Carport maken

Ben je ook zo zuinig op je auto? Vind je het ontzettend vervelend als er weer allerlei vogelpoep op de motorkap van je auto zit? Ga voor een carport! Met een carport staat je auto altijd veilig onder een overkapping. De carport beschermt niet alleen de auto zelf, maar de auto blijft ook nog eens lekker schoon. Wat wens je nog meer?

Uiteraard moet je dan wel in de tuin of op je oprit de ruimte voor een carport hebben. Door de jaren heen hebben de ontwikkelingen op het gebied van de carports echter niet stil gestaan. Zo zijn er nu nieuwe mogelijkheden om een carport in zo’n klein mogelijke ruimte te installeren.

Als je een carport wilt, moet je een belangrijke keuze gaan maken. Ga je de carport zelf maken? Of ga je de carport bij een speciaalzaak kopen? Feit is dat beide mogelijkheden hun voor en tegens hebben. Als je een carport bij een speciaalzaak gaat kopen, moet je flink in de buidel tasten. Het kopen van een carport is alles behalve een goedkope aangelegenheid. Maar, als je zelf de carport gaat maken, moet je heir de nodige tijd voor vrij maken. Het gezegde ‘tijd is geld’ komt daar dan ook zeker om de hoek bij kijken. Aan jou om te bepalen waar je voorkeur naar uit.

Wil je zelf de carport gaan maken? Verstandig! Hierdoor profiteer je van meerdere voordelen; die voordelen kan je in de paragraaf hieronder vinden. Verder bespreken we alles met je wat je nodig hebt voordat je een carport kunt maken. We kijken naar de benodigdheden, we kijken naar het maken van een ontwerp en we kijken naar enkele aandachtspunten. We sluiten het artikel af met een uitgebreid stappenplan. Een stappenplan waarmee je perfect zelf je carport kunt gaan maken.

De voordelen van het maken van een carport

We gaven hierboven al aan dat het kopen van een carport een behoorlijk dure aangelegenheid is. Wil je dat geld liever op zak houden? Dan is het verstandig om zelf aan de slag te gaan. Door zelf je carport te maken, kan je namelijk een hoop geld besparen. Dat geld kan je vervolgens weer aan leuke dingen uitgeven.

Dat is uiteraard niet het enige voordeel van het maken van een carport. Nee, het is ook nog eens leuk om te doen. Je bent lekker bezig, je kunt je tijd nuttig besteden en je ziet het eindresultaat steeds dichterbij komen. Als de carport eenmaal in je tuin of op je oprit staat, kan je alleen maar trots zijn. Je hebt met verve de carport weten te maken!

Ook willen we benadrukken dat je bij het maken van je carport de volledige zeggenschap hebt. Je kunt volledig zelf bepalen hoe breed, hoe hoog en hoe diep de carport moet zijn. Daarnaast kan je ook alles zelf op het gebied van het ontwerp bepalen. Hoe moet de carport er uit komen te zien? Welke kleur moet de carport hebben? Van welk materiaal moet de carport zijn? Al deze vragen kan je simpelweg zelf gaan beantwoorden tijdens het maken van je eigen ontwerp. Je hebt volledige zeggenschap en dat is absoluut één van de grootste voordelen.

De voorbereiding

Carport maken

Als je een carport wilt gaan maken, is een goede voorbereiding onmisbaar. Een goed begin is het halve werk; dat gezegde gaat zeker op bij het maken van een carport.

We kunnen je sowieso aanraden om een ontwerp te gaan maken. Pak pen en papier erbij en ga gewoon schetsen. Maak verschillende ontwerpen, pas her en der wat dingen aan en kom uiteindelijk op het gewenste ontwerp. Uiteraard moet je hierbij wel rekening houden met de afmetingen in je tuin of op je oprit. De eerste stap is dan ook om die afmetingen goed op te meten. Vervolgens kan je aan de slag gaan met het maken van het ontwerp.

Bij het maken van dit ontwerp moet je ook goed na gaan denken over het materiaal. Van welk materiaal moet de carport worden? Als je door een woonwijk rijdt, zie je meerdere soorten carports staan. Het materiaal van die carports verschilt dan ook per carport. Aan jou om te bepalen met welk materiaal je het liefste wilt gaan werken. Wij kunnen adviseren om een carport van hout te maken. Aan het einde van dit artikel kan je dan ook een stappenplan vinden voor het maken van een houten carport.

De benodigdheden

Wat heb je zoal nodig om een eigen carport te gaan maken? Uiteraard moet je het materiaal in gaan kopen. Wij zijn een voorstander van hout. Als je een houten carport gaat maken, moet je voldoende hout in huis halen. Dit kan je bij een plaatselijke bouwmarkt kopen. Koop altijd iets meer dan dat je nodig hebt. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je altijd nog iets van reserve achter de hand.

Daarnaast moet je ook meerdere soorten elektrische gereedschappen hebben. Denk hierbij aan een zaag, een schuurmachine, een boormachine en eventueel een freesmachine. Voor het in elkaar zetten van de carport heb je ook nog bevestigingselementen nodig, maar ook simpele producten zoals spijkers en schroeven.

Stappenplan

Zelf een carport maken

Wij helpen jou graag op weg met het maken van je eigen carport. Wij gaan hierbij uit van een houten carport met de volgende afmetingen: 3,20 meter bij 5,30 meter. Voor het maken van een dergelijke carport heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • 8 houten planken van 15 bij 15 bij 530 centimeter
 • 12 houten dwarsbalken van 6 bij 16 bij 500 centimeter
 • 68 dubbelzijdige houten planken van 3 bij 13 bij 250 centimeter
 • 12 houten planken van 1,8 bij 14,5 bij 500 centimeter
 • Schroeven van 4 x 50 mm (bij voorkeur verzinkte schroeven)
 • 30 stalen verbindingshoeken
 • 12 bitumineuze golfplaten van 100 bij 250 centimeter
 • Golfplaatspijkers

Ook heb je hiervoor de volgende gereedschappen nodig:

 • Boor
 • Tuinschep
 • Waterpas
 • Zaagmachine
 • Schuurmachine
 • Potlood
 • Hamer
 • Rolmaat
 • Tuintrap/ladder

Heb je dit allemaal in huis? Dan kan je de carport gaan maken door onderstaand stappenplan te volgen. Volg de stappen één voor één op en maak zelf een prachtige carport. Veel succes!

Stap 1: allereerst begin je met het in orde maken van de houten planken. Zijn al deze planken op de juiste afmetingen? Perfect! Zijn de houten planken netjes afgeschuurd? Zorg daar ook voor!

Stap 2: vervolgens kan je beginnen met het afmeten van de carport. Waar moeten de palen precies komen te staan?

Stap 3: vervolgens kan je de 4 hoekpalen in de grond gaan zetten. Zet deze aan de lange zijde precies 5 meter uit elkaar.

Tip nummer 1: bekijk vooraf goed wat de staat van de ondergrond is. Is het een stevige ondergrond? Dan kunnen de palen op zo’n 90 centimeter diepte in de grond geplaatst worden. Is het een slappe ondergrond? Dan kan je het gat met snelbeton vullen voor extra stevigheid.

Tip nummer 2: de palen aan de achterkant van de carport moeten 15 centimeter hoger komen te staan. Het regenwater kan dan aan de achterkant van de carport van het dak afvallen.

Stap 4: vervolgens kan je in het midden van die palen aan weerszijde (dus op 2,5 meter in de lengte) 2 tussenpalen monteren. Deze tussenpalen bevinden zich dus aan beide kanten en staan beide op 2,5 meter van de beide hoekpalen.

Stap 5: vervolgens kan je beginnen met het monteren van 12 dwarsbalken. Die balken dienen als dak. Plaats de dwarsbalken allemaal op 44 centimeter bij elkaar vandaan.

Tip nummer 3: deze 12 dwarsbalken kan je het beste met de verbindingshoeken vastzetten. Daarmee creëer je een stevig fundament en kan je dak het nodige gewicht aan.

Stap 6: op deze 12 dwarsbalken kan je vervolgens de 68 houten planken van 3 bij 13 bij 250 centimeter monteren. Ook deze houten planken dienen als versteviging van de gehele carport.

Stap 7: vervolgens kan je de bitumineuze golfplaten op deze houten constructie monteren. Hiervoor kan je het beste de golfplaatspijkers gebruiken.

Stap 8: onder de rand van het dak moeten ook nog houten planken gemonteerd worden. Daarmee voorkom je simpelweg dat de regen in kan waaien. Aan de beide zijkanten en aan de voor en achterkant kunnen die houten planken aan de dakconstructie gemonteerd worden.

Stap 9: in feite staat je carport nu al! Je kunt de carport nog aftimmeren door schuine houten plankjes bij de palen aan te brengen. Deze kruisverbanden zorgen ervoor dat de carport nog steviger komt te staan.

Stap 10: tot slot kan je de carport nog in de gewenste kleur schilderen. Het mooie hieraan is dat je gebruik hebt gemaakt van hout. Je kunt het hout dus in elke gewenste kleur schilderen. Daarmee geef je jouw carport ook nog een unieke uitstraling.

Besluit

Zo, je hebt hierboven een uitgebreid stappenplan kunnen vinden voor het maken van een houten carport. Maak een mooi ontwerp, haal de benodigdheden in huis en ga aan de slag met het maken van de carport. Het maken van je eigen carport is leuk, je bespaart er een hoop geld mee en je kunt volledig zelf het ontwerp bepalen. Wat wens je nog meer?

Wil je nog meer stappenplannen bekijken voor het maken van eigen meubelen? Op tresna.nl publiceren wij wekelijks blog met daarin uitgebreide stappenplannen. Klik hieronder op één van de stappenplannen en bekijk hoe je het desbetreffende meubelstuk volledig zelf kunt maken:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo