Speelhuisje zelf maken

Voor kinderen is het ongelooflijk belangrijk om veel in de buitenlucht te zijn. Laat je kinderen dingen ondernemen. Dat is niet alleen gezond, maar je kinderen leren er ook nog eens veel van. Het is voor niemand gezond om dagelijks achter de Playstation of iPad te zitten. Zeker voor kinderen niet. Zorg er daarom voor dat je kinderen lekker veel buiten spelen. Als je zelf een beetje handig bent, kan je daar zelf voor zorgen. Hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel.

Speelhuisje

In dit artikel bespreken we namelijk de mogelijkheden die je hebt bij het maken van een speelhuisje. Een speelhuisje is een welkome aanvulling voor elk huishouden met kinderen. Voor een kind is het gezond om in een speelhuisje te spelen, maar het is ook nog eens leerzaam. Nóg leuker wordt het als vriendjes of vriendinnetjes ook bij het speelhuisje komen spelen.

Als je enigszins handig bent, kan je zelf een speelhuisje maken. Dit is niet alleen een stuk goedkoper, maar is ook nog eens leuk. Als het speelhuisje eenmaal staat, kan je tenslotte trots en tevreden met het eindresultaat zijn. Je hebt mooi werk voor je kind(eren) afgeleverd en zij kunnen daar optimaal van gaan genieten. Zelf een speelhuisje maken geeft dan ook een zeer voldaan gevoel.

Graag vertellen we jou in dit artikel waar je rekening mee dient te houden. Het maken van een speelhuisje is op zich niet al te lastig, maar je moet wel goed weten waar je mee bezig bent. Middels dit artikel willen we je dan ook graag een uitgebreide gids geven voor het maken van een speelhuisje. Aan het einde van het artikel kan je tevens een stappenplan vinden. Daarin kan je uitgebreid vinden welke stappen je dient te ondernemen, zodat je uiteindelijk een prachtig speelhuisje in je tuin hebt staan. Iets waar je kinderen absoluut blij mee gaan zijn.

De voorbereidingen

Je bent niet zomaar in staat om een speelhuisje te maken. Nee, als je een prachtig en veilig speelhuisje wenst te hebben, is enige voorbereiding vereist. Je kunt hierbij denken aan het maken van een ontwerp, bepalen welk materiaal je gaat gebruiken en de benodigdheden in te kopen. Hieronder laten we dan ook zien welke acties je sowieso dient te ondernemen.

Het ontwerp

De eerste stap die je dient te nemen, is wellicht de belangrijkste stap. Je moet namelijk goed nadenken over het ontwerp. Hoe komt het speelhuisje er uit te zien? Welke functionaliteiten moet het speelhuisje hebben? Hoe hoog moet het speelhuisje worden? Voor hoeveel personen moet het speelhuisje worden?

Dergelijke vragen spelen een cruciale rol voor je uiteindelijke ontwerp. Het uiteindelijke ontwerp kan je het beste uittekenen op papier. Als je dat doet, kan je namelijk direct alle facetten in de bouwtekening mee nemen. Je kunt alle afmetingen vermelden, zodat je eventuele rekenfouten ook direct voorziet.

In dit artikel hebben wij enkele foto’s geplaatst. Deze foto’s dienen met name als inspiratie, zodat je zelf een fraai ontwerp op papier kunt zetten. Overigens kan je ook simpelweg één van deze speelhuisjes letterlijk overnemen. Zolang het speelhuisje naar jouw wens (en die van je kinderen) is, zit je goed. Nadien kan je beginnen met de overige voorbereidingen.

Welk materiaal ga je gebruiken?

Een belangrijke vraag bij je ontwerp is ook welk materiaal je gaat gebruiken. Voor het maken van een speelhuisje kan je namelijk verschillende soorten materialen gebruiken. Je ziet veelvuldig hout terug komen; dat is dan ook het meest gebruikte materiaal bij een speelhuisje.

Het is wel aan jou om te bepalen voor welke houtsoort je gaat. Bekijk daarbij niet alleen de kracht van het hout, maar ook het design van het hout. Uiteindelijk is het ook wenselijk dat het speelhuisje er fraai uit komt te zien.

De afmetingen en de locatie

Speelhuisje zelf maken

Bij het ontwerp moet je tevens rekening houden met je tuin. Hoeveel ruimte heb je in de tuin? En op welke locatie in de tuin moet het speelhuisje komen? Op basis daarvan kan je alvast voorbereidingen treffen.

In de bouwtekening moet dan ook rekening worden gehouden met de afmetingen. Houd hierbij rekening met de aanwezige ruimte in je tuin, maar ook met je eigen wensen. Je wilt tenslotte niet een te klein speelhuisje, maar een te groot speelhuisje kan ook in de weg gaan staan. Denk hier dus even goed over na.

De benodigdheden

Heb je eenmaal een prachtig ontwerp gemaakt? Dan is het tijd om de benodigdheden te gaan kopen. Let op: in dit artikel gaan wij uit van een speelhuisje van een hout. De onderstaande lijst met benodigdheden is dan ook op dat idee gebaseerd:

  • Houten planken en platen
  • Afkortzaag
  • Schroeven
  • Schuurmachine
  • Werktafel

Het stappenplan

Ben je klaar om te beginnen met het maken van je eigen speelhuisje? Volg dan onderstaand stappenplan om, zodat je het gewenste resultaat kunt behalen.

Stap 1:
Begin met het uitgraven van een gat waar het speelhuisje dient te staan. Dit is een eerste belangrijke stap, aangezien dit gat de fundering voor je gehele speelhuisje vormt.

Stap 2:
Is het gat uitgegraven? Vul het dan op met worteldoek. Dit doek zorgt ervoor dat er geen onkruid kan gaan groeien. Vervolgens kan je plaatzand aanbrengen en dit, met een trilplaat, netjes strak trillen. Dit vormt de fundering van het speelhuisje.

Speelhuisje maken

Stap 3:
Als basis voor het speelhuisje kan je rondom nog betonbanden aanleggen. Andere kiezen er weer voor om hier gewoon houten platen voor te gebruiken. Beide varianten zijn prima, zolang het maar waterpas is. Onze voorkeur is om dit met hout te doen, aangezien je hout op hout makkelijk met elkaar kunt verbinden.

Stap 4:
In de fundering houd je vervolgens een loze ruimte met zand over. Voor de stevigheid raden we aan om dit dicht te bestraten. Je kunt hier zachte tegels voor gebruiken.

Stap 5:
Zorg er vervolgen voor dat alle houten onderdelen netjes geschuurd zijn. Voor de veiligheid van de kinderen is het belangrijk dat er geen splinters meer aanwezig zijn. Besteed hier dus voldoende tijd aan.

Stap 6:
Bouw vervolgens het frame aan de zijkanten op. Je kunt hiervoor de houten planken gebruiken die je reeds gekocht hebt. Volg verder je ontwerp voor de exacte werkzaamheden.

Tip nummer 1: zorg ervoor dat alles 100% waterpas komt te liggen/staan. Alleen op die manier is het mogelijk om een zéér stevig speelhuisje te krijgen.

Stap 7:
Staan de zijkanten van het speelhuisje eenmaal? Dan kan je doorgaan met het dak. Zorg er ook weer voor dat deze houten elementen goed aan elkaar verbonden worden.

Stap 8:
De kans is groot dat je in je speelhuisje bijvoorbeeld een raam of een deur wenst te hebben. Nu het frame eenmaal staat, kan je beginnen met het aanbrengen van dergelijke accessoires.

Tip nummer 2: volg altijd je originele ontwerp op. Houd dan ook continue rekening met dit ontwerp en voeg op elk gewenst moment de accessoires toe.

Stap 9:
Staat het speelhuisje helemaal naar wens? Dan is het tijd voor de afwerking. Een houten tuinhuisje kan je het beste afwerken met beits. Beits zorgt niet alleen voor bescherming, maar geeft ook nog eens het gewenste design aan je speelhuisje.

Stap 10:
Tot slot kan je ook nog alle houten elementen in de gewenste kleur verven, of dus met beits doen zoals hierboven aangegeven. Doel van stap 9 is in ieder geval om het uiterlijk van een speelhuisje volledig naar je wens te maken.

Bovenstaand verhaal klinkt nu wellicht ietwat vaag voor je. We willen je dan ook aanraden om gewoon te starten met stap 1 en nadien per stap de te ondernemen acties uitvoeren. Onderstaand filmpje van Eigen Huis & Tuin kan je ook nog veel duidelijkheid verschaffen. In het filmpje zie je namelijk duidelijk op beeld hoe een tuinhuisje in elkaar gezet kan worden:

Aandachtspunten

In bovenstaand stappenplan heb je kunnen lezen dat het maken van een speelhuisje niet al te lastig is. Je dient echter wel met bepaalde aandachtspunten goed rekening te houden. Waar we het dan over hebben? Je leest het hieronder.

Zelf maken speelhuisje

Veiligheid
Een belangrijk aspect is de veiligheid van het speelhuisje. Je kinderen gaan veel tijd in het speelhuisje doorbrengen, waardoor het van belang is dat dit huisje 100% veilig is.

Zorg er dan ook voor dat alle houten onderdelen netjes geschuurd zijn. Zorg tevens voor een zeer stevige fundering. Deze fundering moet het speelhuisje stabiel laten staan. Als meerdere kinderen zich op het speelhuisje bevinden, moet het speelhuisje óók nog stevig staan. Houd daar dan ook rekening mee en besteed veel tijd aan de veiligheid.

Het materiaal
In navolging op bovenstaand verhaal omtrent de veiligheid speelt ook het materiaal een belangrijke rol. Een houten plank is namelijk niet zomaar een houten plank. Nee, er bestaan veel soorten houten planken. Het is dan ook aan te raden om een stevige houtsoort te gebruiken. Een houtsoort die veel gewicht kan dragen.

Het inkopen van de materialen is dan ook één van de belangrijkste aspecten. Zorg ervoor dat je altijd hout van de hoogste kwaliteit koopt, zodat je geen zorgen hoeft te maken over de stevigheid van het hout. Hout van de hoogste kwaliteit is namelijk altijd sterk.

Na het lezen van dit artikel weet je exact waar je allemaal aan moet denken. Het enige wat ons nog rest, is om jou veel plezier en succes te wensen. Het maken van je eigen producten heeft enkele voordelen. Voor de volledigheid hebben wij deze nog even op een rijtje gezet:

  • Het geeft je een voldaan gevoel als je een klus afgerond hebt.
  • Een klus kan je volledig naar eigen wens maken.
  • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van je project.
  • Je kunt een hoop geld besparen, aangezien je geen specialisten meer in hoeft te huren.
  • Het is bovenal leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verrassen met de uitkomst.

Plaats een reactie