Hitachi accuboormachines

Hitachi is een grote producent en leverancier van vele verschillende soorten gereedschappen. Bij Hitachi hamert men voornamelijk op gereedschappen die werken op een accu. Dat is dan ook terug te zien in het assortiment van Hitachi. Nagenoeg alle soorten gereedschappen zijn verkrijgbaar met een accu.

In dit artikel zoomen we nader in op de accu boormachines van het merk Hitachi. Deze accu boormachines hebben allemaal gezamenlijke eigenschappen, waaronder een lange levensduur, robuuste kwaliteit en een krachtige motor. De boormachines hebben van Hitachi lange namen gekregen. Om een voorbeeld te geven: de Hitachi DS18DJL is de meest verkochte accu boormachine aan doe-het-zelvers.

Hitachi accuboormachines

Accuboormachine Hitachi

We bespreken dan ook in dit artikel uitvoerig de modelbenamingen. Wat betekent bijvoorbeeld ‘DS18DJL’? Ook kijken we naar de verschillende accu pakketten die Hitachi levert. Zoals we hierboven al zeiden, heeft Hitachi de focus volledig op gereedschap op accu’s gelegd. Mede daardoor zijn er meerdere soorten accu’s te krijgen, waaronder een 10,8 volt, een 14,4 volt en een 18 volt accu.

Aan het einde van dit artikel is ook nog een review te vinden over het eerder genoemde model; de Hitachi DS18DJL. Dit model staat te boek als het meest verkochte model binnen het assortiment van Hitachi aan doe-het-zelvers. We bespreken de kenmerken van dit model en vervolgens alle voor- en nadelen.

Hitachi accu’s

Een blik op de website van Hitachi en je weet genoeg. Je wordt namelijk direct geconfronteerd met allerlei verschillende gereedschappen op accu. Bij Hitachi is men er intern van overtuigd dat aan dergelijke gereedschappen de meeste behoefte is. Dat klinkt op zich niet vreemd.

Een doe-het-zelver is namelijk gebaat bij veel bewegingsvrijheid. Met bijvoorbeeld een boormachine op accu kan je alle kanten op. Men hoeft geen rekening te houden met een snoer en of er wel een stopcontact in de buurt is. Dat geldt overigens ook zeker voor professionals; ook zij kunnen optimaal profiteren van de voordelen van een boormachine op accu.

Bij de boormachines op accu van Hitachi worden in feite drie verschillende soorten accu's gebruikt.

10,8 volt Hitachi accu

Enkele boormachines van Hitachi worden standaard met een 10,8 volt accu geleverd. Deze 10,8 volt accu maakt gebruik van de zogeheten Lithium-Ion technologie. Dankzij deze technologie weegt de accu een stuk minder, is er sprake van een lage zelfontlading en is er geen sprake van een geheugeneffect.

De lage zelfontlading en het geheugeneffect hebben wellicht enige toelichting nodig. De lage zelfontlading is van toepassing als een accu langere tijd niet gebruik wordt. Accu’s die voorheen werden gebruikt, zouden in zo’n lange periode leeg lopen. Bij de Lithium-ion accu’s is dat proces verlengd, waardoor je zelfs na een lange periode nog gebruik kan maken van de accu, zonder dat je deze eerst op hoeft te laden.

Het geheugeneffect heeft betrekking op een steeds lager wordende capaciteit van de accu. Men noemt dit ook wel een luie batterij. De accu krijgt een lagere capaciteit als de accu opgeladen wordt, terwijl de accu nog niet volledig leeg is. Bij een Lithium-ion accu heb je hier gelukkig geen last meer van. Je kan een accu opladen wanneer je wilt, zonder dat de capaciteit minder wordt.

Een 10,8 volt accu van Hitachi heeft overigens een capaciteit van 1,5 Ah en is in 30 minuten volledig opgeladen. Met name de korte oplaadtijd is erg prettig voor doe-het-zelvers én voor professionals.

14 volt Hitachi accuHitachi DS14DJL

Een andere variant van de Hitachu accu's zijn de 14 volt accu's. Deze accu's hebben, zoals de naam al doet vermoeden, 14 volt en maken ook gebruik van de Lithium-ion technologie. De voordelen van deze accu staan buiten kijf. Mede daardoor heeft Hitachi enkel en alleen nog Lithium-ion accu's in hun assortiment. Accu's met een andere technologie zal je niet meer terug kunnen vinden in een accuboormachine van Hitachi.

18 volt Hitachi accu

De 18 volt accu’s van Hitachi maken eveneens gebruik van de Lithium-ion technologie. We hebben de voordelen nog even op een rijtje gezet:

 • Robuuste kwaliteit
 • Een stuk lichter
 • Geen geheugeneffect
 • Lage zelfontlading
 • Veel contactpunten

De 18 volt accu’s hebben een capaciteit van maar liefst 5,0 Ah. Tevens is deze batterij binnen 75 minuten volledig opgeladen.
Deze accu’s worden toegepast bij de krachtigere accu boormachines. Dankzij de hoge capaciteit kan er meer kracht overgebracht worden, waardoor deze accu’s meer geschikt zijn voor krachtige boormachines.

Hitachi levert overigens ook accu’s met de volgende voltages:

 • 3,6 volt
 • 7,2 volt
 • 9,6 volt
 • 24 volt
 • 25,2 volt
 • 36 volt

In het huidige assortiment van Hitachi worden echter alleen de 10,8 volt, 14,4 volt en 18 volt accu’s toegepast in de boormachines.

Type benamingen Hitachi

De type benamingen van Hitachi zijn ronduit ingewikkeld te noemen. Als je de benaming ‘Hitachi DS18DBSLWFZ’ ziet staan, is de kans niet zo groot dat je weet wat die benaming exact inhoudt. Wij weten dat gelukkig wel. Hieronder kan je per benaming een toelichting vinden. Aan het einde van dit artikel weet je dus wel wat de benaming ‘DS18DBSLWFZ’ inhoudt.

DSHitachi DS18DSDL

Nagenoeg alle type benamingen van Hitachi beginnen met de letters ‘DS’. Deze letters worden altijd gevolgd door een getal. Bij een 18 volt accu staat er dan DS18, terwijl er bij een 14,4 volt accu DS14 staat.

DS heeft op zichzelf geen bijzondere betekenis. In combinatie met het getal dat er achter staat, weet je echter direct met welk accupakket je te maken hebt.

DJL

Veel type benamingen van Hitachi beginnen dus met DS en daarna een getal.
Vervolgens worden de typenummers vervolgd met drie letters. Een veel geziene variant is de lettercombinatie DJL.

Deze benaming wordt meegegeven aan accu boormachines die een maximaal aandraaimoment van 53 Nm kunnen leveren. In het huidige assortiment zijn dit bijvoorbeeld de DS18DJLWQZ en de DS18DJLWLZ.

De benaming DS18DJL betekent dus in feite:

 • Accu boormachine met een 18 volt accu
 • Maximaal aandraaimoment van 53 Nm

Bekijk de Hitachi accuboormachines op Gereedschapcentrum.nl

DBL2

Een andere variant is DBL2. Ook deze benaming zie je regelmatig terugkomen bij de boormachines van Hitachi.

DBL 2 wordt gegeven aan accu boormachines met een maximaal aandraaimoment van 136 Nm. Dit zijn in feite de meest krachtige motoren van Hitachi op het gebied van accu boormachines

DBSL18volt Hitachi accu

De laatste variant die we willen bespreken, is de DBSL-variant. Deze variant wordt gegeven aan accu boormachines die een maximaal aandraaimoment van 70 Nm hebben.

De DBSL variant zit dus in feite tussen de DJL variant en de DBL2 variant.

DJLWLZ

Je hebt hierboven kunnen lezen dat de lettercombinatie DJL betekent dat de motor een maximaal aandraaimoment van 53 Nm heeft. Deze lettercombinatie kan echter nog worden opgevolgd met de lettercombinatie ‘WLZ’.

De letters WLZ hebben betrekking op de accessoires die mee worden geleverd. De lettercombinatie WLZ geeft aan dat er bij aanschaf van deze accu boormachine de volgende accessoires mee worden geleverd:

 • 2x batterijen BSL 1815
 • 1x oplader UC18YKSL
 • 1x kunststof koffer

De benaming BSL 1815 heeft betrekking op het amperage van de batterijen. Het amperage bij deze batterijen is 1,5 Ah.

DJLWQZ

De benaming DJLWQZ is weer een andere variant dan de hierboven beschreven variant DJLWLZ.

DJLWQZ heeft ook betrekking op de accessoires die mee worden geleverd. Deze lettercombinatie geeft aan dat er bij aanschaf van deze accu boormachine de volgende accessoires mee worden geleverd:

 • 2x batterijen BSL1830
 • 1x oplader UC18YKSL
 • 1 x systainer HSC II

De meegeleverde batterijen bij deze variant zijn krachtiger dan die bij de hierboven beschreven DJLWLZ variant. Deze batterijen hebben namelijk een amperage van 3,0 Ah.

DJLWFZHitachi accuboormachine

De laatste variant die we van deze lettercombinatie willen bespreken, is de variant DJLWFZ.

Bij deze variant worden namelijk de volgende accessoires standaard meegeleverd:

 • 2x BSL1850 Li-ion accu
 • 1x Acculader
 • 1x Systainer HSC II

Deze accu’s zijn vele malen sterker dan de hierboven genoemde varianten. Deze accu’s hebben namelijk een amperage van 5,0 Ah.

DSDLWPZ

De benaming DSDL is weer een nieuwe benaming. Deze benaming wordt door Hitachi aan een accu boormachine meegegeven als het maximale draaimoment 92 Nm is.

Het is daarmee één van de krachtigste varianten binnen het assortiment van Hitachi. Achter de lettercombinatie DSL staat echter ook nog WPZ. Ook deze benaming heeft betrekking op de accessoires die standaard meegeleverd worden:

 • 2x BSL1850 Li-ion accu
 • 1x acculader
 • 1x Systainer HSC II

Deze lettercombinatie is dus vergelijkbaar met de bovengenoemde WFZ lettercombinatie. Echter kan de WPZ combinatie alleen in combinatie met de DSDL letter combinatie.

► Zoek nu je Hitachi boormachine uit op Gereedschapcentrum.nl

Samenvattend

We begonnen dit artikel met het noemen van één van de type benamingen. Dit was de volgende benaming: Hitachi DS18DJL.

Na het lezen van dit artikel weet je nu wat dit betekent:

 • DS18: geeft aan dat de accu’s 18 volt zijn.
 • DJL: geeft aan dat het maximaal draaimoment 53Nm is.

Hitachi DS18DJL

Hitachi DS18DJL

Het is uiteraard geen toeval dat we deze lettercombinatie gekozen hadden als voorbeeld. Dit model is namelijk het meeste verkochte model in het assortiment van Hitachi. Veel doe-het-zelvers en professionals zijn erg te spreken over deze accuboormachine.

Deze accu boormachine is tevens geschikt om te gebruiken als schroefmachine. Het is daarmee een zeer multifunctioneel apparaat; dat spreekt veel doe-het-zelvers dan ook aan. Met één stuk gereedschap kan je tenslotte twee verschillende soorten handelingen uitvoeren. Erg fijn.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft deze accuboormachine de beschikking over een 18 volt accu. Daar staat tenslotte de benaming DS18 voor.

De motor van de Hitachi DS18DJL heeft de beschikking over een zogeheten Quick Stop rem. Hiermee stopt de boorkop onmiddellijk met draaien, zodra je de schakelaar los laat. Dit is een erg fijne en praktische functie.

Als je op donkere plekken moet werken, is dat ook voor geen probleem voor de Hitachi DS18DJL. Deze accuboormachine heeft namelijk een handige ingebouwde werklamp. Deze werklamp verlicht het object en je werkomgeving prima.

Met deze accuboormachine heb je in hout een boorcapaciteit van maximaal 38 millimeter. Bovendien heeft deze accuboormachine 2 versnellingen en 22 koppelstanden. Hierdoor kan je de machine naar wens in stellen, zodat je de klus zo snel mogelijk kan klaren.

Tot slot willen we nog het maximale koppel van deze accuboormachine benadrukken. Het maximale koppel is maar liefst 53 Nm; hierdoor kan je moeiteloos zware schroefwerkzaamheden uitvoeren.

Als enige nadeel willen we de meegeleverde accessoires bestempelen. Deze accuboormachine wordt namelijk standaard zonder accu of lader meegeleverd.

Let op: bij onze partner Bol.com kan je de Hitachi DS18DJL in combinatie met een 100-delige toolbox kopen. In dat geval krijg je wel accu’s en een lader meegeleverd.

Deze boormachine wordt standaard zonder accu’s geleverd.
Conclusie:
De Hitachi DS18DJL is de perfecte boor- en schroefmachine op accu. Dankzij het ontbreken van het netsnoer ben je onbeperkt in je bewegingen. Dankzij de krachtige motor kan je zware schroef- en boorwerkzaamheden uitvoeren. Ook zijn features zoals de werklamp, meerdere versnellingen en koppelstanden en het ingenieuze remsysteem erg handig en prettig.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Geschikt om te boren en te schroeven
 • Erg veilig
 • Ingebouwde werklamp
Nadelen
 • Standaard geen accu meegeleverd
Tresna.nl
Logo