Hondenmand zelf maken

Ben jij ook zo gek op je trouwe viervoeter? Heb je het beste voor met je hondje? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je ook bereid bent om te investeren in de juiste producten voor je hondje. We hebben het hierbij onder andere over een hondenmand.

Hondenmand maken

Nachtrust is voor een hond behoorlijk belangrijk. Daarnaast is het ook bijzonder prettig als een hond overdag een lekker plekje heeft om te liggen. Hoe je daarvoor kunt zorgen? Door voor een hondenmand te zorgen. Een hondenmand is een uiterst comfortabele plekje waar een hond volledig tot rust kan komen.

Je kunt ervoor kiezen om een hondenmand te kopen. Daarbij moet de hondenmand wel volledig naar je wens zijn en je moet bereid zijn om hier een som geld voor neer te leggen. Mede hierom kiezen veel mensen er voor om zélf een hondenmand te maken. Heb jij daar wel eens over nagedacht? Ja? Ga dan direct aan de slag! Nee? Lees dan hieronder de voordelen voor het maken van je eigen hondenmand.

De voordelen

Als je zelf een hondenmand gaat maken, heb je met enkele voordelen te maken. Het eerste voordeel heeft te maken met het kostenplaatje. Het maken van een hondenmand is namelijk niet al te kostbaar. Het enige wat je moet doen, is het juiste materiaal aan te schaffen. Uiteraard moet je daarna wel enige tijd investeren in het bouwen van de hondenmand, maar dat kan prima in je vrije tijd. Het is dus kostentechnisch (veel) goedkoper dan een hondenmand te kopen.

Bovendien is het leuk om te doen. Dat merk je met name na afloop als de hondenmand eenmaal staat. Als je hond dan heerlijk in de hondenmand ligt die jij hebt gemaakt, mag je tevreden en trots zijn. Het geeft dan ook een voldaan gevoel als je helemaal klaar bent.

Een ander voordeel is dat je de hondenmand volledig naar eigen wens kunt maken. Je kunt zelf het ontwerp bepalen. Daarnaast kan je ook zélf de afmetingen bepalen. Bij het bepalen van de afmetingen hebben we één handige tip. Houd het slaapgedrag van je hond bij. Ligt je hond graag op zijn/haar zij languit te slapen? Dan is het misschien handiger om een grotere hondenmand te maken, zodat je hond heerlijk languit kan liggen.

Tot slot is het ook nog mogelijk om de hondenmand te personaliseren. Zet bijvoorbeeld de naam van je trouwe viervoeter op de hondenmand of voeg gewenste kleurtjes toe aan de hondenmand.

Hebben bovenstaande voordelen je overtuigd om zélf een hondenmand te gaan maken? Lees dan zeker dit artikel even door. Hieronder bespreken we namelijk waar je rekening mee moet houden en hebben we een stappenplan gemaakt. In dit stappenplan vertellen we jou stap voor stap hoe je jouw eigen hondenmand kunt maken.

Aandachtspunten/voorbereiding

Zelf een hondenmand maken

Wil je aan de slag gaan met het maken van een hondenmand? Denk dan allereerst goed na over een geschikt ontwerp. Een ontwerp dat zorgt voor een comfortabel mandje voor je hand, maar ook zeker voor een fraaie hondenmand. In een ideale wereld is een hondenmand niet alleen comfortabel, maar ook nog eens een fraai. Op die manier kan het zelfs als een aanvulling op je interieur dienen.

Houd bij het ontwerpen van de hondenmand ook zeker rekening met het formaat van je hond. Zoals we eerder al zeiden, kan je ook rekening houden met het slaapgedrag van je hond. Over het algemeen is het verstandiger om een grote(re) hondenmand te maken, zodat je trouwe viervoeter lekker veel ruimte heeft.

Tevens moet je goed nadenken over het te gebruiken materiaal. In de basis kiest men meestal voor hout van een pallet of steigerhout. Het is maar net wat je zelf wilt. Uiteraard kan je ook het hout altijd nog in een gewenste kleur verven/lakken.

Vervolgens is het een zaak om de juiste benodigdheden in te kopen:

  • Hout
  • Een zacht kussentje
  • Een zaag
  • Een schuurmachine
  • Schroeven
  • Een schroefmachine
  • Eventueel pootjes voor onder de hondenmand

Stappenplan

Hondenmand bouwen

In onderstaand stappenplan kan je de stappen volgen die je dient te nemen. Met onderstaande stappenplan is het niet al te moeilijk om een hondenmand te maken. Maar, je moet uiteraard wel je hoofd erbij houden. Overigens draait het in dit stappenplan om een relatief simpele hondenmand gemaakt van steigerhout.

Tip nummer 1: gebruik brede planken steigerhout. Dat scheelt weer tijd, aangezien je een stuk minder planken aan elkaar vast hoeft te maken.

Stap 1:
Begin met het opschuren van de steigerhouten planken. Zorg ervoor dat alles netjes geschuurd is, zodat je hond zich hier niet aan kan blesseren.

Stap 2:
Zaag vier planken af op een lengte van bijvoorbeeld 70 centimeter. Daarmee heb je een behoorlijk grote hondenmand.

Stap 3:
Maak de bodem van de hondenmand door twee van deze planken aan elkaar vast te maken. Je kunt dit gemakkelijk doen met behulp van twee verbindingslatten. Monteer deze verbindingslatten aan de onderkant van de planken.

Stap 4:
Schroef vervolgens 1 plank aan de achterkant van de bodem vast. Deze plank dient als de achterkant en behoeft geen verdere aanpassingen.

Stap 5:
Zaag vervolgens de laatste overgebleven plank dusdanig dat je een opening aan de voorkant creert. Deze opening is min of meer de instap waar de hond gebruik van kan maken.

Stap 6:
Schroef ook de voorkant vast aan de bodemplaat. Doe dit op dezelfde manier als dat je bij de achterkant gedaan hebt.

Stap 7:
Het gehele frame staat nu, met uitzondering van de zijkanten. Zaag twee plankjes af op het juiste formaat en bevestig deze aan het frame. Als je een grote hondenmand wilt, kan je voor een plankje van 60 centimeter gaan.

Stap 8:
Heb je de zijkanten ook netjes vast gemaakt? Dan ben je in feite klaar. Onderstaande stappen zijn nog optioneel.

Stap 9 (optioneel):
Je kunt de gehele hondenmand nogmaals schuren en vervolgens het zachte kussentje er in leggen.

Stap 10 (optioneel):
Je kunt vervolgens ook nog de naam van je hond op de hondenmand schilderen. Ook kan je de gehele hondenmand nog een kleurtje naar wens geven.

Zelf een hondenmand bouwen

Stap 11 (optioneel):

Als laatste stap kan je eventueel nog zwenkwieltjes onder de hondenmand monteren. Hiermee is het makkelijker om de hondenmand te verplaatsen. Zorg er wel voor dat deze zwenkwieltjes een rem hebben.

Besluit

Wil jij ook een heerlijke (slaap)plek voor je hond creeren? Dat kan! Met bovenstaand stappenplan is het namelijk niet al te lastig om een hondenmand voor je trouwe viervoeter te maken. Je trouwe viervoeter kan een heerlijke nachtrust hebben. Allemaal met dank aan jou en je kluskwaliteiten. Het maken van een hondenmand is dan ook niet alleen kostenbesparend, maar is ook nog eens leuk en geeft je een voldaan gevoel! We wensen je veel succes met het maken van een hondenmand.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo