Raamluik maken

Op het gebied van raamdecoratie/raambekleding heb je tegenwoordig behoorlijk veel keus. Je kunt voor gordijnen kiezen, voor rolgordijnen of voor jaloezieën. Als je naar bijvoorbeeld de Gamma, de Karwei of de Ikea gaat, zie je al deze varianten van raamdecoratie terugkomen. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan.

Wil je nou echt een unieke raamdecoratie hebben? Wil je jouw kamer een prachtige en tijdloze uitstraling geven? Dan is het mogelijk interessant om eens naar zogeheten raamluiken te kijken. Een raamluik staat ook wel bekend als een houten luik. Dergelijke luiken zag je onder andere bij oude(re) boerderijen terug.

Door deze luiken zelf te maken, kan je profiteren van enkele voordelen. Je kunt allereerst een hoop geld besparen. Het aanschaffen van raamdecoratie kan namelijk behoorlijk in de papieren gaan lopen. De raamdecoratie is alles behalve goedkoop te noemen, waardoor het prijstechnisch interessant is om zelf aan de slag te gaan.

Daarbij komt ook nog eens het feit dat het maken van een raamluik onwijs leuk is. Je kunt immers je creativiteit de vrije loop laten gaan, het is een heerlijk moment van ontspanning en je kunt na afloop genieten van het mooie resultaat. Zo ver is het echter nog niet. Nee, je moet eerst de raamluiken gaan maken. In dit artikel willen we jou daar graag een flinke hand mee helpen.

In dit artikel bespreken we eigenlijk alles wat je nodig hebt voor het maken van een raamluik. We bespreken de voorbereidingen die je moet treffen, we bespreken welke benodigdheden je nodig hebt en we geven je een handig stappenplan. Volg de stappen uit dit stappenplan op en maak binnen een handomdraai je eigen raamluik.

Een raamluik zelf maken

De voordelen van een raamluik

Wat zijn nou zwaarwegende redenen om voor een raamluik te kiezen? Die redenen zijn nogal uiteenlopend. Een van de voordelen is dat je veel licht in een ruimte kunt creëren. Op het moment dat je de raamluiken open klapt, krijg je namelijk direct veel licht binnen. Uiteraard geldt dat andersom ook; bij het dichtdoen van de raamluiken verkrijg je een volledig donkere kamer.

Bij het maken van een raamluik heb je bovendien twee keuzes qua montage. Je kunt ervoor kiezen om het raamluik aan de binnenkant van het huis te maken. Maar, je kunt er ook voor kiezen om de raamluiken aan de buitenkant van het huis te maken. Beide mogelijkheden hebben zo hun voor en tegens.

Op het gebied van design staat een raamluik op eenzame hoogte. Met een raamluik kan je namelijk een stijlvolle en prachtige uitstraling in je kamer creëren. Dat is met name het geval als je de raamluiken van steigerhout gaat maken.

Steigerhout is makkelijk bewerkbaar, ziet er fraai uit en is sterk en duurzaam. Ook kan je het steigerhout zelf in de gewenste kleur lakken/verven. Wil je graag witte raamluiken hebben? Of gaat je voorkeur uit naar donkerbruine raamluiken? Praktisch gezien is alles mogelijk!

Een bijkomend voordeel is dat een raamluik tamelijk eenvoudig te maken is. Je kunt hiervoor het beste ons stappenplan volgen. In onderstaand stappenplan bespreken we exact hoe je een raamluik kunt maken. Uiteraard kijken we allereerst naar de voorbereidingen die je moet treffen.

De voorbereidingen

Als je raamluiken wilt gaan maken, is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Dat is overigens het geval bij het maken van allerlei steigerhouten meubels/onderdelen in je huis. Bij deze voorbereiding is het echter ook van belang om goed na te gaan denken.

Je moet onder meer na gaan denken over de manier waarop het luik opengeklapt moet worden. Wil je dat het raamluik naar één kant opengaat? Een impressie daarvan kan je in onderstaande video zien:

Het is echter ook mogelijk om de raamluiken allebei naar een andere kant open te laten klappen. Een impressie daarvan is te zien op deze foto:

Raamluik voorbeeld

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Als je dat eenmaal bepaald hebt, moet je ook goed na gaan denken over de afmetingen. Het is hierbij van belang om de afmetingen van het kozijn op te gaan meten. Op basis daarvan kan je direct bepalen hoe groot de raamluiken dienen te worden. Hiervoor kan je de volgende rekensom hanteren:

  • Meet de binnenmaten van het kozijn op en trek hier rondom 0,5 centimeter van af.
  • Deel deze afstand nu door 2

Je weet nu exact wat de breedte van het luik moet zijn. De hoogte van het luik kan je uiteraard ook op deze manier opmeten.

Verder moet je na gaan denken over het design van het raamluik. Op de foto hierboven kan je zien dat er gekozen is om gleuven in het raamluik te maken. Je kunt er ook voor kiezen om het luik volledig te bedekken. Dat is het geval in de video van VTWonen die je hierboven kan bekijken.

Een belangrijk onderdeel daarbij is uiteraard ook de kleurstelling van het raamluik. Wil je het raamluik in een opvallende kleur hebben? Of wil je het raamluik afstemmen op de kleur van jouw zelfgemaakte kast of bureau? Alles is mogelijk.

De benodigdheden

Heb je eenmaal in beeld gebracht hoe jouw raamluik er uit moet komen te zien? Dan is het zaak om de juiste benodigdheden in huis te gaan halen. Aangezien we een raamluik van steigerhout gaan maken, hebben we sowieso de volgende gereedschappen nodig:

  • Een boormachine
  • Een zaagmachine
  • Een schuurmachine

Met deze gereedschappen kan je het hout op het juiste formaat bewerken. Uiteraard kan je met de boormachine ervoor zorgen dat de raamluiken stevig gemonteerd worden. Daar heb je dan uiteraard ook schroeven, spijkers en eventuele bevestigingsstukken/houtlijm voor nodig. Om de luiken open en dicht te kunnen doen, heb je tot slot ook nog scharnieren nodig. Deze kan je bij een bouwmarkt aanschaffen.

Daarnaast heb je uiteraard ook steigerhout nodig. Je kunt dit steigerhout gemakkelijk bij de plaatselijke bouwmarkt/houthandel aanschaffen. Ons advies is om iets meer steigerhout aan te schaffen dan je eigenlijk nodig hebt. Mocht je onverhoopt ergens een foutje maken, levert dat zodoende geen problemen op.

Zo, nu ben je eigenlijk klaar voor het maken van de raamluiken. Volg onderstaand stappenplan op en geniet nadien van prachtige raamluiken.

Zelf raamluik maken

Stappenplan

In onderstaand stappenplan beschrijven we stap voor stap de verschillende werkzaamheden die je dient te verrichten. Het maken van een raamluik is absoluut niet lastig en neemt ook niet super veel tijd in beslag. Kortom: er is niks meer dat je tegen houdt om direct van start te gaan.

Stap 1: Zaag alle steigerhouten planken op de juiste afmetingen. De juiste afmetingen kan je terugvinden in het ontwerp dat je gemaakt hebt.

Stap 2: Zorg er vervolgens voor dat alle steigerhouten onderdelen netjes opgeschuurd worden. Hiermee wordt het hout fraai en veilig; je verwijdert hiermee immers de splinters.

Stap 3: Pak nu twee steigerhouten planken met de juiste lengte. Maak vervolgens deze planken met behulp van een zogeheten klamp aan elkaar vast. Een klamp is een horizontaal steigerhouten plankje.

Stap 4: Breng vervolgens meerdere klampen aan op de achterkant van de raamluiken. Deze klampen dienen simpelweg ter versteviging van de steigerhouten planken.

Stap 5: Herhaal stap 3 en 4 ook voor het andere raamluik.

Stap 6: Je kunt nu gaan beginnen met het monteren van de scharnieren op zowel de luiken als op het kozijn. Teken hiervoor op de twee luiken de scharnieren af. Met onderstaande afbeeldingen kan je zien hoe en waar je de scharnieren dient te bevestigen:

Stap 7: Je bent nu eigenlijk bijna klaar om de raamluiken op te hangen. Voordat het zo ver is, kan je de raamluiken nog in de juiste kleur verven.

Stap 8: Hang nu de luiken, met behulp van de scharnieren, op en probeer de luiken enkele keren open en dicht te doen. Als het goed is, klemmen de luiken nergens en gaan ze probleemloos open.

Besluit

Je hebt hierboven kunnen lezen dat het maken van raamluiken niet al te moeilijk is. Je moet er even een klein beetje tijd voor uittrekken en goed nadenken over wat je gaat doen. Bij het maken van raamluiken speelt de voorbereiding een ontzettend belangrijke rol. Denk goed na hoe de raamluiken er uit moeten komen te zien en ga vervolgens aan de slag. We wensen je graag veel succes (en plezier)!

Wil je ook graag andere meubels in huis van steigerhout gaan maken? Wij hebben meerdere artikelen voor je geschreven. Bekijk onze artikelen voor het maken van steigerhouten meubelen in onderstaande lijst:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo