Kapstok zelf maken

Steeds meer doe-het-zelvers gaan zelf aan de slag met het maken van meubelen. Het maken van je eigen meubelen geeft namelijk niet alleen voldoening, maar is ook nog eens (een stuk) goedkoper. Dat zijn echter niet de enige voordelen van het maken van je meubelen. Bekijk onderstaand rijtje eens voor alle voordelen:

  • Het geeft je een voldaan gevoel als je een klus afgerond hebt.
  • Een klus/project volledig naar eigen wens maken.
  • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van je project.
  • Je kunt een hoop geld besparen, aangezien je geen specialisten meer in hoeft te huren.
  • Het is bovenal leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verrassen met de uitkomst.

Omdat wij ook fan zijn van het maken van je eigen meubelen, hebben wij enkele artikelen geschreven. Zo kan je bijvoorbeeld lezen hoe je een bed hoe moet maken, hoe je een kast kunt maken en hoe je je eigen bureau kunt maken. Daar blijft het echter niet bij. In dit artikel kijken we namelijk naar de mogelijkheden voor het maken van een eigen kapstok.

Voordat je kunt beginnen met het maken van je eigen kapstok, dien je enkele voorbereidingen te treffen. Wij hebben de voorbereidingen hieronder kort uiteengezet, zodat je op de juiste manier aan dit project kunt starten.

De voorbereidingen

Kapstok hangend

Eigenlijk het eerste dat je dient te doen, is een ontwerp te maken voor de kapstok. Hoe wil je dat de kapstok er uit komt te zien? Wil je een staande of een hangende kapstok? Hoe groot moet de kapstok worden? Hoeveel jassen moeten er aan de kapstok komen te hangen? Dergelijke vragen zijn van belang voordat je aan de slag kunt gaan.

Daarbij willen we graag adviseren om een bouwtekening te maken. Op een bouwtekening kan je namelijk duidelijk het ontwerp én bijbehorende afmetingen uittekenen. Het voordeel hiervan is dat je minder snel fouten maakt met de desbetreffende afmetingen. Een eventuele rekenfout wordt op deze manier in een vroegtijdig stadium geconstateerd.

Ook moet je na denken over het materiaal. Gaat je voorkeur uit naar een kapstok van bijvoorbeeld hout? Of heb je liever een kapstok met bijvoorbeeld een koperen buis? Aan jou de keus. Dat is dan ook één van de leuke aspecten van een kapstok; je kunt alle kanten op en je creativiteit de vrije loop laten gaan.

De benodigdheden

Uiteraard heb je ook bepaalde benodigdheden nodig voordat je van start kunt gaan. Ook daarbij speelt het ontwerp een bepalende rol. Als je een kapstok van hout wilt maken, heb je tenslotte bijvoorbeeld schuurpapier en een zaag nodig. Als je een kapstok van een koperen buis wilt maken, heb je weer een ander soort zaag nodig.

Dit maakt het voor ons wel lastig om de benodigdheden op een rijtje te zetten. We willen dan graag het volgende advies geven: denk logisch na over de benodigdheden. Houd hierbij rekening met het ontwerp en met het materiaal. Op basis daarvan kan je de juiste benodigdheden in huis halen.

Tip nummer 1: op onze website kan je allerlei reviews van verschillende soorten zagen vinden. Met een professionele en betrouwbare zaag is het maken van een kapstok nóg leuker.

Het stappenplanHangende kapstok 3

Zoals we reeds hierboven aangegeven hebben, kan je een kapstok op ontelbaar verschillende manieren maken. Het is hierdoor voor ons behoorlijk lastig om een stappenplan op te stellen. Bij elk soort kapstok moet je namelijk specifieke stappen ondernemen.

Je creativiteit speelt dan ook een grote rol. In dit artikel proberen we jouw creativiteit te stimuleren. Hoe we dit doen? Door voorbeelden van (unieke) kapstokken te laten zien. Op basis daarvan kan je zélf aan de slag. Tevens hebben we handige instructievideo’s aan dit artikel toegevoegd. Beelden zeggen tenslotte meer dan woorden.

Wel hebben we besloten om onderscheid te maken tussen een staande kapstok en een hangende kapstok. Beide varianten zullen we hieronder bespreken, waarbij de focus met name op de aandachtspunten ligt. Tevens hebben we handige filmpjes toegevoegd.

Staande kapstok

Een staande kapstok is een stijlvolle en originele manier om je jassen op te brengen. Bij het maken van een staande kapstok kan je met verschillende materialen aan de slag gaan. Wij hebben onderstaand filmpje van het welbekende programma Eigen Huis & Tuin hoog zitten. In dit filmpje maken ze namelijk een unieke kapstok van een oude berk:

Wat zijn nou specifieke aandachtspunten bij het maken van een kapstok? Allereerst dien je er voor te zorgen dat deze ontzettend stevig staat. In het filmpje hebben dan ook gebruik gemaakt van een verstevigd onderstel. Dit stevige onderstel zorgt ervoor dat de kapstok altijd volledig stevig staat. Iets wat absoluut nodig is, aangezien jassen een behoorlijk gewicht met zich mee kunnen dragen.

Daarnaast dien je ook rekening te houden met de afmetingen. Een staande kapstok kan al snel enige ruimte in beslag nemen. Heb je die ruimte? Zo ja, op welke manier kan je de kapstok dan het beste aan de aanwezige ruimte aanpassen? Het mooie van een kapstok is namelijk dat je deze zeer efficiënt in kunt richten. Maak bijvoorbeeld gebruik van loze ruimtes in bijvoorbeeld de hal.

Ook kan het erg leuk zijn om een staande kapstok met accessoires aan te vullen. Denk hierbij aan een schoenenrek, een plank om spullen op te leggen of een standaard voor je paraplu’s.

Moraal van het verhaal: met een staande kapstok kan je een hoop kanten op. Laat je creativiteit de vrije loop gaan en geniet nadien van je zelfgemaakte kapstok. Bekijk bovenstaande filmpje zeker eens voor de nodige inspiratie en ga vervolgens zelf vol enthousiasme aan de slag.

Hangende kapstok maken Hangende kapstok 1

Een andere variant van een kapstok is uiteraard een hangende kapstok. Met een hangende kapstok kan je nóg veel meer kanten op. Bij het maken van een hangende kapstok dien je ook met bepaalde zaken rekening te houden. Tevens vind je hieronder nog enkele handige filmpjes met betrekking tot het maken van je eigen kapstok.

Laten we beginnen met dit filmpje van Praxis en Eigen Huis & Tuin. Hierbij wordt een hangende kapstok met knoppen en grepen gemaakt:

Het maken van een dergelijke kapstok is geen hogere wiskunde. Toch is het een prachtig resultaat geworden. Als je bij een huis binnenstapt, is de kapstok vaak één van de eerste dingen die je ziet. Dit komt logischerwijs doordat je jouw jas hier aan op hangt. Met een dergelijke kapstok zit je in ieder geval direct goed.

Het eerste aandachtspunt bij een hangende kapstok is het gewicht. De kapstok moet bijzonder stevig hangen, aangezien er meerdere jassen aan komen te hangen. Jassen kunnen een behoorlijk gewicht met zich mee brengen; zeker als ze nat zijn. Zorg dan ook voor een stevig bevestigingssysteem. Je kunt beter extra schroeven aanbrengen in plaats van dat je te weinig schroeven doet. Het is namelijk niet prettig als je hangende kapstok van de muur af komt.

Een ander aandachtspunt heeft te maken met de eenvoud. Een hangende kapstok hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Sterker nog: het is behoorlijk simpel om een hangende kapstok te maken. Het bewijs daarvoor kan je in onderstaande video vinden. Hierbij wordt een kapstok gemaakt van een industriële buis in combinatie met onder andere steigerhout:

Heeft deze video je inspiratie gegeven voor het maken van je eigen kapstok? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Lees daarom zeker nog even door voor overige aandachtspunten.

Ook bij een hangende kapstok dien je rekening te houden met het formaat. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor de kapstok? Op basis daarvan kan je een uniek ontwerp maken. Probeer daarbij zoveel mogelijk de loze ruimtes te benutten. Het is ontzettend zonde als je een loze ruimte in bijvoorbeeld de hal hebt; probeer dit op een creatieve manier op te lossen.

Besluit

Heb je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie gekregen? Ga dan direct aan de slag met het ontwerpen van je eigen kapstok. Houd hierbij rekening met het formaat, het gewicht, de stijl van de kapstok en het te gebruiken materiaal. Bovenstaande filmpjes laten in ieder geval voldoende mogelijkheden zien voor het maken van je eigen kapstok. Veel succes (en plezier) gewenst!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo