Kippenhok bouwen

Vind jij het heerlijk om wat dieren om je heen te hebben? Ben je bijvoorbeeld op een boerderij opgegroeid en daardoor niet anders gewend? Of heb je een bovengemiddelde interesse en liefde voor kippen? Dan kan je ervoor kiezen om kippen als huisdier te nemen.

Hierbij moet je de term ‘huisdier’ niet al te letterlijk opvatten. Nee, je dient de kippen uiteraard buiten je huis te houden. Je kunt ze wel mee naar binnen nemen, maar dan is je huis al snel iets smeriger. Bovendien kan je gek worden van het geluid én horen kippen simpelweg in de buitenlucht.Kippen houden

Wil je kippen houden? Raadpleeg dan eerst even je gemeente. In sommige gemeenten is het namelijk niet toegestaan om kippen te houden. Mocht het wel toegestaan zijn, moet je uiteraard voor een heerlijk plekje voor de kippen zorgen. Hoe je dat doet? Wel, daar heb je meerdere mogelijkheden voor.

Je kunt allereerst naar een dierenspeciaalzaak om daar een kippenhok te kopen. Een kippenhok bestaat meestal uit meerdere etages en biedt voldoende ruimte voor de kippen. Het aanschaffen van een dergelijk hok kan aardig in de papieren lopen. Het is dan ook voor de hand liggend om zélf een kippenhok te bouwen.

Ja, het is namelijk mogelijk om zelf je eigen kippenhok te bouwen. Een kippenhok waar je kippen vervolgens heerlijk in kunnen verblijven. Maar, wat komt er nou allemaal kijken bij het maken van je eigen kippenhok? In dit artikel vertellen we jou daar graag alles over.

Vooraf willen we graag vermelden dat het niet al te moeilijk is om een kippenhok te maken. Je moet echter wel met bepaalde zaken rekening houden, bijvoorbeeld met de veiligheid en het comfort van je kippen. In dit artikel kan je ook alles lezen over deze aandachtspunten.

De voorbereidingen

Het is niet zomaar gepiept om een kippenhok te bouwen. Nee, je moet met meerdere zaken rekening houden. Denk onder andere aan het formaat van het kippenhok. Hoeveel kippen wil je houden en hoeveel ruimte hebben deze kippen nodig? Op basis daarvan kan je bepalen hoe groot het kippenhok dient te gaan worden.

Daarbij kan je het beste een bouwtekening gaan maken. Teken uit hoe het kippenhok er uit moet zien te komen en vermeld hier ook overal de afmetingen bij. Uiteraard is dit ook hét moment om jouw smaak in het ontwerp te verwerken.

Denk tevens goed na over het materiaal waar je een kippenhok van wilt gaan maken. In de basis kiest men meestal voor hout. Maar, hout is niet zomaar hout. Nee, er zijn vele soorten hout met verschillende designs en verschillende patronen. Denk hier dus ook goed over na en maak uiteindelijk de keuze die het beste op jouw wensen en smaak aansluit.

Het ontwerp

Kippenhok bouwen

Het maken van een ontwerp is in feite de belangrijkste taak gedurende de voorbereiding. Denk dan ook goed na over hoe het kippenhok eruit moet komen te zien. Houd hierbij uiteraard rekening met praktische zaken:

  • Hoe groot moet het kippenhok worden?
    • o Hoeveel ruimte heb je in je tuin?
      o Hoeveel kippen wil je gaan houden?
  • Hoe moet het kippenhok er uit komen te zien qua kleurgebruik?
  • Moet het een kippenhok met dubbele verdieping worden?
  • Hoe kunnen de kippen het hok in en uit gaan?

Denk goed na over onder meer bovenstaande vragen. Op basis van de antwoorden op die vragen kan je uiteindelijk een fraai ontwerp maken.

Voor het maken van een ontwerp kan je ook inspiratie op het internet opdoen. Op het internet zijn vele verschillende soorten kippenhokken te vinden. In dit artikel hebben wij ook enkele kippenhokken verwerkt, zodat je ook hier inspiratie op kunt doen.

Tip: het is belangrijk om je kippen te beschermen tegen bijvoorbeeld noodweer. Zorg dan ook altijd voor een overdekt gedeelte van het kippenhok. Onder dat gedeelte kunnen de kippen schuilen voor bijvoorbeeld de regen.

De benodigdheden

Ga je uiteindelijk van start met het bouwen van je kippenhok? Dat kan pas als je de juiste benodigdheden gekocht hebt. Een belangrijk onderdeel van een kippenhok is het zogeheten kippengaas. Dit gaas zorgt ervoor dat de kippen in het hok blijven en niet kunnen ontsnappen. Ook biedt dit gaas de kippen voldoende bescherming tegen mogelijke roofdieren.

