Bar maken

In het huidige hectische leven is het ontzettend belangrijk om ontspanning te hebben. Dat kan onder andere door tijd met vrienden en familie door te brengen. Daarnaast kan je ook ontspanning vinden als je bepaalde dingen uitvoert. Het is nu mogelijk om deze twee zaken met elkaar te combineren! Je kunt namelijk je eigen bar gaan maken.

Het is heerlijk om aan een bar tijd met je vrienden/familie door te brengen. Het biedt een gezellige omgeving om bijvoorbeeld een borrel te doen, de week na te bespreken en quality time met elkaar te hebben. Met name in het huidige hectische leven is de kans groot dat je daar behoefte aan hebt.

Wat houdt je nog tegen? Ga direct aan de slag met het maken van je eigen bar. Maar, wat moet je daar precies voor doen? Welke benodigdheden heb je daarvoor nodig? Op welke manier kan je een bar maken? Wat moet je zoal tijdens de voorbereiding regelen? En wellicht de belangrijkste vraag: welke stappen moet je ondernemen bij het maken van je eigen bar? In dit artikel helpen wij jou graag. Wij geven namelijk op ál deze vragen een uitgebreid antwoord. Lees dit artikel door, volg al onze adviezen op en begin met het volgen van het stappenplan. Als de bar eenmaal af is, kan je heerlijk genieten. Je eigen bar; wie had dat ooit gedacht? Het is nu dichterbij dan ooit!

Waarom een bar maken?

Zelf een bar maken

Ja, wat is nou eigenlijk een reden om zelf een bar te gaan maken? Een van de redenen is onder meer dat een bar multifunctioneel is. Je ziet tegenwoordig namelijk in sommige keukens een bar terug komen. Dat is dan vaak een verlengstuk van het aanrecht en wordt omgeven met barkrukken. Op die manier kan je een erg leuke plek creëren. Maar, het is uiteraard ook mogelijk om een volledige bar te creëren. Zo kan je bijvoorbeeld een man cave creëren of een gezellig zitje voor je kinderen met hun vrienden.

Maar, uiteraard brengt het zelf maken van een bar ook enkele voordelen met zich mee. Zo hoef je geen groot bedrag te besteden aan het ontwerp van de bar en/of de uitvoering van het maken van de bar. Je kunt dus een behoorlijke kostenbesparing verkrijgen. Daarnaast is het ook nog eens leuk om te doen. Bij het maken van een bar kan je veel plezier hebben. Wellicht nog belangrijker: als de bar helemaal af is, geeft dat een ongelooflijk voldaan gevoel.

Tot slot is het ook nog een voordeel dat je het ontwerp van de bar volledig zelf kunt bepalen. Je hoeft niet bij een dure winkel een bar aan te schaffen die wellicht niet helemaal 100% naar je wens is. Nee, je kunt gewoon zelf je eigen ontwerp maken. Daarmee weet je één ding zeker: de bar is 100% naar je eigen smaak. Bovendien kan je daarbij direct de afmetingen van de bar afstemmen op de aanwezige ruimte in bijvoorbeeld je schuur of keuken. Het is maar net waar jij je eigen bar wenst te hebben!

De voorbereiding

Net zoals bij alle andere bouwprojecten is de voorbereiding van groot belang. Door de juiste voorbereidingen te treffen, kan je op de juiste manier aan slag gaan met het maken van je eigen bar. Maar, wat zijn nou de juiste voorbereidingen? De eerste stap die je moet nemen, is het maken van een ontwerp. Een ontwerp dat aansluit op jouw wensen en op de aanwezige ruimte. Bij het maken van een ontwerp hebben wij één handig advies: teken het ontwerp uit. Daarmee krijg je direct een overzicht van de totale situatie, inclusief alle afmetingen. Mocht je onverhoopt een rekenfout hebben gemaakt, kan je dat nog op tijd recht breien.

Bij het maken van het ontwerp moet je ook rekening houden met het materiaal. Welk materiaal ga je gebruiken voor het maken van de bar? Het is voor de hand liggend dat je voor hout kiest. Maar, welke houtsoort heeft jouw voorkeur dan? Let hierbij niet alleen op de eigenschappen van het hout, maar ook zeker op het uiterlijk van het hout. Een bar is vaak een massief object waardoor het uiterlijk volledig naar wens moet zijn.

Daarna is het tijd om de juiste benodigdheden in te slaan. Denk hierbij aan het kopen van het juiste materiaal en de juiste gereedschappen. Welke gereedschappen heb je zoal nodig? Denk aan een zaagmachine, een boormachine en een schroefmachine. Meer informatie over de benodigdheden kan je onder het kopje ‘benodigdheden’ vinden.

De benodigdheden

Zo, heb je bepaald hoe je bar er uit moet komen te zien? Dan heb je ook bepaald van welk materiaal de bar moet gaan worden. De kans is groot dat dit hout is. Maar, welke hout soort precies? Zorg ervoor dat je voldoende van deze houtsoort aanschaft. Je kunt beter iets meer hout hebben dan dat je hout tekort komt.

Naast het hout moet je uiteraard ook voor verbindingsstukken, schroeven en houtlijm zorgen. Met dergelijke producten is het mogelijk om alle stukken van de bar op een correcte manier te verbinden.

Tot slot moet je ook nog de juiste gereedschappen hebben. Onder andere een zaagmachine, een boormachine en een schuurmachine heb je nodig voor het voltooien van deze klus.

Het stappenplan

Bar maken

Na het inkopen van alle benodigdheden ben je klaar om te gaan beginnen. Je kunt hierbij klakkeloos aan de slag gaan, maar je kunt ook onderstaand stappenplan volgen. Met dit stappenplan heb je een gestructureerde gids om je eigen bar te maken. Volg de stappen op en profiteer uiteindelijk van een prachtige en zelfgemaakte bar. Een bar waar je veel quality time aan kunt doorbrengen.

Stap 1:
De eerste stap heeft betrekking op het hout. Een nette bar heeft namelijk afgewerkt hout. Zorg er dan ook voor dat je het hout netjes schuurt en eventueel al een kleurtje geeft. Dat kan met behulp van een lak of een beits.

Stap 2:
Begin vervolgens met het maken van de fundering van de bar. Je monteert eerst aan de vloer twee planken aan de zijkant vast, de plank aan de voorkant en de plank aan de achterkant. Uiteraard is het afhankelijk van jouw ontwerp hoe lang deze planken worden.

Stap 3:
Begin vervolgens met het maken van de achterkant. Je kunt hiervoor verticale planken maken. Deze verticale planken bevestig je aan elkaar en uiteraard ook aan de fundering van de bar.

Stap 4:
Zet deze stap ook voor de beide zijkanten. De beide zijkanten kan je direct bevestigen aan de achterkant van de bar.

Stap 5:
De achterkanten en zijkanten staan nu. Het is nu tijd om de voorkant ook op deze manier te maken en vast te maken aan het geheel.

Stap 6:
Heb je tot en met stap 5 gevolgd? Dan heb je al een mooie basis staan. Je kunt nu beginnen met het maken van het blad. Hier kan je een grote houten plank voor gebruiken. Monteer deze, met houtlijm, aan de bovenkant van het frame vast.

Stap 7:
Na stap 6 ben je eigenlijk al grotendeels klaar met het maken van je eigen bar. De bar staat in zijn totaliteit en het enige wat je nog hoeft te doen, is voor de afwerking te zorgen.

Barkrukken

Tips:
Je kunt bijvoorbeeld onder de bar nog een koelkast plaatsen. Houd daar al rekening bij je ontwerp mee. Dat geldt eveneens voor een spoelbak, een kraan en verlichting. Denk bij het maken van een ontwerp al direct over dergelijke accessoires na.

Uiteraard moet je de bar ook nog aankleden met barkukken. Daar heb je meerdere prachtige mogelijkheden voor! Neem bijvoorbeeld een kijkje in het uitgebreide assortiment van onze partner Bol.com!

Besluit
Heb je bovenstaand stappenplan opgevolgd? Was niet al te lastig, toch? Je bent nu helemaal klaar met het maken van je eigen bar. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is optimaal te genieten. De bar ziet er feilloos uit, is geheel naar wens en levert je ongetwijfeld veel plezier op. Tegelijkertijd heb jij je tijd nuttig besteed, mag je tevreden met het eindresultaat zijn én heb je ook nog eens veel geld weten te besparen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo