Beste boren, welk boortje moet je gebruiken?

Een boormachine is één van de meest gebruikte gereedschappen. Als doe-het-zelver is het dan ook onoverkomelijk om een boormachine in je bezit te hebben. Maar, een boormachine is niet zomaar een gereedschap op zich. Nee, een boormachine gaat altijd samen met een boor. Hedendaags bestaan er vele verschillende soorten boren.

Er zijn bijvoorbeeld specifieke boren voor het boren in een muur of in hout. Ook voor een glazen object bestaan er weer specifieke boren. In dit artikel geven we, per materiaal, de beste boren weer. Tot slot hebben we nog kort op een rijtje de beste pluggen per materiaalsoort weergegeven.

Beste boor voor verschillende materialen

Afbeelding

Soort materiaal

Boor

Kopen

Houtboor

Gat in hout

Houtboor

Speedboor

Grote gaten in hout (snel)

Speedboor

slangenboor

Diepe gaten in hout (bijv. balken)

Slangenboor

gatenzaag

Brede gaten in hout

Gatenzaag

ijzerboor

Gipsplaat

IJzerboor

Gipswand

Steenboor

Stenen muur

Steenboor

diamantboor

Harde stenen muur

Diamantboor

Betonboor

Betonnen muur

Betonboor

tegelboor

Tegels

Tegelboor

metaalboor

IJzer/metaal

Metaalboor

glasboor

Glas

Glasboor

Hout

Houtboor

Heb je een houten muur of een houten plank waarin je een gat wil boren? Je hebt dan de keus uit meerdere verschillende soorten boren. Echter is de houtboor de meest gebruikte variant.

Een houtboor heeft een scherpe punt aan het uiteinde, waardoor je erg nauwkeurig kan richten. Ook zorgt deze scherpe punt er voor dat uitschieters voorkomen worden, doordat deze punt zich gemakkelijk in het hout kan nestelen.

► Bekijk houtboren op Gereedschapcentrum.nl

Heb je een groot gat nodig? In dat geval is een houtboor niet de meest geschikte variant. Nee, je kan dan beter voor een speedboor opteren. Een speedboor heeft een grote punt, waardoor je ook een groot gat kan verkrijgen. Hierbij is het wel noodzakelijk om in een rechte hoek te boren. Anders kan de speedboor niet in het houten object komen.

► Bekijk speedboren op Gereedschapcentrum.nl

Speedboor

Speedboor

Je kan echter ook voor een slangenboor kiezen. Een slangenboor is een unieke boor, voornamelijk dankzij het schroefdaad. Dit schroefdaad zorgt er in feite voor dat de boor in het hout terecht komt. Indien je met een slangenboor in hout gaat zagen, is het aan te raden om je boormachine op een laag toerental in te stellen. De slangenboor kan dan zélf op zoek gaan naar de weg met de minste weerstand.

► Bekijk slangenboren op Gereedschapcentrum.nl

Bovenstaande boren hebben betrekking op het materiaal ‘hout’. Maar, soms heb je ook te maken met hardhout? Zit daar dan nog verschil in? Nee, eigenlijk niet. Het enige verschil bij hardhout is dat je wellicht iets meer kracht moet zetten of dat je het toerental iets moet opschroeven. Je kan bijvoorbeeld ook nog gebruik maken van een verzinkboor om de schroefkop in het hout te laten verzinken.

Gips

Wil je een gat gaan boren in gips? Let dan goed op of het een gipsplaat of een gipswand betreft.

Bij een gipsplaat kan je het beste voor een ijzerboor kiezen. Met een ijzerboor kan je een mooi gat in gips boren. Maar, bedenk je wel dat je in dit geval holle wandpluggen moet gebruiken. Ezelsbruggetje: gipsplaat = ijzerboor = holle wandplug.

Heb je echter een gipswand waarin je een gat wil boren, dan volstaat een steenboor. Zorg er wel voor dat je geen kloppende steenboor hebt; de kloppende werking heb je bij een gipswand niet nodig. Hiervoor kan je overigens gewoon normale pluggen gebruiken en niet speciale holle wandpluggen.

Muur

Speedboor

Steenboor

Als je een gat in een muur wilt boren, is het van belang om vooraf vast te stellen van welk materiaal de muur is. De meeste muren zijn van baksteen of van beton. Voor beide materialen heb je echter een ander soort boor nodig; let hier dus goed op en ga hier niet mee de fout in.

Als je een stenen muur hebt, kan je het beste voor een steenboor kiezen. Een steenboor heeft een punt met soort van uitsparingen. Deze uitsparingen zorgen ervoor dat de boor goed in de muur terecht komt. Maar, let wel goed op dat je niet het volledige vermogen van de boormachine gebruikt. Het is een aanrader om eerst een klein stukje rustig aan te boren, zodat de boor stevig in de muur zit.

► Bekijk steenboren op Gereedschapcentrum.nl

Als je een hardere stenen muur hebt, heb je al snel een diamantboor nodig. Met een diamantboor kan je meer kracht leveren. Ook hierbij is het niet aan te raden om een boor met klopfunctie te gebruiken.

► Bekijk steenboren op Gereedschapcentrum.nl

Heb je echter een betonnen muur, dan kan je het beste een betonboor gebruiken. Deze boor gaat vaak samen in combinatie met een klopboormachine en kan erg veel kracht leveren. Dat is uiteraard noodzakelijk als je door een, harde, betonnen muur heen moet boren.

► Bekijk steenboren op Gereedschapcentrum.nl

Tegels

Tegelboor

Tegelboor

Het boren van een gat in een tegel is een vak apart. Tegels hebben namelijk bepaalde eigenschappen die de overige materialen niet hebben. Zo kan een tegel gaan barsten, indien de boor niet op de juiste manier op de tegel gezet wordt. Ook zit er vaak nog een ander soort materiaal onder een tegel, bijvoorbeeld een stenen of een betonnen muur.

Het is dan ook noodzakelijk om eerst door de tegel heen te boren. Vervolgens kan je kijken welk materiaal er achter de tegel nog verstopt zit.

Bij het boren in een tegel kan je het beste een tegelboor gebruiken. Zoals de naam het al aangeeft, is deze boor uitermate geschikt voor het boren in een tegel. Dat komt met name door de harde punt die een tegelboor heeft. Deze harde punt zorgt ervoor dat de boor zich op één punt kan fixeren. Het is dan niet mogelijk dat de boor ‘wegspringt’ en bijvoorbeeld een tegel helemaal beschadigt.

Bij een tegelboor heb je overigens de keus uit vele verschillende soorten. Het onderscheid tussen deze soorten zit met name in de grootte van het boorgat.

Tip: bij het boren in een tegel kan de boor ‘wegspringen’. Dat kan je voorkomen door een kruis van schilderstape te plakken op de plek waar je gaat boren. De fixatie komt dan op hét juiste punt te liggen.

Metaal

Om in ijzer of metaal te boren gebruik je een zogeheten metaalboor. Bekijk hierover meer in onze tekst over de beste metaalboren.

Glas

Het is ook mogelijk om in glas een gat te gaan boren. Hierbij kan je het beste, zoals de naam het al zegt, een glasboor gebruiken. Het kenmerk van een glasboor is dat er géén schroefdaad aanwezig is. Hierdoor is het dan ook zaak om deze klus erg zorgvuldig uit te voeren. Zorg ervoor dat de glasplaat op een stabiele ondergrond ligt en boor vervolgens heel behoedzaam.

Pluggen

Holle wand plug

Holle wand plug

Als je een gat hebt geboord, kan je uiteraard nog helemaal niks met dit gaat. Nee, het is zaak om de juiste plug in het gat te stoppen. Deze plug kan bijvoorbeeld het gewicht van een schilderij dragen dat je op de gewenste plek op gaat hangen.

Hieronder hebben we per materiaalsoort de plug neergezet die we jou aanraden om te gebruiken:

  • Gipsplaat: Holle wand plug of gipsplaatplug.
  • Gipswand: Gasbetonplug, spijkerplug of kozijnplug.
  • Stenen muur: Nylon plug (S-Plug), universele plug, alligator plug of messing plug.
  • Betonnen muur: Nylon plug (S-Plug), universele plug, alligator plug of messing plug.

Als je hier meer over wilt lezen, raden we je aan om onze pagina over welk boortje je bij welke plug gebruikt te bekijken.

Tresna.nl
Logo