Verder moet je voldoende hout inslaan, zodat je het hele kippenhok op kunt bouwen. Zorg dan ook voor een zaag, een schuurmachine en spijkers/schroeven om de houten onderdelen aan elkaar vast te kunnen maken.

Tot slot willen we nog aangeven dat je ook spullen voor het interieur van het kippenhok nodig hebt. Voor kippen is het bijvoorbeeld leuk om binnen een zitstok te hebben. Ook moeten de kippen een zogeheten legnest hebben. Een rustige plek waar ze hun eieren neer kunnen leggen.

Het stappenplan

Kippenhok maken

Zo, heb je een prachtig ontwerp gemaakt? En heb je alle benodigdheden aangeschaft? Dan kan je beginnen met het bouwen van het kippenhok. Onderstaand stappenplan kan als een handige leidraad daarvoor dienen. Daarnaast willen we je aanraden om de bouwtekeningen op te volgen.

Stap 1:
De eerste stap omvat het voorbereiden van het hout. Schuur alle houten planken tot in perfectie af, zodat de houten planken volledig veilig voor de kippen zijn.

Stap 2:
Begin vervolgens met het afzagen van de hoekpalen. Deze hoekpalen dienen als stevige basis.

Stap 3:
Zorg er vervolgens voor dat je de ruimte tussen 2 hoekpalen vol ‘hangt’ met houten plankjes. Zorg wel voor dat je aan de onderkant enige ruimte over houdt, zodat de kippen daar kunnen scharrelen.

Stap 4:
Zaag vervolgens de bovenste gedeeltes van de hoekpalen en de plankjes op de gewenste maat. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een schuin dak te maken.

Stap 5:
Herhaal deze stappen ook voor de overige kanten van het kippenhok, zodat je één mooi gesloten geheel hebt.

Stap 6:
Verbind vervolgens alle kanten met elkaar. Hier kan je houten planken voor gebruiken.

Stap 7:
De hoekpalen dienen als fundering voor het kippenhok, maar je hebt uiteraard ook nog een bodemplaat nodig. Zaag de hoekpalen uit deze bodemplaat en maak de bodemplaat vast aan het grote geheel.

Stap 8:
Neem vervolgens de voor- of zijkant van het kippenhok voor je en maak daar een deuropening in. Uiteraard moet je deze opening groot genoeg maken en op de juiste hoogte.

Stap 9:
Vervolgens kan je het deurtje gemakkelijk met scharnieren/staarthengen. Zorg er wel voor dat het deurtje waterpas en stevig hangt.

Zelf kippenhok bouwen

Stap 10:
Maak vervolgens het dak af met behulp van een dakplaat. Als je dit gedaan hebt, is het kippenhok eigenlijk af. Vervolgens kan je aan de slag met de kippenren.

Stap 11:
De kippenren is de ruimte waar de kippen heerlijk rond kunnen lopen. Zorg er voor dat je hier een strakke vloer voor maakt. Hier kan je een bodemplaat voor gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een mdf plaat.

Stap 12:
Voeg vervolgens vier staanders toe op deze bodemplaat. Deze staanders plaats je verspreid over de bodemplaat.

Stap 13:
Maak deze staanders aan elkaar vast door de bovenrand aan elkaar vast te maken. Dit kan je simpel doen door enkele houten plankjes aan de staanders te monteren.

Stap 14:
Maak vervolgens het dak van de kippenren af; exact op dezelfde manier zoals je het bij het kippenhok gedaan hebt (stap 10).

Stap 15:
Maak ook een deurtje in de ren. Dit kan je op dezelfde manier doen zoals je bij het kippenhok gedaan hebt (stap 8 en 9).

Eigen kippenhok maken

Stap 16:
Dit is wellicht één van de belangrijkste stappen: monteer het gaas voor de kippenren en eventueel voor open ruimtes van het kippenhok.

Stap 17:
Besteed vervolgens aandacht aan het interieur van het kippenhok. Hang een zitstok op (minimaal 30 centimeter boven de grond) en maak een trappetje in het kippenhok.

Stap 18:
Bij de laatste stap kan je de details afwerken. Denk hierbij aan het verven van het kippenhok of het toevoegen van overige accessoires.

Besluit

Zoals je kunt lezen, is het maken van een kippenhok niet al te moeilijk. Je moet echter allereerst voor een goed ontwerp zorgen en de juiste benodigdheden aanschaffen. Vervolgens kan je aan de slag! Met bovenstaand stappenplan + bouwtekeningen is het verder geen hogere wiskunde.

Ben je klaar? Dan kunnen je kippen heerlijk genieten van hun nieuwe kippenhok! Goed bezig.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo