Deur verven

Het geheim achter deuren schilderen voor jou uitgelegd

Deuren schilderen is een belangrijke en een uitdagende klus in je woning. Het schilderwerk bepaalt voor een groot stuk het uitzicht van je woning. Met een kleur kun je je woonkamer, badkamer of kinderkamer een zachte of net een opvallende look geven.

Voor een goed begrip van zaken, moet je weten dat er niet zoiets als “de deur” bestaat. Er zijn veel verschillende soorten deuren die hun eigen aanpak vragen.

Deur laten verven

Stel jij het schilderen van je deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt om te schuren en te schilderen? Overweeg dan eens om je deur te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je deur(en) komt verven. 

Soorten deuren die je kunt schilderen

De meest eenvoudige deur om te schilderen is de zogenaamde schilder- of verfdeur. Dit is eigenlijk een gewone, vlakke deur waarvan je het oppervlak aan een kant in één stuk kunt schilderen. De toplaag van de deur bestaat uit mdf of multiplex. Schilderdeuren zijn relatief goedkoop in aankoop en worden vaak geplaatst in nieuwbouwwoningen en -renovatieprojecten. Je kunt ze in verschillende breedtes en hoogtes kopen.

kozijn afgebladderde verf

Daarnaast bestaan er deuren met een meer decoratief karakter. We denken bijvoorbeeld aan de paneeldeur. Dit is een deur die verschillende vakken heeft, of waarop er lijsten of kaders zijn aangebracht. Heel vaak vind je ook deuren met panelen in glas. Binnendeuren met vakken in glas-in-lood komen ook vaak voor.

We gaan er nu van uit dat deuren in een houtproduct zoals mdf of multiplex zijn gemaakt. Aluminium of pvc deuren komen ook voor. Het is eveneens mogelijk om dit soort deuren te schilderen, mits je de juiste producten en een specifieke aanpak gebruikt.

Naast binnendeuren zijn er ook veel soorten buitendeuren die je kunt schilderen. We denken bijvoorbeeld aan de voordeur of achterdeur van je woning. Tenslotte zijn er ook schuifdeuren en bijvoorbeeld valluiken die je kunt schilderen.

Schuifdeuren en bijvoorbeeld valluiken rekenen we ook tot de deuren. Ze vragen een gelijkaardige aanpak bij het schilderen als gewone deuren.

Naast deze veel voorkomende deuren, kun je ook te maken hebben met massieve deuren. Denk bijvoorbeeld aan een voordeur in een houtsoort als eik. Deze kun je het best schilderen of beitsen zoals je een raamkozijn buiten behandelt.

Deur laten verven

Stel jij het schilderen van je deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt om te schuren en te schilderen? Overweeg dan eens om je deur te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je deur(en) komt verven. 

Watergedragen en solventgedragen verf

Om binnendeuren te schilderen, moet je specifieke verf in huis halen. Gelukkig is de keuze snel gemaakt. Dit is dezelfde verf die je voor de deur- en raamkozijnen gebruikt. Je kunt kiezen tussen watergedragen en solventgedragen verf. Gebruik je watergedragen verf voor de kozijnen, dan gebruik je het best hetzelfde type verf voor de deuren.

Het grote verschil tussen watergedragen en solventgedragen verf, kun je uit de naam zelf afleiden. Watergedragen verf is gemaakt water als oplossingsmiddel, terwijl solventgedragen verf een chemisch oplossingsmiddel heeft. De tendens is dat er meer en meer watergedragen verf ontwikkeld en verkocht wordt, omdat dit beter is voor het milieu. Borstels en ander verfmateriaal kun je ook gemakkelijk schoonmaken met watergedragen verf. Gebruik je solventgedragen verf, dan moet je immers je borstels schoonmaken met white spirit, wat op zich ook een nadeel is en minder goed is voor het milieu.

Voordelen watergedragen verf om deuren te schilderen:

 • Weinig geurhinder
 • Beter voor het milieu dan solventgedragen verf
 • Materiaal makkelijk te reinigen

Nadelen watergedragen verf om deuren te schilderen:

 • Je moet snel werken
 • Donkere kleuren zijn moeilijk egaal te krijgen
 • Minder egale dekking dan bij solventgedragen verf

Voordelen solventgedragen verf om deuren te schilderen:

 • Egale dekking
 • Zeer krasvast en duurzaam

Nadelen solventgedragen verf om deuren te schilderen

 • Minder goed voor het milieu
 • Materiaal moeilijker schoon te maken
 • Sterke geurhinder

Deuren krijgen heel wat te verduren. Soms neem je ze bijvoorbeeld niet vast aan de deurklink maar gewoon op het deurvlak zelf. Het gebeurt al eens dat je tegen een deur botst met een schooltas of een krat boodschappen. Onderaan de deur krijg je al gauw sporen van schoenen te zien. Kortom, een deur moet heel netjes, duurzaam en krasvast geschilderd worden. Je moet de deur regelmatig schoon kunnen maken om hem in perfecte staat te houden.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Mat of glanzende verf kiezen?

Net zoals bij het schilderen van raam- en deurkozijnen kun je kiezen voor een matte of glanzende afwerking voor deuren. Veel hangt hierbij af van je eigen smaak.

Een glanzend afgewerkte deur kun je zeker makkelijk schoonmaken met een vochtige doek. Het oppervlak is krasvast en sterk. Als nadeel kunnen we noteren dat het licht soms fel weerkaatst op glanzende verf. Bovendien moet je glanzende verf heel secuur en snel aanbrengen, anders krijg je snel kleurverschillen te zien.

Verf voor een deur

Matte verf is gemakkelijker in het gebruik. Je bent zeker van een geslaagd eindresultaat, welke kleur je ook kiest. Een nadeel is dat je met matte verf een iets “doffer” interieur krijgt, maar dit is een kwestie van persoonlijke smaak.

Hoe ga je te werk om een deur te verven?

Eerst een algemene tip. Als dit mogelijk is, kun je het best de deur uit het deurkozijn nemen. Dit brengt op zich wel wat werk met zich mee. Je schroeft de scharnieren los en verwijdert de deurklink en het sluitwerk. Doe je dit, dan kun je grondiger werken en is het resultaat achteraf veel mooier. Kun je de deur niet wegnemen, dan zet je hem vast op een hoek van 45° met een houten lat of blokje en neem sowieso best de klink en het sluitwerk weg. De scharnieren kun je dan zorgvuldig afplakken.

Neem je de deur effectief weg uit het kozijn, dan kun je het best de scharnieren nummeren of op een andere manier onthouden welke waar hoort. Na verloop van tijd vormen scharnieren zich wat naar het deurkozijn en kun je ze niet zomaar meer onderling wisselen.

Verven van een deur
 1. Neem je de deur uit het kozijn, dan breng je hem naar een plaats waar je deze in goede omstandigheden kunt verven (zie verderop in dit artikel). Daarna richt je deze werkplek zo in dat je de deur horizontaal kunt schilderen. Hiervoor schroef je aan de bovenzijde en de onderzijde van de deur twee lange vijzen voor ongeveer één vierde in de deur. Hierdoor kun je de deur op twee schragen laten rusten en kun je tegelijk de deur aan de schroeven vastnemen en omdraaien.
  Het voordeel van het horizontaal schilderen is dat de verf niet drupt of uitloopt. Let er wel op dat je de verf helemaal egaal uitstrijkt. Let hierbij ook op als je schildert in een stoffige ruimte. Stof dwarrelt gemakkelijk neer op een horizontaal vlak.
 2. Je schuurt de deur helemaal op met licht schuurpapier. Dit is het moment waarop je eventuele gaatjes kunt opvullen met plamuur. Als je de ene zijde geschuurd hebt, draai je samen met iemand anders de deur om en ga je door met de volgende kant. Je maakt ook de deur helemaal stofvrij met een vochtige doek. Het oppervlak moet volledig schoon en vetvrij zijn.
 3. Daarna is het tijd om de deur te schilderen. Je begint met een grondlaag. Je verdeelt het deurvlak in drie of vier denkbeeldige vlakken. Je brengt met de verfroller eerst drie strepen over de volledige breedte van de deur aan, met wat ruimte tussen. Je mag hier best wel wat verf voor op je verfroller nemen. Daarna strijk je deze verf in de andere richting uit, in de lengte van de deur dus. Dit doe je telkens in strepen waarbij je de verf zo goed mogelijk uitstrijkt. Is de verf voldoende verdeeld over een deel van de deur, dan neem je nieuwe verf op de roller en herhaal je deze stap voor een volgend vlak. Normaal moet je met drie of vier keer verf nemen een deurvlak kunnen schilderen.
 4. Vergeet ook niet met de rol over de zijkanten van de deur te gaan. Hiervoor hoef je niet veel verf op je verfroller te nemen. Doe je dit wel, dan drupt het toch maar op de grond.
 5. Nadat je de grondlaag aangebracht hebt, laat je alles drogen. Daarna begin je terug bij stap één. Dit wil zeggen, je schuurt het oppervlak met de grondlaag lichtjes op, maakt de deur stofvrij en begint nu te schilderen met de eindlaag. Door deze stap hecht de eindlaag zich extra goed aan de grondlaag.
 6. Is de verf gedroogd? Dan breng je hem voorzichtig terug naar zijn plaats en hang je hem terug vast in het deurkozijn. Let hierbij op dat je het nieuwe verfwerk niet beschadigt. Je kunt daarom best ervoor zorgen dat de verf goed uitgehard is en een ruime tijd wachten als dit mogelijk is. Als je de deur terug plaatst is het misschien ook tijd om een nieuwe klink te kopen?

De procedure hierboven is deze voor verfdeur met een egaal vlak. Zijn er lijsten op de deur, of is de deur in vlakken met reliëf onderverdeeld? Dan ga je op dezelfde manier te werk, maar schilder je eerst de lijsten en inkepingen met een ronde borstel met een diameter van 2 centimeter. Het verschil is hier dan dat de deur al verdeeld is in vlakken. Dus elk vlak schilder je dan met de verfroller, behalve de lijsten zelf. Elke paneeldeur is anders, maar zeker is dat je hier snel genoeg moet werken, zodat de verf die je met de roller en met de kwast aanbrengt gelijkmatig kan drogen.

Deur laten verven

Stel jij het schilderen van je deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt om te schuren en te schilderen? Overweeg dan eens om je deur te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je deur(en) komt verven. 

Een deur herschilderen, hoe doe je dat?

Soms is een deur ooit al eens geschilderd, en wil je hem nu volledig renoveren. Hiervoor schuur je de verf best heel grondig af, zodat je een egaal en wat dof oppervlak te zien krijgt. Verwijder alle stof en vet, en breng dan een nieuwe grondlaag aan.

Wil je een paneeldeur met lijsten of inkepingen herschilderen, dan verwijder je best eerst de oude verflaag met een afbijtmiddel. Het reliëf is moeilijk egaal te schuren. Breng je een nieuwe laag aan op een bestaande, dan verdwijnt de aflijning van het reliëf, wat nu net niet de bedoeling is bij een dergelijke deur.

Deur herschilderen

Sommige deuren zijn aan een kant geïsoleerd, bijvoorbeeld met tochtstrip of rubber. Dit neem je best van de deur weg vooraleer je hem schildert. Na het schilderen kun je dan een nieuwe tochtstrip of rubberen strook aanbrengen.

Welke kleur kiezen voor een deur?

Deuren zijn best wel grote vlakken van ongeveer 2 vierkante meter. De kleur die je kiest, bepaalt wel voor een stuk de sfeer van de ruimte.

Het is steeds een optie om een deur te schilderen in dezelfde kleur als de muren. Daardoor valt de deur niet op, en lijkt de ruimte iets groter.

Een deur hoeft niet noodzakelijk aan beide kanten dezelfde kleur te hebben. Zo kun je in een ruimte voor een bepaald effect gaan door de deur donker te schilderen, terwijl je in de andere ruimte, waar de deur dus op uitkomt, voor een lichtere kleur kiest.

Je kunt perfect dezelfde verf gebruiken als  voor het schilderen van de raam of deurkozijnen om zo een homogeen kleurenpalet te maken.

Anderzijds kun je net een andere kleur kiezen voor de deuren in vergelijking met de kozijnen. Het is altijd een goed idee om de kozijnen en de deur op hetzelfde moment te schilderen, zo bespaar je wel wat tijd en gedoe om alles af te plakken en kun je de verf in één keer kopen.

Deur laten verven

Stel jij het schilderen van je deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt om te schuren en te schilderen? Overweeg dan eens om je deur te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je deur(en) komt verven. 

Benodigdheden om een deur te schilderen

 • Klapschragen om de deur op te leggen, die je dan in je schuur of garage plaatst
 • Verfroller van 10 centimeter breed. Hiervoor neem je best een lakroller uit schuimrubber of vilt met korte haren.
 • Kwast van 2 centimeter, enkel als de deur lijsten of inkepingen heeft.
 • Plamuur
 • Primer
 • Afwerkingsverf
 • Afplaktape
 • Tetrakarton of schilderdoek
 • Schoonmaakproducten
 • Schuurpapier
muur verven kwast

Wat is het ideale moment om deuren te schilderen?

Zoals bij elke schilderklus, moet je het moment waarop je schildert wat inplannen. De temperatuur buiten mag niet te hoog of te laag zijn. Je moet je woning kunnen luchten tijdens en na het schilderen, zodat de geur van de verf snel verdwijnt. Je moet eveneens een raam kunnen openen, maar anderzijds mag het dan ook niet te veel waaien of tochten.

We raden aan om binnendeuren uit de scharnieren los te maken om ze te schilderen. Dit heeft ook wel wat gevolgen voor het moment waarop je kunt schilderen. Tijdens de winter kun je bijvoorbeeld een deur die naar een koude ruimte leidt moeilijk missen. Als je kinderen hebt, kun je bijvoorbeeld ook niet zomaar de deur naar een kelder losmaken om te schilderen, zonder dat je hier extra beveiliging voorziet.

Als de omstandigheden goed zijn, en je wil een deur volledig verven, dan moet je rekenen op 24 uur tussen het afnemen van de deur en het moment waarop je de deur kunt terugplaatsen.

Gebruik zeker geen bouwdroger om de verf sneller te laten drogen. Verf is zo gemaakt dat hij het best op een natuurlijke manier droogt.

Omdat je de deuren horizontaal op klapschragen plaatst, kun je ze gewoon in je garage of werkplaats schilderen. Dan heb je in principe ook ruimte om rond de deur te stappen.

Hoeveel verf heb je nodig per deur?

 • Met één liter grondlaag kun je 12 m² schilderen. Als je weet dat een deur gemiddeld een totale oppervlakte over de twee kanten van ongeveer 4m² heeft, dan kun je met één liter dus 3 deuren van een grondlaag voorzien. Hetzelfde geldt voor de eindlaag.
 • Wil je 3 deuren schilderen, dan koop je dus 1 liter primer en 1 liter voor de eindlaag.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Deuren schilderen is best wel moeilijk, maar met de tips die we je in dit artikel meegegeven hebben, moet je deze klus vlot kunnen klaren. Je kunt het schilderen van deuren ook overlaten aan professionele schilders. In een ander artikel hebben we uitleg gegeven over de kosten van een schilder. Via onze website kun je ook met een eenvoudige druk op de knop verschillende offertes van schilders in één keer aanvragen.

Tresna.nl
Logo