Beste SDS boormachine

Bij het uitzoeken van een boormachine heb je meer dan genoeg keus. Dat is één ding dat zeker is. Maar, hierdoor is het niet al te gemakkelijk om de juiste boormachine aan te schaffen. Je ziet tenslotte door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zijn wij daar om jou een handje te helpen.

SDS boormachine

Bij een boormachine moet je namelijk niet alleen op het soort machine letten. Nee, de boorkop is wellicht minstens net zo belangrijk. De boorkop is het voorste element van een boormachine. Het is in feite het element dat in de muur/het object verdwijnt.

Een boorkop is echter niet zomaar een boorkop. Nee, je hebt in feite de keus uit drie verschillende boorkoppen:

 • Snelspan
 • SDS-plus
 • SDS-max

In dit artikel richten wij ons op de twee laatst genoemde varianten. We focussen ons volledig op een SDS-boorkop, waarbij er dus onderscheid tussen SDS-plus en SDS-max zit.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat deze variant van boorkoppen niet compatibel met alle boormachines is. Nee, de volgende varianten zijn wél geschikt:

Onder andere een schroefmachine, een accuboormachine en een klopboormachine zijn niet geschikt in combinatie met een SDS boorkop. In dat geval kom je automatisch al uit bij een snelspan boorkop.

Wat is het verschil tussen een snelspan- en een SDS boorkop?

SDS Plus boormachine

Uiteraard is dit een belangrijke vraag bij het uitzoeken van een nieuwe boormachine. Het verschil tussen een snelspan- en een SDS boorkop is terug te vinden in de manier waarop de boorkop vast zit.

Bij een snelspanboorkop kan je de boor met één hand vastdraaien. Je hoeft hier bovendien maar één beweging voor te maken. Het gevaar hierbij is wel dat de boorkoop altijd ‘weg kan slippen’.

Dat ligt bij een SDS boorkop anders. Bij een SDS boorkop is er namelijk sprake van een kliksysteem. Met dit kliksysteem klik je als het ware de boorkop in een schacht. Hierdoor is de mogelijkheid dat de boorkop weg kan slippen volledig weggenomen. Dit komt uiteraard van pas bij het boren van harde materialen, zoals hard steen en beton.

Wanneer heb je een SDS boorkop nodig?

Ja, dat is de volledige terechte vraag die we kunnen stellen. Zoals je hebt kunnen lezen, is een SDS boorkop in combinatie met een boorhamer, een combihamer en een breekhamer geschikt. Deze drie varianten van boormachines hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn geschikt om in hard materiaal te boren.

Je gebruikt een SDS boorkop dan ook met name als je in hard materiaal dient te boren. Het voordeel van een SDS boorkop kan je in een dergelijke situatie namelijk optimaal benutten.

Ook bij het afbreken van bijvoorbeeld een muurtje heb je veel aan een SDS boorkop. Bij het afbreken van een muur moet je namelijk een hakkende beweging maken. Deze hakkende beweging gaat perfect in harmonie met een SDS-boorkop.

Het verschil tussen een SDS-plus en SDS-max boorkop

Nu je eenmaal weet wat een SDS boorkop is, is het belangrijk om het verschil tussen de twee varianten te weten. We hebben het hierbij over een SDS-plus en een SDS-max boorkoop.

In de basis lijken deze twee varianten bijzonder veel op elkaar. Bij een SDS-max boor is er echter sprake van een extra sleuf en een brede schacht. Het voordeel hiervan is dat de boorkop nog sterker is en daardoor beter geschikt voor zwaardere klussen.

Kortom:

 • Een SDS-max boorkop is nog sterker
 • Een SDS-max boorkop zie je vaak bij een breek- en boorhamer

Let op: een SDS-plus boor past simpelweg niet op een SDS-max boorkop. Dat geldt uiteraard ook andersom. Hier moet je dan ook goed opletten bij het uitzoeken van een nieuwe boor met bijbehorende boorkop.

Welke SDS boormachine moet je kopen?

SDS

Dat is een terechte vraag, waar we helaas geen eenduidig antwoord op kunnen geven. Het antwoord op deze vraag is namelijk afhankelijk van vele factoren. Onder andere je doeleinden en gewenste toepassingen zijn hiervoor bepalend. Dat geldt eveneens voor het budget dat je ter beschikking wilt/kan stellen.

Om jou een handje op weg te helpen, hebben we onderstaande reviews geschreven. Deze reviews bieden jou een leidraad om te bepalen welke SDS boormachines het beste zijn. Uiteraard moet je daarbij voornamelijk rekening met je gewenste toepassingen houden.

Bij het opstellen van de beste SDS boormachines hebben we verschillende categorieën gehanteerd. Hieronder kan je de beste SDS boormachines uit de volgende categorieën vinden:

 • Beste SDS-max boormachine
 • Beste SDS-max voordelige boormachine
 • Beste SDS-plus boormachine voor de doe-het-zelver
 • Beste SDS-plus boormachine voor een professional
 • Beste SDS-plus boormachine op accu

Bosch GBH 5-40 DCE – Beste SDS-Max boormachine

Bosch GBH 5-40 DCE

Deze categorie is behoorlijk algemeen; we hebben namelijk gekeken naar de beste SDS-max boormachine. Daarbij hebben we geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende varianten. Deze Bosch GBH 5-40 DCE is in onze ogen in ieder geval de beste SDS-Max boormachine die op de markt verkrijgbaar is.

Deze SDS-Max boormachine valt te typeren als een boorhamer én een combihamer ineen. Deze boormachine is voor zowel een professional als een doe-het-zelver geschikt. Gezien het forse prijskaartje is het echter meestal een professional die besluit om deze boormachine aan te schaffen. Een prijskaartje van € 498,00 bij onze partner Coolblue is namelijk niet al te mals.

Gelukkig krijg je wel een hele hoop kwaliteit en kracht voor dit geld. Met deze SDS-Max boormachine is het namelijk mogelijk om een diameter van 90 millimeter in steen te boren. Je kunt dus simpelweg ook de zéér zware boorklussen uitvoeren.

Bij deze boormachine heb je tevens een handige draaistop. Met deze draaistop kan je de boormachine ook gebruiken voor breekwerkzaamheden. Je kunt dus gerust stellen dat dit een multifunctionele boormachine is.

Bosch GBH 5-40 DCE SDS Max Boormachine

Moet je de boormachine geregeld naar een klus meenemen? Dankzij de meegeleverde koffer is het een fluitje van een cent om de boormachine gemakkelijk te vervoeren.

Waar is deze boormachine zoal geschikt voor? Dankzij de SDS-Max boorkop kan je in feite de meest zware boorklussen uitvoeren. Je kunt dan dus ook in de volgende materialen boren:

 • Gips
 • Zacht steen
 • Tegels
 • Baksteen
 • Hard steen
 • Beton

Ook willen we graag de aanwezige hamerfunctie nog aanstippen. Deze hamerfunctie zorgt ervoor dat de SDS boormachine een hamerende beweging maakt. Hierdoor is de boormachine dus geschikt om in harde steensoorten en beton te boren. Hierbij is het belangrijk om ook nog even de slagkracht in Joule te benoemen: 8,8 joule.

Is het dan allemaal koek en ei met deze SDS-Max boormachine? Nou, we hebben één nadeel al reeds aangegeven. Een prijskaartje van € 498,00 is toch wel héél fors.

Daarnaast is deze machine ook behoorlijk zwaar te noemen. Met een totaal gewicht van 6,8 kilogram moet je van goeden huize komen om deze boormachine lang vast te houden. Houd hier dan ook rekening mee.

De boormachine weegt nogal veel.
Conclusie:
De Bosch GBH 5-40 DCE is simpelweg de beste boormachine met SDS-Max boorkop. Dankzij deze boorkop én de hamerfunctie is het mogelijk om in harde steensoorten en beton te boren. De boorcapaciteit in steen en beton is zelfs 90 millimeter. Al met al een bijzonder professioneel en krachtig apparaat waar je alle kanten mee op kunt.

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Zeer krachtig
 • Inclusief hamerfunctie
 • Inclusief draaistop
 • Met handige koffer
Nadelen
 • Relatief duur
 • Zwaar gewicht (6,8 kilogram)

Einhell TE-RH 38 E – Beste voordelige SDS-Max boormachine

Einhell TE-RH 38 E

We hebben hierboven de allerbeste SDS-Max boormachine besproken. Deze variant was echter nogal prijzig en daardoor niet voor iedereen even geschikt. Het kan dan ook absoluut lonend zijn om naar deze SDS-Max boormachine van Einhell te kijken. De Einhell TE-RH 38 E is de beste voordelige SDS-Max boormachine.

Door een prijskaartje van € 189,00 bij onze partner Coolblue is deze machine voor een groter publiek aantrekkelijk. Deze SDS boormachine is dan ook geschikt voor zowel doe-het-zelvers als professionals. Dat wordt nog eens versterkt door alle voordelen die deze boormachine met zich mee brengt. Deze boormachine kunnen we ook als een boorhamer én combihamer typeren.

De slagkracht van deze boormachine is bijzonder te noemen. De slagkracht is maar liefst 9 joule. Hierdoor is deze boormachine onder andere geschikt voor:

 • Het afbreken van vloeren
 • Het afbreken van muren
 • Het wegbikken van tegels
 • Het boren in hard steen
 •  Het boren in beton

Het boren in beton gaat aan de hand van een maximale diameter van 38 millimeter. Je kunt dus een gat met een diameter van 38 millimeter in beton boren. Dat klinkt prima, niet waar?

Einhell TE-RH 38 E SDS Max boormachine

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, is deze boormachine ook geschikt voor andere doeleinden. In bovenstaand rijtje vind je onder andere dat het mogelijk is om vloeren, muren en tegels af te breken. Dit gaat erg makkelijk en is te danken aan de aanwezige draaistop.

Bij dergelijke zware werkzaamheden heb je vaak te maken met trillingen. De Einhell TE-RH 38 E is echter op een zeer ergonomische manier ontworpen. Hierdoor voel je weinig tot niets van de trillingen. Uiterst prettig; zeker als je langere tijd achter elkaar wenst te werken.

Het boren met deze boormachine kan helaas wel ietwat zwaar aanvoelen. Dat is te wijten aan het hoge gewicht van 6,2 kilogram. De SDS boormachine is behoorlijk zwaar en dat merk je zeker op de lange termijn. Houd hier dan ook rekening mee bij langlopende klussen.

Daarnaast dien je deze boormachine op netstroom te gebruiken. Je bewegingsvrijheid is dus ietwat beperkt.

De machine is behoorlijk zwaar; 6,2 kilogram in zijn totaliteit.
Conclusie:
De Einhell TE-RH 38 E is de beste voordelige SDS-Max boormachine. Met een prijskaartje van € 189,00 is dit een bijzonder interessante machine, met name vanwege de vele voordelen. De slagkracht van 9 joule spreekt tot de verbeelding, evenals de mogelijkheid om ook muren e.d. af te breken.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Multifunctioneel
 • Relatief gunstig geprijsd
 • Slagkracht van 9 joule
Nadelen
 • Behoorlijk zwaar
 • Weinig bewegingsvrijheid

Bosch PBH 2100 Universal SDS-Plus – Beste SDS-Plus boormachine voor de doe-het-zelver

Bosch PBH 2100 Universal + 4-delige SDS-Plus boor- en beitelset SDS boormachine

Als doe-het-zelver zijnde heb je veel baat bij het juiste apparatuur. Dat maakt het klussen niet alleen leuker en gemakkelijker, maar ook nog eens veiliger. Als je naar een geschikte SDS-Plus boormachine aan het kijken bent, kan je niet om de Bosch PBH 2100 Universal SDS-Plus boormachine heen.

Laten we allereerst naar het gunstige prijskaartje kijken. Bij onze partner Coolblue betaal je namelijk € 84,95 voor deze SDS-Plus boormachine. Daarvoor krijg je ook nog eens een 4-delige boor- en beitelset meegeleverd. Uitermate handig, aangezien je daarmee direct aan de slag kan.

Een SDS-Plus boorkop is over het algemeen minder sterk dan een SDS-Max boorkop. Dat klopt ook wel bij deze variant. Maar desondanks kan je relatief zware boorklussen uitvoeren en is het ook mogelijk om licht beitelwerk uit te voeren.

Met deze SDS boormachine is het mogelijk om een diameter van 20 millimeter in beton en hard steen te boren. Dit gaat aan de hand van een slagkracht van 1,7 joule en met behulp van hamerfunctie. Dankzij deze hamerfunctie wordt er een hamerende beweging gecreëerd, waardoor er meer kracht overgebracht kan worden.

Ook is het bijzonder prettig dat deze boormachine erg licht is. Het totale gewicht is namelijk maar 2,2 kilogram. Hierdoor kan je probleemloos langere tijd achter elkaar aan de slag met een klus. Dat wordt nog eens versterk door de prettige softgrip handvat.

Bosch PBH 2100 Universal + 4-delige SDS-Plus boor- en beitelset

Zoals we reeds zeiden, is deze SDS boormachine ook geschikt voor licht beitelwerk. Dat is te danken aan de draaistop. Met deze draaistop ben je in staat om een muurtje te slopen of om tegels af te bikken. Al met al dus een bijzonder prettig en multifunctioneel apparaat.

Hebben we dan helemaal geen nadelen gevonden? Nou, toch wel. Zo is het minder prettig dat deze machine een snoer van maar 2,5 meter heeft. Hierdoor ben je enigszins beperkt in je bewegingsvrijheid.

Daarnaast is de meegeleverde koffer ook niet al te handig. Je kunt de boormachine hier wel in opbergen, maar de meegeleverde boortjes en beitels niet.

Het snoer is relatief kort, waardoor je minder bewegingsvrijheid hebt.
Conclusie:
De Bosch PHB 2100 Universal SDS-Plus boormachine is simpelweg de beste SDS boormachine voor de doe-het-zelver. Dankzij de SDS-Plus boorkop kan je relatief zware boorwerkzaamheden uitvoeren; met behulp van de draaistop behoren lichte sloopwerkzaamheden ook tot de mogelijkheden. Al met al een bijzonder prettig apparaat.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Laag gewicht
 • Inclusief boortjes en beitels geleverd
 • Inclusief draaistop
 • Inclusief hamerfunctie
Nadelen
 • Kort snoer
 • Meegeleverde koffer is onhandig

Metabo KHE 2860 Quick – Beste SDS-plus boormachine voor een professional

Metabo KHE 2860 Quick

Een professional stelt over het algemeen zware eisen aan het te gebruiken apparatuur. Mocht je nou als professional zijnde op zoek naar een geschikte SDS-Plus boormachine zijn, kan je eigenlijk niet om deze Metabo KHE 2860 Quick SDS-Plus boormachine heen.

In feite heeft deze boormachine alles wat je je als professional maar kunt wensen. Allereerst is er een bijzonder gunstig prijskaartje zichtbaar. Bij onze partner Coolblue betaal je namelijk maar € 199,99 voor deze machine. Dat is bijzonder gunstig te noemen, zeker met de prijs-kwaliteitverhouding in acht genomen.

De machine heeft de beschikking over een rotatiestop. Hierdoor is de machine geschikt voor zware boorklussen, maar ook voor breekwerkzaamheden. Moet je een muurtje uit je badkamer slopen? Geen probleem. De Metabo KHE 2860 Quick regelt dat voor je.

De slagkracht van deze SDS boormachine is 3,2 joule. Mede hierdoor is het mogelijk om een diameter van 28 millimeter in beton te boren. Voor veel kluswerkzaamheden is die diameter meer dan voldoende.

Waar is deze SDS-Plus boormachine dan zoal geschikt voor? Lees het in onderstaand rijtje af:

Metabo KHE 2860 Quick SDS plus

 • Boren in tegels
 • Boren in baksteen
 • Boren in zacht steen
 • Boren in beton
 • Lichte breekwerkzaamheden

Tevens is het bijzonder prettig dat het netsnoer maar liefst 4 meter lang is. Hierdoor heb je behoorlijk veel bewegingsvrijheid, maar je blijft wel altijd afhankelijk van de aanwezigheid van een stopcontact.

Als professional zijnde wil je daarnaast graag vaak langdurig door werken. Ook dat is mogelijk met de Metabo KHE 2860 Quick. Dat is weer te danken aan het relatief lage gewicht van 3,1 kilogram. Dit gewicht stelt je in staat om de machine langdurig vast te houden en te bedienen.

Zoals je kunt lezen, zijn we behoorlijk positief over deze SDS boormachine. Toch hebben we enkele nadelen weten te vinden. Allereerst kan de machine al snel te warm worden; dat is met name het geval bij zware en langdurige boorwerkzaamheden. Houd hier dan ook rekening mee.

Ook is er her en der commentaar op de meegeleverde koffer te vinden. De koffer ziet er mooi uit, maar de koffer is qua indeling niet optimaal.

De boormachine kan warm worden bij zware werkzaamheden.
Conclusie:
De Metabo KHE 2860 Quick is de beste SDS-Plus boormachine voor de professional. De machine weegt bijzonder weinig, valt prettig te bedienen en is geschikt voor vele doeleinden. Ook is het uiterst prettig dat het netsnoer maar liefst 4 meter lang is.

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Lang netsnoer
 • Krachtig
 • Relatief gunstig geprijsd
 • Multifunctioneel inzetbaar
Nadelen
 • Koffer niet al te handig
 • Kan snel warm worden

DeWalt DCH133M1-QW – Beste SDS-Plus boormachine op een accu

DeWalt DCH133M1-QW

In al deze reviews hebben we het gehad over boormachines die op netstroom werken. Veel mensen hechten echter juist waarde aan de bewegingsvrijheid. Je hebt veel meer bewegingsvrijheid met een SDS-Plus boormachine op een accu. Als je op zoek naar een dergelijk apparaat bent, is de DeWalt DCH1331M1-QW de juiste aankoop. We hebben het hierbij over een boorhamer én combihamer in één met een SDS-Plus boorkop.

Deze SDS-Plus boormachine is voor zowel een professional als voor een doe-het-zelver geschikt. De machine werkt op basis van een 18 volt 4,0 Ah Li-ion accu. Bij de aanschaf van deze boormachine bij Coolblue heb je de keuze: geen accu of 1 meegeleverd. Als je voor 1 meegeleverde accu kiest, betaal je een bedrag van € 279,00.

Voor dit bedrag geniet je van een SDS-Plus boormachine met een optimale bewegingsvrijheid. Je hoeft maar één ding in de gaten te houden; de acculading. Voor de rest ben je niet gebonden aan bijvoorbeeld een stopcontact. Uiterst handig.

De maximale boorcapaciteit van deze SDS-Plus boormachine is behoorlijk goed te noemen. De accu levert namelijk een behoorlijke maximale boorcapaciteit in beton; 26 millimeter diameter maar liefst. Dat zijn bijzondere gegevens, zeker voor een SDS boormachine die op een accu werkt.

Ook is het bijzonder prettig dat de machine erg licht weegt. Inclusief accu is het totale gewicht namelijk slechts 2,3 kilogram. Door dit relatief lage gewicht kan je probleemloos langere tijd achter elkaar met de boorhamer werken.

Met deze boormachine kan je onder andere de volgende werkzaamheden uitvoeren:

DeWalt DCH133M1-QW SDS boormachine

 • Boren in tegels
 • Boren in baksteen
 • Boren in zacht steen
 • Boren in beton
 • Lichte breekwerkzaamheden

Het laatste punt is te danken aan de aanwezige rotatiestop. Door deze rotatiestop kan je dus lichte breekwerkzaamheden uitvoeren. Denk hierbij aan het slopen van een muurtje of het afbikken van tegels in je badkamer. Uiterst prettig en handig.

Het is echter bijzonder spijtig dat deze boormachine zonder boren en beitels geleverd wordt. Deze dien je dus nog separaat aan te schaffen. De kosten daarvoor kunnen behoorlijk oplopen; houd daar rekening mee.

Geen boren en beitels meegeleverd.
Conclusie:
Als je op zoek naar de optimale bewegingsvrijheid bent, is de DeWalt DCH1331M1-QW de juiste keuze. Deze SDS-Plus boormachine heeft namelijk alles, behalve een snoer waar je aan gebonden bent. De maximale boorcapaciteit is bijzonder goed te noemen en dat geldt eveneens voor het lage gewicht en de aanwezige rotatiestop.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Ook geschikt voor breekwerkzaamheden
 • Laag gewicht
 • Optimale bewegingsvrijheid
Nadelen
 • Geen boren meegeleverd
 • Geen beitels meegeleverd

Besluit

Ben je op zoek naar een krachtige boormachine? De keuze voor een SDS boormachine is dan voor de hand liggend. De eerste keus die je daarbij moet maken, is of je voor een SDS-Plus of voor een SDS-Max boorkop gaat. De verschillen tussen deze varianten heb je aan het begin van dit artikel kunnen vinden.

Het is hoe dan ook een feit dat je met een SDS boormachine een multifunctioneel apparaat hebt. De 5 hierboven genoemde apparaten hebben namelijk alleen een rotatiestop/draaistop. Hierdoor zijn deze boormachines ook geschikt voor lichte sloopwerkzaamheden. Ideaal dat je daar niet een extra apparaat voor aan hoeft te schaffen.

Mocht je nog vragen over een SDS boormachine hebben, kan je altijd contact opnemen met Coolblue of Bol.com. Onze partners staan namelijk graag voor je klaar. Als je één van bovenstaande SDS boormachines koopt, weet je in ieder geval dat je een verstandige aankoop doet. Deze SDS boormachines blinken namelijk uit in wat zij moeten doen; kwaliteit leveren en jouw klus makkelijker en leuker maken. We wensen je heel veel succes met je klus!

Tresna.nl
Logo