Hondenhok bouwen

Heb jij het beste voor met je trouwe viervoeter? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Als je een hond hebt, ervaar je de onvoorwaardelijke liefde van het beestje. Je wilt het dan ook graag zo prettig mogelijk voor hem/haar maken. Je koopt lekker eten, je geeft hem/haar eens wat extra eten en je zorgt voor leuke speeltjes.

Hondenhok

Heb je er wel eens over nagedacht hoe je de nachten van je hond zo prettig mogelijk kan maken? Met andere woorden: heb je wel eens naar de mogelijkheden gekeken van een hondenhok? Een hondenhok is een ideale manier om je hond zijn/haar ‘eigen plekje’ te geven. Een plekje waar je hond tot rust kan komen en heerlijk kan slapen. Ook is een hondenhok een prima mogelijkheid om bijvoorbeeld het eten voor je hond neer te zetten.

Uit ervaring weten wij dat een hond bijzonder blij kan zijn met een hondenhok. Hoe mooi is het als jij dit hondenhok ook nog eens zelf gemaakt hebt? Het is nu mogelijk! Het maken van een hondenbok is namelijk niet al te lastig. Het enige wat je nodig hebt, is een goede gids. In dit artikel kan je dan ook alles vinden omtrent het zelf maken van een hondenhok.

Een hondenhok bouwen is, zoals gezegd, geen hogere wiskunde. Wel is het van belang om met enkele zaken rekening te houden. Zoals bij elk bouwproject moet je rekening houden met de aandachtspunten. Zo is het ook bij een hondenbok van belang om een goede voorbereiding te treffen

De voorbereiding

Ben je voornemens om een prachtig hondenhok voor je trouwe viervoeter te gaan maken? Verstandige keuze! Het is bovendien een keus waar je veel plezier vandaan kunt gaan halen. Het maken van een hondenhok is namelijk behoorlijk leuk te noemen. Dat is met name het geval als het hondenhok eenmaal in je tuin staat te stralen. Op dat moment weet je waar je het allemaal voor gedaan hebt.

Voordat het zover is, moet je dus wel de juiste voorbereidingen treffen. In de paragrafen hieronder bespreken wij de belangrijkste aandachtspunten tijdens de voorbereiding.

Het ontwerp

Ja, het ontwerp. Dat is wellicht het belangrijkste punt in de voorbereiding. Hoe moet het hondenhok eruit komen te zien? Voor het maken van een ontwerp kan je inspiratie op het internet op doen. Ook in dit artikel zie je enkele foto’s van fraaie hondenhokken. Wellicht dat je op basis daarvan al een mooi ontwerp kunt maken.

Het is hoe dan ook aan te raden om een bouwtekening te maken. In deze bouwtekening kan je namelijk ook alle afmetingen plaatsen. Mogelijke rekenfouten worden op die manier direct gesignaleerd.

Bij het maken van een bouwtekening moet je uiteraard wel met enkele aspecten rekening houden. Allereerst met het formaat van je hond. Hoe groot is je hond? En hoeveel ruimte heeft je hond in het hondenhok nodig? Op basis daarvan kan je een ontwerp gaan maken, uiteraard met in gedachte ook de aanwezige ruimte in de tuin.

Ook is het aan te raden om na te denken over de plek in de tuin waar het hondenhok moet komen. Is dat een opvallende plek? Dan is het wellicht verstandig om de looks van het hondenhok aan te passen op andere tuinmeubelen. Dit is uiteraard naar eigen inzicht en naar eigen smaak.

MateriaalZelf hondenhok bouwen

Bij het maken van een ontwerp moet je uiteraard ook keuzes maken wat betreft het materiaal. Ga je het hondenhok van hout maken? Of prefereer je een ander soort materiaal?

In de basis zie je toch vaak dat een hondenhok van hout gemaakt is. Dat komt enerzijds door de uitstraling, maar anderzijds ook door de unieke eigenschappen van hout. Hout is bijvoorbeeld stevig én bestand tegen alle weersomstandigheden. Je hoeft je dus geen zorgen over de levensduur van je hondenhok te maken.

Uiteraard is het wel zaak dat je het juiste hout inkoopt. Vergelijk in een bouwmarkt de verschillende houtsoorten en laat je informeren over de sterkte van de houtsoorten. Op basis daarvan kan je een juiste keuze maken.

De benodigdheden

Wat heb je zoal nodig zodat je kunt beginnen met het bouwen van een hondenhok? Raadpleeg onderstaande lijst even:

  • Houten planken
  • Hoekpalen
  • Een bodemplaat
  • Eindplaten
  • Twee platen underlayment
  • Spijkers
  • Hamer
  • Zaag
  • Schuurmachine
  • Potlood

Zoals je kunt zien, heb je niet eens al te veel nodig voor het maken van je eigen hondenhok. Ideaal, toch? Volg onderstaand stappenplan voor het bouwen van je hondenhok.

Stappenplan

Zo. Je hebt je ontwerp volledig gemaakt. Ben je hier tevreden mee? Denk je dat jouw trouwe viervoeter er ook blij mee gaat zijn? Ja? Dan kunnen we aan de slag gaan. Wij hebben onderstaand stappenplan opgesteld. Volg dit stappenplan en bouw op die manier een prachtig hondenhok.

Uiteraard is het mogelijk dat jouw ontwerp extra dimensies vraagt. Denk hierbij aan speciale toevoegingen aan de buiten- of binnenkant van het hondenhok. In het stappenplan zijn wij namelijk uitgegaan van een basic hondenhok: een hondenhok met een voorkant, een achterkant, twee zijkanten en een mooie opening aan de voorkant van het hondenhok.

Stap 1:
Je begint dit hele proces met het schuren van de houten planken. De veiligheid van je hond staat uiteraard centraal. Daarom is het ook zo belangrijk om de houten planken netjes te schuren, zodat er geen splinters meer aanwezig zijn. Ook zien strak geschuurde planken er simpelweg fraaier uit.

Stap 2:

Op dit moment kan je er ook voor kiezen om alle planken al in de gewenste kleur te verven/beitsen. Dit is echter afhankelijk van jouw wensen. Je kunt er ook voor kiezen om dit aan het einde te doen. Dan kom je wellicht moeilijker op lastig te bereiken plekjes.

Stap 3:
Begin met het maken van de achterkant van het hondenbok. Leg hiervoor 8 planken op elkaar en maak deze stevig aan elkaar vast. Wil je het héél stevig vast maken? Sla dan met een hamer op de houten planken, zodat deze ‘mooi in elkaar vallen’.

Stap 4:
Zitten de 8 planken aan elkaar vast? Dan kan je met behulp van drie latjes extra versteviging aanbrengen. Breng deze latjes in verticale richting aan en maak de latjes aan het hout vast.

Tip nummer 1: doe twee plankjes aan de beide kanten en één plank in het midden.

Stap 5:
Trek vervolgens van het centrale middelpunt van de planken twee lijnen naar de buitenkant. Dit zijn schuine lijnen die tot ongeveer aan de bovenkant van de zesde plank moeten komen.

Stap 6:
Staan deze lijnen? Zaag dan de stukken weg die buiten de lijnen vallen. Op deze manier creëer je een ‘puntdak’.

Stap 7:
Herhaal deze stappen voor de voorkant van het hondenhok. Uiteraard is het daarbij van belang dat je de lijnen op dezelfde manier trekt.

Hondenhok bouwen

Stap 8:
Je wilt uiteraard wel dat je hond het hondenhok in kan komen. Zaag daarom aan de voorkant van het hondenhok een gat uit. Stem de grootte van dit gat af op het formaat van je hond.

Stap 9:
Heb je het gat uitgezaagd? Voeg dan aan weerszijde van het gat een houten plankje toe. Deze plankjes dienen ter versteviging.

Stap 10:
Vervolgens kan je aan de slag met zogeheten hoekpalen. Dit zijn palen waar het hondenhok op leunt. Deze hoekpalen dien je aan de zijkant van de voor- en achterkant te bevestigen.

Let op: deze hoekpalen kan je bij de bouwmarkt aanschaffen. Zij zijn te herkennen aan een gleuf aan de ene kant en een uitsteeksel aan de andere kant. Door deze constructie is het mogelijk om de voor- en achterkant in de hoekpalen in te schuiven.

Stap 11:
Staan de hoekpalen in verbinding met de voor- en achterkant? Dan kan je op exact dezelfde manier ook de beide zijkanten van het hondenhok gaan maken.

Let op: ook de zijkanten kan je dus in de hoekpalen schuiven.

Stap 12:
Vervolgens kan je de onderkant van alle kanten afkleden met een zogeheten eindpaal. Dit is een houten plankje met een vlakke onderkant. Deze eindpalen dienen als versteviging en zorgen voor een stabiele basis.

Stap 13:
Maak een bodemplaat van bijvoorbeeld een houten plaat of een mdf plaat. Schroef vervolgens deze bodemplaat vast aan de onderkant van de zijkanten, de voorkant en de achterkant van het hondenhok.

Tip nummer 2: zorg ervoor dat deze bodemplaat perfect aansluit op het hondenhok. Je dient dus aan alle kanten de hoekpalen uit te snijden.

Stap 14:
Nu het geraamte eenmaal staat, mist alleen het dak nog. Je kunt hier twee platen underlayment voor gebruiken. Leg deze op het dak zodat beide planten evenveel ‘uitsteken’. Vervolgens kan je ze gemakkelijk vastschroeven aan het geraamte.

Stap 15:
Eventueel kan je het hondenhok nu aan gaan kleden. Je kunt bijvoorbeeld dakpannen in de vorm van dakshingles aanbrengen. Ook is het aan te raden om een lekker zacht kussen in het hondenhok te leggen.

Tip nummer 3: wil je het hondenhok personaliseren? Zorg er dan voor dat de naam van je hond op de voorkant van het hondenhok komt te staan!

Stap 16:
Heb je het hondenhok aangekleed? Dan ben je in feite helemaal klaar. Je kunt je hond laten genieten van zijn/haar eigen hondenhok. Jij kan als trots baasje blij en trots op je kluskwaliteiten zijn!

BesluitHondenhok ontwerp

Zoals je kunt lezen, is het maken van een eigen hondenhok niet al te lastig. Je hond gaat er hoe dan ook ontzettend blij mee zijn. Dat is heel wat waard, niet waar?

Een voordeel van het maken van je hondenhok is dat je de kosten laag kunt houden. Je hoeft eigenlijk alleen te investeren in de juiste producten. Zorg voor een goede houtsoort, voor eindplaten, voor hoekpalen en een stevige bodemplaat + dakbedekking.

Ook is het belangrijk om op de veiligheid van je hond te letten. Zorg er dan ook voor dat er geen scherpe punten zijn waar hij/zij zich aan kan stoten. Ook moeten alle houten onderdelen goed geschuurd zijn, zodat er geen splinters meer aanwezig zijn.

Door het hondenhok te personaliseren, kan je het nóg mooier maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tekening van je hond op de buitenkant, de naam van je hond boven de opening of door gebruik te maken van mooie kleurtjes.

We wensen jou alvast veel succes met het maken van een hondenhok. Vervolgens wensen we jouw hond veel plezier met het gebruik maken van zijn/haar eigen hondenhok!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo