Beste muurverf

In dit artikel hebben we vier verschillende muurverven voor jou geselecteerd. Dit maakt het gemakkelijk om een verf te kiezen als je je woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer een make-over wil geven.

De beste muurverf voldoet aan een aantal vereisten. Hier betaal je een prijs voor, maar dan zit je echt voor jaren goed. Je kunt ook gaan voor een minder dure verf. Deze kan nog steeds goed zijn, maar is dan bijvoorbeeld vaak iets minder goed op het vlak van kleurvastheid of schrobvastheid.

Eerst geven we onze selectie van vier muurverven, telkens met hun voor- en nadelen. In de koopgids geven we dan een aantal zaken mee waar je bij de keuze van een muurverf op kunt letten. In het artikel Muren verven geven we trouwens concrete tips om deze klus te klaren.

Onze top 4 muurverven

Afbeelding

Product


Sikkens Alphacryl pure mat en pure primer

Onze beste koop!

Sikkens Alphacryl pure mat en pure primer

Beste muurverf, ongeacht de prijs

of

Sigma Air Pure Supermatt verf

Sigma Air Pure Supermatt

Beste alternatief voor 1, iets interessanter qua prijs

of

Levis Keuken & Badkamer mat

Levis Keuken & Badkamer mat

Beste allround muurverf voor keukens en badkamers

of

Flexa strak op de muur

Flexa Strak Op De Muur

De beste budget muurverf

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Sikkens Alphacryl pure mat en pure primer

Beste muurverf, ongeacht de prijs

Sikkens Alphacryl pure mat en pure primer

of

Sigma Air Pure Supermatt verf

Beste alternatief voor 1, iets interessanter qua prijs

Sigma Air Pure Supermatt verf

of

Levis Keuken & Badkamer mat

Beste allround muurverf voor keukens en badkamers

Levis Keuken & Badkamer mat

of

Flexa Strak op de muur

De beste budget muurverf

Flexa strak op de muur

of

Beste muurverf, ongeacht de prijs – Sikkens Alphacryl pure mat en pure primer

Hou je van stijlvol en piekfijn afgewerkte muren en plafonds in je interieur? Dan is de Sikkens Alphacryl de muurverf die je nodig hebt! De Sikkens Alphacryl pure mat en bijbehorende primer is een egale en elastische verf die zich gemakkelijk laat uitrollen. Hierdoor krijg je een gelijkmatige en grondige dekking, die jarenlang mooi blijft en een egaal eindresultaat geeft. 

De verf is bijzonder duurzaam. Zo kun je de verflaag gemakkelijk reinigen en kunnen de muren tegen een stootje. Zodoende is de Sikkens Alphacryl bijvoorbeeld perfect bruikbaar in de hal van je woning of andere plaatsen waar je regelmatig met boodschappen of met boekentassen voorbij komt.

Sikkens Alphacryl is bovendien een veelzijdige verf. Wij kozen hier voor de witte verf, maar je kunt dit product ook laten mengen in een kleur die jij het liefste ziet. Je vindt steeds een kleur die neutraal of net heel opvallend is. Wat je ook kiest, je bent zeker van de kwaliteit en krijgt een mooi en mat effect. Ideaal als je veel licht in huis hebt, want zo vallen eventuele oneffenheden niet op.

Een voordeel is de snelle droogtijd, waardoor de schilderklus snel geklaard is. Het is altijd leuk om zien hoe de muur zijn definitieve kleur krijgt eens de verf helemaal droog is. Deze is helemaal zoals je het hebt voorgesteld op basis van een staal of een foto. Je kunt deze verf zowel op muren als op plafonds gebruiken. De geur is vrij neutraal en stoort weinig tijdens en na het schilderen.

De dekkingskracht van de verf is groot. Je schildert 10 tot 15m² met één liter primer verf, afhankelijk van de ondergrond. Als de muur zijn grondlaag gekregen heeft, kun je 15 tot 20m² schilderen met één liter verf.

Zijn er ook nadelen aan deze verf? Je zou kunnen zeggen dat de prijs een nadeel is (zonder kortingen of speciale deals betaal je ruim 45 euro per liter), maar het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. Je betaalt inderdaad wel wat meer voor deze verf, maar je hebt er gewoonweg minder werk mee, en dat betekent ook wel wat. Je geniet dus met andere woorden sneller van het resultaat en hoeft minder snel opnieuw te schilderen.

De hoge prijs.

Voordelen
 • Prima hechting
 • Perfecte verwerking
 • Grote kleurvastheid
Nadelen
 • De prijs
 • Niet bij elke shop vind je de kleur van jouw voorkeur
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie de beste muurverf zoekt. De verf hecht zich perfect aan de muur of het plafond en geeft een mooi en egaal kleurresultaat. Sikkens Alphacryl is dé muurverf voor wie van een mooi en net interieur houdt en hier graag in investeert.

Beste alternatief voor 1, iets interessanter qua prijs – Sigma Air Pure Supermatt

Het beste alternatief voor Sikkens Alphacryl is de Sigma Air Pure Supermatt. Deze verf is bovendien iets goedkoper qua prijs. De verf heeft een goede dekking en afwerkingskwaliteit. Zoals het hoort voor een goede muurverf, is deze Sigma schrobvast. Je kunt de eindlaag gemakkelijk schoonmaken, bijvoorbeeld met een vochtige spons of een cleaning wipe.

De verf heeft een aangename elastische textuur die je helpt tijdens het schilderen. Je kunt het product eenvoudig aanbrengen met een kwast of roller. De lekker rollende verf gaat niet snel druppen, ook al neem je ruim voldoende verf op je roller of verfborstel.

De Sigma Air Pure Supermatt is samengesteld uit water en biologische producten als bindmiddel. Hierdoor krijg je een vrij neutrale geur die niet echt stoort tijdens het schilderen. Je kunt de muurverf kopen in handige verpakkingen van 5 liter, waardoor je meteen een groot oppervlak tot wel 65 m² schildert. Met de eindlaag, die een matte look geeft aan de ruimte, verberg je bovendien kleine imperfecties. Het resulteert in een zachte en matte muur, die nog geaccentueerd wordt als je bijvoorbeeld voor pastelkleuren kiest.

De verf zorgt voor een goede en egale dekking en hecht zich perfect op elke ondergrond. We denken hier bijvoorbeeld aan gipsplaten, vliesbehang, glasvezelbehang of pleisterwerk. Als je nieuw bepleisterde muren met deze verf saust, dan zit je meteen jaren goed.

Als nadeel moet je er rekening mee houden dat je de verf niet in blikken van 1 liter kunt kopen. Dit is meestal niet storend, maar het kan een hinderpaal zijn als je slechts één bepaalde muur wil schilderen. De producent beweert bovendien dat deze verf de lucht zuivert. Je kunt hier veel over lezen op het internet. Wij houden evenwel vooral van deze verf omwille van zijn dekkende en matte kwaliteit.

Geen blikken van 1 liter.

Voordelen
 • Betaalbaar
 • Degelijke kwaliteit
 • Hoge dekkingsgraad
 • Matte kleur
Nadelen
 • Enkel vanaf 2,5 liter verkrijgbaar
 • Enkel voor degelijk afgewerkte ondergronden
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie een goed dekkende en egale muurverf zoekt om jarenlang van te genieten. Met zijn matte touch is het een verf die beginnende schilders met succes kunnen gebruiken. Bovendien zit er in deze verf een stof die de lucht in je huis filtert.

Beste allround muurverf voor keukens en badkamers – Levis Keuken & Badkamer mat

De Levis Keuken & Badkamer Mat is de beste allround verf voor muren en plafonds in ruimtes die te maken krijgen met vocht, damp, vet enzovoort. Eens je schilderklus geklaard is, kun je de muren gemakkelijk schoon houden. De verf legt een film op de muren en de plafonds, die ondoordringbaar is en vocht afstoot. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld in de badkamer geen vorming van schimmel. Zelfs in ruimtes waar het moeilijk ventileren is of in keukens waarin intensief gekookt wordt, kun je deze verf gebruiken.

Eens de verflaag droog is, krijg je een mooie satijnen glans te zien. Het nodigt je uit om de muren steeds netjes te onderhouden. De eindlaag is bijvoorbeeld bestand tegen sprays en schoonmaakproducten om kalk weg te nemen. De kleur verandert niet waardoor je jarenlang geniet van het schilderwerk.

De Levis is een plezier om mee te schilderen. De verf is gemakkelijk uitrolbaar. Is de muur niet helemaal egaal? Geen probleem, de Levis keuken en badkamerverf hecht zich heel goed in alle hoekjes en kantjes van de muren.

Het verbruik kun je met de meeste andere muurverven vergelijken. Dit situeert zich tussen 10m² en 15m² per liter voor de primer en ruim 15m² per liter voor de afwerkingslaag. De verf droogt vrij snel, al moet je wel wat tijd voorzien voor de eigenlijke uitharding, dit duurt wel een week.

De Levis badkamer en muurverf is een goed product, maar toch heeft deze verf wel enkele nadelen. Het is mogelijk deze kleur in verschillende tinten te kiezen, maar je vindt ze niet in elke mogelijke RAL-kleur. We vinden persoonlijk de verf wat dun en lopend. Je moet de hoeveelheid verf die je op een rol of een kwast neemt heel goed doseren.

Zie je aan de muren of de plafonds dat er een vochtprobleem is in huis, dan moet je dit toch eerst oplossen en laten uitdrogen vooraleer je deze verf aanbrengt. Om een ondoordringbare laag te schilderen in een keuken of een badkamer, gebruik je beter een epoxyverf. Met de Levis kun je ook enkel muren schilderen, en bijvoorbeeld geen tegels of douchebakken.

Bij vochtproblemen gebruik je beter epoxyverf, die duurder is.

Voordelen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Goede dekking en aanzuiging
 • Weinig geur
Nadelen
 • Minder vochtbestendig dan epoxyverf
 • Drupt snel
 • Niet in elke RAL-kleur verkrijgbaar
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie een goede allround verf zoekt voor keukens en badkamers, en dit voor een interessante prijs. Muren en plafonds die je met deze verf schildert kun je elke keer opnieuw schoonmaken en blijven hun kleur behouden.

De beste budget muurverf – Flexa Strak Op De Muur

Als beste budgetverf kiezen we voor de Flexa, meer bepaald de reeks Strak Op De Muur. Deze verf is weliswaar slechts in een beperkt aantal kleuren verkrijgbaar, maar heeft wel een scherpe prijs. Het product is een muurverf op waterbasis. 

De verf heeft een prima hechting, en is gemakkelijk te verwerken. Je kunt de verf kopen in doseringen van 2,5 liter, waarvoor je een prijs tussen de €30 en €40 betaalt. Dit betekent maximaal € 20 per liter. Voor gelijkaardige producten van A-merken zoals Sikkens betaal je vaak het dubbele.

Dit is met andere woorden zeker een prijsinteressante verf. Het verschil met de duurdere verf zit natuurlijk wel ergens. Om te beginnen merk je dit in de dekkingskracht. Om een volledig matte, egale dekking te verkrijgen moet je toch steeds twee afwerkingslagen aanbrengen

Daarnaast merk je in het eindresultaat vaak strepen. Je moet dus echt aan je schildertechniek werken of wachten tot alle omstandigheden goed zitten om te schilderen om een egaal resultaat te verkrijgen, en dan nog ben je niet altijd zeker. Gebruik je de antracietkleurige verf van Flexa, dan wordt het extra moeilijk om een egaal resultaat te hebben.

Verder is de verf niet optimaal als beschermlaag. Dit is op zich geen probleem voor een muur waar je weinig mee in aanraking komt. In een gang waar je regelmatig met boodschappen of boekentassen binnen komt gebruik je toch beter een verf met een meer stevige beschermlaag. Eens er zich vuil op en in de verflaag nestelt, dan kun je de muur niet schoonmaken met een schoonmaakproduct. Doe je dit toch, dan neem je de verf mee weg, wat niet de bedoeling kan zijn. De verf is dus met andere woorden niet slijt- en schrobvast.

Niet schrobvast.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Makkelijk aan te brengen
 • Diverse kleuren direct verkrijgbaar
Nadelen
 • Weinig dekkracht
 • Niet slijtvast
 • Niet schrobvast
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie een prijsinteressante verf zoekt om de muren en het plafond te schilderen. De verf is niet zo duurzaam en kleurvast als deze van A-merken, maar de prijs is hier ook naar. Binnen dit prijssegment is de Flexa Strak Op De Muur voor ons de beste koop.

Koopgids

Na het lezen van onze selectie en reviews van vier merken en types van muurverf, vraag je je misschien af op welke basis we deze selectie gemaakt hebben. Daarom geven we in deze koopgids een overzicht van de zaken waar een goede muurverf aan moet voldoen. De topmerken voldoen aan alle kwaliteiten, maar hier betaal je dan ook een aardige prijs voor. Andere verven scoren dan misschien wat minder op sommige punten, maar hebben nog steeds voldoende kwaliteiten in huis om een aankoop te verantwoorden.

Dekkracht

Koop je een bepaalde muurverf, dan is het belangrijk dat deze verf de muur goed en egaal afdekt. Zodoende is het met een kwaliteitsverf voldoende om een grondlaag en een afwerkingslaag aan te brengen om een perfect resultaat te hebben. Op deze manier win je al voor een groot stuk de kostprijs uit. Koop je bijvoorbeeld een minder goede verf, dan ben je minder snel tevreden over het resultaat en beslis je vaak om nog een extra laag aan te brengen, waarvoor je dan ook weer betaalt.

Weinig druppen

Goede verf hecht zich gemakkelijk aan de verfroller en kwast en gaat niet druppen. Dit heeft te maken met de grondstoffen die erin verwerkt zijn. Alle ingrediënten vormen een egaal mengsel. Je kunt het vergelijken met een goede saus of slagroom, die een bepaalde vaste structuur heeft.

De hechting

Muurverf moet zich goed hechten aan diverse ondergronden. We denken hierbij aan pleister, vliesbehang, glasvezelbehang of gipsplaten. Ook op baksteen of andere bouwmaterialen binnenshuis moet muurverf zich goed vasthechten of vastzuigen. Bij een goede muurverf zijn lijmstoffen toegevoegd die voor deze hechting zorgen. Is de hechting niet goed, dan komt de verf na verloop van tijd los van de ondergrond, wat niet de bedoeling is.

Je kunt de hechting zelf verbeteren door de muur en het plafond die je gaat schilderen perfect voor te bereiden. Je maakt ze schoon en vetvrij. Breng ook altijd eerst een grondlaag of primer aan. Primer bevat meer hechtingsstoffen dan een afwerkingsverf, waardoor je letterlijk een stevig fundament legt.

Muur schilderen met roller

Een egale kleur

Voor je begint te schilderen, komt het erop aan om de verf goed te mengen, zodat alle verschillende stoffen goed en egaal verspreid zijn. Ben je klaar met schilderen, dan mag je niet meer zien waar je precies een verfrol of een borstel geplaatst hebt. Het eindresultaat moet met andere woorden egaal qua kleur zijn. In principe mag je ook geen kleurverschil zien als je op een bepaalde plaats wat meer of minder verf aangebracht hebt. De kleur van een verf moet bovendien voor de hele muur gelijk zijn en mag niet verschillen van het kleurstaal dat je gekozen had.

Gemakkelijk uit te rollen en uit te strijken

Het moet een plezier zijn om muurverf uit te rollen op de muur. Je moet de verf soepel en egaal kunnen uitrollen. Dankzij de elastische stoffen in de verf is het als het ware een film of een vlies dat je over een muur of plafond uitrekt.

Schrobvastheid

Een muur die in een kwaliteitsverf geschilderd is, moet je grondig en regelmatig kunnen schoonmaken met een spons of een vochtige doek. Een kwaliteitsmuurverf kan ook tegen een stootje en is niet onmiddellijk beschadigd als je er bijvoorbeeld met een krat boodschappen, een boekentas of schoenen tegenaan botst.

 Een muurverf voor de slaapkamer of leefruimte moet bovendien schrobvast zijn. Zoek je een muurverf voor een keuken of een badkamer, let er dan op dat deze nog eens extra schrobvast is. Hier kun je bijvoorbeeld voor een vinyllatex opteren.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van het artikel gekomen. Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je van plan om te verhuizen? Dan wil je graag je woonplaats helemaal naar je eigen wens maken en inrichten. De muren schilderen is hier een belangrijk deel van. We hopen dat we je hebben kunnen helpen met de keuze voor een goede muurverf.

Heb je hier nog vragen over, contacteer dan de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met concreet advies over bepaalde verfsoorten. Wil je graag muren laten sauzen, maar heb je geen tijd voor deze klus, dan kun je dit ook altijd overlaten aan vakmensen. Op onze website kun je offertes bij verschillende schilders in één keer aanvragen. We wensen je veel succes met het schilderen van je woning!

Muur verven voorbereiden
Tresna.nl
Logo