben wij dit artikel geschreven: hoe kan je aluminium zagen? Weet jij bijvoorbeeld welke zaag het beste geschikt is om aluminium mee te zagen? Na het lezen van dit artikel weet je het in ieder geval wél.

Het is belangrijk om te beseffen dat aluminium onderdeel uitmaakt van de ‘metaal groep’. In vergelijking met hout heeft metaal (aluminium) een compleet andere samenstelling. Daardoor zijn bepaalde gereedschappen die voor hout wél geschikt zijn, absoluut niet geschikt voor aluminium. Dat is ook het geval bij de zaag.

Om aluminium te zagen, heb je eigenlijk de keus uit twee verschillende zagen:

  • Een decoupeerzaag
  • Een afkortzaag

We kijken naar beide mogelijkheden en geven daarover alle ins en outs.

DecoupeerzaagDecoupeerzaag

Met een decoupeerzaag kan je door zowel hout als door aluminium heen zagen. Zorg er daarom ook voor dat de zaag specifiek geschikt is voor metaal. Dit kan je herkennen aan een zeer kort zaagblad en tanden die niet al te veel uit elkaar steken.

Bij het zagen van aluminium met een decoupeerzaag is het absoluut noodzakelijk om goed bij de les te blijven. Dit komt omdat aluminium relatief gevoelig is tijdens het zagen. Zorg er daarom voor dat de zaak goed zijn werk kan doen. Ga zelf niet overbodig veel kracht zetten.

Als je aluminium met een decoupeerzaag gaat zagen, loop je ook het risico op aluminium splinters. Als deze splinters in je oog terecht komen, ben je behoorlijk ver van huis. Gebruik dus altijd een veiligheidsbril tijdens het zagen van aluminium met een decoupeerzaag.

Tip: mocht je het iets makkelijker willen maken; je kan een beetje olie op de zaag smeren, zodat de zaag gemakkelijker door het aluminium heen kan ‘glijden’.

Zoals je kan lezen, zijn we niet al té positief over het zagen van aluminium met een decoupeerzaag. Nee, het is een optie, maar het is zeker niet de meest voor de hand liggende optie. Wij prefereren het zagen van aluminium met behulp van een afkortzaag.

AfkortzaagZaagblad aluminium

Met een afkortzaag ben je in staat om zeer nauwkeurig te zagen. Dit geldt zowel voor hout als voor aluminium. Heb je een aluminium object waarin je graag het één en ander wilt verzagen? Staan je veiligheid en precisie daarbij voorop? Dan is het zeker aan te raden om het aluminium met een afkortzaag te gaan zagen.

Het is bij een afkortzaag wel ongelooflijk belangrijk dat je het juiste zaagblad gebruikt. Als je een afkortzaag aanschaft, krijg je hier meestal standaard zaagbladen bij meegeleverd. Over het algemeen zijn deze standaard zaagbladen geschikt voor hout. Als je aluminium gaat zagen, heb je echter een compleet ander zaagblad nodig.

Bij het zagen van aluminium moet het zaagblad van je afkortzaag aan de volgende kenmerken voldoen:

  • Het dient een hardmetalen zaagblad te zijn; dit heeft te maken met het feit dat aluminium een metaalsoort is.
  • De tandjes moeten relatief verfijnd zijn; hierdoor kan je met precisie de werkzaamheden in het aluminium uitvoeren.
  • De tandjes moeten in een negatieve hoek staan; hierdoor kan de zaag zich goed vast bijten in het aluminium.
  • De tandjes moeten bij voorkeur om en om een vlakke tand hebben. Ook op die manier kan de zaag zich het beste vast bijten in het aluminium

Heb je een beperkt budget en wil je daarom niet allerlei verschillende zaagbladen aanschaffen? In dat geval kan je een universeel zaagblad aanschaffen, maar dat geniet zeker niet de voorkeur. Een universeel zaagblad levert namelijk niet dezelfde functies die een zaagblad met bovenstaande kenmerken wél levert.

Voor de precisie, voor de snelheid en voor de efficiëntie is het dan ook aan te raden om een zaagblad te gebruiken met bovenstaande kenmerken. De foto van het zaagblad van Makita aan de zijkant van dit stukje tekst laat de kenmerken duidelijk zien. De tandjes zijn relatief verfijnd, je ziet om en om een vlakke tand en de tanden staan ietwat in een negatieve hoek. Dankzij de stand en de vormen van de tandjes zijn deze zaagbladen geschikt om in aluminium te zagen.

Let op: ook bij het zagen van aluminium met een afkortzaag kunnen er splinters vrij komen. Draag daarom dus altijd een veiligheidsbril gedurende de zaagwerkzaamheden.

Kort samengevat: voor het zagen in aluminium kan je het beste een hardmetalen zaagblad hebben, inclusief relatief verfijnde tandjes, tandjes die in een negatieve hoek staan en tandjes die om en om een vlakke tand hebben.

Zaagbladen algemeen

We merken dat het voor veel doe-het-zelvers een beetje zoeken is naar de juiste zaagbladen. Mede daarom hebben wij een uitgebreid artikel geschreven: welk zaagblad gebruiken bij bepaalde materialen? In dit artikel hebben we uitgebreid uiteengezet aan welke kenmerken een zaagblad moet voldoen per materiaalsoort.

We hebben onder andere zaagbladen voor aluminium, zaagbladen voor laminaat, zaagbladen voor mdf en zaagbladen voor hout besproken. Bij elke zaagklus is het namelijk ontzettend belangrijk dat je het juiste zaagblad tot je beschikking hebt.

Met een geschikt zaagblad ben je namelijk in staat om de zaagklus op een snelle en veilige manier uit te voeren. Mocht je een ongeschikt zaagblad hebben, loop je ook altijd het risico op een vernietiging van het materiaal. Als jij bijvoorbeeld aluminium gaat zagen met behulp van een zaagblad die voor hout bestemd is; de kans is zeer groot dat er beschadigingen optreden aan het aluminium of aan je zaagblad. Wees hier dus zeer secuur mee en volg onze adviezen goed op.

Heb op basis van dit artikel interesse gekregen in een afkortzaag of een decoupeerzaag? Wij hebben de beste afkortzagen en de beste decoupeerzagen voor je op een rijtje gezet. Dankzij ons advies kan je de beste keuze maken en toekomstige zaagklussen gemakkelijk, snel en veilig uitvoeren. We wensen je alvast veel succes met het zagen van aluminium, of één van de andere materialen!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo