Beste afwasbare verf

Ben je op zoek naar een verf die je kunt gebruiken voor wanden die vaak vochtig zijn? Of wil je een muur schilderen waar je kinderen vaak met vuile handjes aan komen? Kies dan voor een afwasbare verf. Dit is het ideale product om wanden te schilderen die veel vocht en vuil te verduren krijgen.

Wat doet afwasbare verf?

Afwasbare verf legt een niet doordringbare laag op het geschilderde oppervlak. Het fungeert als een soort waterdichte jas voor een wand, muur of plafond. Let op, waar je een overgang maakt tussen een laag afwasbare verf en een ander materiaal is net extra gevoelig voor vochtproblemen of vochtophoping. Denk bijvoorbeeld ook aan de schimmel die je soms ziet aan de rand van een bad of douche, waar je met een siliconenkit gewerkt hebt.

Afwasbare verf gaat de vorming van schimmel tegen. In tegenstelling tot andere muurverven, dringt eventueel vocht niet in de verflaag. Als je dan al eens de kamer lucht, verdampt het vocht waardoor het vocht niet in de muur trekt en zich ophoopt met schimmel tot gevolg. Een waas van vocht na het douchen kun je ook van de muur wegnemen.

Om verwarring te vermijden: met “afwasbare verf” bedoelen we het product waarmee je een wand afwasbaar maakt na het schilderen. Een vlak dat je met deze verf schildert, maak je dus schoon met een spons of een vochtige doek. Onder afwasbare verf kun je ook verstaan dat je de verf zélf kunt afwassen. Dit bestaat inderdaad: denk bijvoorbeeld maar aan verf voor kinderen of verf om een tijdelijk accent aan een auto te geven, bijvoorbeeld met carnaval. Deze verf laten we in dit artikel buiten beschouwing.

Onze top 5 afwasbare verf

Afbeelding

Product


Sikkens Alpha Rezisto Mat

Onze beste koop!

Sikkens Alpha Rezisto Mat

Gewoonweg de beste afwasbare verf

of

Sikkens Alpha Projecttex

Sikkens Alpha Projecttex

De beste koop voor witte afwasbare verf

of

Pure & Original Licetto Afwasbare Muurverf Zinc

Pure & Original Licetto Afwasbare Muurverf Zinc

Mooiste decoratieve afwasbare verf

of

Alabastine badkamerverf wit

Alabastine badkamerverf wit

Beste koop als allround badkamerverf

of

Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf

Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf

De beste afwasbare vloerverf

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Sikkens Alpha Rezisto Mat

Gewoonweg de beste afwasbare verf

Sikkens Alpha Rezisto Mat

of

Sikkens Alpha Projecttex

De beste koop voor witte afwasbare verf

Sikkens Alpha Projecttex

of

Pure & Original Licetto Afwasbare Muurverf Zinc

Mooiste decoratieve afwasbare verf

Pure & Original Licetto Afwasbare Muurverf Zinc

of

Alabastine badkamerverf wit

Beste koop als allround badkamerverf

Alabastine badkamerverf wit

of

Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf

De beste afwasbare vloerverf

Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf

of

Schrobvast

Goede afwasbare verf wil zeggen dat het vlak dat je geschilderd hebt “schrobvast” wordt. Je maakt het geschilderde oppervlak dus schoon door er op te schrobben.

Waar kun je nu overal afwasbare verf gebruiken? Overloop in gedachten eens je woning en je bent verrast hoe vaak bepaalde muren of wanden vuil of vochtig kunnen worden. Je gebruikt afwasbare verf bijvoorbeeld in de keuken en in de badkamer. Maar denk ook aan de kinderkamer waar je peuter graag met zijn handjes steun tegen de muur zoekt. Of denk aan een kelder of een garage die soms wat vochtig is en daardoor gevoelig is voor schimmels. Zelfs de traphal kun je met afwasbare verf schilderen. De muren in deze ruimte krijgen veel te verduren. Soms bots je er wel eens tegen, bijvoorbeeld met een krat boodschappen of met je boekentas of stoot je je fiets tegen de muur in de traphal.

Met afwasbare verf schilder je op dezelfde manier als met latex of een andere muurverf. Er zijn echter extra bestanddelen aan toegevoegd die vocht tegenhouden en afstoten. Een geschilderd vlak met afwasbare verf voelt aan zoals vinyl op de vloer of een andere vochtafstotende vloerbedekking.

Voordelen van afwasbare verf

 • Het geschilderde vlak is gemakkelijk schoon te maken. Dit is ideaal om ruimtes hygiënisch en netjes te houden. En niet onbelangrijk, je geeft schimmel geen kans. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer die je in de winter niet goed kunt luchten. Met een afwasbare, vochtafstotende verf blijven de muren schoon en heb je steeds een neutrale geur.
 • Afwasbare verf is ideaal voor muren die snel vuil worden. Denk bijvoorbeeld aan de traphal, garage of de wand achter je toilet.
 • Omdat je wanden en vloeren kunt schoonmaken, vermijd je allergische reacties, bijvoorbeeld op stof. Het draagt bij tot de algemene hygiëne in huis. Wat erop ligt veeg je er met een vochtige doek gemakkelijk af.

Bedenkingen bij het gebruik van afwasbare verf

 • Ze kunnen soms een glanzende vinyllook geven die je misschien niet mooi vindt. Dit is echter niet voor elke afwasbare verfsoort het geval.
 • Een muur die geschilderd is met afwasbare verf is niet zo stevig als een muur die betegeld is.
 • Als de oorzaak van een vochtprobleem (bijvoorbeeld insijpelend vocht) niet grondig aangepakt is, dan is afwasbare verf niet voldoende.

Gewoonweg de beste afwasbare verf – Sikkens Alpha Rezisto Mat

Ben je gewoonweg op zoek naar een afwasbare verf die zijn werk perfect doet en is de prijs van de verf hieraan ondergeschikt, twijfel dan niet langer en koop een voorraad Sikkens Alpha Rezisto Mat. Dit is een muurverf die perfect doet wat hij moet doen. Je dekt er een wand perfect mee af en eens de verf gedroogd is, kun je het vlak keer op keer afwassen.

Sikkens Alpha Rezisto Mat is geschikt voor elke ondergrond. Pleisterwerk, baksteen, gipsplaten, mdf-platen, noem maar op. De verf is in een groot aantal kleuren te verkrijgen en behoudt jarenlang zijn kleur en kwaliteit. 

Ook de schrobvaste eigenschappen blijven jarenlang helemaal goed. Sikkens Alpha Rezisto Mat is echt een product waar je jarenlang van kunt genieten in je keuken of je badkamer. Gebruik je een goede voorstrijk, dan heb je in veel situaties al met een afwerkingslaag voldoende om een mooi resultaat te krijgen. Met twee lagen zit je helemaal goed.

Veel nadelen kunnen we niet bedenken bij dit product. Inderdaad, de verf kost wel wat, maar je moet de aankoop vooral zien als een investering op lange termijn. Je hoeft de verf maar een keer te gebruiken om jarenlang te genieten van het resultaat.

De verf is vrij duur.

Voordelen
 • Kleurvast
 • Uitstekende dekking
 • Afwasbaar
 • Diverse RAL-kleuren
Nadelen
 • Relatief duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een matte en perfect afwasbare muurverf zoekt voor de badkamer, keuken of kinderkamer. De verf strijkt gemakkelijk uit, dekt perfect af en de geschilderde wand is heel gemakkelijk schoon te maken.

De beste koop voor witte afwasbare verf – Sikkens Alpha Projecttex

Heb je heel wat wanden die je met afwasbare verf wenst te schilderen, bijvoorbeeld de badkamer, de kinderkamer en de traphal? En hou je van een strak interieur met witte muren? Dan raden we de Sikkens Alpha Projecttex aan als beste koop.

Dit product is in grote verpakkingen verkrijgbaar, waardoor je wel wat bespaart op de prijs per liter. De verf is uiterst schrobvast en heeft een uitstekende dekking. Zeker als je twee lagen Sikkens Alpha Projecttex aanbrengt op een wand, krijgen schimmels en andere typische vochtproblemen geen kans. 

Omdat het een watergedragen verf is, heb je heel weinig last van verfgeuren tijdens en na het schilderen. Dit is een groot voordeel omdat je deze verf sowieso binnen gebruikt. Zo kun je het hele jaar door je schilderklus aanpakken en hoef je niet te wachten tot de lente of de zomer.

Nadelen heeft deze verf niet echt. Het is gewoon een keigoed product. Als bedenking bij Sikkens Alpha Projecttex noteren we dat dit wel een duur product is. Ook is de verf enkel in het wit verkrijgbaar. Als je sowieso van plan bent om voor witte verf te kiezen, is dit geen probleem.

De kostprijs van het product; deze afwasbare verf is behoorlijk prijzig.

Voordelen
 • Schrobvast
 • Uitstekende dekking
 • Geurarm
Nadelen
 • Duur
 • Enkel in het wit
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste witte afwasbare verf zoekt. Ben je zeker dat je witte verf wil gebruiken en wil je grote oppervlakken aanpakken, dan kun je niet missen met 10 liter van deze Sikkens Alpha Projecttex. De prijs is vrij hoog, maar je wint dit uit door de sterke dekkingskracht.

Mooiste decoratieve afwasbare verf – Pure & Original Licetto Afwasbare Muurverf Zinc

Ben je op zoek naar een afwasbare verf die een echt decoratieve toets aan een kamer mag geven, dan is de beste koop voor ons de Pure & Original Licetto afwasbare muurverf. Deze verf heeft een hoge schrobvastheid en is verkrijgbaar in een aantal exquise kleuren.

Voor ons is een likje met deze verf ideaal om een bepaald accent in de ruimte te geven, denk bijvoorbeeld aan een wandje achter de wasbak in de badkamer of de opstaande wand achter je werkblad in de keuken. 

De kleuren zien er beeldig uit, maar tegelijk is de verf heel functioneel. Met een vochtige doek of met diverse poetsproducten neem je vocht, kalk en vet zonder probleem weg. De verf dekt het oppervlak goed af. Met twee lagen heb je een mooi en egaal resultaat. Daarnaast heb je tijdens en na het schilderen weinig last van geur omdat het een watergedragen product is.

Als nadeel noteren we dat Pure & Original Licetto afwasbare muurverf best wel een duur product is. Het is niet altijd gemakkelijk om via het internet goed te weten te komen hoe de kleur er uit zal zien als je de verf gebruikt hebt. Eventueel kun je in een speciaalzaak of online eerst een testpotje kopen om het product eens uit te proberen.

Hoge literprijs.

Voordelen
 • Luxueuze kleuren
 • Goede dekkracht
 • Geurarm
Nadelen
 • Duur
 • Kleur wijk enigszins af van de foto's
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een afwasbare verf zoekt die ook nog eens decoratief heel mooi oogt. De kleuren hebben een luxueuze uitstraling, wat deze verf ideaal maakt om bijvoorbeeld accentmuren in de badkamer of keuken te creëren.

Bekijk prijzen van de Pure & Original Licetto Afwasbare Muurverf Zinc bij verschillende winkels:

Beste koop als allround badkamerverf – Alabastine badkamerverf wit

Ben je op zoek naar een badkamerverf die perfect doet wat hij moet doen? Dan raden we de Alabastine badkamerverf aan. Met dit product leg je een waterafstotende laag op de muren en het plafond van de badkamer. Schimmels en vochtproblemen horen vanaf dan tot de verleden tijd.

Een wand die je met dit product geschilderd hebt, laat het vocht niet meer door; het blijft er gewoon op staat tot je de kamer lucht. Alabastine badkamerverf geeft je badkamer bovendien ook een mooie en zachte look. 

Je kunt de wanden week na week schoonmaken als je dit wil, de verf blijft zijn kwaliteit behouden. Dit is een groot voordeel en het is bovendien gezond ook, want zo heb je geen last van schimmelvorming en een vervelende geur. De verf zelf geeft ook weinig geur af, wat mooi meegenomen is tijdens het schilderen. Je kunt de verf aanbrengen op gipswanden, pleisterwerk, vliesbehang, plaatmateriaal, noem maar op.

Als nadeel noteren we dat de dekkracht iets beter kan. Twee of zelfs drie lagen zijn geen overbodige luxe. De verf heeft bovendien een lichte glans, waardoor je soms oneffenheden op de muur ziet. Alabastine badkamerverf is enkel in het wit verkrijgbaar. De verf is tenslotte niet geschikt om badkamertegels te schilderen.

Enkel in het wit verkrijgbaar.

Voordelen
 • Waterafstotend
 • Hygiënisch
 • Afwasbaar
 • Rolt lekker uit
Nadelen
 • Glans niet helemaal gaaf
 • Beperkte dekkingskracht
 • Enkel in blikken van 1 of 2 liter
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste allround verf voor de badkamer zoekt. Je krijgt een mooi en gaaf effect en vermijdt schimmelvorming. Jammer genoeg is deze verf enkel in het wit verkrijgbaar.

De beste afwasbare vloerverf – Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf

Afwasbare verf bestaat niet alleen voor muren en wanden. Met sommige afwasbare verfsoorten kun je ook een betonvloer schilderen bijvoorbeeld. Wil je dit graag doen, dan is de Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf de beste keuze.

Deze verf is zo samengesteld dat je een extra harde laag krijgt, waarop je jarenlang kunt stappen en lopen, zelfs met laarzen of werkschoenen. Zodoende is het een echte bescherming voor een vloer in een werkplaats, garage of zelfs gewoon binnenshuis. 

De dekkracht van het product is uitstekend en de verflaag stoot water en vuil perfect af. Je gaat er eenvoudig met een dweil of een mop over en je vloer is terug helemaal schoon. Dankzij de lichte glans krijg je een helder effect in een ruimte die je met deze verf schildert. Het donkergrijs uit het voorbeeld zorgt dan weer voor een rustig accent.

Als nadeel noteren we dat je deze verf slechts in een beperkt aantal basistinten kunt krijgen. Bovendien is deze verf solventgedragen. Hierdoor is de verflaag wel extra sterk, maar je krijgt wel te maken met sterke dampen en geurhinder tijdens en na het schilderen. Bovendien moet je achteraf je schildermateriaal goed schoonmaken met white spirit.

Histor Perfect Base Beton- en Vloerverf afwasbare verf

Je hebt niet de keus uit veel tinten; slechts enkele basistinten zijn verkrijgbaar.

Voordelen
 • Prima dekking
 • Beloopbaar
 • Schrobvast
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Beperkte keuze qua kleuren
 • Schuurpapier verslijt snel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een verf zoekt om een vloer een grondige opknapbeurt te geven. De verf heeft een uitstekende hechting en is schrobvast. Je voorziet wel best verschillende schilderlagen.

Koopgids

Nu we de beste afwasbare verven besproken hebben, is het de hoogste tijd voor onze koopgids. Hierin geven we aanvullende informatie die je helpt bij de aankoop en keuze van afwasbare verf.

Hoe bepaal je je keuze?

Er bestaan veel soorten afwasbare verf.

 • Binnen of buitengebruik? De verven die we hier selecteren zijn allemaal voor binnengebruik. Koop je verf voor buiten, dan is deze in principe altijd goed afwasbaar en vochtafstotend. Afwasbare verf is ook altijd muurverf. Houtlak of verf voor deuren en kozijnen is inderdaad ook altijd afwasbaar. Dat buitenverf afwasbaar is, wil dus ook zeggen dat je buitenverf zeker binnen kunt gebruiken om een waterafstotende laag op een wand aan te brengen. In het artikel over verf voor de badkamer gaven we bijvoorbeeld de tip om het plafond in de badkamer met gevelverf te schilderen.
 • Welke merken en welke hoeveelheid? Je hebt de keuze tussen diverse merken en kiest een pot in de hoeveelheid die je nodig hebt. Voor een klein projectje, zoals de wand achter een toilet, heb je voldoende met 1 liter, terwijl je voor een volledige ruimte een emmer van 10 liter kunt gebruiken.
 • Mat of glanzend? Afwasbare muurverf is in principe altijd mat, al krijg je er soms door de toevoeging van vinyl een gladde en glanzende structuur op. Hoewel bijna alle afwasbare verven een matte afwerking hebben, zie je dus toch soms een verschil in glans. Informeer je hier goed over.
 • Op welke ondergrond wil je schilderen? Vrijwel alle afwasbare verfsoorten zijn geschikt voor diverse ondergronden zoals gips, beton, cement, pleisterwerk. Breng echter steeds een goede grondlaag aan met voorstrijk of primer.
 • Watergedragen of solventgedragen? Net zoals latex is afwasbare muurverf ook altijd watergedragen.
 • Droogtijd? Een snelle droogtijd is ideaal voor als je weinig tijd hebt voor je schilderklus. Let wel dat sneldrogende verf vaak duurder is dan verf met een normale droogtijd. Je moet ook sowieso de nodige tijd voorzien om verf te laten drogen, zeker in de herfst en in de winter. Het is ideaal als je de ruimtes goed kan laten luchten.
 • Beschikbare kleuren? De meeste afwasbare verven zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je kunt zelfs een gepersonaliseerde kleur laten mengen. Het hoeft dus niet altijd spierwit te zijn, tenzij je dit het liefste wil.

Schrobvastheid als belangrijkste eigenschap

Het meest typische kenmerk van afwasbare verf is de schrobvastheid. Je kunt er met een spons of doek op schrobben, zonder dat de verflaag van de muur komt. Gebruik deze verf daarom zeker op muren die gemakkelijk vuil worden of wanden die veel vocht verzamelen. De keuken, de badkamer, maar ook je garage of schuur bijvoorbeeld. Het washok of de kelder zijn ook gevoelig voor vocht en de bijbehorende schimmelvorming, dus ook daar moet je de wanden goed afdekken met afwasbare verf.

Wanneer schilderen

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je de nodige tips en tricks hebben kunnen bijbrengen over het aankopen van afwasbare verf. Deze verf is echt wel een must als je de keuken en de badkamer brandschoon wil houden. Wens je de klus liever uit te besteden? Dat kan ook.

In Nederland zijn er heel veel professionele schilders actief die je maar al te graag je woning voor jou schilderen. Op onze website vraag je wel vijf offertes bij schilders uit jouw buurt aan. Zo vergelijk je de diverse prijzen vanuit je luie stoel. Wil je graag zelf je badkamer of keuken schilderen, maar ben je er nog niet helemaal uit welke verf te kiezen? Neem dan zeker contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met concrete tips en advies. Veel succes met het schilderen met afwasbare verf!

Tresna.nl
Logo