Makita boormachine

Makita is een merk dat al jarenlang ervaring heeft met het maken van gereedschap. Het bedrijf doet dit al sinds 1915. Internationaal gezien is Makita een ijzersterk merk. Zowel hobbyklussers als vakmensen vertrouwen op Makita. Het feit dat Makita zo’n betrouwbaar en degelijk merk is, is niet zonder een reden. Makita doet eigenlijk niets anders dan het maken van gereedschap. Dit in tegenstelling tot andere bedrijven, die bijvoorbeeld ook wasmachines produceren.

Makita heeft ervoor gekozen om zich op een productgroep te focussen, en met succes. Tegelijkertijd is het zo dat Makita wel heel veel verschillende soorten producten maakt. In totaal heeft het bedrijf meer dan 1500 verschillende soorten gereedschap in het assortiment. Het hele assortiment van Makita gaan we in dit artikel niet bespreken. In dit artikel wil ik met je inzoomen op vier verschillende boormachines van Makita. In dit artikel worden vier boormachines van Makita besproken én wordt aangeven voor wie ze geschikt zijn.

Hieronder zie je in een tabel een kort overzicht.

[table id=3 /]

Makita DHP482RTJ – Beste boormachine van Makita op accuDe beste boormachine op Accu van Makita

De Makita DHP482RTJ is gemaakt voor vakmensen. Het is niet zeker niet de goedkoopste boormachine die er is. Zelfs is het niet de goedkoopste boormachine die Makita aanbiedt. De Makita DHP482RTJ is echter wel een brok kwaliteit. Wie deze boormachine in zijn handen heeft voelt een ding: deze machine is gemaakt om vakwerk af te leveren. Deze machine is gemaakt voor het zwaardere werk. Deze Makita boormachine baant zich moeiteloos een weg door bakstenen, tegels, hout, gips, metselwerk en metaal.

De Makita DHP482RTJ boormachine wordt geleverd met twee accu’s. Die accu’s leveren een spanning van 18 Volt en hebben een capaciteit van 5 Ampère-uur. Het is dus waarschijnlijker dat jij eerder op bent, dan dat je accu’s op zijn.

Met deze boormachine boor je gaten in hout met een diameter van 38 millimeter, gaten in steen of metaal kun je maximaal 13 millimeter maken. De machine heeft een koppel van 62 Nm. Dat is behoorlijk veel voor een boormachine, maar in zijn soort is dat relatief laag. Qua boordiameters levert de Makita echter niet in en doet hij niet onder voor vergelijkbare boormachines.

De Makita DHP482RTJ heeft voor een professionele boormachine een relatief laag koppel.
Deze boormachine is gemaakt voor mensen die klussen serieus nemen en daarin willen investeren. De boormachine is niet goedkoop. Is het dat geld waard? Ja, je krijgt er namelijk pure kracht en perfectie voor terug.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Een grote accucapaciteit van 5 Ah
 • Klopboorfunctie
 • Verlichting
Nadelen
 • Relatief laag koppel
 • Bits en boren moeten apart aangeschaft worden
 • Niet goedkoop

Makita HP2051FH – Beste klopboormachine (voor het zwaardere boorwerk)Beste klopboormachine Makita

De tweede machine die in deze review onder de loep genomen wordt is de Makita HP2051FH. Deze klopboormachine is weer een pareltje uit de collectie van Makita. Dat is niet alleen zo omdat deze boormachine licht in gewicht is, maar ook omdat de boor vastgezet kan worden op een laag toerental. Verder heeft deze Makita een lange stroomkabel (2,5 meter), waardoor je een stuk flexibeler bent. Deze voordelen zijn tegelijkertijd ook het grootste nadeel, want daar hangt een prijskaartje aan. Deze klusmaat is helaas niet goedkoop.

Om te beoordelen of deze klopboormachine zijn geld waard is moeten we even kijken wat je daarvoor terugkrijgt. Deze klopboor heeft een instelbaar toerental van minimaal 1200 toeren per minuut en maximaal 2900 toeren per minuut. Dit wordt gecombineerd met maximaal 58.000 slagen per minuut.

Daarmee kan je met een diameter tot 20 mm in steen boren en tot 13 mm in zacht steen. Moet je tussendoor even een gat maken in gips, hout of metaal? Dan zet je de klopfunctie uit en boor je met een maximale diameter van 40 mm in hout en 13 mm in metaal.

Het vermogen van deze Makita klopboormachine is relatief laag (750 Watt).
Deze Makita is ondanks zijn relatief lagere vermogen geschikt voor het zwaardere boorwerk. De belangrijkste reden waarom je deze professionele boormachine zou kopen is echter niet zijn vermogen, maar vooral het gewicht en de manier waarop de boormachine in je handen ligt. Combineer dit met de ruime mogelijkheden om het aantal toeren en klopbewegingen te reguleren en je hebt een boor die geschikt is om zeer precies en verfijnd vakwerk af te leveren.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Toerental instelbaar
 • Weegt relatief weinig
 • Ligt goed in de hand
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Relatief weinig vermogen
 • Geen boren meegeleverd

Makita HP1631 – Beste klopboormachine goedkope versieGoedkope Makita klopboormachine

De Makita HP1631 is het goedkopere broertje van de hierboven besproken HP2051FH. De vraag is natuurlijk: is deze klopboor nu echt kwalitatief veel minder dan zijn duurdere broer?

Het eerste wat opvalt aan deze klopboor is de prijs. Voor een kwaliteitsmerk als Makita heeft deze klopboor een relatief lage prijs. Voor deze prijs lever je dan wel wat vermogen in. Deze klopboormachine heeft een vermogen van 710 Watt. Dat is relatief laag.

Daarnaast heeft deze Makita geen slipkoppeling. Deze combinatie zorgt ervoor dat de boor niet geschikt is voor het echt zware werk.

makita hp1631Als we even verder kijken dan zien we dat deze klopboormachine 3.200 toeren per minuut maakt en maximaal 48.000 klopbewegingen per minuut maakt. Wat kun je daar dan mee? Dat wordt aangegeven in het aantal diameter waarmee je in een bepaalde grondstof kan boren:

 • In steen is dat 16 mm
 • In zacht steen is dat 13 mm
 • In hout is dat 30 mm
 • In metaal is dat 13 mm

Zoals je hierboven in het overzicht kan zien, boor je het meest breed in hout en het minst in metaal en zacht steen. Ga dus voor jezelf na hoe jij deze machine wilt gebruiken en of deze boordiameters voor jou voldoende zijn.

Het belangrijkste nadeel van deze klopboormachine is het ontbreken van vermogen en het ontbreken van een slipkoppeling. De machine is geschikt voor alledaags gebruik, maar voor echt zware klussen moet je hem laten liggen.
De Makita HP1631 mag er zeker zijn. Dankzij zijn relatief lage prijs is hij geschikt voor de hobbymatige klusser. Gebruik je regelmatig een klopboor, bijvoorbeeld omdat je regelmatig verbouwingen doet? Dan kun je deze klopboor wellicht beter laten liggen en zijn sterkere broer gebruiken.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Scherpe prijs
 • Ligt goed in de hand
 • Weegt relatief weinig
Nadelen
 • Gebrek aan vermogen
 • Geen slipkoppeling
 • Geen verlichting

Makita HP457DWE10 – Beste schroefboormachine onder de €200 HP457DWE10 schroefboormachine

De Makita HP457DWE10 valt direct op door zijn prijs. De prijs ligt onder de €200. Voor die €200 krijg je vervolgens een schroefboormachine van Makita met klopboorfunctie voor terug. Daarnaast krijg je er een mooie koffer mét een 74-delig accessoire-set bij. Op het eerste gezicht lijkt dat een goede deal, maar is het dat ook?

Op het eerste gezicht lijkt de Makita HP457DWE10 een prima koop. Deze schroefboormachine heeft een koppel van 42 Nm wat redelijk te noemen is. Een boorcapaciteit van 36 mm in hout, daar kan men ook niet al te veel op aanmerken. De boorcapaciteit in steen en metaal (beiden 13 mm) valt ietsjes tegen, maar ook daar is wel mee te leven.

Wat vooral opvalt is de matige accu, daar stelt de Makita HP457DWE10 echt wel teleur. Met een capaciteit van 1,5 Ah is de accu behoorlijk snel leeg. Daar staat tegenover dat deze schroefboormachine geleverd wordt met twee accu’s, zodat er een aan de lader kan liggen.

1,5 Ah aan accucapaciteit lijkt echt te weinig voor intensief gebruik. Voor de hobbyklusser is dit acceptabel, of een professional dit zou moeten willen is echter maar de vraag.
De Makita HP457DWE10 is een relatief goedkope boormachine, van een kwalitatief zeer goed merk. Deze machine is echter vooral geschikt om af en toe een schilderijtje aan de muur te hangen, of een bed in elkaar te zetten. Bij grote klussen zal hij je snel in de steek laten.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Scherpe prijs
 • Veel meegeleverde accessoires
 • Prima capaciteit in hout
Nadelen
 • Capaciteit accu
 • Matig koppel
 • Accessoires zitten muurvast

Makita Logo Makita

Makita is een van oorsprong Japans merk. Makita wordt over de hele wereld vertrouwd door vakmensen en fanatieke klussers. Makita is zeker niet het goedkoopste merk op de markt, maar wie op zoek is naar een stuk gereedschap dat jarenlang mee moet kunnen gaan, die kan vertrouwen op Makita.

Makita is een van de weinig fabrikanten van gereedschap die alleen maar gereedschap produceren. Andere fabrikanten produceren vaak ook nog veel andere soorten elektronica. Makita blijft zich alleen bezighouden met het vervaardigen van gereedschap. Iedere dag zijn er 500 ingenieurs bij dit bedrijf aan de slag om nieuwe machines en gereedschappen te ontwikkelen, of om bestaande producten verder te verbeteren.

Wereldwijd verkoopt Makita meer dan 1500 producten. 400 daarvan worden in Nederland verkocht via de vakhandel. De gereedschappen van Makita die het best verkocht worden, worden ook bij doe-het-zelf winkels aangeboden. De slogan van Makita is: één met Makita. Zo probeert het bedrijf aan te geven dat het gereedschappen maakt waar een vakman op kan vertrouwen.

Ieder kwartaal brengt Makita een kwartaalblad uit M. In dit blad bespreekt het bedrijf nieuwe ontwikkelingen binnen de branche, laat andere gebruikers van Makita aan het woord komen en laat (scherpe) aanbiedingen zien.

 

 

 

 

 

Tresna.nl
Logo