Speelhuisje zelf maken

Ben jij van plan om een speelhuisje voor jouw kind(eren) te maken? Dan zit je vast met veel vragen. Hoe maak ik het speelhuisje stevig en veilig genoeg zodat mijn kind(eren) zich nooit zullen bezeren? Of, hoe zorg ik ervoor dat het speelhuisje stevig is en lang mee gaat? Welke soort hout kan ik het beste gebruiken voor mijn speelhuisje? In deze gids bespreken we het stappenplan voor het maken van een speelhuisje.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van het speelhuisje en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Voor kinderen is het ongelooflijk belangrijk om veel in de buitenlucht te zijn. Laat je kinderen dingen ondernemen. Dat is niet alleen gezond, maar je kinderen leren er ook nog eens veel van. Het is voor niemand gezond om dagelijks alleen maar achter de Playstation of iPad te zitten. Zeker voor kinderen niet. Zorg er daarom voor dat je kinderen lekker veel buiten spelen. Als je zelf een beetje handig bent, kan je daar zelf voor zorgen.

In dit artikel bespreken we namelijk de mogelijkheden die je hebt bij het maken van een speelhuisje. Een speelhuisje is een welkome aanvulling voor elk huishouden met kinderen. Voor een kind is het gezond om in een speelhuisje te spelen, maar het is ook nog eens leerzaam. Nóg leuker wordt het als vriendjes of vriendinnetjes ook bij het speelhuisje komen spelen. Zie jij je kind(eren) al spelen in jouw zelfgemaakte speelhuisje? Wat zullen ze genieten. 

speelhuisje met kinderen

Graag vertellen we jou in dit artikel waar je rekening mee dient te houden. Het maken van een speelhuisje is op zich niet al te lastig, maar je moet wel goed weten waar je mee bezig bent. Middels dit artikel willen we je dan ook graag een uitgebreide gids geven voor het maken van een speelhuisje. Hieronder vind je een stappenplan. Daarin kan je uitgebreid vinden welke stappen je dient te ondernemen, zodat je uiteindelijk een prachtig speelhuisje in je tuin hebt staan. Iets waar je kinderen absoluut blij mee gaan zijn.

Stappenplan speelhuisje maken

Hieronder vind je een stappenplan om jouw eigen speelhuisje te maken. Zoals met zoveel dingen het geval is, is de voorbereiding zeker net zo veel of misschien wel meer werk dan het maken van het speelhuisje zelf. Er zijn wat knopen die je moet doorhakken voordat je daadwerkelijk kan beginnen met bouwen.

Stap 1: Plek van het speelhuisje bepalen

De eerste stap die je moet zetten is het bepalen waar het speelhuisje in jouw tuin moet komen. Er zijn veel verschillende soorten tuinen, breed en niet echt diep, smal en juist heel erg diep, vierkant enzovoorts. 

Omdat er zoveel verschillende tuinen zijn, kunnen we onmogelijk voor jou(w tuin) bepalen waar in jou tuin een speelhuisje het beste zou staan. Wel kunnen we je ideeën en tips geven over de locatie:

  • Plaats het speelhuisje in een hoek van je tuin
    Door het speelhuisje in een hoek van je tuin te zetten, benut je wellicht een hoek van je tuin die nu nog leeg is. Daarnaast staat er misschien al een schutting waar je tegenaan kan bouwen. Houd echter wel rekening met de buren, voor hen is natuurlijk niet zo fijn als jouw kinderen in hun tuin kijken. Ook zal een enthousiaste roep verder komen als de kinderen spelen in een speelhuisje dat boven de schutting uitkomt. 
  • Plaats het speelhuisje tegen een bestaand gebouw
    Door het speelhuisje tegen een bestaand gebouw, zoals een schuur of een veranda, aan te bouwen kan je gebruikmaken van de stevigheid die het andere gebouw al heeft. Ook heeft een stukje extra gebouw vaak minder ruimte om zich nodig dan een op zichzelf staand bouwwerk.
  • Zorg dat het speelhuisje in het zicht van je terras staat
    Als je ervoor zorgt dat het speelhuisje in het zicht staat van je terras of je woning, dan kan je altijd een oogje in het zeil houden. Ook spelen kinderen doorgaans liever dichtbij het gezelschap in plaats van om een hoekje of het zicht.
  • Houd rekening met toekomstplannen
    Het zou natuurlijk jammer zijn als je nu een speelhuisje bouwt en er volgend jaar achterkomt dat je geen ruimte meer hebt voor een trampoline, schommel of veranda.

Stap 2: Soort speelhuisje kiezen

De eerste stap die je dient te nemen, is wellicht de belangrijkste stap. Je moet namelijk goed nadenken over het ontwerp. Hoe komt het speelhuisje er uit te zien? Welke functionaliteiten moet het speelhuisje hebben? Hoe hoog moet het speelhuisje worden? Voor hoeveel personen moet het speelhuisje worden?

Dergelijke vragen spelen een cruciale rol voor je uiteindelijke ontwerp. Hieronder bespreken we kort verschillende types speelhuisjes.

Eenvoudig speelhuisje

Het eerste speelhuisje is een redelijk eenvoudig speelhuisje. Er Het bestaat uit vier wanden, waarvan één dichte (achter)wand, twee wanden met (openklappende) ramen en één wand aan de voorkant met een deur. 

Er is hierbij gekozen voor een puntdak met een houten afwerking. Op de foto hiernaast is het hout nog blank. Je kan ervoor kiezen om een beschermende beits aan de brengen, of om het huisje in een vrolijke kleur te verven.

speelhuisje van hout

Speelhuisje met zandbak

Bij het speelhuisje hiernaast is gekozen om het speelhuisje verhoogd, op palen te plaatsen. Hierdoor staat het speelhuisje een stuk hoger. Ook is gekozen voor een speelhuisje met balkon. Vanaf de trap kom je eerst op dit balkon uit en kan je vervolgens in het speelhuisje. 

Door het speelhuisje hoger te plaatsen, komt er onder het speelhuisje ruimte die je leuk kan gebruiken als een zandbak. Hierdoor hoef je geen aparte zandbak te maken en je hebt automatisch een afscherming boven de zandbak.

speelhuisje zandbak

Speelhuisje met glijbaan

Wie weleens met kinderen naar een speeltuin zijn geweest zal het vast kunnen bevestigen, veel kinderen zijn dol op een glijbaan. 

Het zal een belangrijke reden zijn dat mensen kiezen voor een speelhuisje met glijbaan in hun tuin.

speelhuisje met glijbaan

Speelhuisje met schommel

Wie weleens met kinderen naar een speeltuin zijn geweest zal het vast kunnen bevestigen, veel kinderen zijn dol op een glijbaan. 

Het zal een belangrijke reden zijn dat mensen kiezen voor een speelhuisje met glijbaan in hun tuin. Een schommel is vrij eenvoudig toe te voegen aan het speelhuisje. Dit doe je door vanaf het speelhuisje een balk horizontaal te maken en die aan het einde van de balk goed te ondersteunen.

schommel speelhuisje

Hierboven vind je verschillende soorten speelhuisjes. Afhankelijk van jouw tuin en plannen kan je zelf bepalen hoe jullie speelhuisje gaat worden, je gaat deze immers zelf maken! 

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een simpel speelhuisje te maken, maar je kan ook de verschillende bovenstaande speelhuisjes combineren. Dan krijg je dus een speelhuisje met schommel én met glijbaan en met zandbak.

Voor nog meer inspiratie en voorbeelden kan je altijd nog op het internet zoeken naar speelhuisjes. 

Kant en klare bouwtekening van een speelhuisje

Vind je het nu lastig om zelf een ontwerp te maken voor jullie speelhuisje? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om op internet een kant en klare bouwtekening op te zoeken. Als je op de juiste plaatsen zoekt, kan je op internet ook bouwtekeningen vinden. 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bouwtekening te kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van speelhuisjes en speeltoestellen. 

Wanneer je ervoor kiest om voor een kant en klare bouwtekening te gaan kan je tevens stap 3 vrijwel helemaal overslaan! Wanneer je stap 3 uitgebreid uitwerkt, ben je zo 10 uur bezig met bedenken en uitwerken van je ontwerp en werktekening. Ook bestaat er dan nog de kans dat je je verrekent en tijdens het bouwen concessies moet doen aan je ontwerp.

Dus, wil jij sneller beginnen aan het bouwen en minder tijd kwijt zijn aan de voorbereiding, dan is het een goed idee om een klein bedrag te investeren in de juiste bouwtekeningen.

Stap 3: Gekozen speelhuisje uitwerken in een bouwtekening

Wanneer je ons stappenplan hebt gevolgd dan heb je nu bepaald waar het speelhuisje dient te komen en je hebt gekozen welk type speelhuisje het wordt.

De volgende stap is weer een cruciale. Je dient nu je gekozen speelhuisje uit te werken zodat je aan de hand daarvan een lijst maken met materialen die je nodig hebt.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Om de afmetingen van je speelhuisje te bepalen meet je eerst de grootte van de plek waar jouw speelhuisje komt. Met deze maat kan verder werken. 

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Nadat je de buitenmaat van je speelhuisje hebt bepaald, kan je bepalen hoe de verhoudingen moeten worden. Denk goed na over hoe breed, lang en hoog het speelhuisje moet worden. Houd bij je maximale afmeting ook rekening met de overstekken van je speelhuisje. Bedenk daarbij bijvoorbeeld ook hoe breed de balk voor de schommel moet zijn etc.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Wanneer je hebt bedacht hoe groot hoe groot jullie speelhuisje wordt en welk gedeelte hoe groot wordt, is het belangrijk om een stevige constructie uit te werken. 

Het is verstandig om hierbij te beginnen bij de fundering. Verder bepaal je hierbij welke balken overeind staan, welke daarop liggen, en bijvoorbeeld of je dwarsbalken alleen vastschroeft of in de andere balk legt door een inkeping te maken.

houten verbindingen

Houd bij het bepalen van de verbindingen ook rekening met ramen (die misschien open moeten kunnen?) en deuren.

Stap 3d: Keuze van materialen

Een belangrijke stap, die ook deels samenvalt met bovenstaande stappen, is de keuze voor het materiaal dat je gaat gebruiken. Hierbij bepaal je welke soorten hout je gaat gebruiken en bijvoorbeeld hoe sterk of dik het hout dient te zijn. Bekijk daarbij niet alleen de kracht van het hout, maar ook het design van het hout. Uiteindelijk is het ook wenselijk dat het speelhuisje er fraai uit komt te zien.

Naast de keuze voor het soort hout, bepaal je bij deze stap ook de keuze voor verbindingsmaterialen (schroeven en/of bouten) en voor de dakbedekking van je speelhuisje (gewoon hout, of bijvoorbeeld golfplaten, dakpannen of riet).

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, ben je als het goed is in staat om een definitieve werktekening te maken. Hierin wordt duidelijk wat de afmetingen zijn en hoe de verschillende onderdelen worden verbonden.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de definitieve werktekening kan je een lijst gaan maken met (bouw)materialen die je nodig hebt om jouw speelhuisje te maken. 

Tijd besparen op de voorbereiding

Bovenstaande stap, stap 3, neemt een behoorlijk groot deel van de tijd in bij de voorbereiding op het bouwen van je speelhuisje. Dit is natuurlijk niet erg wanneer je tijd genoeg hebt en het leuk vindt om een eigen ontwerp te maken en uit te werken, maar veel mensen maken lange dagen op hun werk en besteden de kostbare tijd die ze hebben liever aan het bouwen van het speelhuisje dan aan het voorbereiden op de bouw.

Wanneer jij je hierin herkent is het slim om wat geld te investeren in een kant en klare tekening. Stap 3 kan, afhankelijk van je ontwerp en kennis, zomaar een uur of 10 in beslag nemen. Met een kant en klare bouwtekening uit een product als Freds bouwtekeningen bespaar je een groot gedeelte van deze tijd. 

Daarnaast bevat het specifieke product Freds bouwtekeningen niet alleen bouwtekeningen van speelhuisjes, maar van super veel producten, zoals bureau's banken, tafels, plantenbakken, hondenmanden en nog veel meer!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Wanneer je stap 1 tot en met 3 hebt uitgevoerd, heb je al een groot gedeelte van de voorbereiding achter de rug. Na deze belangrijke stap kan je bij stap 5 dan echt beginnen met het maken van jouw speelhuisje. 

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Op basis van de lijst die je bij stap 3f hebt opgesteld kan je nu de benodigde bouwmaterialen gaan verzamelen. De verschillende materialen kan je halen bij een plaatselijke bouwmarkt bij jou om de hoek, maar je kan er ook voor kiezen om de materialen online te bestellen. Bij webshops als Opmaatzagen.nl kan je zelfs al je hout op maat laten zagen en je hebt het dan al vanaf drie werkdagen thuisbezorgd.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Naast de bouwmaterialen dien je natuurlijk gereedschap te hebben om de verschillende onderdelen op maat te maken en te bevestigen. Wij kunnen natuurlijk niet in jouw schuur kijken om te zien welke gereedschappen jij al hebt en we weten ook niet hoe jouw speelhuisje er precies uit moet komen te zien, maar het lijkt ons handig als je in ieder geval deze gereedschappen tijdens je beschikking hebt tijdens het maken van je speelhuisje:

  • Afkortzaag
    Onmisbaar bij vrijwel elke klus, een afkortzaag. Hiermee maak je balken en planken (afhankelijk van de zaag tot een breedte van ongeveer 30 cm) eenvoudig en snel recht op maat. 
  • Boormachine
    Hoe jouw speelhuisje er ook uit komt te zien, het lijkt ons vrijwel onmogelijk (en onhandig) om deze te maken zonder dat je gebruikmaakt van een boormachine. Je kan hierbij zelfs ook nog de keuze maken voor een accuboormachine of schroefmachine.
  • Schuurmachine
    Wanneer je het speelhuisje klaar hebt en wilt gaan verven, is het handig om tijdens het schuren een schuurmachine tot je beschikking te hebben.
  • Cirkelzaag
  • Boortjes en bitjes
  • Rolmaat en/of duimstok
  • Timmermanspotlood
  • Verlengsnoer en/of haspel
  • Gehoorbescherming
  • Ladder

Naast deze gereedschappen kan je natuurlijk nog gebruik maken van andere gereedschappen zoals bijvoorbeeld een zaagtafel, steeksleutels of doppenset met ratel als je gebruikmaakt van bouten om de verschillende materialen te bevestigen.

Stap 5: Fundering leggen

Nadat je de voorbereidingen allemaal hebt getroffen, wordt het tijd om daadwerkelijk het speelhuisje te gaan bouwen. De eerste, en ook essentiële, stap is het leggen van een stevige basis. Ook wel fundering genoemd.

Afhankelijk van het type fundering die jij hebt gekozen of die bij jouw bouwtekening hoort, graaf je nu, op de plek waar het speelhuisje moet komen een gedeelte van de ondergrond weg. Bij het eenvoudige speelhuisje voldoet het in sommige gevallen om een randje zwart zand uit te graven, wat wit zand aan te brengen en daar betonwanden in te zetten. 

Bij een groter speelhuisje is het mogelijk dat je wat dieper moet graven en gaat werken met betonpoeren of palen die je stort in (snel)beton. 

Stap 6: Frame bouwen en plaatsen

Bovenop de fundering plaats je het frame (vaak van balken) dat de basis vormt voor het speelhuisje. Verbind het frame met de fundering en je hebt de basis voor je speelhuisje staan. In dit frame worden bijvoorbeeld ook al de plaatsen waar een deur of raam komt duidelijk.

Tip: zorg ervoor dat alles 100% waterpas komt te liggen/staan. Alleen op die manier is het mogelijk om een zéér stevig speelhuisje te krijgen.

Stap 7: Bekleden met planken, ramen en deuren plaatsen

Nadat je de fundering en het frame van je speelhuisje hebt staan, wordt het tijd om de vervolgstappen te zetten. Bij deze stap bekleed je het frame met planken, maak en plaats je ramen en deuren en (afhankelijk van jouw model) monteer je het dak.

Stap 8: Vloer afwerken

Na de bovenstaande stappen is het speelhuisje zo goed als af. Weer afhankelijk van het model speelhuisje dat je hebt gekozen dient de vloer van het speelhuisje nog afgewerkt te worden. Wanneer je hebt gekozen voor een zandbak onder het speelhuisje kan je dit eenvoudig doen door zandbakzand aan te brengen.

Wanneer je geen zandbak als vloer in het speelhuisje wilt, vul je de vloer aan met wit zand, verdicht je het zand om het vervolgens te bestraten. Dit kan je toen met tegels of betonklinkers.

Stap 9: Bescherming van je speelhuisje

Nu je speelhuisje af is, wordt het tijd om je speelhuisje te beschermen tegen weer en wind. Dit kan je bijvoorbeeld doen door beits aan te brengen.

Voordat je gaat verven of beitsen schuur je het hout het beste even op, zodat er ook geen splinters meer uitsteken en het hout lekker glad wordt. Je wilt natuurlijk ook niet dat je kinderen of hun vriendjes en vriendinnetjes een scherpe splinter in hun hand krijgen door het speelhuisje.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het speelhuisje in allerlei vrolijke kleuren te verven.

Voorbeelden van projecten met speelhuisjes

Vind je het leuk om een speelhuisje te maken, maar spreekt het nog niet voor jou? Dan is het een goed idee om eens te kijken hoe anderen het bouwen van een speelhuisje aanpakken. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar onderstaande video van Eigen Huis & Tuin:

Laatste noot bij het maken van een speelhuisje

Na het lezen van dit artikel weet je exact waar je allemaal aan moet denken. Het enige wat ons nog rest, is om jou veel plezier en succes te wensen. Het maken van je eigen producten heeft enkele voordelen. Voor de volledigheid hebben wij deze nog even op een rijtje gezet:

  • Het geeft je een voldaan gevoel als je een klus afgerond hebt.
  • Een klus kan je volledig naar eigen wens maken.
  • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van je project.
  • Je kunt een hoop geld besparen, aangezien je geen specialisten meer in hoeft te huren.
  • Het is bovenal leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verrassen met de uitkomst.

Speelhuisje bouwpakket

Heb jij na het lezen van dit stappenplan zoiets van, het zelf maken van een speelhuisje is voor mij eigenlijk te ingewikkeld, kan dit ook simpeler? Dan is het een goed idee om een te kijken naar een bouwpakket voor een speelhuisje.

Wanneer je hiervoor kiest, bestel je (online) een speelhuisje dat vervolgens wordt geleverd als bouwpakket. Dit zet je vervolgens in elkaar en je speelhuisje staat. Je hoeft dan niet na te denken hoe jullie speelhuisje eruit moet komen te zien en op zoek naar een bouwtekening om vervolgens materialen te verzamelen enzovoorts. Bestellen en volgens de meegeleverde handleiding in elkaar schroeven.

Een speelhuisje in bouwpakket bestel je op bijvoorbeeld Bol.com

Kunststof speelhuisje

Hierboven hebben we het vooral gehad over het maken en bouwen van een houten speelhuisje. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je op zoek bent naar een kunststof speelhuisje. Voor een kunststof speelhuisje hoef je minder werk te verrichten dan voor een houten speelhuisje. Je bestelt een speelhuisje van kunststof simpel op bijvoorbeeld Bol.com.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo