Kliko ombouw maken

Het is wekelijks weer een terugkerende bezigheid: het buiten zetten van de kliko. In Nederland hebben we te maken met een redelijk waterdicht systeem wat betreft de kliko’s. Deze kliko’s worden met grote frequentie geleegd, waardoor je al je (tuin) afval snel kwijt bent. In de afgelopen jaren is de frequentie van het ophalen van de kliko’s echter naar beneden bijgesteld. Dit heeft ongetwijfeld te maken met milieutechnische aspecten.

Waar laat jij eigenlijk je kliko’s staan? De meeste huishoudens hebben twee kliko’s: een grijze en een bruine. Deze kliko’s zijn redelijk groot te noemen, waardoor ze behoorlijk wat ruimte in je tuin innemen. Daarnaast zijn de kliko’s niet al te mooi te noemen. Oftewel: ze zorgen voor een mindere uitstraling van je tuin. Wellicht voel je al een beetje waar we naar toe willen. Wij hebben namelijk een oplossing voor het stallen van je kliko’s.

Kliko ombouw

Ja, het is absoluut aan te raden om een kliko ombouw te maken. Met een kliko ombouw kan je de kliko’s op een vaste plek neerzetten, terwijl deze omringd worden door een ombouw. Je ziet daardoor de kliko’s niet op het moment dat je in je tuinstoel van het heerlijke zonnetje ligt te genieten. Het aanschaffen van een kliko ombouw is dan ook zeker aan te raden.

Maar, het is niet eens noodzakelijk om een kliko ombouw aan te schaffen. Nee, het is nog veel beter om deze zelf te maken. Dit kost niet al te veel geld, je bent hier niet al te veel tijd aan kwijt en je kunt de ombouw volledig naar eigen wens maken. Wat houdt jou nog tegen? Misschien heb je behoefte aan een leidraad tijdens het maken van de kliko ombouw. Nou, dan ben je bij Tresna.nl aan het juiste adres. In dit artikel kan je namelijk alle informatie vinden over het maken van een kliko ombouw.

In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten bij het maken van een kliko ombouw:

  • De voorbereidingen
  • Het materiaal
  • Het ontwerp
  • De benodigdheden
  • Het stappenplan

Wil je meer weten over hoe je zelf een kliko ombouw kunt maken? Lees dan zeker dit artikel door!

De voorbereidingen

Heb je besloten om zelf een kliko ombouw te gaan maken? Verstandige keuze! Het maken van een kliko ombouw brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Allereerst is het prettig dat je kliko’s een vaste plek uit het zicht krijgen. De kliko’s doen daardoor geen afbreuk meer aan de uitstraling van je tuin. Dat is echter niet het enige voordeel van het maken van een kliko. Nee, de volgende voordelen spelen ook een rol:

  • Het kost niet al te veel geld om zelf een kliko ombouw te maken
  • Het kost niet al te veel tijd om zelf een kliko ombouw te maken
  • Je kunt de kliko ombouw volledig naar eigen wens maken
  • Het geeft een voldaan gevoel als de kliko ombouw volledig klaar is

Zo ver is het echter nog niet. Nee, je moet eerst de juiste voorbereidingen treffen. Allereerst moet je goed nadenken over de locatie van de kliko ombouw. Waar in je tuin wil je de kliko’s hebben staan? Is daar voldoende ruimte voor een kliko ombouw? Zo ja; wat zijn de afmetingen voor een kliko ombouw?

Vervolgens kan je gaan beginnen met het maken van een ontwerp voor de kliko ombouw. Ons advies hierbij is om een bouwtekening te maken. In deze tekening kan je de gehele kliko ombouw uittekenen, waarbij je ook alle afmetingen kunt benoemen. Hierdoor kan je ook geen rekenfoutjes meer maken qua afmetingen.

Kliko ombouw maken

Daarnaast moet je na gaan denken over het materiaal dat je wilt gaan gebruiken. Bij een kliko ombouw is het voor de hand liggend om voor hout te kiezen. We willen je dan ook graag aanraden om hout te gebruiken. Hierbij kan je zelf nog kiezen welke houtsoort het moet gaan worden.

De benodigdheden

Heb je eenmaal het ontwerp voor de kliko ombouw gemaakt? Dan is het tijd om alle benodigdheden aan te schaffen. Koop de juiste hoeveelheid hout en koop schroeven, spijkers, scharnieren en houtlijm.

Uiteraard moet je ook het juiste gereedschap tot je beschikking hebben. Onder andere een schuurmachine, een afkortzaag en een boormachine zijn nodig.

Het stappenplan

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kunnen we aan de slag gaan met het maken van de kliko ombouw. Volg onderstaand stappenplan voor een volledig overzicht van de te nemen stappen.

Let op: in dit stappenplan gaan we uit van de vaste maten van een kliko ( 58 x 74 x 104 cm). We gaan dus uit van een kliko ombouw voor één kliko. Heb je twee kliko's? Lees dan de toelichting onder het stappenplan.

Stap 1:
Zorg ervoor dat alle houten onderdelen op maat gezaagd worden én netjes afgeschuurd worden. Dit is een stuk veiliger (de splinters verdwijnen tenslotte) en het hout ziet er daardoor een stuk fraaier uit.

Tip nummer 1: indien gewenst kan je het hout ook al direct de gewenste kleur geven of in de beits zetten.

Stap 2:
Begin met het maken van de achterwand van de kliko ombouw. Hiervoor kan je elk planken van 104 centimeter lang aan elkaar vast maken. Deze planken kan je vervolgens met elkaar verbinden door twee dwarsplanken te monteren. Zorg er voor dat één dwarsplank aan de onderkant gemonteerd wordt en de ander ongeveer 10 centimeter vanaf de bovenkant.

Stap 3:
Begin vervolgens met het maken van de linkerkant van de ombouw. Hierbij kan je zeven planken van 104 centimeter lang aan elkaar vast maken. Ook hierbij kan je twee dwarsplanken bevestigen, zodat de planken stevig vast komen te zitten.

Stap 4:
Herhaal stap 3, maar dan voor de rechterkant van de kliko ombouw.

Stap 5:
Herhaal stap 2, maar dan voor de voorkant van de kliko ombouw. Na het voltooien van stap 5 heb je de voorkant, de achterkant en de twee zijkanten volledig gereed.

Stap 6:
Maak twee scharnieren vast aan de voorkant van de kliko ombouw. Het is tenslotte wenselijk dat je de voorkant open en dicht kunt doen.

Stap 7:
Vervolgens is het zaak om de voorkant en de twee zijkanten aan elkaar te verbinden. Hiervoor kan je spijkers, schroeven en/of houtlijm voor gebruiken. Het is maar net wat jij prettig vindt werken. Let er op dat de twee scharnieren goed blijven functioneren, zodat de voorkant van de kliko ombouw open en dicht kan gaan.

Stap 8:
Je hebt de achterkant nu nog als een los gedeelte. Dat klopt, want daar moet je ook scharnieren voor vast maken. Maak de bovenkant van de kliko ombouw met exact dezelfde afmetingen als de onderkant van de kliko ombouw. De bovenkant van de kliko ombouw kan je vervolgens aan de achterkant van de kliko ombouw vastmaken. Door de scharnieren aan de achterkant van de kliko ombouw is het vervolgens mogelijk om de bovenkant open en dicht te doen.

Stap 9:
In feite ben je nu klaar! Je kunt de kliko ombouw op de gewenste plek neerzetten en je kliko in de kliko ombouw neerzetten.

Tip nummer 2: je kunt op dit moment ook nog de laatste afwerkingen uitvoeren. Wellicht wil je de kliko ombouw nog in een gewenste kleur schilderen of iets dergelijks.

Tip nummer 3: heb je twee kliko’s? Een bruine en een grijze? Dan kan je twee van deze kliko ombouwen maken, maar je kunt er ook voor kiezen om één grote ombouw te maken. De te nemen stappen zijn hetzelfde; je moet alleen iets andere afmetingen aanhouden.

 

Kliko ombouw zelf maken

Besluit

Zoals je kunt lezen, is het maken van een kliko ombouw zeker niet moeilijk. Dat komt met name doordat je maar met een paar componenten te maken hebt. Deze componenten hebben bovendien dezelfde afmetingen en hebben allemaal een rechte vorm. Ook voor mensen met twee linkerhanden is het dus prima te doen om een klik ombouw te maken. We wensen je veel succes met het maken van de kliko ombouw.

Als de kliko ombouw eenmaal in je tuin staat, heb je ongetwijfeld een voldaan gevoel. Je hebt het mooi en goed voor elkaar. Goed bezig!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo