Welk boortje bij welke plug?

Het werken met pluggen kan voor een doe-het-zelver als uitdagend ervaren worden. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat een plug altijd in combinatie met een schroef gaat. Deze twee elementen moeten dan dus ook perfect op elkaar afgestemd.

Als je bijvoorbeeld een te kleine of een te grote plug gebruikt, zal de schroef niet op de gewenste manier vast te komen. De eerste belangrijke stap is dan ook om met het juiste boortje een gat te boren. Alles valt of staat namelijk al met de grootte van het gat. Is het gat diep genoeg? En is het gat breed genoeg? Indien dat het geval is, is de kans groot dat de plug en de schroef perfect vast komen te zitten.

Fischer Pluggen set

Set met 5 mm, 6 mm, 8 mm en 10 mm

Diameter

Nylon plug
Nylon plug

Als je een gat gaat boren, is het van belang om de diameters van de plug én van de boor overeen te laten komen. Stel dat je een plug met een diameter van 8 millimeter hebt. Als je de plug (en dus ook de schroef) perfect vast wilt laten zitten, heb je een boor met een diameter van 8 millimeter nodig.

In feite is dit simpel te verklaren. Door dezelfde diameter te gebruiken, weet je dat de plug strak in het gat komt te zitten. Vervolgens kan je een schroef, met de nodige kracht, strak in de plug boren. Op die manier creëer je een stevig geheel van het gat in de muur, de schroef en de plug.

We willen je dan ook aanraden om onderstaande tabel raad te plegen. In deze tabel staat de diameter van de schroef, de bijbehorende diameter van de plug, de bijbehorende diameter van de boor, de lengte van de plug en de boordiepte. Als je deze cijfers nauw opvolgt, komen de plug en schroef muurvast te zitten. Dat is uiteindelijk ook wat je wenst!

Diameter schroefDiameter plugDiameter boorLengte plugBoordiepte
2,4 – 4,0 mm5,0 mm5,0 mm25,0 mm30,0 mm
3,5 – 5,0 mm6,0 mm6,0 mm30,0 mm35,0 mm
4,5 – 5,0 mm7,0 mm7,0 mm35,0 mm40,0 mm
4,6 – 6,0 mm8,0 mm8,0 mm40,0 mm45,0 mm
6,0 – 8.0 mm10,0 mm10,0 mm50,0 mm55,0 mm
8,0 – 10,0 mm12,0 mm12,0 mm60,0 mm65,0 mm

Voorkom dat je niet de juiste pluggen in huis hebt!

Wil je voorkomen dat je, nadat je het al zo vaak toegezegd hebt, tijdens het ophangen van een schilderij, fotolijstje of kapstok niet de juiste pluggen in huis hebt?

Investeer dan in een set pluggen. Zo heb je voor de meestvoorkomende klussen altijd een plug in huis!

Handige koffer met pluggen voor in huis – Fischer Red Box Duo Power pluggen in koffer

Het bedrijf Fischer is één van de bekendste aanbieders van bevestigingsmaterialen. Het bedrijf biedt ook deze Red Box Duo Power set met pluggen aan.

Fischer Red Box duopwer pluggen

De set bestaat uit:

  • 30 pluggen van 5 mm
  • 140 pluggen van 6mm
  • 80 pluggen van 8 mm
  • 30 pluggen van 10  mm

Dit betekent dat je voor vrijwel alle huis-, tuin- en keukenklussen de juiste plug in huis hebt.

Met deze verzameling hang je bijvoorbeeld een kapstok, lamp of je nieuwe TV (beugel) op.

Verder is deze set pluggen uniek omdat het een set is met ‘intelligente' pluggen. De plug is voorzien van verschillende materialen waardoor de plug zich in verschillende materialen automatisch vormt op de manier waarop deze het meeste grip heeft.

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Het boren van een gat

Als je een plug in de muur wilt stoppen, heb je uiteraard een gat nodig. Bij het boren van dit gat heb je dus een boortje nodig met dezelfde diameter als de diameter van de plug. Deze twee diameters moeten exact gelijk zijn, zodat de plug stevig in het gat terecht komt.

Bij het horen van het gat moet je op enkele zaken letten. Allereerst moet je kijken naar het soort materiaal waarin je gaat boren. Is dit bijvoorbeeld een massief materiaal, is het een holle wand of is het een gipsplaat? Op basis van die informatie dien je namelijk eerst de meest geschikte plug te kiezen. Wil je meer weten over het kiezen van de juiste plug? Wij hebben een uitermate interessant en uitgebreid artikel geschreven over het uitkiezen van de juiste plug.

Bij het uitkiezen van de juiste plug dien je namelijk ook met enkele zaken rekening te houden. Een goede voorbereiding is, in dit geval, dan ook zeker het halve werk. Laat je dus goed informeren, lees ons artikel uitgebreid en koop vervolgens de juiste pluggen.

We waren aanbeland bij het boren van een gat. Afhankelijk van het materiaal kan je hier een bepaalde boor voor gebruiken. Dit hebben wij hieronder uiteengezet.

Gips

Holle wand plug
Holle wand plug

Heb je een muur van gips waar je een gat in wilt boren? Of heb je een gipsplaat waar je een gat in dient te boren? In het geval van een gipsplaat kan je het beste voor een ijzerboor kiezen. Een ijzerboor gaat in dit geval altijd samen met een holle wandplug.

Heb je een gipswand waarin een gat moet komen? In dat geval heb je baat bij een steenboor. Hierbij hoef je niet per sé een holle wandplug te hebben; andere pluggen kunnen zijn hier ook geschikt voor. Voorbeelden hiervan zijn de gasbetonplug, de spijkerplug en de kozijnplug.

Bij het boren in een gipswand willen we je nog één kleine tip meegeven. Het is namelijk niet handig om in een gipswand met een kloppende steenboor te boren. Deze kloppende beweging heeft namelijk geen effect bij een gipswand en heb je dus ook niet nodig.

► Bekijk hollewandpluggen op Toolmax.nl of Bol.com

Massieve materialen

Steenboor
Steenboor

De term massieve materialen roept wellicht wat vragen op. Om duidelijk te zijn: een massief materiaal is bijvoorbeeld steen of beton. Voor dergelijke sterke materialen heb je bepaalde boren en pluggen nodig.

Allereerst kijken we naar de pluggen. Voor massieve materialen kan je gebruik maken van een nylon plug, een universele plug, een alligator plug of een messing plug. De exacte toepassing is afhankelijk van jouw situatie. Kijk bijvoorbeeld goed naar het gewicht dat de plug moet kunnen dragen. Mocht de plug veel gewicht moeten dragen, kan je bijvoorbeeld het beste voor een messing plug kiezen.

Mocht je een stenen muur hebben, kan je het beste voor een steenboor opteren. Gebruik hierbij niet het volledige vermogen, aangezien in dat geval het steen beschadigd kan raken.

Voor een iets hardere stenen muur kan je het beste een diamantboor gebruiken. Het voordeel van een diamantboor is dat je meer kracht kan zetten ten opzichte van een steenboor.

Als je een gat in een betonnen muur wilt boren, heb je het meest baat bij een betonboor. Een betonboor gaat meestal hand in hand met een klopboormachine, zodat de meeste kracht geleverd kan worden.

Holle wand

Heb je een holle wand waarin je gat dient te boren? In dat geval heb je ook specifieke boortjes en pluggen nodig. Het is hierbij aan te raden om twee boortjes te gebruiken. Gebruik allereerst een klein boortje, waarmee je een ondiep gat kan boren. Op die manier kan je de exacte diepte van de holle wand opmeten.

Vervolgens kan je een dieper gat boren met een groter boortje. Let hierbij dus ook goed op de diameter van de boor; deze dient gelijk te zijn aan de diameter van de plug.

Onderstaande video van bouwmarkt Hornbach kan je hierbij helpen:

Samenvattend

Het mag duidelijk zijn dat je in elke situatie goed na moeten denken over de te gebruiken boor en plug. Onderstaand lijstje kan je hierbij wellicht helpen. Wij hebben namelijk bij de meest gebruikte pluggen aangegeven voor welk materiaal deze geschikt zijn. Bovendien geven we aan welke boor je hier het beste voor kan gebruiken:

[table id=46 /]

Als laatste tip willen we je nogmaals meegeven om goed op de diameter van de plug én de diameter van je boor te letten. Deze diameters moeten exact gelijk zijn, zodat de plug stevig in het gat terecht komt. Als je hiermee in de fout gaat, heeft de plug niet meer het gewenste effect.

Tresna.nl
Logo