Radiator verven

Je radiatoren een opknapbeurt geven? Zo schilder je radiatoren

Je zou het misschien niet direct denken, maar radiatoren nemen veel plaats in je woning in. Ze bepalen zelfs voor een stuk hoe de woning eruit ziet. Niet voor niets investeren producenten van radiatoren in toestellen die niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook gewoon mooi zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan designradiatoren met een verfijnde of industriële look. Oudere en intensief gebruikte radiatoren verliezen soms wat kleur en glans. Ze zien er dan wat dof uit. Hierdoor lijkt je woonkamer of je slaapkamer ineens ook wat dof.

radiator voor ombouw

Het goede nieuws is dat je radiatoren een mooie opknapbeurt kunt geven door ze te schilderen. Hiermee krijgen de radiatoren niet alleen een frisse look, je beschermt ze ook nog eens opnieuw tegen roestvorming en andere vormen van slijtage.

Waarom wil je radiatoren schilderen?

 • Dankzij het schilderwerk sluiten de radiatoren qua look mooi aan bij de rest van het interieur.
 • Je beschermt de radiator tegen roestvorming en zorgt ervoor dat de verf niet langer afbladdert.
 • Je hoeft de radiator niet te vervangen als hij wat dof oogt qua kleur. Dankzij goed uitgevoerd schilderwerk is de radiator terug als nieuw.

In sommige gevallen is het schilderen van een radiator niet aangewezen. Er zijn bovendien ook wel wat nadelen aan het schilderen van radiatoren verbonden. Breng je de nieuwe verflaag te dik aan, dan kun je te maken krijgen met energie- en warmteverlies. Het rendement van de radiatoren vermindert sowieso een beetje als je ze schildert. En als je radiator echt kapot is, dan kun je hem met schilderwerk alleen niet herstellen.

Of je dit nu wil of niet, radiatoren vallen echt wel op in je woning. Het is daarom nodig dat je ze de aandacht geeft die ze verdienen. Dit kun je doen door ze mooi en netjes te schilderen.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Hoe ga je te werk om een radiator te schilderen?

Je hebt de keuze tussen verschillende methodes om een radiator te schilderen. Je kunt opteren voor een spuitbus of voor het gebruik van een kwast en een verfroller.

Verfspuitsysteem

Hierbij giet je de verf in een verfreservoir en sproei je de verf op de radiator. Het voordeel van dit systeem is dat je de verf heel dun vernevelt en zo tot in de kleinste hoekjes en kantjes kleur kunt aanbrengen. Hou er echter rekening mee dat je snel te veel verf op één plaats spuit. Daardoor kan de verf beginnen druppen. Daarom houd je best steeds een borstel of een penseel bij de hand om uitlopende verf uit te strijken. Met een spuitbus breng je ook beter meerdere dunne lagen aan dan een dikke laag.

Hou er rekening mee dat je met een verfspuitsysteem alleen synthetische, solventgedragen verf kunt gebruiken. Dit brengt dan met zich mee dat je een heel sterke geur in huis krijgt, die niet zo gemakkelijk weggaat. Gebruik zeker gezichtsbescherming, mondbescherming en handschoenen als je met een verfspuitsysteem werkt. Watergedragen verf kun je niet sproeien of vernevelen, omdat dit product te snel droogt en de buisjes van het verfspuitsysteem zodoende gemakkelijk verstoppen.

Kwast en verfrol

Je kunt een radiator ook gewoon met een kwast en een verfrol schilderen. Er bestaan bovendien speciale kwasten om radiatoren te schilderen. Deze hebben een vrij lange steel en zijn naar de borstelkop toe gebogen. Daardoor kun je ook gemakkelijk in moeilijke hoekjes voldoende verf aanbrengen.

Het voordeel van deze manier van werken is dat je minder last hebt van geurhinder. Je kunt hier dan immers watergedragen verf gebruiken. Er bestaan bovendien heel wat verfsoorten die geschikt zijn om op een radiator aan te brengen.

Een nadeel is dat je behendig moet zijn om met een radiatorborstel te werken. Je moet tegelijk verfijnd en snel kunnen werken.

Welk verf en materiaal

Radiatoren schilderen met een verfspuitsysteem: stappenplan

Voorbereiding:

 1. Als dit mogelijk is, koppel je de radiator los van het verwarmingssysteem, laat je het water aflopen en breng je de radiator naar een werkplaats zoals een schuur of een garage. Daar is het gemakkelijker werken en kun je zonder probleem elk hoekje van de radiator goed bereiken met de verf. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je op een flat woont of omdat de radiator gewoonweg te zwaar is, dan besteed je extra veel aandacht aan het afdekken van de vloer en de muur rondom de radiator. Verwijder alle meubelen die in de buurt van de radiator staan. De koppelstukken en de thermostatische kraan bedek je met afplaktape.
 2. Schakel de radiator uit en laat hem ook helemaal afkoelen.

De eigenlijke klus:

 1. Begin met de radiator grondig te reinigen en te schuren. Je kunt dit manueel doen met stukjes schuurpapier of bij voorkeur met schuurpads. Dit zijn sponsjes belegd met schuurpapier. Hiermee kun je gemakkelijk de rondingen van de radiator schuren. Je kunt ook een schuurmachine of een multitool gebruiken voor deze klus. Nog een manier is het gebruik van draaiende staalborstel. Deze kun je op je boormachine plaatsen, waarmee je dan de oude verf en eventuele roestplekken wegneemt. Hou er rekening mee dat je wel even zoet bent met deze klus en dat je hierbij ook best je handen en gezicht beschermt.
 2. Heb je de overtollige verf van de radiator geschuurd? Dan is het tijd om de radiator helemaal schoon en stofvrij te maken. Het stof kun je eerst het best verwijderen met een industriële stofzuiger. Deze zijn heel krachtig en je hoeft niet na te denken of je de stofzuiger al dan niet beschadigt, een industriële stofzuiger kan dit wel aan. Daarna maak je de radiator nog eens helemaal schoon met een vochtige doek. Hierna laat je de radiator even luchten en drogen.
 3. Je maakt vervolgens het verfspuitsysteem klaar volgens de gebruiksaanwijzing van het toestel. Dit betekent dat je verf uit de verfpot in het reservoir van de verfspuit giet. We hebben trouwens een apart artikel gewijd aan verfspuitsystemen. Dit vind je hier. De eerste laag is een primer of grondlaag (zie verder in dit artikel)
 4. Eens je begint te schilderen, moet je je aandacht erbij houden en methodisch te werk gaan. Je kunt bijvoorbeeld linksboven beginnen en zo telkens van boven naar onder gaan en van links naar rechts gaan met de verfspuit. Zorg ervoor dat je geen plekjes vergeet, maar let er ook op dat je niet te veel verf op één plaats spuit. Doe je dit toch, dan neem je de overtollige verf weg met een penseel of borstel.
 5. Heb je de radiator volledig geschilderd, laat alles dan goed drogen. Reken hiervoor toch op vier uur om zeker te zijn.
 6. Is de radiator helemaal droog? Dan moet je hem terug lichtjes opschuren, met schuurpapier van een lichtere korrel. Daarna neem je alle stof weg met een vochtig doek.
 7. Hierna behandel je de radiator opnieuw met het spuitsysteem. Herhaal deze stappen tot de radiator helemaal egaal geverfd is.
 8. Pas 24 uur nadat je de laatste verflaag aangebracht hebt, kun je de radiator terug laten werken. Als je de radiator losgekoppeld hebt, hang je hem eerst terug aan de haken en sluit je de waterkoppelingen terug aan.

Radiator schilderen met een roller en borstel: stappenplan

Voorbereiding:

 1. De voorbereiding is dezelfde als bij een verfspuit. Als dit enigszins mogelijk is, koppel je de radiator los van de leidingen en laat je het water aflopen. Dit heeft als voordeel dat je de radiator dan naar een vrijstaande plaats kunt brengen en dat je de radiator gemakkelijk aan elke kant kunt schilderen. Je kunt hem bijvoorbeeld verhuizen naar een werkplaats of een garage. Hou er evenwel rekening mee dat een radiator heel zwaar kan zijn. Let er dan ook zeker op dat je de vloer niet beschadigt.
 2. Laat je de radiator op zijn plaats hangen, draai dan de verwarmingsknop helemaal dicht en laat de radiator helemaal afkoelen.
spullen om te schilderen

De eigenlijke klus:

 1. Je schuurt de radiator grondig op, om de oude verf zo goed mogelijk weg te nemen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een schuurmachine, een multitool en een draaiende staalborstel die je op je boormachine plaatst. Schuurpads, dit wil zeggen sponsjes belegd met schuurpapier, zijn zeker ook handig.
 2. Heb je de overtollige verf van de radiator geschuurd? Dan is het tijd om de radiator helemaal schoon en stofvrij te maken. Je gebruikt hier bijvoorbeeld je bouwstofzuiger of industriële stofzuiger voor. Zorg er ook voor dat de omgeving helemaal stofvrij is, dus ga ook met de stofzuiger over de vloerbescherming rondom de radiator. Het is in dat verband interessant om de vloer te bedekken met tetrakarton, dat je met tape aan de vloer kunt vastmaken.
 3. Vervolgens begin je te schilderen. Dit doe je met de typische accessoires voor elke schilderklus. Zorg dus dat je naast de pot verf ook een mengstok, een verfbakje, een lakroller en een borstel bij de hand hebt. Zorg ook voor het nodige schoonmaakmateriaal zoals cleaning wipes en doeken.
 4. Schilder eerst de platte stukken van de radiator met een verfroller. Het komt er hier op aan om zo veel mogelijk met een roller te schilderen, omdat dit nu eenmaal sneller gaat. Daarna kijk je waar er nog geen verf aangebracht is. Deze plekken verf je dan met een schilderborstel en een radiatorborstel.
 5. Je brengt eerst een grondlaag aan, en daarna een afwerkingslaag.
 6. Heb je de grondlaag aangebracht en is de verf helemaal droog, dan schuur je de radiator lichtjes op, met schuurpapier van een lichtere korrel. Daarna neem je alle stof weg met een vochtig doek.
 7. Hierna behandel je de radiator opnieuw, maar deze keer met de afwerkingslaag.
 8. Pas 24 uur nadat je de laatste verflaag aangebracht hebt, kun je de radiator terug laten werken. Als je de radiator losgekoppeld hebt, hang je hem eerst terug aan de haken en sluit je de waterkoppelingen terug aan.

Wat is de beste tijd om een radiator te schilderen?

Radiatoren schilderen is een klus die je goed moet inplannen. Het vraagt redelijk veel organisatie in huis om deze klus op te knappen.

Het is geen goed idee om dit te doen tijdens de winter, om de eenvoudige reden dat je dan de radiator zelf liever gewoon gebruikt om warmte te geven.

Een radiator verven

Zoals voor de meeste schilderklussen is de lente of de vroege herfst ideaal. Omdat radiatoren uit metaal bestaan, mag het ook niet te warm zijn. De metalen ondergrond absorbeert en geleidt de omgevingswarmte, waardoor verf erg kan gaan druppen als het te warm is buiten.

Breng je de radiatoren naar je schuur of garage om ze te schilderen, zorg er dan voor dat het er niet te vochtig is en dat het er niet tocht.

Hoeveel verf nodig?

 • Met een halve liter universele en slijtvaste verf, schilder je 8 m²
 • Dit geldt zowel voor de primer als voor de afwerkingslaag.

Met een verfspuit verbruik je iets minder verf dan met een kwast en verfroller.

Als je bedenkt dat een gemiddelde radiator een oppervlak heeft van 2m², dan kun je dus 4 radiatoren schilderen met een pot primer en een pot afwerkingsverf van 0,5 liter.

Wat heb je allemaal nodig om radiatoren te schilderen?

Voorbereiding:

 • Schuurpapier of schuurpads korrel 80 of 100 om verf af te schuren.
 • Schuurpapier of schuurpads korrel 150 om de grondlaag op te schuren. Zie ook het artikel Schuurpapier, hoe kies ik de juiste korrel.
 • Een lakroller met korte haren van 10 cm breed.
 • Een rond penseel met een diameter van 2 centimeter.
 • Een radiatorkwast, waarmee je gemakkelijk aan de achterzijde of binnenin een radiator kunt schilderen.
 • Een verfspuit.
 • Plamuur voor metaal voor putjes en oneffenheden.
 • Afplaktape.
 • Verf.
 • Afdekmateriaal voor de vloeren en de muren.

Welke kleur kiezen?

Het is goed om even stil te staan bij de kleur die je wenst te kiezen voor je radiatoren. Zoals we in het begin van dit artikel stelden, nemen radiatoren veel plaats in, dus kies je maar beter een kleur die je mooi vindt.

 • Zwart is mogelijk als je een echte opvallende look wil kiezen. Dit geeft de woning een artistiek en industrieel effect.
 • Pastelkleuren zijn dan weer zacht en mooi voor slaapkamers, als je hiervan houdt.
 • Wit of gebroken wit is ideaal als je op zoek bent naar een neutrale tint die niet opvalt. Radiatoren in dezelfde kleur als de muur schilderen is altijd een goed idee.

Welke verf om radiator te schilderen? Watergedragen of solventgedragen verf?

Je kunt radiatoren met verschillende soorten verf schilderen. Net zoals bij het schilderen van een muur is een stevige grondlaag heel belangrijk.

Kies bijvoorbeeld een solventgedragen verf, dan kun je zoeken bij verven die je kunt gebruiken om trappen te schilderen. Deze verf is krasvast en bestand tegen hitte. Er zijn ook nadelen aan solventgedragen verf verbonden. Je moet extra nauwkeurig schilderen en om het materiaal te reinigen moet je white spirit gebruiken. De verf droogt niet zo snel en heeft een sterke geur.

Verven van een radiator

Bij de watergedragen verf kies je eerst een universele primer. Dit is dan een primer die je op diverse ondergronden kunt gebruiken, bijvoorbeeld ook op metalen kozijnen of deuren. Een primer moet waterbestendig en hittebestendig zijn. Heb je deze laag aangebracht, dan kun je bijvoorbeeld een watergedragen satijnlak hierop aanbrengen.

Kies je voor solventgedragen verf, dan moeten de grondlaag en de afwerkingslaag beiden uit dit type verf bestaan. Hetzelfde geldt voor watergedragen verf.

Tenslotte is er ook een groot aanbod metaalverf op de markt. Denk maar aan het merk Hammerite. Deze verf is geschikt om radiatoren te verven, maar het is dus niet strikt noodzakelijk om metaalverf te gebruiken.

Schilder in elk geval nooit radiatoren met muurverf of latex.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Zoals je merkt komt er heel wat kijken bij het schilderen van radiatoren. Zoals steeds is de kans op succes aanzienlijk groter als je de juiste verf kiest en de voorbereiding grondig aanpakt. Wens je radiatoren te laten schilderen door echte professionals, dan kun je via deze website bij diverse schilders uit jouw regio een offerte opvragen. Zo kun je de verschillende prijzen vergelijken en de beste deal kiezen.

Tresna.nl
Logo