Bank maken

Als je ’s avonds na het werken thuis komt, ga je ongetwijfeld even lekker eten maken. Dat eten eet je aan de eettafel op en vervolgens ga je, hopelijk, lekker relaxen. In welke ruimte van het huis bevind je je dan meestal? Dat is hoogstwaarschijnlijk de woonkamer. Welk meubelstuk in de woonkamer wordt op die momenten het meeste gebruikt? Juist; de bank!

De bank is één van de meest gebruikte meubelen in een huis. Dat heeft onder andere meer te maken met de veelzijdigheid en het comfort. Het is heerlijk om languit op de bank te liggen en naar je favoriete Netflix serie te kijken. Je kunt echter ook met een groepje vrienden op de bank zitten, lekker kletsen en een lekker drankje doen. Kortom: met een bank kan je alle kanten op.

Bij het inrichten van de woonkamer is het dan ook aan te raden om veel tijd aan de bank te besteden. De uitstraling van de bank moet naar wens zijn, de bank moet voldoende zitplaatsen hebben en de bank moet in de woonkamer passen. Er staat jou dus een hele zoektocht te wachten voordat je je jouw gewenste bank tegen komt. Als je de gewenste bank eenmaal tegenkomt, schrik je wellicht van het prijskaartje. In bijvoorbeeld een meubelspeciaalzaak worden behoorlijke prijzen voor een fraaie bank gerekend. Heb je niet zo’n zin om zoveel geld uit te geven? Of kom je simpelweg niet je gewenste bank tegen? Dan hebben wij nog een andere, handige oplossing voor je: het maken van een bank.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen bank te maken. Als je een beetje handig bent, is dat een fluitje van een cent. Als je niet zo handig bent, helpt ons stappenplan je ongetwijfeld bij het maken van de bank. In dit artikel benoemen we alle aspecten die bij het maken van een bank om de hoek komen kijken. Aan het einde van het artikel kan je het handige stappenplan vinden. Volg de stappen en geniet nadien van je prachtige en comfortabele zelfgemaakte bank.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het maken van een bank en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Waarom zelf een bank maken?

We gaven het hierboven al even aan: een bank kopen kan behoorlijk veel geld kosten. Als je zelf een bank gaat maken, kan je dus een aardige som met geld besparen. Dat is uiteraard niet de enige reden om zelf een bank te gaan maken.

Nee, een andere reden zit in het ontwerp van de bank. Je hebt ongetwijfeld een bepaald beeld in je hoofd van hoe jouw bank er uit moet komen te zien. Als je deze bank niet in één van de meubelspeciaalzaken kunt vinden, is het maken van je eigen bank een andere oplossing. Oftewel: met het maken van je eigen bank kan je volledig zélf de uitstraling van de bank bepalen.

Houten bank maken

Je kunt de bank volledig naar eigen wens maken en op basis daarvan weet je 100% zeker dat de perfecte bank in jouw woonkamer komt te staan. Hierbij heb je uiteraard ook volledige zeggenschap over bijvoorbeeld de afmetingen en de kleur.

Tot slot willen we nog benoemen dat het maken van een bank leuk is. Je bent lekker bezig, je kunt je hoofd even vrijmaken en je ziet je proces stap voor stap vorderen. Als de bank eenmaal in je woonkamer staat te pronken, geeft dat uiteraard ook een voldaan gevoel. Kortom: genoeg redenen om zelf aan de slag te gaan met het maken van een bank. Daarvoor moet je wel de juiste voorbereidingen treffen.

Welke soorten banken kun je maken?

Wil jij dolgraag zelf een bank gaan maken? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere soorten banken kunt kiezen. Wij hebben een overzicht van de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Hoekbank

Een dergelijke bank is met name geschikt als je de hoeken in jouw woning optimaal wilt benutten. Een dergelijke hoekbank kun je overigens ook prima in jouw tuin neerzetten.

Als je een hoekbank gaat maken, is het zaak om goed naar de betreffende hoek te kijken. Hoe groot is deze hoek? Wat is de meest ideale vorm van de hoekbank? En van welk materiaal ga je überhaupt de hoekbank vervaardigen? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je goed over na moet denken.

Zelf een hoekbank maken

Steigerhouten bank

Geef je de voorkeur aan een bank voor in jouw tuin? Dan kun je niet om een steigerhouten bank heen. Dit materiaal is robuust, is bestand tegen de verschillende weersomstandigheden én is ook nog relatief makkelijk te maken.

Een dergelijke bank kun je overigens ook binnenshuis neerzetten.

Tuinbank

Wil je specifiek een bank voor in jouw tuin maken? Dan is het advies om te kiezen voor een tuinbank. Met een tuinbank weet je op een ideale manier van jouw tuin te genieten. 

Daarmee geniet je ook van het mooie leven én van de heerlijke temperaturen.

Steigerhouten bank afwerken
Zelf een tuinbank maken

Kant en klare bouwtekening van een bank

Vind je het nu lastig om zelf een ontwerp te maken voor jullie bank? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om op internet een kant en klare bouwtekening op te zoeken. Als je op de juiste plaatsen zoekt, kan je op internet ook bouwtekeningen vinden. 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bouwtekening te kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van banken; van allerlei verschillende soorten banken zelfs.

Wanneer je ervoor kiest om voor een kant en klare bouwtekening te gaan kan je tevens stap 3 vrijwel helemaal overslaan! Wanneer je stap 3 uitgebreid uitwerkt, ben je zo 10 uur bezig met bedenken en uitwerken van je ontwerp en werktekening. Ook bestaat er dan nog de kans dat je je verrekent en tijdens het bouwen concessies moet doen aan je ontwerp.

Dus, wil jij sneller beginnen aan het bouwen en minder tijd kwijt zijn aan de voorbereiding, dan is het een goed idee om een klein bedrag te investeren in de juiste bouwtekeningen.

Stappenplan zelf een bank maken

Zie jij het wel zitten om zelf een bank te gaan maken? Vind je het leuk om dit te doen en wil je hiermee ook het nodige geld besparen? Dan is het zaak om het stappenplan uit dit artikel op te volgen. Met behulp van dit stappenplan kun je relatief makkelijk een perfecte bank voor in jouw huis of tuin gaan maken.

Stap 1: Plek van de bank bepalen

Allereerst moet je na gaan denken over de plaatsing van de bank. Wil je de bank neerzetten in jouw tuin? Of wil je de bank binnen neer gaan zetten? Als je die keuze eenmaal gemaakt hebt, kun je gericht verder met de volgende stappen uit dit stappenplan.

Tip: denk hierbij goed na over de manier waarop je van de bank gebruik wilt maken. Op basis daarvan kun je bepalen wáár de bank moet komen, maar ook hoe groot de bank bijvoorbeeld moet zijn. Moet de bank meerdere zitplaatsen bieden? Of is het voldoende dat de bank slechts 2 zitplaatsen biedt? Aan jou de keus.

Stap 2: Soort bank kiezen

Heb je bepaald waar de bank moet gaan komen? Dan is het advies om te bepalen wat voor soort bank je wilt gaan maken.

Het klinkt wellicht cliché, maar geen enkele bank is hetzelfde. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de twee soorten banken die we eerder in dit artikel hebben omschreven. Een hoekbank brengt specifieke voordelen met zich mee, maar dat geldt ook zeker voor een steigerhouten bank. Het is aan jou om te bepalen aan welke voordelen jij de meeste waarde hecht.

Stap 3: Gekozen bank uitwerken in een bouwtekening

Heb je volledig bepaald wát voor bank je graag wilt gaan maken? Dan is het zaak om jouw ideeën volledig in een bouwtekening uit te gaan werken. Als je dit nog nooit gedaan hebt, is dit een vrij lastige klus.

Met behulp van de onderstaande stappen kun je de gekozen bank volledig in een bouwtekening uit gaan werken.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Allereerst is het zaak om te bepalen hoe groot de bank moet gaan worden. Hierbij moet je naar meerdere aspecten kijken: naar de ruimte in jouw woning/tuin, naar de hoeveelheid zitplaatsen die de bank moet beiden en naar jouw eigen voorkeuren.

Denk bijvoorbeeld goed na over de manier waarop je van de bank gebruik wilt maken. Wil je dit alleen doen? Of wil je dit met jouw volledige gezin doen? Je kunt je voorstellen dat je voor je alleen niet zo’n grote bank nodig hebt, maar voor een gezin met drie kinderen juist wél.

Stap 3b: Vormgeving van de bank bepalen

Weet je nu hoe groot de bank moet gaan worden? Dan kun je de vormgeving en stijl van de bank gaan bepalen. Hiermee bedoelen we met name dat je na moet gaan wat jij de mooiste stijl vindt. Geef je de voorkeur aan een moderne bank? Vind je een bank met een landelijke uitstraling mooier? Of geef je toch de voorkeur aan een bank met een industriële stijl? De keuze is écht volledig aan jou.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Nu is het de hoogste tijd om het ontwerp verder uit te werken. Je moet namelijk na gaan denken over de verbindingen van de bank. Hoe wil je de poten van de bank vastmaken aan het zitvlak? En hoe wil je de leuningen vastmaken aan het zitvlak de bank? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je goed over na moet denken.

Verbindingen tuinbank bepalen

In deze bundel van Fred vind je duizenden bouwtekeningen terug. Daarbij is ook een grote rol weggelegd voor bouwtekeningen van banken! Met één van deze bouwtekeningen kun je tot wel 10 uur tijd besparen.

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Heb je stap 1 t/m 3 volledig doorlopen? Dan kun je alle benodigdheden gaan verzamelen. Hoe je dit moet doen en waar je op moet letten? Dat bespreken we graag hieronder, inclusief enkele handige tips.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Allereerst is het zaak om alle bouwmaterialen te verzamelen. Welke materialen dit precies zijn, is afhankelijk van jouw ontwerp. De kans is echter groot dat je voor een bank van hout gekozen hebt. Als dat inderdaad het geval is, willen wij je wijzen op de webshop Opmaatzagen.nl. Bij deze webshop kun je het hout op maat bestellen, waarna je het al binnen drie werkdagen geleverd krijgt. Ideaal!

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Voor het maken van een bank heb je niet alleen bouwmaterialen nodig, maar uiteraard ook gereedschappen. Wij raden je aan om onder meer de volgende gereedschappen in huis te halen:

Stap 5: Bank daadwerkelijk in elkaar zetten

Zo, je bent nu in staat om de bank volledig in elkaar te zetten. Hoe je dat kunt doen, vind je in onderstaand stappenplan terug:

Stap 5a: de eerste stap heeft betrekking op het in orde maken van het steigerhout. Voor de veiligheid en voor een fraaie uitstraling moet het steigerhout even netjes opgeschuurd worden. Dat kan je het beste met een schuurmachine doen. Op dit moment kan je het hout eventueel ook al direct beitsen of lakken.

Stap 5b: ga vervolgens aan de slag met het maken van de armleuningen. Leg hierbij 3 steigerhouten plankjes naast elkaar en monteer deze aan elkaar.

Zet vervolgens deze 3 steigerhouten plankjes rechtop en monteer twee planken tegen de voor en achterkant van deze plankjes. Monteer daarna weer 3 steigerhouten plankjes aan de voor- en achterkant. Je creëert daarmee een soort van rechthoek. Vervolgens kan je aan de bovenkant ook nog een plank monteren. Je armleuning is nu klaar. Volg deze stap nogmaals voor de armleuning aan de andere kant.

Stap 5c: nu kan je aan de slag met het frame van de houten bank. Leg 3 lange planken (in de lengte van de bank) tegen elkaar aan en monteer deze aan elkaar vast. Schroef vervolgens aan beide kanten van deze planken een plankje over de breedte. Dat plankje dient ter versteviging en voor het bevestigen van het zitvlak aan de armleuningen.

Stap 5d: je kunt nu aan de binnenkant van de twee armleuningen één houten plank over de breedte monteren. Deze plankjes dienen om het zitvlak op neer te leggen.

Stap 5e: monteer nu het zitvlak op deze twee plankjes.

Stap 5f: voor de stevigheid kan je onder het zitvlak nu nog pootjes monteren. Hier kan je een stevig plank van steigerhout voor gebruiken.

Stap 5g: je zitvlak en de armleuningen staan nu. Vervolgens hoef je alleen nog de rugleuning te maken. Voor de rugleuning kan je gebruik maken van twee grote planken. Monteer deze planken aan elkaar. Uiteraard moet de lengte van deze planken net zo groot zijn als de lengte van het zitvlak.

Stap 5h: monteer vervolgens aan de achterkant van deze planken enkele plankjes overdwars. Die plankjes dienen als versteviging.

Stap 5i: als je dat gedaan hebt, kan je de rugleuning aan de armleuningen én het zitvlak vast maken. Het is hierbij aan te raden om de rugleuning met een kleine hoek vast te zetten. Dat zit tenslotte een stukje prettiger.

Stap 5j: je zitvlak, je armleuningen en de rugleuning vormen nu het geheel van de bank. Het enige wat je nog hoeft te doen, is om kussens op de bank neer te leggen. Je bank is nu klaar!

Voorbeelden van projecten met banken

Kun je wel enige inspiratie gebruiken voor het maken van een eigen bank? Dan raden wij je aan om eens via YouTube op zoek te gaan naar interessante filmpjes. Onder meer het onderstaande filmpje vinden wij een absolute aanrader. In dit filmpje zie je een ware vakman aan de slag:

Laatste noot bij het maken van een bank

Je weet nu echt volledig hoe je zelf een bank kunt gaan maken. Zie je het nog steeds zitten? Of schakel je toch liever een vakman in voor het laten maken van een bank? In onze ogen is het écht aan te raden om zelf een bank te maken. Je geniet namelijk direct van de nodige voordelen:

  • Je geniet van een voldaan gevoel als de bank eenmaal volledig klaar is
  • Je kunt de bank volledig naar eigen wens maken
  • Je hebt volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitstraling van de bank
  • Je kunt behoorlijk veel geld besparen
  • Het is erg leuk om zelf een bank te maken

Bank bouwpakket

Wil je liever niet al te veel tijd besteden aan het maken van een bank? Dan kun je er ook voor kiezen om een bank in de vorm van een bouwpakket aan te schaffen. Je krijgt dan alle benodigdheden en een handleiding opgestuurd, waarna je de bank alleen maar zelf in elkaar hoeft te zetten.

 Dergelijke (tuin)banken vind je in groten getale bij Bol.com.
Tresna.nl
Logo