Steigerhouten tv meubel maken

Hoeveel avonden per week kijk jij naar de televisie? Door de opkomst van verschillende technologische producten kijken mensen steeds vaker naar de televisie. Het gaat daarbij niet alleen om televisieprogramma’s. Nee, met bepaalde producten is het ook mogelijk om een film vanaf Netflix of Videoland te streamen. Al met al kunnen we concluderen dat veel mensen graag naar hun televisie scherm kijken.

Waar hangt of staat de televisie in jouw huis? De kans is groot dat je hiervoor een zogeheten tv meubel gebruikt. Een tv meubel zorgt ervoor dat je televisie op de juiste hoogte staat. Je wilt immers geen last van je nek krijgen als je naar je lievelingsserie aan het kijken bent. Daarnaast brengt een tv meubel vaak ook veel opbergruimte met zich mee.

Als je op zoek naar een tv meubel bent, heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Je kunt een tv meubel in een dure meubelspeciaalzaak aanschaffen óf je gaat zelf aan de slag. Ja, het is namelijk niet al te moeilijk om zelf je tv meubel te maken. Hebben wij daar tips voor? Ja, zeker. Twee tips op dit moment:

  • Gebruik steigerhout
  • Volg het stappenplan in dit artikel

De voordelen van steigerhout

Steigerhouten tv meubel maken

Al enige tijd plaatsen wij op Tresna.nl blogs over het maken van steigerhouten meubelen. Wij zijn namelijk groot voorstander van het maken van je eigen meubelen én van steigerhout. Deze houtsoort brengt simpelweg veel voordelen met zich mee:

  • Steigerhout is relatief goedkoop
  • Steigerhout ziet er fraai uit
  • Steigerhout is makkelijk te bewerken (op maat te zagen bijvoorbeeld)
  • Steigerhout is robuust, sterk en heeft een lange levensduur

Vanwege bovenstaande voordelen kunnen wij het iedereen aanraden om een tv meubel van steigerhout te maken. Bijkomend voordeel is dat dit niet al te lastig is. Een tv meubel heeft vaak geen bijzondere vormen. Nee, de vormen zijn vaak rechttoe en rechtaan. Dit maakt het bouwproces van je eigen steigerhouten tv meubel nog makkelijker én leuker.

Ook het vermaak moet namelijk niet onderschat worden. Het is heerlijk om te klussen en even je gedachten te verzetten. Zeker als het tv meubel eenmaal in je woonkamer staat, heb je een ontzettend voldaan gevoel. Mede hierom kunnen we het maken van je eigen meubelen óók aanraden.

De voorbereidingen

Het mag duidelijk zijn dat wij het aanmoedigen om zelf je steigerhouten meubelen te maken. We helpen je daar ook graag bij; dat is ook wat we in dit artikel gaan doen. We benoemen allereerst welke voorbereidingen je moet treffen en welke benodigdheden je in huis moet halen. Vervolgens kan je ook ons handige stappenplan vinden waarmee het bouwproces nóg makkelijker wordt.

Terug naar de voorbereidingen: wat moet je doen voordat je kunt starten? Allereerst moet je goed na gaan denken. Na gaan denken over het ontwerp en de afmetingen van het tv meubel. Hoeveel ruimte heb je in je woonkamer over voor het tv meubel? Hoe wil je dat de uitstraling van het meubelstuk wordt? Dit zijn belangrijke vragen om goed over na te denken.

Heb je eenmaal het antwoord op bovenstaande vragen? Dan kan je beginnen met het maken van een ontwerp. Ons advies is om dit ontwerp volledig uit te tekenen op papier. Op die manier zie je direct hoe je ontwerp er uit komt te zien. Ook kan je eventuele rekenfouten direct signaleren en tijdig herstellen.

De benodigdheden

Zelf een tv meubel maken

Als je ontwerp volledig op papier staat, kan je beginnen met het inkopen van benodigdheden. Bij het maken van een tv meubel heb je allereerst steigerhout nodig. Hoeveel steigerhout je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van je ontwerp. Het steigerhout is overigens makkelijk en relatief goedkoop bij een plaatselijke bouwmarkt verkrijgbaar.

Daarnaast moet je ook meerdere hulpmiddelen en elektrisch gereedschap hebben. Hierbij kan je denken aan spijkers, schroeven, bevestigingsstukken, houtlijm, een boormachine, een schuurmachine en een zaagmachine.

Het stappenplan

Zo, is je ontwerp definitief en heb je alle benodigdheden in huis? Dan kan je gaan starten met het bouwen van het tv meubel. Met onderstaand stappenplan heb je een prima richtlijn om het meubelstuk volledig zelf te maken. Je moet daarbij uiteraard wel rekening met je eigen ontwerp houden.

 

Tv meubel zelf maken

 

In onderstaand stappenplan gaan we uit van een redelijk simpel doch stijlvol tv meubel.

Stap 1: je begint met het opschuren van het steigerhout. Normaliter bevat steigerhout de nodige splinters; deze zijn gevaarlijk en zorgen voor een minder fraaie uitstraling. Je kunt ook voor kiezen om het steigerhout direct in de gewenste kleur te lakken en/of te beitsen.

Stap 2: leg drie steigerhouten planken van ongeveer 2,50 meter naast elkaar. Maak deze drie planken aan elkaar vast.

Stap 3: herhaal dit proces nogmaals. Je maakt hiermee de bovenkant van het steigerhouten tv meubel, terwijl je bij stap 2 de onderkant hebt gemaakt.

Stap 4: je hebt nu in feite de onderkant en bovenkant al klaar. Vervolgens kan je vier verstevigingsstukken maken. Dit zijn verstevigingsstukken die aan beide zijkanten en in het midden van het tv meubel geplaatst worden. Zorg ervoor dat deze stukken net zo breed zijn als de drie steigerhouten planken naast elkaar (uit stap 2 & 3). Deze verstevigingsstukken kunnen het beste rond de 20 centimeter dik/breed zijn.

Stap 5: monteer vervolgens de verstevigingsstukken aan beide zijkanten. Deze kan je het beste aan de onderkant van het tv meubel vast maken.

Stap 6: herhaal stap 5, maar maak dan de twee verstevigingsstukken in het midden vast aan de onderkant van het tv meubel. Het is daarbij belangrijk dat deze perfect in het midden geplaatst worden, zodat je drie gelijke delen creëert.

Stap 7: vervolgens kan je de bovenkant van het tv meubel vast maken aan deze verstevigingsstukken.

Stap 8: nu is het tijd om de achterkant van het tv meubel te maken. Daarvoor kan je ook drie steigerhouten planken gebruiken. Deze kan je naast elkaar monteren en aan het gehele frame monteren.

Stap 9: vervolgens kan je beginnen met de afwerking van het tv meubel. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de ruimtes open te houden, om plankjes te plaatsen of om deurtjes in het tv meubel te maken. Dit is afhankelijk van jouw ontwerp.

Stap 10: staat je tv meubel volledig? Dan kan je ‘m nog de gewenste kleur geven.

Zo, je bent nu eigenlijk al klaar met het maken van je steigerhouten tv meubel. Het enige wat je nog moet doen, is het tv meubel aankleden. Je moet uiteraard de televisie op het meubel zetten, maar je kunt ook planten en andere accessoires op het meubel neerzetten.

Besluit

Wil je ook graag een steigerhouten tv meubel maken? Dat is nu mogelijk! Volg bovenstaand stappenplan en maak zelf een prachtig meubelstuk. Bij Tresna.nl zijn we behoorlijk fan van het maken van je eigen meubelen. Raadpleeg ook eens onze andere artikelen voor het maken van uiteenlopende steigerhouten meubelen:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo