Werkbank maken

Op tresna.nl kan je vele blogs vinden over het maken van je eigen meubelen. Zo hebben we uitgebreid uitgelegd hoe je zelf een bureau kunt maken en hoe je zelf een servieskast kunt maken. Door zelf je meubelen te maken, kan je een hoop geld besparen. Daarnaast is het ook nog eens leuk om zelf aan de slag te gaan.

Dat geldt ook voor het maken van een werkbank. Ja, je kunt zelf je werkbank maken. Door zelf je werkbank te maken, kan je dus een hoop geld besparen. Daarnaast kan je ook nog eens de werkbank compleet naar eigen wens maken. Je hebt tenslotte volledige zeggenschap over deze klus.

Heb je interesse om zelf je werkbank te gaan maken? In dit artikel kan je alle informatie vinden over dit bouwproces. We benoemen de benodigdheden, we benoemen alle facetten van de voorbereiding en we hebben een stappenplan gemaakt. Als je dit stappenplan netjes opvolgt, heb je uiteindelijk een prachtige werkbank tot je beschikking

Als we naar een werkbank kijken, zien we dat dit een behoorlijk kostbaar product is. Daarnaast is het ook een uitermate handig product. Met een werkbank kan je toekomstige klussen een stuk makkelijker maken. Door zelf een werkbank te maken, kan je het maken van bijvoorbeeld een boekenkast in de toekomst een stuk makkelijker laten worden!

Waarom zou je zélf een werkbank maken?

Werkbank uitgebreid

Wellicht vraag je jezelf af: wat zijn nu echt redenen om zelf een werkbank te gaan maken? Wel, daar zijn meerdere redenen voor. Een van de redenen hebben we hierboven al genoemd; je bespaart hier een hoop geld mee. Over het algemeen is een werkbank behoorlijk prijzig. Door de werkbank zelf te maken, hoef je eigenlijk alleen in de benodigdheden te investeren. Uiteraard moet je ook wat van je (vrije) tijd investeren in het maken van de werkbank, maar dat is meer dan de moeite waard.

Een andere reden om een werkbank te maken, is terug te vinden in het aanbod van werkbanken. Het uitzoeken van een werkbank kan lastig zijn, mede omdat niet elke werkbank perfect op maat is. Bij het maken van je eigen werkbank heb je volledige zeggenschap over de afmetingen. Op die manier kan je de werkbank dus perfect op maat maken.

Tot slot is het ook nog eens leuk om zelf aan de slag te gaan. Het klussen is leuk en als de werkbank eenmaal staat, heb je een voldaan gevoel. Deze combinatie van redenen zorgen ervoor dat het absoluut aan te raden is om direct aan de slag te gaan. Wat je daarvoor moet doen? Je leest het hieronder!

De voorbereidingen

Werkbank maken

Het maken van een werkbank is vergelijkbaar met het maken van bijvoorbeeld je eigen bureau. Je moet hier de nodige voorbereidingen voor treffen. Bij een werkbank is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed na gaat denken over het doel van de werkbank. Waar ga je de werkbank voor gebruiken? Aan welke aspecten moet de werkbank voldoen, zodat deze perfect op jouw wensen aansluit?

Een belangrijk onderdeel daarbij is om te bepalen met welk materiaalsoort je wilt gaan werken in de toekomst. Wil je de werkbank voor wat lichte objecten gebruiken? Of wil je met zware houten objecten aan de gang? De antwoorden op die vragen zijn bepalend voor de ‘fundering’ van de werkbank. Een werkbank moet tenslotte wel sterk genoeg zijn.

Kort samengevat: je moet goed na denken over de toepassingen van de werkbank.

Verder is het zaak om goed naar de afmetingen van de werkbank te kijken. Waar wil je de werkbank neer gaan zetten? In je schuur bijvoorbeeld? Hoeveel ruimte heb je daar dan over voor de werkbank? Uit ervaring weten we dat het ook nog eens prettig is als je wat ruimte om de werkbank heen hebt. Houd hier dan ook goed rekening mee.

Ons advies bij de voorbereidingen is als volgt:

  • Denk goed na over de toepassing
  • Denk goed na over de afmetingen
  • Maak een ontwerp, inclusief afmetingen
  • Koop de benodigdheden in

Benodigdheden

Het maken van een werkbank is niet al te lastig, indien je de beschikking over het juiste gereedschap hebt. Zorg dan ook dat je een schuurmachine, een freesmachine, een boormachine, een zaagmachine en een schroefmachine bij de hand hebt.

Daarnaast moet je hout in gaan kopen. Hout vormt de basis van de werkbank en de keuze voor de houtsoort is dan ook belangrijk. Je kunt je hierover laten informeren bij de plaatselijke bouwmarkt. Ons advies is om voor een zo’n robuust mogelijke houtsoort te gaan. Het is namelijk van belang dat de werkbank stevig staat én sterk is.

Sterker nog: het is belangrijk om je werkbank zo zwaar mogelijk te maken. Als dat het geval is, weet je zeker dat deze stevig gaat staan en niet kan gaan schuiven.

Stappenplan

Werkbank

Zo, heb je eenmaal een mooi ontwerp voor je werkbank gemaakt? Heb je het juiste hout ingekocht? Kortom: ben je helemaal klaar om te beginnen met het maken van de werkbank? Dan kan je onderstaand stappenplan volgen!

Stap 1:

De eerste stap bij het maken van een werkbank heeft betrekking op het hout. Je moet er namelijk voor zorgen dat het hout netjes geschuurd is. Daarmee creëer je een mooie look, maar maak je de werkbank ook een stuk veiliger. Je ontdoet het hout tenslotte van (gevaarlijke) splinters.

Stap 2:

Is het hout netjes geschuurd? Dan kan je het hout ook als in de beits/lak zetten óf het hout een gewenste kleur geven. Dit is uiteraard afhankelijk van je wensen/voorkeuren.

Stap 3:

Bij een werkbank is het onderstel ontzettend belangrijk. Dat is dan ook het eerste wat je gaat maken. Verstevig het onderstel voldoende door sterk hout te gebruiken en gebruik te maken van zware schroeven.

Tip: op de foto hierboven zie je een duidelijk voorbeeld van een stevig frame staan. Maak dit frame na en geniet van een robuust onderstel van je werkbank.

Stap 4:

Staat het frame eenmaal? Dan kan je het werkblad aan het frame gaan bevestigen. Ook hierbij geldt dat je het beste grote en zware schroeven kunt gebruiken. Alles in het teken van de robuustheid!

Tip: zorg voor een dik werkblad. Het advies is om het werkblad minimaal 5 cm dik te maken.

Stap 5:

Een werkbank is eigenlijk niet compleet zonder één of meerdere bankschroeven. Zorg er dan ook voor dat een bankschroef, op de juiste plek, op de werkbank gemonteerd wordt. Ook hierbij geldt weer: gebruik grote en zware schroeven.

Stap 6:

Zo, je bent al bijna klaar. Het maken van een werkbank is absoluut niet moeilijk. Dat heeft te maken met het relatief simpele en rechtlijnige ontwerp. Bij deze laatste stap kan je de werkbank nog netjes afwerken. Wellicht wat onderdelen netjes opschuren en controleren of de werkbank volledig waterpas staat.

Besluit

Bij het maken van een werkbank moet je dus met enkele zaken rekening houden. Zo moet je goed nadenken over het doel van de werkbank. Waar ga je de werkbank exact voor gebruiken? Het antwoord op die vraag is met name bepalend voor je uiteindelijke ontwerp. Je moet namelijk sterke materiaalsoorten gebruiken, zodat de werkbank stevig komt te staan. Het maakt daarbij dus wel iets uit of je met kleine en lichte objecten op de werkbank aan de slag wilt gaan óf juist met grote en zware objecten. Houd daar dan ook goed rekening mee bij het ontwerpen van de werkbank.

Daarnaast willen we graag aanraden om bovenstaand stappenplan met twee man uit te voeren. Je hebt bij het maken van een werkbank namelijk te maken met behoorlijk zwaar materiaal. Dat geldt bijvoorbeeld voor het werkblad. Dit werkblad is meestal van hout of metaal en moet dus minstens 5 centimeter dik zijn. Afhankelijk van de lengte en breedte van het werkblad heb je dus al snel te maken met een behoorlijk zwaar werkblad. Door met zijn tweeën aan de slag te gaan, kan je veiliger en efficiënter werken.

 

Werkbank zelf maken

Tot slot willen we het belang van het ontwerp nog aanstippen. Dit draait niet alleen om het uiterlijk van de werkbank, maar ook om de afmetingen. Je moet dus vooraf ook goed bedenken met wat voor objecten je aan de slag wilt op de werkbank. Op basis daarvan kan je de afmetingen voor de werkbank gaan bepalen. Daarbij moet je uiteraard ook rekening houden met de afmetingen. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor een werkbank? Houd daarbij ook weer rekening met het feit dat je vaak nog wat bewegingsruimte om de werkbank heen moet hebben. Door die bewegingsruimte te creëren, kan je tenslotte een stuk prettiger werken.

Zo, we zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Als jij dit artikel opvolgt, kan je zelf een prachtige werkbank gaan maken. Een werkbank waarmee je toekomstige klussen een stuk makkelijker gaan worden. Ben je op zoek naar meerdere van dit soort artikelen voor allerlei verschillende soorten meubelen? In onderstaand rijtje kan je meerdere van deze artikelen vinden. We wensen je veel succes met het maken van je werkbank (en overige meubelen)!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo