Steigerhouten bank maken

Wil jij de knip trekken voor een nieuwe bank? Of ga je liever zelf aan de slag met het maken van een bank? Door zélf een bank te maken, kan je in ieder geval een hoop geld besparen. Dat is zeker het geval als je voor een steigerhouten bank gaat. Een steigerhouten bank staat zowel binnen als buiten prachtig en brengt de nodige voordelen met zich mee. Wil je meer informatie over het maken van een steigerhouten bank? Lees dit artikel dan zeker even door!

In dit artikel kan je namelijk een stappenplan vinden voor het maken van een steigerhouten bank. Met dit stappenplan is het een fluitje van een cent om je eigen steigerhouten bank te maken. Dat heeft uiteraard ook met de voordelen van het materiaal steigerhout te maken. Daarover kan je óók meer lezen in dit artikel. We bespreken eigenlijk van A tot Z waar je rekening mee moet houden bij het maken van een steigerhouten bank.

De voordelen van steigerhout

Steigerhouten bank

Als je een bank gaat maken, heb je meerdere mogelijkheden wat betreft het materiaal. We zien echter dat veel mensen uiteindelijk op steigerhout uitkomen. Waarom? Dat heeft te maken met de verschillende, zwaarwegende en uiteenlopende voordelen. Zo is het absoluut een voordeel dat steigerhout niet al te duur is. Bij een plaatselijke bouwmarkt kan je tegen voordelige prijzen al het benodigde steigerhout aanschaffen.

Daarnaast is steigerhout makkelijk bewerkbaar. Je kunt probleemloos steigerhout op het juiste formaat afzagen of het steigerhout een andere kleur geven. Bij het maken van je eigen bank heb je dus ook volledige zeggenschap en vrijheid. Je kunt zelf bepalen hoe groot de bank moet worden en welke kleur de bank moet krijgen. Dat kan je vervolgens makkelijk voor elkaar krijgen; met dank aan steigerhout!

Of je nou een bank voor binnen of buiten wilt maken; steigerhout is bijzonder duurzaam, sterk en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Door de samenstelling van het materiaal kan je dan ook van een lange en plezierige levensuur uitgaan!

Het laatste voordeel van steigerhout heeft te maken met het plezier. Het maken van eigen meubelen is ongelooflijk leuk. Dat weten we uit eigen ervaring en horen we ook van veel doe-het-zelvers. Doordat steigerhout bovenstaande voordelen heeft, vergemakkelijkt dit het gehele bouwproces. Een belangrijk voordeel is dan ook dat je veel plezier haalt uit het maken van je eigen meubelen. Dat is helemaal het geval als de steigerhouten bank eenmaal in je huis of tuin staat. Dan mag je oprecht trots op jezelf zijn! Maar, zo ver is het nog niet. Nee, eerst moet je de juiste voorbereidingen gaan treffen.

De voorbereidingen

Als doe-het-zelver weet je ongetwijfeld dat een halve voorbereiding het halve werk is. Dat is óók absoluut het geval bij het maken van een steigerhouten bank. We willen je dan ook aanraden om veel tijd aan de voorbereidingen te treffen. Ons eerste advies heeft betrekking op het uiterlijk van de bank. Je hebt ongetwijfeld een bepaald beeld voor je hoe de bank er uit moet komen te zien. Ons advies is om dat beeld uit te werken in de vorm van een tekening. Door een tekening te maken, krijg je direct inzicht in het totale ontwerp. Je kunt in dit ontwerp ook de afmetingen benoemen, zodat je mogelijke rekenfouten ook tijdig signaleert.

Daarbij hoort dan ook om te bepalen waar de bank moet komen te staan. Heb je veel ruimte in je tuin of huis? Hoe groot moet de bank worden? Aan hoeveel personen moet de bank plek bieden? Dergelijke vragen spelen uiteraard een belangrijke vraag tijdens het ontwerpen van de bank. Bedenk dus vooraf goed waar de bank moet komen te staan.

Heb je de voorbereiding volledig afgerond? Dan kan het échte werk gaan beginnen. Voordat je met het stappenplan aan de slag kunt gaan, moet je de benodigdheden in huis gaan halen.

De benodigdheden

Zelf een bank maken

Als je een steigerhouten bank gaat maken, moet je sowieso voldoende steigerhout in huis halen. Dat kan je doen door het steigerhout bij een plaatselijke bouwmarkt aan te schaffen. Ons advies is om iets meer steigerhout dan benodigd in te kopen. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je altijd nog enig steigerhout achter de hand. Bovendien is steigerhout niet al te prijzig, waardoor dit geen al te dure aangelegenheid is/wordt.

Uiteraard heb je ook de nodige gereedschappen nodig. Denk hierbij onder meer aan de volgende gereedschappen:

  • Een zaag; voor het op maat zagen van het steigerhout
  • Een boormachine; voor het monteren van het steigerhout
  • Een schuurmachine; voor het opschuren van het steigerhout
  • Spijkers, schroeven, houtlijm; voor het monteren van het steigerhout

Tot slot kan je ook nog accessoires in huis halen. Denk hierbij aan een leuk kussentje voor op de bank. Uiteraard is het ook mogelijk om dit in huis te halen zodra de bank helemaal gereed is.

Voor het maken van de bank uit ons stappenplan heb je sowieso de volgende materialen nodig:

  • 5 steigerhouten planken; 30 x 195 x 2500 mm
  • 4 verbindingslatten; 30 x 62 x 2500 mm
  • 1 verbindingslat; 30 x 30 x 2500
  • 100 zelfborende schroeven 5 x 50 mm

Het stappenplan

Steigerhouten bank maken

Ben je er helemaal klaar voor je? Je bent bij de laatste stap aanbeland; het is nu écht tijd voor het maken van een steigerhouten bank. Als het goed is, heb je alle benodigdheden in huis. Je kunt dus probleemloos onderstaande stappen opvolgen en aan de slag gaan. Uiteraard beginnen we daarbij met stap 1.

Note: in dit stappenplan gaan we uit van het maken van een relatief simpele steigerhouten bank. Zie voor een impressie de foto hiernaast.

Stap 1: Steigerhout is ongelooflijk prettig materiaal. Voor de volledigheid én de uitstraling is het wel aan te raden om het hout goed op te schuren. Pak dus de schuurmachine en ga geduldig al het steigerhout netjes opschuren. Trek hier ruim de tijd voor uit.

Stap 2: vervolgens beginnen we met het maken van de zitting. Leg twee steigerhouten planken van 30 x 195 x 1830 mm naast elkaar. Maak deze twee planken aan elkaar vast met behulp van twee verbindingslatten van 30 x 62 x 358 mm.

Stap 3: aan één van de lange zijde kan je vervolgens nog een verbindingslat van 30 x 62 x 1830 monteren. Dit is dus een plank die over gehele lange zijde aan de steigerhouten planken van 30 x 195 x 1830 mm gemonteerd wordt.

Stap 4: in stap 2 & 3 heb je in feite de zitting gemaakt. We gaan nu beginnen met de leuningen. Leg hiervoor drie steigerhouten planken van 30 x 195 x 600 mm naast elkaar.

Stap 5: maak deze vast door een verbindingslat van 30 x 30 x 585 over de breedte te monteren.

Stap 6: op de kopse kant van de drie steigerhouten planken dien je vervolgens een verbindingslat van 30 x 62 x 585 te monteren.

Stap 7: herhaal de stappen 4, 5 en 6 ook voor de andere armleuning.

Stap 8: vervolgens kan je beide armleuningen afwerken. Aan beide armleuningen moet aan de binnenkant een lat van 30 x 62 x 553 mm worden gemonteerd. Monteer deze lat op een hoogte van 45 centimeter aan beide armleuningen.

Stap 9: je kunt nu gaan beginnen met het vastmaken van de armleuningen aan de zitting. Je kunt de zitting hiervoor simpelweg ‘leggen’ op de twee latten die je bij stap 8 gemonteerd worden.

Stap 10: vervolgens kan je beginnen met de rugleuning. Hiervoor kan je twee steigerhouten planken van 30 x 195 x 1830 mm naast elkaar leggen. Maak deze aan elkaar vast door twee verbindingslatten van 30 x 62 x 358 mm te gebruiken.

Stap 11: vervolgens kan je ook een verbindingslat van 30 x 62 x 1830 over de gehele breedte monteren.

Stap 12: tot slot kan je ook nog een verbindingslat van 30 x 62 x 395 monteren. Let op: deze steigerhouten plank moet in verstek worden gezaagd.

Stap 13: vervolgens kan je de rugleuning in een hoek van 70 graden monteren op het frame van de bank.

Stap 14: zo, je steigerhouten bank staat. Vervolgens is het tijd om de bank af te werken!

Afwerken van de bank

Steigerhouten bank afwerken

Je hebt hierboven in 13 stappen een gehele steigerhouten bank weten te maken. Stap 14 heeft betrekking op de afwerking van de bank en is wellicht de belangrijkste stap. Bij het afwerken van de bank is het van belang om de bank te lakken of te beitsen. Op die manier geef je de bank de gewenste uitstraling én bescherming.

Daarnaast kan je nu ook nog accessoires aan de bank toevoegen. Denk aan een personaliseren van de bank, aan het toevoegen van accessoires en het maken van een bijpassend tafeltje. Met steigerhout is alles mogelijk dus óók het maken van een bijpassend tafeltje!

Nu ben je eigenlijk helemaal klaar. Zet de steigerhouten bank op de gewenste plek neer en ga genieten. Wil je nog meer stappenplannen vinden voor het maken van meubelen? Bekijk zeker onderstaande lijst met artikelen eens!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo