Bloembak zelf maken

Hoezo zou je nog veel geld uitgeven aan meubels voor in huis en tuin? Als je namelijk een beetje handig bent, kan je al deze meubels zélf maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar bespaart je ook nog eens een hoop geld.

Bloembak maken

Als je zelf meubels gaat maken, brengt dit meerdere voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen hebben we in onderstaande lijst even kort samengevat:

 • Het geeft je een voldaan gevoel als je het meubelstuk helemaal af is.
 • Je kunt een klus volledig naar eigen wens maken.
 • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van het meubelstuk.
 • Veel geld besparen, aangezien je geen specialist in hoeft te huren.
 • Het is bovenal leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verrassen met de uitkomst.

Kortom: het maken van je eigen meubels is absoluut een slim plan. Maar, over welke meubels hebben we het dan zoal? We moeten hierbij onderscheid maken tussen meubels voor in huis en voor meubels in de tuin. In dit artikel richten wij ons viezer op het zelf maken van een bloembak; oftewel een meubel/accessoirestuk voor in de tuin.

Recent hebben wij al een artikel geschreven met daarin alle informatie over het maken van een speelhuisje. In navolging daarop is dit een tweede artikel omtrent het maken van tuinmeubels. We kijken naar alle aspecten die bij het maken van een bloembak om de hoek komen kijken.

Het maken van een bloembak is in de basis niet al te lastig. Je moet echter wel met bepaalde zaken rekening houden. Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk bij de meeste projecten. Dat geldt dan ook zeker voor het zelf maken van een bloembak.

De voordelen van een bloembak

Maken van een bloembak

Voordat we bespreken hoe je zelf een bloembak kunt maken, willen we graag eerst naar de voordelen van een bloembak kijken. Er zijn tenslotte meerdere redenen waarom je in ongeveer elke tuin wel een bloembak of plantenbak ziet staan. Waarom is dit?

Allereerst is een bloembak een prima mogelijkheid om groen in je tuin te creëren. Als je bloemen in de grond stopt, zie je deze niet altijd even opvallend. Door een bloembak te gebruiken, valt een bloem dan ook veel meer op. Dat is dan ook één van de redenen waarom een bloembak veelvuldig gebruikt wordt.

Een andere reden heeft te maken met het design van de bloembakken. In de afgelopen jaren zijn er ongelooflijk veel verschillende bloembakken ontworpen. Deze bloembakken hebben prachtige vormen en fraaie kleuren. Oftewel: de bloembakken zijn voor het oog ook een welkome aanvulling voor in een tuin.

Tot slot willen we nog aanstippen dat een bloembak er verzorgd uit ziet. Door gebruik te maken van bloembakken kan je jouw tuin dus een stuk fraaier laten ogen. Heb je interesse gekregen om zélf je eigen bloembak te gaan maken? Lees dan zeker even door!

De voorbereidingen

Zo, je staat aan de vooravond van een leuk project, want het maken van je eigen bloembak is uitdagend en leuk tegelijk. Alles valt of staat hierbij met een goede voorbereiding. Door een goede voorbereiding te treffen, kan je het project bijzonder soepel laten verlopen.

De eerste voorbereiding die je moet treffen, is eigenlijk het maken van een keuze. Je hebt reeds bepaald dat je een bloembak wilt gaan maken. Verstandige keuze. Maar, wat dan? Op dat moment is het van belang om na te gaan denken over het ontwerp van een bloembak.

Een bloembak is namelijk niet zomaar een bloembak. Nee, als je twee bloembakken naast elkaar zet, kan het verschil ontzettend groot zijn. Hiermee proberen we aan te geven dat het ontwerp van een bloembak ontzettend belangrijk is.

Denk dus goed na over de volgende aspecten:

 • De afmetingen
 • Het materiaal
 • Het kleurgebruik
 • Eventuele patronen

Voor het ontwerp willen wij je graag wijzen op de foto’s die je in dit artikel ziet. Deze foto’s kunnen als inspiratie dienen, zodat je uiteindelijk een prachtig ontwerp kunt maken. Het mag duidelijk zijn dat het maken van een ontwerp ongelooflijk belangrijk is. We hebben hier dan ook nog een handige tip voor:

Maak een bouwtekening van je bloembak. Op die manier kan je exact bepalen hoe de bloembak er uit komt te zien. Vernoem in deze bouwtekening ook alle afmetingen. Mocht je ergens een rekenfoutje hebben gemaakt, zie je dat namelijk direct terug in de bouwtekening. In de loop van het proces vormt de bouwtekening vervolgens een mooie leidraad.

De afmetingen

In de bouwtekening spelen de afmetingen dus een belangrijke rol. Deze afmetingen moeten af worden gestemd op de situatie in je tuin én op je eigen wensen. Hoe groot moet de bloembak worden? Hoe veel ruimte in je tuin heb je over voor de bloembak? Dergelijke vragen moeten beantwoord worden, zodat je uiteindelijk een bloembak kunt maken die 100% naar wens is.

Het materiaal

Bij het maken van een bloembak moet je uiteraard wel het juiste materiaal gebruiken. Als we naar de verschillende mogelijkheden kijken, zien we één mogelijkheid veelvuldig toegepast worden. We hebben het daarbij over een houten bloembak. Het maken van een houten bloembak is niet al te moeilijk, terwijl het resultaat wel bijzonder fraai te noemen is. Ook met het oog op duurzaamheid en een lange levensduur is hout een verstandige keuze.

Het is ook mogelijk om een bloembak van steen of beton te maken. In dit artikel benoemen we ook graag de mogelijkheden voor het maken van een bloembak van beton. Kortom: in het artikel hieronder kan je twee verschillende stappenplannen vinden:

 • 1 stappenplan voor het maken van een bloembak van beton
 • 1 stappenplan voor het maken van een bloembak van hout

Hoe kan je een bloembak van beton maken?

Betonnen bloembak maken

Een bloembak van beton ziet er niet alleen robuust uit; dat is de bloembak ook. Een betonnen bloembak is bijzonder sterk en daardoor bestand tegen alle weersomstandigheden. Het gevolg hiervan is dat je dan ook voor een lange periode van de betonnen bloembak kunt genieten. Dat klinkt prettig, niet waar?

Graag willen we jou meer informatie geven over het maken van een bloembak van beton. Voordat het zover is, moet je eerst nadenken over het ontwerp. Lees daarvoor de introductie van dit artikel, waarin we de belangrijkste aandachtspunten hebben benoemd.

Stap 1:
De eerste stap is om het frame voor de betonnen bloembak te maken. Hiervoor kan je zogeheten betonplex gebruiken. Zaag het betonplex op de gewenste afmetingen, zodat je 2 korte kanten en 2 lange kanten hebt. Deze vier balken vormen samen het frame van de betonnen bloembak. Maak tot slot ook de onderkant van de bloembak.

Stap 2:
Monteer de korte zijkanten aan de lange kanten. Monteer dit geheel vervolgens weer aan de bodemplaat van betonplex.

Stap 3:
Snij 5 verschillende hardschuim platen op maat, zodat deze op de bodemplaat van de bloembak gelegd kunnen worden. Je kunt hier het beste een stanleymes voor gebruiken.

Stap 4:
Lijm vervolgens deze 5 hardschuim platen aan de bodemplaat vast. Zorg er hierbij wel voor dat aan alle weerskanten vijf centimeter spelingsruimte over is.

Stap 5:
Maak vervolgens het beton. Dit kan je doen door een zak met beton bij een bouwmarkt te kopen. Op de verpakking van deze zak staat vervolgens perfect beschreven hoe je het beton dient te maken.

Stap 6:
Is het beton klaar en goed opgedroogd? Stop het beton dan in het frame dat je hierboven gemaakt hebt. De vijf centimeter ruimte die je over hebt gelaten, is niet voor niets. Hier moet het beton namelijk in komen. Je vult als ware de randen van de bloembak met beton op.

Stap 7:
Laat vervolgens het beton tot zo’n 24 uur uitharden. Is het beton volledig hard? Dan kan je het frame van betonplex verwijderen.

Stap 8:
Als je het betonplex frame verwijderd hebt, blijft de betonnen bloembak over. Je kunt vervolgens aan de onderkant enkele wieltjes bevestigen, indien dit naar wens is. Hiervoor kan je de bodemplaat gebruiken.

Stap 9:
De laatste stap is om het schuim aan de binnenkant van de betonnen bloembak te verwijderen. Dit schuim was nodig voor het maken van de bloembak, maar is verder niet meer nodig.

Als het schuim verwijderd is, is de betonnen bloembak volledig klaar. Je kunt deze vervolgens met aarde opvullen en de bloembak met bloemen opvullen. Geniet van je prachtige, zelfgemaakte betonnen bloembak!

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe je een bloembak van beton kunt maken. Een dergelijke bloembak heeft een nogal robuuste uitstraling. Het is daarnaast ook maar de vraag of je de grijze kleur van het beton mooi in een tuin vindt staan. We hebben daarom ook nog onderstaand stappenplan geschreven. In onderstaand stappenplan kan je vinden hoe je een prachtige bloembak van hout kunt maken.

Hoe kan je een bloembak van hout maken?

Houten bloembak maken

Een bloembak van hout; het is één van de meest gekozen accessoires voor in een tuin. Je hoeft een dergelijke bloembak niet bij een tuincentrum of andere winkel aan te schaffen. Nee, met behulp van onderstaand stappenplan kan je zélf een bloembak van hout maken. Het voordeel? Je bespaart geld en kunt de bloembak volledig naar eigen wens maken.

In de inleiding van dit artikel hebben we aangegeven dat je vooraf een goede bouwtekening moet maken. Houd bij deze bouwtekening rekening met het formaat, de vorm van de bloembak en het design. Volg onderstaand stappenplan voor het maken van een prachtige bloembak van hout.

Stap 1:
Je begint dit project met het afschuren van de houten planken. Door deze planken af te schuren, komt het geheel er bijzonder strak en fraai uit te zien.

Stap 2:
Zijn de planken netjes geschuurd? Dan is het aan te raden om de planken te lakken of te beitsen. Je kunt er ook voor kiezen om dit achteraf te doen. Het is maar net wat jij prettiger vindt.

Stap 3:
Ga vervolgens aan de slag met het maken van de bodemplaat voor de bloembak. Hiervoor kan je het beste een watervaste multiplex plaat gebruiken. Om deze plaat kan je vervolgens vier houten planken leggen. Verbind deze planken aan de bodemplaat door deze vast te schroeven.

Stap 4:
Je hebt op dat moment een bodemplaat met vier plankjes er om heen. Vervolgens kan je de zogeheten hoeksteunen van de bloembak gaan plaatsen. Dit zijn vier planken die verticaal geplaatst worden en als fundering voor de rest van de bloembak dienen.

Stap 5:
Als deze hoeksteunen geplaatst zijn, kan je gaan beginnen met het monteren van de houten planken. Deze planken kan je aan de hoeksteunen vast maken met behulp van sterke schroeven.

Tip: voor het design van de bloembak is het uiteraard fraai als de planken waterpas vastgemaakt worden. Ook moeten de planken allemaal dezelfde afmetingen hebben logischerwijs.

Stap 6:
Als je alle planken van beneden naar boven vastgemaakt hebt, staat je bloembak eigenlijk. Vervolgens kan je de voetjes aan de onderkant van de bloembak gaan maken, zodat de bloembak ook stevig en stabiel blijft staan. Deze voetjes kan je gemakkelijk vastschroeven aan de bodemplaat van de bloembak.

Stap 7:
Voeg vervolgens nog enkele verticale plankjes aan de bloembak toe. Dit kan je doen door aan alle kanten van de bloembak aan de binnenkant een verticale plank te monteren. Deze verticale plank dient met name voor de versteviging van de bloembak.

Stap 8:
Als het gaat regenen, wil je uiteraard niet dat de bloembak vol komt te staan. Boor daarom enkele gaten in de bodemplaat van de bloembak. Op die manier kan het water altijd wegspoelen.

Stap 9:
De bloembak van hout staat nu volledig. Hij is mooi geworden, niet waar? Je kunt de bloembak vervolgens nog afwerken met verschillende details. Denk hierbij onder andere aan plankjes aan de bovenkant, aan het beitsen/lakken van de planken en het toevoegen van kneedbaar hout in de schroefgaten.

Stap 10:
Je kunt vervolgens beginnen met het opvullen van de houten bloembak. Voordat je hier aarde in gaat stoppen, is het aan te raden om anti-worteldoek aan de binnenkant te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van het hout verlengd wordt en dat de wortels van de bloemen niet door het hout heen kan gaan groeien.

Zo, je bent aan het einde van dit stappenplan gekomen. Is de houten bloembak volledig naar wens? Je hebt in ieder geval een prachtige aanvulling voor in je tuin weten te maken. Wil je bovenstaand stappenplan nog rustig terug kijken? Bekijk dan zeker onderstaande video eens:

Besluit

Je hebt in dit artikel alles kunnen lezen over het maken van een bloembak van beton én van hout. Naar welk materiaal gaat jouw voorkeur uit? Het maken van een dergelijke bloembak is niet al te moeilijk, maar je moet hier wel tijd voor vrijmaken. Door het volgen van de stappenplannen heb je in ieder geval een mooie leidraad voor het project.

We wensen je veel succes met het maken van je bloembak!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo