Deur maken

Op het moment dat je een huis binnenstapt, zijn er ongetwijfeld enkele aspecten die je opvallen. Zo zal de vloer een significante rol spelen, maar ook de meubelen die in de hal aanwezig zijn. Voordat het zo ver is, heb je al van iets anders gebruiken gemaakt. We hebben het daarbij uiteraard over de deur. Een deur is weleens een ondergewaardeerd onderdeel van het huis. Ten onrechte.

Een deur heeft namelijk meerdere functies. Heb je daar wel eens over nagedacht? Uiteraard is een deur een belangrijke factor binnen de veiligheid van je huis. Maar, daarnaast speelt de deur ook nog een rol in de uitstraling van je huis/gevel. De deur is namelijk één van de opvallende aspecten aan een huis en kan de uitstraling hiervan dan ook deels bepalen. Mede daarom is het ontzettend belangrijk om voldoende aandacht aan je deur te besteden.

Overigens hebben we het hierbij alleen over de voordeur. In een huis zelf kom je uiteraard nog veel meer deuren tegen. Denk hierbij aan de deur van de badkamer, de deur van de slaapkamers en de deur van het toilet. Naar welke kant gaan deze deuren open? Hoe ziet het design van deze deuren eruit? Welke kleuren hebben deze deuren? Je kunt werkelijk waar alle kanten met een deur op.

Als je in een bouwmarkt naar nieuwe deuren kijkt, weet je niet wat je ziet. Het aanbod is ongelooflijk divers. De deuren zijn in vele afmetingen, met vele designs en in vele kleuren verkrijgbaar. Voor welke deur ga je dan? Wellicht zie je niet eens een deur die 100% naar wens is. In dat geval is er altijd nog één andere mogelijkheid: zelf je deur maken.

Het maken van een deur is absoluut iets wat wij aanraden. Bij het maken van een deur kan je namelijk profiteren van enkele voordelen:

 • Je kunt de deur volledig naar eigen wens maken
 • Je kunt veel geld besparen door zelf je deur te maken
 • Je kunt zélf het design van de deur bepalen
 • Het geeft een voldaan gevoel om de deur te maken
 • Je hebt zelf volledig zeggenschap over wanneer je de deur gaat maken én gaat plaatsen

Kortom: we willen je graag uitnodigen om óók zelf je deur te gaan maken. Behoorlijk veel mensen zijn je namelijk al voorgegaan. Om jou een handje op weg te helpen, hebben wij dit artikel geschreven. Hieronder kan je alle informatie vinden over het maken van je eigen deur. Denk hierbij aan de voorbereidingen die je moet treffen, aan de benodigdheden en een handig stappenplan. Volg de stappen die in het stappenplan benoemd worden en maak in een handomdraai je eigen deur. Het is geen hogere wiskunde; je moet er alleen wel even tijd voor vrij maken!

Zelf je deur maken

De voorbereidingen

Bij elke klus in en rondom het huis moet je de nodige voorbereidingen treffen. Dat is ook niet anders bij het maken van je eigen deur. Nee, een belangrijk onderdeel bij de voorbereiding is weggelegd voor denkwerk. Je moet namelijk g aan denken hoe de deur er uit moet komen te zien. Welk design wil je gaan maken? In welke kleur moet de deur gemaakt worden? Moet er glas in de deur komen? Dergelijke vragen moeten in de voorbereiding al beantwoord worden. Tijdens de voorbereiding is het namelijk aan te raden om een ontwerp te gaan maken. Pak een potlood en papier en ga aan de slag met het schetsen van de deur.

Op basis van het ontwerp heb je ook direct inzicht in de uiteindelijke uitstraling van je deur. Indien gewenst kan je altijd nog aanpassingen verrichten. Het maken van een ontwerp is dan ook onmisbaar bij het maken van je eigen deur.

Voordat je het ontwerp gaat maken, moet je ook goed over de afmetingen nadenken. De deur moet tenslotte wel in de deurpost vallen. Meet de afmetingen van de deurpost goed op en bereken op basis daarvan de juiste afmetingen voor je deur. Deze afmetingen kan je óók meenemen in het ontwerp van de deur.

Daarnaast moet je ook na denken over het materiaal. Van welk materiaal moet de deur zijn? De deur moet stevig zijn, aangezien deze je huis beschermd. Ook in huis moeten de deuren stevig zijn, bijvoorbeeld als je kinderen hebt die graag in het huis rondrennen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ecoplex, voor multiplex, voor mdf platen of voor hout.

De benodigdheden

Een eigen deur maken

Hierboven heb je de voordelen kunnen vinden voor het maken van je eigen deur. Een van die voordelen was dat je een hoop geld kunt besparen. Je hoeft namelijk geen deur aan te schaffen bij een (dure) bouwmarkt. Nee, in plaats daarvan ga je zelf aan de slag met de deur. Uiteraard moet je daar wel de juiste benodigdheden voor hebben. Bij het maken van een deur heb je onder andere het volgende nodig:

 • Materiaal (lees hierboven meer daarover)
 • Zaagmachine
 • Schuurmachine
 • Boormachine
 • Meetlat
 • Scharnieren
 • Eventueel een slot

Waar moet je op letten bij het maken van een deur?

Het maken van je eigen deur is, zoals gezegd, geen hogere wiskunde. Toch zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten. Of beter gezegd: je moet er goed op letten dat de deur goed komt te hangen.

Bij het maken van je eigen deur kan je altijd tegen de volgende problemen aanlopen:

 • De deur klemt bij het open en dicht doen nadat deze gemonteerd is
 • De deur gaat scheef hangen nadat deze gemonteerd is
 • De deur piept en/of kraakt nadat deze gemonteerd is
 • De deur sleept over de grond nadat deze gemonteerd is

Een belangrijk onderdeel bij het maken van de deur vormt dan ook de uiteindelijke montage. Of met andere woorden: de manier waarop je deur in de deurpost hangt/monteert. Dit moet 100% perfect zijn. Is dat niet het geval? Dan krijg je mogelijk last van bovengenoemde problemen.

Het stappenplan

Maken van je eigen deur

Zo, ben je er helemaal klaar voor? Voor welk materiaal heb je uiteindelijk gekozen? In onderstaand stappenplan gaan we aan de slag met een houten deur. Hout heeft namelijk enkele specifieke voordelen. Zo is het materiaal stevig, is het materiaal goed bewerkbaar en kan je een houten deur simpel in de gewenste kleur krijgen.

Stap 1:
De eerste stap heeft betrekking op het maken van het ontwerp. Heb je het ontwerp van de deur reeds gemaakt? Dan is het zaak om de juiste benodigdheden in te slaan. Zorg ervoor dat je altijd iets méér hout in koopt. Mocht er onverhoopt iets fout gaan, heb je altijd nog wat reserve hout achter de hand.

Stap 2:
Vervolgens moet je aan de slag om het hout in goede conditie te krijgen. Bij een deur speelt veiligheid een belangrijke rol. Je wilt dan ook niet dat de deur allerlei splinters heeft. Ons advies is dan ook alle houten onderdelen goed te schuren.

Stap 3:
Is al het hout netjes geschuurd? Dan kan je aan de slag met het in elkaar zetten van de deur. Hierbij moet je eerst het frame maken. Lijm een aantal houten planken goed aan elkaar vast. Laat het vervolgens drogen en monteer dan nog één plank die overdwars ligt. Daarmee zorg je ervoor dat de planken goed aan elkaar vast gehecht blijven.

Stap 4:
De houten planken vormen nu het frame van de deur. Je kunt nu voor de zekerheid nogmaals met de schuurmachine over dit frame heen gaan. Dan weet je 100% zeker dat de houten deur splintervrij is.

Stap 5:
Vervolgens kan je de deur gaan beitsen. Hiermee werk je het hout tot in perfectie bij en kan je het hout ook nog de gewenste kleur mee geven.

Stap 6:
Het frame van de deur staat nu eigenlijk volledig klaar. Nu moet je aan de slag met het monteren van de deur.

Stap 7:
Voordat je met scharnieren aan de slag gaat, is het van belang om een handvat en slot op de deur te monteren. Het ene deel van het slot moet aan de deur zelf gemonteerd worden, terwijl je het andere deel van het slot aan/in de deurpost moet monteren.

Tip nummer 1: de uitstraling van een deur wordt deels ook door het handvat bepaald. Besteed dan ook veel aandacht aan het uitzoeken van een handvat voor je nieuwe deur.

Stap 8:
Heb je het handvat ook aan de deur gemonteerd? Dan is het tijd om de scharnieren op te meten en deze aan de deurpost te monteren. Deze scharnieren kan je ook in een bouwmarkt aanschaffen.

Stap 9:
Monteer eerst de scharnieren aan de deurpost en vervolgens kan je de deur aan de scharnieren monteren. Dit is eigenlijk de belangrijkste stap van dit hele stappenplan. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat de scharnieren op de juiste manier geplaatst worden. Als je de scharnieren bij een bouwmarkt koopt, krijg je hier altijd een handige handleiding bij. Ons advies is om die handleiding strikt op te volgen.

Tip nummer 2: heb je last van één van bovengenoemde problemen? Blijft de deur hangen? Raakt de deur de grond aan? Piept of kraakt de deur? Dan zitten de scharnieren niet perfect. In de meegeleverde handleiding staat ongetwijfeld ook hoe je dit op kunt lossen.

Stap 10:
Als je de scharnieren op de juiste manier gemonteerd hebt, hangt de deur. Je kunt de deur nu eventueel nog personaliseren. Zo kan je er een leuke boodschap op verven of je plaatst er nog bepaalde patronen op.

Besluit

Je hebt hierboven de handleiding voor het maken van een houten deur kunnen vinden. Feit is dat dit stappenplan geschreven is voor het maken van een relatief simpele deur. Een leuk kenmerk van een deur is dat je het zo gek kunt maken als je zelf maar wilt. Zo kan je een glazen plaat in de deur monteren, zo kan je patronen op de deur maken en zo kan je ook met meerdere kleuren/materialen gaan werken.

We willen je graag veel succes én plezier wensen met het maken van je eigen deur. Het is een uitdagende en leuke klus waar je bovendien een hoop geld mee kunt besparen. Bij het maken van een ontwerp kan je bovendien jouw smaak volledig tot uiting laten komen. Ideaal dus! Heb je ook interesse om andere meubelstukken in huis zelf te gaan maken? Wij hebben voor vele meubels handige stappenplannen geschreven. Bekijk onderstaande lijst en volg ook de andere stappenplannen van Tresna:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo