In Nederland is er het nodige te doen om de bij. Meerdere instanties waarschuwen namelijk voor de toekomst van de bij. Door de huidige staat van het milieu heeft de bij moeite om te overleven. Voldoende reden voor meerdere instanties om aan de bel te trekken. Maar, op welke manier kan dit dan hersteld worden? Een van de mogelijkheden is weggelegd voor de consument/particulier. Het is namelijk mogelijk om een bijenkast in je tuin te maken. Een bijenkast waar de bijen heerlijk kunnen leven.
Maar, een bijenkast is eigenlijk nog veel meer geschikt voor een imker. Ben jij een imker en op zoek naar een nieuwe bijenkast? Dan ben je bij tresna.nl aan het juiste adres. Ja, wij leveren alleen geen nieuwe bijenkasten. Nee, wij helpen jou op weg om zélf je bijenkast te gaan maken. Met het maken van een bijenkast kan je volledig zelf bepalen hoe de kast er uit moet komen te zien. Daarnaast ben je ook in de gelegenheid om een hoop geld te besparen. Je hoeft tenslotte geen dure bijenkast een speciaal shop aan te schaffen. Nee, je gaat gewoon volledig zelf aan de slag.
Als je zelf een bijenkast wilt gaan maken, moet je wel met enkele factoren rekening houden. In dit artikel vind je dan ook alle informatie die je nodig hebt. Met onderstaande informatie kan je volledig op eigen houtje een prachtige en goed functionerende bijenkast maken.
De voorbereiding
Elke klus valt of staat met de voorbereiding. Dat is dan ook zeker het geval bij een bijenkast. Je kunt deze kast alleen naar wens maken indien je de juiste voorbereidingen treft. Allereerst moet je goed gaan nadenken over de bijenkast. Zo moet je na gaan denken over het ontwerp van de bijenkast. In feite is dat één van de belangrijkste onderdelen gedurende de voorbereiding.
Je moet goed na gaan denken over de afmetingen en over de gehele uitstraling van de bijenkast. In welke vorm moet de bijenkast gemaakt worden? Hoe groot kan de bijenkast worden? Van welk materiaal ga je bijenkast maken? In welke kleur moet de bijenkast gemaakt worden? Dat zijn allemaal belangrijke vragen gedurende de voorbereiding. Aan jou om de juiste antwoorden op die vragen te gaan vinden.
Hierbij willen we je één ding van harte aan raden: maak een tekening van je ontwerp. Dan zie je direct hoe de bijenkast er uit komt te zien. Ook zie je hierbij mogelijke rekenfouten. Je bijenkast moet tenslotte wel de juiste verhoudingen hebben.
De samenstelling
Een bijenkast is niet zomaar een bijenkast. Nee, je moet goed weten dat een bijenkast meerdere onderdelen heeft. De samenstelling van een bijenkast is dan ook enigszins gecompliceerd te noemen. Hierbij moet je nooit het doel van een bijenkast uit het oog verliezen. Met een bijenkast probeer je tenslotte om de bijen gezond te houden. Tegelijkertijd maak je het voor jezelf, als imker, makkelijker om honing uit de bijenkast te halen.
Zo bevat een bijenkast een honingkamer, meerdere broedkamers en een afdekplaat. De broedkamer aan de onderkant van de bijenkast moet weer afgescheiden worden van de daarboven liggende honingkamer. Dat kan je doen met behulp van een koninginnenrooster.
De samenstelling van een bijenkast is hoe dan ook ontzettend belangrijk. Houd hier dan ook goed rekening mee tijdens het maken van het ontwerp. Ook bij het maken van de bijenkast moet je continue rekening houden met de samenstelling van een bijenkast.
De benodigdheden
Als je een bijenkast gaat maken, heb je enkele benodigdheden nodig. Zo moet je onbehandeld hout aanschaffen. Ons advies hierbij is om te kiezen voor cederhout of voor dennenhout. Deze houtsoorten zijn simpelweg het beste geschikt voor een bijenkast.
Daarnaast moet je ook een zaag en een boor hebben. Die apparaten heb je nodig om het hout op de juiste afmetingen te zagen en vervolgens aan elkaar te monteren.
Tot slot heb je nog verschillende lijsten, het dak en afdekroosters nodig. Deze onderdelen kan je het beste bij een speciaalzaak kopen en niet zelf maken.
Stappenplan
In onderstaand stappenplan hebben we uitgebreid uiteengezet hoe je zelf een bijenkast kunt maken. Daarbij houden we rekening met de samenstelling van een bijenkast. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is met name die samenstelling ontzettend belangrijk. Daarmee zorg je er tenslotte voor dat de bijen zo optimaal mogelijk kunnen leven. Dat is voor jou, als imker, heel wat waard. Ondertussen kan je namelijk ook perfect de honing pakken zonder dat je zelf geprikt wordt door de bijen. Al met al heeft eigenlijk elke imker een bijenkast nodig. Wil je zelf een bijenkast gaan maken? Volg dan onderstaand stappenplan.
Allereerst willen we je graag op onderstaande video wijzen. Bekijk deze video terwijl je onderstaand stappenplan leest. Daarmee wordt alles een stuk duidelijker:
Stap 1: allereerst ga je een standaard maken. Dit is een plankje waardoor de bijenkast niet in direct verbinding met de grond staat.
Stap 2: je begint met het maken van de broedkamer. Hiervoor heb je 2 plankjes van 42 bij 25 centimeter nog en 2 plankjes van 51 bij 25 centimeter. Deze plankjes moeten een zwaluwstaartverbinding* hebben.
* Zie daarvoor de foto hiernaast
Stap 3: vervolgens kan je de honingkamer gaan maken. De lengte en breedte van deze kamer is exact gelijk aan de lengte en breedte van de broedkamer (zie hierboven). Alleen wat betreft de hoogte kan je zelf de afmetingen bepalen. Ook hierbij moet je weer een zwaluwstaartverbinding maken.
Stap 4: als je de 2 bovenste stappen hebt gevolgd, kan je beginnen met het monteren van de kamers. Hiervoor kan je de zwaluwstaartverbindingen gebruiken in combinatie met houtlijm en spijkers.
Stap 5: vervolgens moet je een onderste vliegplank met deels afgesloten ingang hebben. Het is noodzakelijk om voor deze plank dezelfde afmetingen aan te houden als de broedkamer(s) en honingkamer. Wel moeten de randen maar 1 centimeter hoog zijn.
Stap 6: vervolgens kan je de buitenkant van de verschillende kamers gaan verven. Hiermee kan je ervoor zorgen dat het zonlicht wordt gereflecteerd. Dat is weer prettiger voor het welzijn van je bijen. Verf echter nooit de binnenkant!
Stap 7: koop vervolgens een koninginnenrooster. Dit rooster leg je op de broedkamers en voorkomt dat de koningin toegang heeft tot de honingkamers. Het is noodzakelijk om dit rooster aan te schaffen.
Stap 8: ook moet je een afdekplaat en dak kopen. Deze onderdelen moet je noodzakelijkerwijs ook aanschaffen. Daarmee verkrijg je in ieder geval een perfecte bijenkast.
Stap 9: tot slot moet je nog lijsten voor in de kamers gaan kopen. Deze lijsten dienen als bouwplaats voor de bijen. Op deze lijsten wordt namelijk de korf gebouwd met behulp van de was van bijen. Je hebt per broedkamer 10 lijsten nodig en per honingkamer 6 lijsten. Ook dit dien je te kopen bij een speciaal zaak.
Stap 10: je bent aangekomen bij de laatste stap! Je kunt nu alle onderdelen gaan monteren, zodat het één geheel wordt. Je begint allereerst met de standaard, vervolgens de onderste legplank, dan het rekje, dan de broedkamers, het koninginnenrooster, de honingkamers en tot slot het dak/de afdekplaat.
Besluit
In bovenstaand stappenplan kan je alle stappen vinden voor het maken van je eigen bijenkast. Daarbij zie je direct dat je het niet volledig zelf kunt. Nee, sommige onderdelen moet je bij een speciaalzaak kopen. Die onderdelen zijn simpelweg te lastig om zelf te maken. In sommige situaties kost het ook veel te veel tijd om een dergelijk onderdeel zelf te gaan maken. Als je een onderdeel moet kopen, heb je dat in bovenstaand stappenplan duidelijk kunnen lezen.
De overige onderdelen kan je gelukkig wel zelf maken. Daarmee kan je een hoop geld besparen. Bovendien is het leuk om zelf je bijenkast te gaan maken. Denk vooraf goed na over de bijenkast en koop vervolgens de benodigdheden in. Met behulp van bovenstaande video en bovenstaand stappenplan kan je vervolgens zelf je bijenkast maken. Veel succes met het maken van je bijenkast!