Houthok maken

Als je door een Scandinavisch land rijdt, vallen bepaalde dingen je ongetwijfeld op. De meeste huizen daar hebben een kenmerkende bouwstijl. Ook aangrenzend bij het huis vind je een bepaald element vaak terug: een houthok. Dat geldt overigens niet alleen voor de Scandinavische landen, maar ook bijvoorbeeld voor Oostenrijk en Zwitserland.

In dergelijke landen is het winters uiteraard bijzonder koud. Om het huis op te warmen, maakt men gebruik van een ouderwetse houtkachel. Een dergelijke kachel werkt bijzonder goed en kan ook de oudere huizen prima opwarmen. Daarbij heb je dus wel hout nodig. Als je hout in een houtkachel stopt, is het van belang dat het hout volledig droog is. Daarnaast moet het hout uiteraard wel in de houtkachel passen.

Wat de mensen daar dan doen, is redelijk simpel. Ze gaan het bos in, ze hakken hout op het juiste formaat en leggen het hout vervolgens in het houthok. Dit houthok zorgt ervoor dat het hout geordend ligt en dat men het hout snel kan pakken. Indien gewenst kunnen de bewoners van het huis het hout dus direct in hun houtkachel stoppen. Dat komt óók doordat het houthok aan de bovenkant dicht is. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat het hout droog blijft. Zoals je hebt kunnen lezen, moet het hout droog zijn voordat je dit in een houtkachel kan stoppen.

Maar, niet alleen in de Scandinavische landen en in Oostenrijk/Zwitserland vind je dergelijke houthokken terug. Nee, ook in Nederland kan je dergelijke houthokken zien staan. Enerzijds hebben deze de functie zoals hierboven beschreven. Anderzijds kan een houthok ook als opvulling van de tuin zijn. Een houthok heeft namelijk een strakke uitstraling en ziet er soms bijzonder fraai uit. Dat is met name het geval als het hout mooi opgestapeld in het houthok ligt. Dat is voor sommige mensen dan ook reden om een houthok in hun tuin neer te zetten.

Maken van een houthok

Houthok kopen of zelf maken?

Heb je de keuze gemaakt dat je graag een houthok in je tuin wenst te hebben? Dan is het van belang om een keuze te gaan maken: ga je het houthok kopen? Of ga je zelf de handen uit de mouwen steken en het houthok zelf maken? Ons advies is om het tweede te doen. Je kunt namelijk op een relatief simpele manier zelf een houthok maken.

Daarbij hoef je maar met enkele zaken rekening gehouden. Bovendien is de vormgeving van een houthok niet al te ingewikkeld. Onder aan de streep gaat het erom dat het hout netjes opgestapeld kan worden én dat het hout droog ligt. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je een prima functionerend houthok tot je beschikking.

In dit artikel vertellen we jou graag meer over het maken van een houthok. Waar moet je rekening mee houden? Welke benodigdheden heb je nodig? Welke stappen dien je te volgen? Op onder andere die vragen lees je hieronder een uitgebreid antwoord!

De voorbereiding

Houthok

Zoals bij elk bouwproject speelt de voorbereiding een belangrijke rol. Je moet bij het maken van een houthok dan ook enkele voorbereidingen treffen. Een van die voorbereidingen heeft betrekking op je keuze omtrent het ontwerp. We willen je hierbij graag adviseren om zélf een bouwtekening te gaan maken. In deze bouwtekening kan je het gehele ontwerp uittekenen; volledig naar eigen wens. Vervolgens kan je in deze bouwtekening ook direct alle afmetingen benoemen, zodat je direct één duidelijk overzicht van de gehele constructie hebt.

Bij het maken van een ontwerp voor je houthok kan je jouw eigen smaak volledig volgen. Je hebt volledige zeggenschap en vrijheid bij het ontwerpen van je eigen houthok. Daarbij moet je uiteraard ook nadenken over het materiaal dat je gaat gebruiken. In veel situaties zie je dat men voor een houten houthok kiest; hoe typisch. Hout is echter een prima materiaalsoort om een houthok van te maken. Een voordeel daarbij is onder andere dat hout makkelijk te bewerken is. Je kunt daardoor het uiterlijk van het houthok volledig naar eigen wens maken.

Ook moet je goed nadenken over de locatie en de afmetingen van het houthok. Uiteraard moet je voldoende ruimte hebben om al het hout op te kunnen slaan. Het hout heb je tenslotte voor je houtkachel nodig. Daarnaast is het ook prettig als je niet al te lang hoeft te lopen naar het houthok. In veel situaties zie je dan ook dat het houthok direct tegen het huis aan gebouwd is.

De benodigdheden

Wat heb je zoal nodig voor het maken van een houthok? In onderstaande lijst kan je alle benodigdheden vinden:

  • Een zaag
  • Een rolmaat
  • Een schroevendraaier
  • Een waterpas
  • Een klopboormachine
  • Een houtboor machine
  • Hout

Wat betreft hout kan je het beste gaan voor een houtsoort met het FSC keurmerk. Het voordeel van dergelijke houtsoorten is dat deze een milieuvriendelijke impregnatie methode ondergaan hebben. Je hoeft het hout dus verder niet meer te behandelen. Uiteraard kan je het hout wel nog in een gewenste kleur lakken/verven.

Het stappenplan

Houthok maken

Zo, heb je bovenstaande benodigdheden bij de hand? Heb je het ontwerp volledig gemaakt en ben je daar 100% tevreden over? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van het houthok. Wij willen je adviseren om onderstaand stappenplan te volgen, zodat je in een aantal makkelijke stappen je eigen houthok kunt maken.

Stap 1:

Je kunt het beste beginnen met het in orde maken van het hout. Zaag het hout op de juiste afmetingen, geef het een grondige schuurbeurt en geef het hout, indien gewenst, de gewenste kleur.

Stap 2:

Ga vervolgens aan de slag met het onderstel van het houthok. Je kunt hiervoor een grote underlayment plaat gebruiken, maar je kunt het houthok ook ‘gewoon’ op tegels neerzetten. Het belangrijkste is dat het onderstel vlak is.

Stap 3:

Je kunt vervolgens met de zijkanten aan de slag. Zet hierbij op alle vier de hoeken een houten staander. Vervolgens kan je tussen de twee staanders aan weerszijde dwarsplanken monteren.

Tip nummer 1: bij de dwarsplanken kan je ervoor kiezen om deze tegen elkaar aan te leggen. Je kunt er echter ook enige ruimte tussen houden. In dat geval kan de wind als een soort van droger werken. Door de wind die tussen deze ruimte raast, kan het hout nog verder opdrogen.

Stap 4:

Het onderstel en de zijkanten zijn nu eigenlijk volledig klaar. Wat je dan kan doen, is verder gaan met de achterkant. De achterkant van een houthok kan je op dezelfde manier als de zijkanten maken; dus met dwarsplanken. Bij de achterkant adviseren we wél om de planken tegen elkaar aan te leggen. Op die manier voorkom je dat vocht via de achterkant het houthok in kan komen. Bevestig de achterkant vervolgens aan de zijkanten en het onderstel.

Tip nummer 2: voor het bevestigen van de componenten aan elkaar kan je gebruik maken van houtlijm. Het is daarnaast ook handig om met grote schroeven te werken. Daarmee weet je 100% zeker dat het houthok goed in elkaar zit en stevig vast zit.

Stap 5:

Eigenlijk staat je gehele constructie nu, met uitzondering van het dak. Voor het dak is het aan te raden om het dak aan te leggen met daarin een kleine hellingshoek. Op die manier voorkom je dat het water op het dak blijft staan. Leg daarom een klein plankje op de twee voorste staanders en bevestig daar vervolgens het dak op. Bevestig vervolgens ook het dak aan de (lagere) achterste staanders. Op die manier creëer je een kleine maar efficiënte hellingshoek.

Stap 6:

Zorg vervolgens voor een perfecte afwerking van het houthok. Dat kan je onder andere doen door alle randjes netjes af te werken met een kit spuit.

Stap 7:

Ben je helemaal klaar? Dan kan je beginnen met het leukste; het vullen van het houthok. Leg het hout op elkaar en maak daarmee een fraaie constructie. Veel plezier met je nieuwe houthok!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo