Verven

Elke verfklus is verschillend en heeft zijn eigen typische zaken waar je op moet letten. Toch kun je zeggen dat er een aantal algemene verftips zijn, die met andere woorden voor elke verfklus gelden. Volg je deze algemene tips, dan kan er niet zo veel meer mis gaan tijdens de verfklus.

  • Welke ondergrond je ook verft, het oppervlak moet steeds netjes en vetvrij zijn. Dit wil zeggen dat er geen stof of ander vuil op mag liggen. Soms is het vuil niet zo goed zichtbaar en heb je bijvoorbeeld een lichte laag vet op een oppervlak. Dit laagje en alle andere mogelijke vuil moet je wegwerken zodat je een brandschoon oppervlak hebt. Pas dan krijgt de verf de kans om zich goed te hechten op het oppervlak. Het oppervlak dat je gaat schilderen moet er wat mat en dof uitzien nadat je het schoongemaakt hebt.
  • Gebruik altijd grondverf of primer als eerste laag. Een primer is een soort verf waarin chemische stoffen zitten die zorgen voor de hechting van de verdere verflagen. De primer hecht zich dus aan het oppervlak vast, en latere verflagen hechten zich op hun beurt vast aan de primer. Zo wordt het schilderwerk een sterk geheel en blijft het resultaat jaren gaaf en afgewerkt. Schilder je in een specifieke kleur, dan is het belangrijk dat je dezelfde kleur voor de primer gebruikt. Het is dus zeker niet zo dat primer altijd wit of kleurloos is. Een primer in de juiste kleur zorgt voor een betere garantie op een geslaagd eindresultaat.
  • Schilder voldoende lagen om zeker het gewenste resultaat te bereiken. Schilder je een oppervlak in het wit of in een andere lichte kleur, dan volstaat het in principe om een laag primer en een laag afwerkingsverf aan te brengen. Ga je voor een donkere kleur, dan moet je extra lagen aanbrengen om het gewenste egale kleureffect te verkrijgen. In een donker oppervlak vallen oneffenheden of strepen tijdens het schilderen altijd iets meer op. Wil je graag dat de klus af is na twee schilderlagen, dan kies je dus best voor een niet al te donkere kleur.
    • Hetzelfde geldt voor het verschil tussen glanzende of lakverf en matte verf. Wil je een mooi glanseffect verkrijgen met je schilderwerk, dan moet je er rekening mee houden dat je meerdere lagen van de verf moet aanbrengen. Matte verf geeft sneller een optimaal resultaat.
  • Een andere gouden tip: schilder volledige vlakken altijd in één keer. Je kunt niet halverwege een muur of een deur stoppen om een uurtje later verder te verven. Dit merk je zeker in het eindresultaat: er ontstaan kleurverschillen of strepen die je niet meer weggewerkt krijgt. Eens je klaar bent met het schilderen, blijf je best even weg van het schilderwerk en laat je de verf drogen. Soms heb je de neiging om na verloop van tijd het schilderwerk nog wat bij te werken, maar daar dat hoeft niet. De kleur wordt pas egaal als de verf helemaal droog is.
  • Gebruik altijd goede schildertape om de randen af te plakken. Zo krijg je ook in de hoekjes en de randjes een mooi resultaat. Verwijder de schildertape onmiddellijk na de verfklus. Als je de tape te lang laat hangen, krijg je hem er namelijk niet meer zo goed af. Voor het aanbrengen van elke verflaag breng je nieuwe schildertape aan.
  • Schilder steeds overdag bij helder licht. Zo zie je het best of je ergens te veel of te weinig verf aangebracht hebt.
  • De vloer en de meubelen bescherm je met folie of tetrakarton. Zie hiervoor dit artikel over de fasen van het schilderwerk.
  • Gebruik steeds het juiste schildermateriaal voor de juiste verf. We komen hieronder terug op het gebruik van de juiste borstel en de juiste verfrol.

Verven met kwasten/borstels; algemene tips

Ben je klaar met een stuk schilderwerk en wil je even pauzeren? Dan hoef je de kwast niet uit te spoelen. Je wikkelt hem gewoon in aluminiumfolie en begint na de koffiepauze gewoon aan een volgende klus, op voorwaarde dat je dezelfde kleur gebruikt.

Ben je helemaal klaar met schilderen? Dan spoel je de borstel best wel grondig uit. Dan kun je hem voor een latere verfklus opnieuw gebruiken.

Losse haren van een nieuwe borstel kun je verwijderen door het haar van de borstel met afplaktape te bedekken en daarna zacht los te trekken.

Verven met borstel

Verfpotten en verfbakjes

Open je een nieuwe pot verf, dan is het belangrijk dat je de verf eerst goed roert. Verf bestaat uit verschillende componenten die egaal gemengd moeten zijn. Gebruik een mengstok om dit te roeren. Om blikken verf te openen bestaat er speciaal gereedschap waarmee je het deksel netjes van de pot krijgt en de pot achteraf weer mooi kunt sluiten. Vermijd het best om bijvoorbeeld met een mes of een schroevendraaier de pot te openen. Je kunt een verfpot netjes houden door de verf die je gebruikt voorzichtig in een verfbakje te gieten. Eventueel dek je de rand van de pot met wat aluminiumfolie af om deze schoon te houden. Daarnaast kun je verf eveneens met een lepel in een bakje scheppen als je dit wil.

Verfbakjes bestaan er in verschillende soorten. Je hebt er die specifiek gemaakt zijn voor een grote of kleine verfrol bijvoorbeeld. Je kunt er wegwerpverfbakjes in plaatsen of het oppervlak bedekken met aluminiumfolie en de verf er dan in gieten. Je kunt eveneens een rooster gebruiken om overtollige verf van een rol te verwijderen.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Verven met roller: algemene tips

Er bestaan veel soorten verfrollers. Zorg er dus voor dat je een goede verfrol kiest voor de klus die je wenst te klaren. Een kleine verfrol is perfect om plinten, ramen en deuren te schilderen. Kies een brede rol als je grote oppervlakken zoals muren en plafonds wenst te sauzen. De breedte van een verfrol ligt ruwweg tussen de 5 en de 30 centimeter.

De lengte van de haren op een verfrol zijn belangrijk. Wens je een ruw oppervlak te schilderen, zoals de bakstenen van de buitengevel, dan moeten de haren van een verfrol lang genoeg zijn, tot wel 15 mm. 

Verven algemene tips

Wil je een egaal oppervlak zoals een deur verven, dan moet je een verfrol zonder haar gebruiken, meer bepaald een verfrol in schuimrubber. Voor muren en plafonds gebruik je dan een roller met middellange haren. Deze nemen veel verf op, en je kunt de verf uitrollen zonder dat je strepen in het eindresultaat ziet.

De keuze van de verfroller hangt af van de soort verf die je gebruikt: watergedragen verf of verf op basis van solvent. Voor watergedragen verf kies je een rol met polyamide vezels. Verf op oliebasis breng je dan weer aan met een verfrol met microvezels of met een rol uit schuimrubber.

Tips om zuinig met verf om te gaan:

  • Nadat je de verfklus geklaard hebt, is de vraag wat je met een verfrol doet. Je kunt met een speciaal mes overtollige verf eruit schrapen en recupereren. Meestal ben je verwonderd hoeveel verf er nog in de rol zit. Die verf recupereren is goed voor het milieu en je bespaart zo ook nog een stuk op de aankoop van verf.
  • Spoel nooit een verfrol uit onder de kraan. Dit is niet goed voor het milieu, voor je leidingen in huis en voor je portemonnee. Ben je klaar met een verfklus, dan is het een goede optie om de verfrol te laten drogen en weg te gooien bij het restafval. Dit is meestal handiger en goedkoper dan hem te willen hergebruiken. Bovendien is dit ook het beste voor het leefmilieu.
  • Werk je verschillende schilderklussen af? Dan kun je de rol hermetisch bewaren in een speciale koker. Dan kun je hem hergebruiken zonder hem uit te spoelen, waardoor je kosten bespaart.
  • Gebruik je solventgedragen verf, dan heb je white spirit nodig om de borstel uit te spoelen. Dit is een moeilijke klus omdat je dan de gebruikte white spirit apart moet bewaren in een bidon of fles om naar het recyclagepark te brengen. In veel gevallen laat je de rol best drogen en gooi je hem dan netjes met het restafval weg.

Soorten verf

Waar moet je nu op letten als je zelf verf wilt kopen? De keuze aan soorten verven is enorm groot. 

Hieronder geven we je een aantal tips mee waar je bij de aankoop op kunt letten. Lees je dit stuk helemaal door, dan is het kiezen van de goede verf een stuk gemakkelijker geworden.

Soorten verf

Solventgedragen of watergedragen verf?

In de winkel en in de webshops heb je vaak de keuze tussen deze solventgedragen en watergedragen verven.

Solventgedragen of synthetische verven bevatten chemicaliën op basis van petroleum. Dit maakt dat deze verven zeer sterk en krasvast zijn. Ze zijn met andere woorden bestand tegen stoten en krassen. Je kunt het verfwerk steeds grondig schoonmaken zonder dat de verf van structuur of kleur verandert. Dit is dan ook de verf die je gebruikt voor keukenkastjes, trappen, leuningen en dergelijke. Een nadeel van solventgedragen verf is het milieuaspect. De stoffen in deze verf zijn niet bepaald milieuvriendelijk. Wil je een borstel uitspoelen nadat je solventgedragen verf gebruikt hebt, dan moet je white spirit gebruiken, wat een heel gedoe is. De verf ruikt ook niet aangenaam als je hem aanbrengt en de geur blijft lang hangen. Je moet de kamer goed kunnen luchten terwijl je schildert, wat moeilijk is in de winter. Solventgedragen verf is minder goed voor de gezondheid. Je moet echt wel erop letten om de dampen niet in te ademen of een beschermend masker dragen.

Watergedragen verf heeft het voordeel dat het product meer milieuvriendelijk is en dat je minder last hebt van de geur. Verfborstels kun je gewoon met water schoonmaken, wat ook een voordeel is. Vroeger werd gezegd dat watergedragen verf niet zo duurzaam was als solventgedragen verf. Dit is nu wat achterhaald. Producenten investeren massaal in onderzoek naar het verbeteren van watergedragen verf. Als je goed uitkijkt kun je watergedragen verf kiezen die krasvast is en geschikt is voor trappen en andere delicate oppervlakken. Een nadeel van watergedragen verf is dat ze niet zo gemakkelijk aan te brengen is. Je moet vrij snel doorwerken, want deze verf droogt snel. Is het ene stuk al droog terwijl je nog bezig bent op een andere plaats, krijg je een verschil in kleur. Eventueel moet je dan een extra laag aanbrengen om een perfect resultaat te krijgen.

Latex

Latex is de verf die je gebruikt om muren te sauzen. Het is een watergedragen verf die gemakkelijk aan te brengen is. Bij deze soort verf vind je grote kwaliteitsverschillen. Sommige latex lijkt wel water, waardoor je veel lagen moet aanbrengen om en mooi dekkend resultaat te krijgen. Kies dus zeker voor een kwaliteitsverf, waarbij je genoeg hebt aan een primer en een of twee afwerklagen om het gewenste effect te hebben.

Matte, satijnglanzende of glanzende verf?

Kies je voor matte, satijnglanzende of glanzende verf? Dit is een vraag die je je moet stellen als je op zoek bent naar verf voor houten ramen of deuren. De keuze voor een van deze types hangt af van je persoonlijke smaak of van het effect dat je wenst te verkrijgen.

Sterk glanzende verf accentueert het oppervlak heel sterk. Dit kan heel cool en mooi zijn, maar een nadeel is dat je oneffenheden en imperfecties in het oppervlak snel ziet. Met glanzende verf kun je dus onvolmaaktheden in het oppervlak moeilijk verbergen.

Satijnglanzende verf houdt het midden tussen glanzende en matte verf. Het voordeel van deze verf is dat ze het oppervlak accentueert en dat je het oppervlak gemakkelijk schoon kunt maken. De verflaag is sterk en krasvast en minder uitgesproken dan glanzende verf.

Matte verf gebruiken is ook mogelijk. Deze verf is gemakkelijk aan te brengen op alle oppervlakken. Om een perfect resultaat te verkrijgen moet je ook minder inspanningen leveren dan bij lakverf of satijnglanzende verf.

Je vindt matte, satijnglanzende of glanzende verven om binnen of buiten te gebruiken.

Lakverf

Dit is een buitenverf die geschikt is voor gevels. Het is solventgedragen verf, die omwille van de geur zeker niet binnen mag gebruikt worden. De verf is heel duurzaam en stevig. Een nadeel is dat deze verf vrij duur is.

Beits

Beits is een goed product je ramen te beschermen tegen weer en wind. Het dringt diep tot in de vezels door. Bovendien beschermt het de houtstructuur. Je kunt kiezen voor een beits met een kleureffect. Daardoor blijf je de houtstructuur zien, maar heb je eveneens een mooi kleureffect.

Schilderwerken

Je kunt prima verf kopen en het verfwerk goed voorbereiden, maar dan komt het moment van de waarheid. Je opent de verfpot en begint te schilderen. Het uitvoeren van de uiteindelijke schilderwerken neemt in het hele proces weinig tijd in beslag, maar hou er rekening mee dat je toch enkele technieken onder de knie moet hebben tijdens het schilderen.

Schildertechnieken binnenshuis

Verf je een muur met een rol? Dan mag je niet zomaar willekeurig werken. Je moet steeds in vlakken schilderen. Daarbij schilder je eerst verticaal een drietal strepen. Daarna ga je horizontaal over dezelfde strepen, zodat je een egaal vierkant krijgt. Daarna begin je aan een volgend vak met drie verticale en drie horizontale strepen.

Werk je met een schilderborstel? Bijvoorbeeld om ramen of trappen te verven of de randjes van muren af te werken, dan is het belangrijk dat je de borstel nooit helemaal in de verfpot doopt. In principe mag je enkel op de punt van de borstel verf aanbrengen. Gebruik je te veel verf, dan wordt de punt van de borstel te dik en kun je niet precies werken. Vergelijk het een beetje met een schilder die met penselen fijne strepen of kleurvlakken op een schilderij wil aanbrengen.

Om de overgang tussen de muren en het plafond mooi en gaaf af te werken, kun je na een primerlaag een laagje overschilderbare siliconen in deze voeg spuiten en uitstrijken. Daarna werk je de muren af met een afwerklaag. Als finishing touch geef je dan het plafond een laatste verflaag. Hierbij plak je de muren tot net onder de siliconen af met afplaktape voor delicaat werk. Je schildert het laagje siliconen dus in de kleur van het plafond.

Schildertechnieken buitenshuis

De schildertechniek die je gaat gebruiken om een gevel te schilderen hangt af van de verf en het effect dat je wenst te bereiken.

Schilderen met buitenmuurverf

Om buitenmuren met een rol te verven, werk je net zoals binnen in vlakken. Omdat een buitenmuur over het algemeen ruwer is dan een binnenmuur, moet je je materiaal zeker aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld een verfrol met langere haren om het werk gemakkelijk te maken. Let er echter op dat je niet te veel verf in je rol laat opnemen, anders begint de verf te druppen.

Gebruik brede afplaktape op het houtwerk om te vermijden dat je achteraf te veel verf moet wegkrabben.

Soorten schilderwerken

Gevels kaleien

Een speciale techniek is het kaleien van gevels. Dit is een verf- en beschermlaag voor een gevel op basis van kalk. “Kalei” kun je dus zien als een vorm van lichte pleister die je met een borstel of een rol op de buitenmuur aanbrengt. Het voordeel is dat je je gevel goed beschermt tegen regen en wind. Bovendien kun je ook gekleurde kalei aanbrengen op een gevel.

Kaleien is een zware klus, waar er heel wat voorbereiding bij komt kijken. Lees hiervoor zeker aandachtig het artikel over de fasen van het schilderwerk. Wil je als doe-het-zelver je gevel kaleien, dan moet je er rekening mee houden dat dit vrij kostelijk en tijdrovend is. Je kunt jezelf zeker de vraag stellen of je dit werk niet beter over laat aan een vakman, die hiervoor zelf al alle gereedschap en kennis heeft. Je betaalt dan voor het werk dat de schilder levert, en krijgt de expertise er gratis bij. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van crepi op een gevel.

Welke verfborstel voor welke klus?

Wil je een schilderklus aanpakken, maar weet je niet goed welke borstel je moet kiezen? Het aanbod verfborstels is inderdaad bijzonder groot. Dit maakt de keuze bijzonder moeilijk. Je hebt bovendien niet alleen veel soorten borstels, er zijn daarnaast ook nog eens verschillende kwaliteitsniveaus.

Er bestaan verfborstels die geschikt zijn om ruwe buitengevels te schilderen, maar je vindt bijvoorbeeld ook fijne borstels om het binnenschilderwerk heel netjes af te werken. Sommige verfborstels zijn duurzaam en blijven lang meegaan, terwijl andere bedoeld zijn om een keer te gebruiken en daarna weg te gooien.

Schilderborstel voor watergedragen verf of solventgedragen verf?

Dit is een eerste belangrijke vraag die je je moet stellen. De soort verf bepaalt het soort borstel dat je moet kiezen. Gebruik je solventgedragen verf, dan heb je een borstel nodig met natuurlijke haren. Meestal is dit varkenshaar. Wil je een extra duurzame borstel, dan kies je een exemplaar waarvan de kwast met dun touw is opgebonden. Zo blijft de borstel zijn vorm behouden en verliest hij niet snel haren.

spullen om te schilderen

Gebruik je watergedragen verf, dan kun je een borstel kiezen met synthetische haren. Deze haren zijn zeer soepel en laten je toe snel te werken, wat noodzakelijk is bij watergedragen verf. Je kiest voor een duurzame borstel met opgebonden haren of kunt desgewenst ook een goedkope borstel kiezen als je maar een keer een verfklusje wil opknappen.

Wanneer gebruik je een ronde verfborstel, een platte verfkwast of een blokborstel?

Er bestaan drie grote types verfborstels qua vorm: de blokborstel, de platte kwast of de ronde verfborstel.

Een blokborstel is ideaal om grote en oneffen oppervlakken te beschilderen. We denken hierbij aan oneffen buitenmuren. Dankzij de lange haren van deze borstel kun je de verf als het ware in de poriën drukken.

Een platte verfkwast is een allround verfborstel. Die gebruik je bijvoorbeeld voor het vernissen of beitsen van hout, maar ook voor het schilderen van de randjes van muren. Hierbij heb je diverse groottes van borstels. Je kiest de grootte in functie van de schilderklus.

Een ronde verfborstel is perfect voor fijn schilderwerk, zoals het schilderen van deurlijsten of raamkozijnen met veel hoekjes en randjes. Een ronde schilderborstel is eveneens een must als je radiatoren wil schilderen.

Beitsen, oliën of vernissen?

Beitsen en oliën doe je het best met een beitsborstel, die een mengeling heeft van varkenshaar en synthetisch haar. De synthetische vezels zorgen ervoor dat je de beits snel kunt uitstrijken, terwijl het natuurlijke varkenshaar het product vasthoudt en druppen tegengaat.

Verven laten doen door een vakman

Heb je nu na het lezen zoiets, dat verven is niets voor mij, dat laat ik liever door een vakman doen? Dan kan je overwegen om een schilder in te huren. Het is dan aan te raden om je eens te verdiepen in de verschillende klussen die een vakman kan uitvoeren en welke kosten voor de schilder daaraan verbonden zijn. We raden je aan om verschillende offertes voor jouw klus aan te vragen zodat je prijzen kan vergelijken.

Verschillende verfklussen

Wil je meer informatie weten over specifieke verfklussen, bekijk dan zeker ook onze pagina met tips over je trap verven, het schilderen van kozijnen en het verven van de schutting.

Tresna.nl
Logo