Steigerhouten bureau maken

Ben je een zelfstandig ondernemer en werk je graag vanuit huis? In dat geval heb je baat bij een perfect bureau. Ben je een student en leer je graag vanuit huis? Ook in dat geval heb je baat bij een perfect bureau. Vind je het heerlijk om rustig te internetten, te tekenen of een puzzel te maken? Ook bij dergelijke activiteiten heb je baat bij een perfect bureau. Kortom: er zijn genoeg redenen te bedenken om een bureau aan te schaffen.

Het aanschaffen van een bureau is echter zonde van je geld. Nee, wij kunnen je aanraden om zélf een bureau te gaan maken. Door zelf een bureau te maken, kan je behoorlijk veel geld besparen. Daarnaast is het maken van een bureau ook nog eens makkelijk. Om optimaal van deze voordelen te kunnen profiteren, willen wij wel aanraden om een bureau van steigerhout te maken. Steigerhout is een unieke houtsoort en brengt talloze, unieke voordelen met zich mee.

In dit artikel vertellen we jou graag van alles over het maken van een bureau van steigerhout. We benoemen allereerst de voordelen van steigerhout. Vervolgens kijken we naar de voorbereidingen die je moet treffen en welke benodigdheden je zoal in moet kopen. Tot slot kan je nog een handig stappenplan vinden waarmee je zelf perfect een steigerhouten bureau kunt maken.

De voordelen van steigerhout

Steigerhouten bureau

Bij het maken van je eigen bureau wil je het uiteraard zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken. We komen daarmee direct uit op het eerste voordeel van steigerhout: dit materiaal is makkelijk te bewerken. Je kunt het hout makkelijk de gewenste kleur meegeven of op het juiste formaat afzagen.

Daarnaast is steigerhout ook relatief voordelig. Je kunt het hout bij de plaatselijke houthandel/bouwmarkt aanschaffen en je hoeft hier absoluut niet de hoofdprijs voor te betalen. Dankzij het gunstige prijskaart is het maken van je eigen bureau ook vele malen voordeliger dan het kopen van een bureau bij een meubelspeciaalzaak.

Ook zijn ontzettend veel mensen te spreken over het design van steigerhout. Het design zorgt voor een fraaie uitstraling en laat je bureau stralen. Daarbij komt ook nog eens dat je volledige vrijheid hebt met betrekking tot het ontwerp. Daarover kan je later in dit artikel meer lezen.

Tot slot willen we graag nog benoemen dat steigerhout ook ontzettend sterk is. Als je veelvuldig gebruik van een bureau maakt, wil je dat dit bureau sterk is en een stabiele basis biedt. Dat is absoluut het geval als je een bureau van steigerhout maakt. Het hout is stevig, robuust en kan de krachten perfect opvangen. Je hebt simpelweg een perfect bureau als je voor een steigerhouten bureau kiest!

De voorbereidingen

Steigerhout bureau

Zo, heb je voor jezelf besloten dat je een bureau van steigerhout wilt gaan maken? Verstandige keus! Het enige waar je nog even goed over na moet denken, is het ontwerp van het bureau. Dat is dan ook direct het belangrijkste punt binnen het gehele voorbereidingsproces.

Om je hierbij een handje te helpen, hebben wij een handige tip. Je kunt het beste het ontwerp van een bureau volledig uittekenen. Pak pen en papier en ga simpelweg aan de slag met het tekenen van je bureau. Vermeld overal de afmetingen erbij, zodat je een duidelijk beeld van het uiteindelijke ontwerp krijgt.

Daarbij is het ook goed om te bekijken hoeveel ruimte je voor jouw bureau hebt. Hoe groot is de kamer waarin je het bureau wenst neer te zetten? Welke vorm moet het bureau hebben? Dergelijke vragen spelen uiteraard een grote rol bij het ontwerpen van een bureau.

Bij het maken van het ontwerp kan je uiteraard ook je eigen smaak bepalen. Bepaal welke kleur je mooi vindt, bepaal hoe de poten er uit moet komen te zien en bepaal of je nog iets bijzonders met het tafelblad wenst te doen. Je kunt simpelweg alle kanten op met een steigerhouten bureau!

De benodigdheden

Heb je enig idee wat je zoal nodig hebt voor het maken van een bureau? Wij kunnen je verklappen dat je niet al te veel nodig hebt. Het eerste wat je moet doen, is om het steigerhout in te kopen. Dit kan je doen bij een bouwmarkt of bij een houthandel. Koop altijd iets meer steigerhout dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Mocht je ergens een foutje maken, heb je altijd nog wat steigerhout achter de hand.

Daarnaast heb je ook een zaagmachine, een schuurmachine en een boormachine nodig. Met een zaagmachine kan je de steigerhouten planken op het juiste formaat afzagen. Met een schuurmachine schuur je de steigerhouten planken perfect op. Met een boormachine bevestig je het steigerhout perfect aan elkaar, zodat de gehele constructie stevig wordt. Voor het bevestigen kan je overigens ook nog gebruik maken van houtlijm en/of verbindingsstukken.

Heb je nog niet de juiste schuurmachine, boormachine of zaagmachine in huis? Je kunt het beste dan eerst even onze reviews over de beste schuurmachines, de beste boormachines en beste zaagmachines lezen. Bepaal welke variant het beste voor jou is en schaf ‘m snel en goedkoop via ons aan.

Als je bovenstaande benodigdheden in huis hebt gehaald, kan je gaan starten!

Het stappenplan

Bureau maken

Graag helpen we jou een handje bij het maken van een steigerhouten bureau. Met onderstaand stappenplan is het een fluitje van een cent om je eigen bureau te maken. Volg de stappen op en tover binnen no time een prachtig bureau tevoorschijn!

Note: in dit stappenplan gaan we uit van een bureau met een hoogte van 75 centimeter. Ben je behoorlijk lang? Dan is het aan te raden om de staanders enkele centimeters langer te maken!

Stap 1: schuur alle steigerhouten planken netjes op. Hiermee laat je de planken er beter uit zien en worden de planken ook nog veiliger. Je verwijdert hiermee tenslotte ook alle splinters.

Stap 2: zaag vervolgens 3 planken af op 230 centimeter. Deze planken dienen als tafelblad.

Stap 3: zaag vervolgens ook 3 planken af op 75 centimeter. Deze planken dienen als staanders.

Stap 3: verbind de drie steigerplanken uit stap 2 met elkaar. Je hebt hierdoor al direct je tafelblad gecreëerd.

Stap 4: verbind vervolgens de drie steigerplanken uit stap 3 met elkaar. Je hebt hierdoor één van de staanders gecreëerd.

Stap 5: maak vervolgens het tafelblad vast aan de staander. Dit kan je doen met behulp van schroeven, een verbindingsstuk en/of houtlijm.

Stap 6: vervolgens is het ook zaak om de andere staander te maken. Maak ook hierbij weer gebruik van 3 planken van 75 centimeter. Deze planken dien je ook weer aan elkaar te bevestigen.

Stap 7: nu kan je ook de andere staander vast maken aan het frame. Heb je dat gedaan? Dan heb je het bureau al voor het grootste gedeelte staan. Je hebt immers het tafelblad op de twee staanders gemonteerd.

Stap 8: zaag vervolgens twee steigerhoutenplanken van 230 centimeter af. Deze planken hoeven echter maar een paar centimeter dik te zijn.

Stap 9: deze twee planken dienen als ‘voor- en achterkant’ van het bureau. Monteer de planken dan ook aan de voor en achterzijde van het bureau tegen het tafelblad aan.

Tip: de plank aan de voorkant geeft het bureau een fraaie uitstraling, terwijl de plank aan de achterkant bescherming biedt. Een bureau wordt immers hoogstwaarschijnlijk tegen een muur aan gezet.

Stap 10: in feite ben je nu al klaar met het maken van je steigerhouten bureau. Je kunt het bureau nu in de gewenste kleur verven/lakken.

Wil je meer informatie over het maken een steigerhouten bureau? Bekijk dan onderstaand filmpje van Eigen Huis & Tuin:

Besluit

Het mag duidelijk zijn dat het maken van een steigerhouten bureau niet al te lastig is. Binnen een handomdraai heb je al een prachtig bureau klaar staan. Wil je ook graag andere meubelen zelf van steigerhout gaan maken? Bekijk al onze artikelen over het maken van eigen steigerhouten meubelen en ga direct aan de slag:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo