Konijnenhok zelf maken

Heb jij enig idee hoeveel huisdieren er in Nederland zijn? Het totaal aantal huisdieren is gestegen tot meer dan 33 miljoen, aldus een onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. Datzelfde onderzoek laat zien dat ruim 4 miljoen huishoudens in Nederland een huisdier hebben. De kans is dan ook aannemelijk dat óók jij de trotse eigenaar bent van één of meerdere huisdieren.

Heb je overigens een idee bij hoeveel van deze huisdieren het om een konijn gaat? In totaal hebben we in Nederland zo’n 1,2 miljoen konijnen. Dat is een behoorlijk aantal, maar anderzijds is dat ook wel logisch. Een konijn is een gezellig beest, waar je tevens niet al te veel aandacht aan hoeft te besteden. Het is uiteraard noodzakelijk dat je konijn voldoende eten en drinken krijgt én dat het hok netjes schoongemaakt wordt. Maar, je hoeft een konijn niet zoals een hond elke dag uit te laten.

Konijnenhok maken

Loopt in of rondom jouw huis ook een konijn rond? Heb je er dan wel eens over nagedacht om zelf een konijnenhok te gaan maken? Dat is niet al te moeilijk, terwijl je wel een prachtig hok voor je konijn kunt maken! Dat klinkt wenselijk, niet waar? Je konijn heeft dan een heerlijk plekje, terwijl jij daar niet al te veel geld aan uit hebt gegeven. Uiteraard dien je hier wel enige tijd in te investeren, maar dat is meer dan de moeite waard.

Interesse gekregen om een konijnenhok zelf te gaan maken? Lees dan zeker eens dit artikel door. In dit artikel benoemen we namelijk alle facetten die om de hoek komen kijken bij het maken van een konijnenhok.

Redenen om zelf een konijnenhok te maken

Waarom zou je zelf een konijnenhok gaan maken? Je kunt deze immers ook gewoon in een winkel aanschaffen. Nou, er zijn meerdere (zwaarwegende) redenen om een konijnenhok te maken. Eén van de redenen is het feit dat je zelf weinig geld hoeft te betalen. Het enige wat je moet kopen, zijn de benodigde materialen. Denk hierbij aan hout, aan gaas en eventuele overige benodigdheden. Uiteraard moet je ook de juiste gereedschappen bij de hand hebben, zoals een zaag, hamer en een schuurmachine.

Daarnaast geeft het simpelweg een voldaan gevoel om zélf een konijnenhok te maken. Als jouw konijn zich in het konijnenhok heerlijk voelt, is dat volledig jouw verdienste. Dat is wel het nodige waard, niet waar?

Konijnenhok zelf maken

Uiteraard ben je ook in staat om het konijnenhok naar eigen wens te maken. Op die manier kan je de uitstraling van het konijnhok enigszins aanpassen op jouw smaak. Ook kan je hierdoor je konijnenhok afstemmen op de ruimte waarin deze komt te staan, bijvoorbeeld de schuur of de tuin.

Waar moet je rekening mee houden?

Wist jij dat konijnen erg georganiseerd leven? Ja, konijnen hebben altijd een vaste plek waar ze ‘naar de wc’ gaan. Ze zorgen ervoor dat deze plek schoon blijft. Het is bij een konijnenhok dan ook noodzakelijk dat je twee aparte gedeelten maakt. In het ene gedeelte kunnen ze naar de wc, terwijl ze in het andere gedeelte kunnen slapen en tijd door kunnen brengen.

Daarnaast moet je rekening houden met de hoogte van een konijnenhok. Een konijn vindt het namelijk heerlijk om op zijn achterpoten te staan. Dit betekent dan wel dat het konijnenhok anderhalf keer zo hoog moet zijn als de hoogte van je konijn.

Tot slot moet je rekening houden met de groei van je konijn. Een konijn kan gedurende zijn/haar leven namelijk behoorlijk veel groeien. Het is dan ook aan te raden om een groot konijnenhok te maken, zodat je konijn zonder problemen nog kan groeien en ondertussen gebruik kan blijven maken van het konijnenhok.

Weet jij hoe een konijn zijn/haar dag zoal vult? Een groot gedeelte van de dag gaat op aan knagen. Bij voorkeur knaagt een konijn aan van alles. Let er dan ook goed op dat jouw konijnenhok bestand is tegen dit knagen. Kies daarom bijvoorbeeld voor hout in combinatie met aluminium strips.

Tot slot is het belangrijk om een keuze te maken waar je het konijnenhok neer gaat zetten. Gaat dit een plekje in huis worden of een plekje buitenshuis? Voor een konijn zelf maakt dit niet al te veel uit. Voor een echte konijnenliefhebber is het uiteraard prachtig als je zowel binnen als buiten een prachtig konijnenhok hebt staan. Het is in ieder geval mogelijk; begin direct met de start van het maken van je eigen konijnenhok.

Wat heb je nodig?

Konijnenhok

Als je een konijnhok gaat maken, is de kans 99% dat dit konijnenhok van hout gemaakt gaat worden. Je hebt dan ook verschillende houten elementen nodig: een frame, een omkasting, een bodemplaat en verschillende plankjes. Ook dien je een tussenschot te hebben én een schuifslot en gaas.

Verder heb je, bij voorkeur, de volgende gereedschappen nodig:

  • Een boormachine
  • Een houtboor
  • Een schuurmachine
  • Een schroevendraaier
  • Een hamer
  • Een decoupeerzaag
  • Een veiligheidsbril
  • Een waterpas
  • Een rolmaat
  • Een potlood

Stappenplan

Ga je beginnen met het maken van je konijnenhok? Volg daarvoor onderstaand stappenplan en fabriceer binnen no time een geweldig hok voor jouw konijn.

Stap 1: zorg er eerst voor dat alle houten onderdeel in orde zijn. Schuur deze en breng lak/beits aan. Daarmee maak je het hout niet alleen mooier, maar hiermee kan je ook de levensduur verlengen.

Zelf een konijnenhok maken

Stap 2: begin vervolgens met het opbouwen van het frame. Dit is simpelweg het bevestigen van houten plankjes aan elkaar. Op de bodem 4 plankjes aan elkaar, vervolgens op elke hoek 4 plankjes naar boven en vervolgens aan de bovenkant 4 plankjes om alles weer aan elkaar te bevestigen.

Stap 3: vervolgens kan je de bodemplaat aan dit frame toevoegen. Deze bodemplaat is wenselijk, zodat je konijn niet kan ontsnappen.

Stap 4: breng vervolgens nog een tussenlaag aan in het frame. Maak vervolgens een simpele looptrap van de begane grond naar de eerste verdieping.

Stap 5: als je de voorgaande stappen gevolgd hebt, heb je een prachtig frame staan. Vervolgens kan je een omkasting gaan maken. Dat dien je simpelweg door houten plankjes aan de buitenkant van het frame te plaatsen. Let op: doe dit alleen aan de bovenkant.

Stap 6: de onderkant van het frame kan je namelijk met behulp van gaas afdichten. Dit gaas kan je met spijkers vastzetten.

Stap 7: plaats vervolgens een tussenschot, zodat je meerdere ruimtes creëert.

konijnenhok voor buiten

Stap 8: maak deurtjes aan de zijkanten, zodat je konijn in en uit het konijnenhok kan lopen. Zorg hierbij uiteraard wel voor een schuifslot!

Stap 9: maak een dak met behulp van een houten plaat. Maak dit vervolgens waterdicht door zelfklevende bitumineuze dakbedekking toe te voegen.

Stap 10: je bent klaar! Wellicht kan je het konijnenhok nog personaliseren door ergens de naam van je konijn aan te brengen. Ook kan je het hok nog eventueel in een gewenste kleur maken.

Plaats een reactie