Radiatorombouw zelf maken

Ken je dat gevoel? Je loopt een nieuwe badkamer of nieuwe woonkamer in en je ziet direct iets lelijks aan de muur hangen. We hebben het hierbij uiteraard over een radiator. In een huis is een radiator onmisbaar. Het is echter ook een feit dat een radiator niet moeders mooiste is. Sterker nog: een radiator kan afbreuk doen aan de gehele uitstraling van je huis.

Radiator zonder ombouw

Wij hechten daarom ook veel belang aan het wegwerken van de radiator. Oftewel: het zelf maken van een radiatorombouw. Een radiatorombouw ziet er namelijk wél strak en netjes uit. De lelijke radiator is netjes weggewerkt en je ziet enkel en alleen de strakke radiatorombouw. Dat klinkt goed, niet waar?

Als jij ook jouw radiator in je huis weg wilt werken, heb je nu een optimale mogelijkheid. Het is namelijk mogelijk om zelf je radiatorombouw te maken. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar geeft je ook nog eens een voldaan gevoel. Bovendien ziet je huis er nadien een stuk mooier uit én bespaar je ook nog eens geld. Je hoeft tenslotte geen professional in te huren om de radiatorombouw te maken.

De voordelen van het zelf maken van een radiatorombouw

Hieronder hebben wij nog even de voordelen van het zelf maken van een radiatorombouw op een rijtje gezet:

  • Het geeft een voldaan gevoel
  • Je bespaart geld
  • Je kunt het design van de radiatorombouw zelf bepalen/maken
  • Je kunt de lelijke radiator op een fraaie manier wegwerken
  • Het is leuk om te doen

Wellicht kan je het laatste puntje nog niet helemaal begrijpen. Toch is het echt zó. Het is namelijk bijzonder leuk om iets dat minder fraai is, om te toveren tot een fraai werkstuk. Dat is absoluut het geval als je zelf een radiatorombouw gaat maken. Wat houdt je nog tegen?

In dit artikel hebben wij alle informatie omtrent het zelf maken van een radiatorombouw uiteengezet. Na het lezen van dit artikel weet je dus ook precies wat je te doen staat. Tover snel die lelijke radiator om tot een fraai werkstuk in de vorm van een radiatorombouw.

Radiatorombouw zelf maken

Je bent uiteraard niet zomaar op deze pagina terecht gekomen. Nee, je hebt hoogstwaarschijnlijk interesse om zélf een radiatorombouw te maken. Dat is iets wat wij zeker toe kunnen juichen. Als je de voordelen van het zelf maken van een radiatorombouw nog niet weet, verwijzen we je graag naar de inleiding van dit artikel. Hierboven hebben wij namelijk alle voordelen op een rijtje gezet.

Het is nu eenmaal een feit dat een radiator niet het mooiste object is. Bovendien is een radiator, dankzij het formaat, een nogal opvallende verschijning binnen je huis. Gelukkig kan je daar iets aan doen met behulp van een radiatorombouw.

De voorbereidingen

Radiatorombouw

Voordat je aan de slag kunt gaan, is het belangrijk om bepaalde voorbereidingen te treffen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe de radiatorombouw er uit dient te zien. Want, zeg nou zelf; de foto aan de rechterkant is toch niet het gewenste beeld?

Bij het bepalen van de uitstraling is het belangrijk om na te denken over het te gebruiken materiaal. Wil je bijvoorbeeld een radiatorombouw van hout maken? Of geef je de voorkeur aan bijvoorbeeld platen van MDF? In feite heb je de keus uit meerdere materialen, maar bedenk wel dat deze materialen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke uitstraling van de radiatorombouw.

Het voordeel van een radiatorombouw van hout of MDF is dat je deze altijd een likje verf kunt geven. Je kunt dus zelf nadien nog de kleur van de ombouw aanpassen, zodat deze wellicht beter bij een nieuwe indeling van je huis past. Alles is mogelijk.

Daarnaast is het ook van belang om de afmetingen van de radiator goed op te meten. Meet hierbij de hoogte, de breedte en de diepte goed op. Maar, let op: vergeet de leidingen en de kraan aan het uiteinde van de radiator niet. Dit zijn belangrijke elementen die ook binnen de radiatorombouw moeten vallen.

Tip nummer 1: hou bij het ontwerpen van de ombouw met enkele zaken rekening. Zo is het belangrijk dat de radiatorkraan ook binnen de ombouw valt. Soms heeft deze radiatorkraan 10 centimeter extra nodig, mocht deze bijvoorbeeld naar een bepaalde kant toegeschoven kunnen/moeten worden.

Tip nummer 2: hou bij het ontwerpen van de ombouw ook rekening met de warmtecirculatie. Een radiator is in de basis bedoeld om warmte in de kamer te pompen. Het is dan wel belangrijk dat deze warmte ook uit de radiator kan circuleren. Bouw de ombouw dan ook niet te dicht om de radiator heen.

Stappenplan

Heb je eenmaal bepaald hoe de ombouw er uit moet komen te zien? Weet je nu 100% zeker van welk materiaal de ombouw moet gaan worden? Dan ben je klaar om te starten met het maken van de radiatorombouw. In onderstaand stappenplan kan je de te nemen stappen volgen.

Stap 1: Maak de panelen voor de zijkanten, de bovenkant en de voorkant op de juiste maat. Gebruik hiervoor, afhankelijk van het materiaal, een zaag of een ander product waarmee je kunt zagen.

Stap 2 (optioneel): Zet deze panelen alvast in de grondverf en geef ze nadien de gewenste kleur. Je kunt de panelen van hout en MDF gemakkelijk verven.

Stap 3: Bevestig vervolgens de panelen aan elkaar. Begin eerst met het bevestigen van de zijpanelen aan het boven paneel. Voor het boven paneel hebben we nog een handige tip:

Tip nummer 3: breng in het boven paneel enkele gaten aan zodat de warme lucht kan circuleren. Voor inspiratie kan je het beste even de verschillende mogelijkheden op het internet bekijken.

Stap 4: Bevestig vervolgens ook het paneel aan de voorkant aan het hierboven genoemde geheel. Afhankelijk van het ontwerp kan het voorpaneel uit meerdere plankjes bestaan. Zorg er in dat geval voor dat de plankjes op de juiste afmetingen bij elkaar vandaan zitten.

Stap 5: Zaag vervolgens aan de zijkant een gat uit voor de thermostaatkraan. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat je eerst het formaat van de thermostaatkraan op meet.

Stap 6 (optioneel): Sluit het boven paneel niet helemaal perfect op de muur aan? Dan kan je er voor kiezen om deze aan de muur vast te kitten. Gebruik hiervoor niet al te veel kit.

Stap 7 (optioneel): Het kan zijn dat je deze stap in een eerder stadium al gedaan hebt, maar je moet uiteindelijk alle panelen nog in de juiste kleur verven. Als de radiatorombouw van hout of MDF is, is dit geen probleem. Kies de juiste kleur verf uit en ga met beleid en zeer nauwkeurig aan de slag.

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, heb je uiteindelijk de beschikking over een prachtige radiatorombouw. Dat viel alles mee, niet waar? Het maken van een radiatorombouw is ook niet al te moeilijk.

Het belangrijkste is wellicht om ervoor te zorgen dat alle afmetingen correct zijn. We willen je dan ook graag aanraden om hier de nodige tijd en aandacht aan te besteden. Dat kan je een hoop ellende achteraf schelen.

Tot slot willen we je nog één tip meegeven: heb je een radiator in je badkamer hangen? Ook dan is een radiatorombouw absoluut een prima optie. Als je voor een strak boven paneel kiest, kan je bovendien dit paneel gebruiken voor het neerzetten van enkele objecten. Zorg er daarbij dan ook voor dat niet het hele paneel volstaat; de lucht moet tenslotte wel kunnen circuleren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo