Kosten schilder

Op deze pagina

Wens je je woning te laten schilderen? Het beeld van een nieuw en fris geschilderde woning in kleuren die je zelf gekozen hebt, is inderdaad aantrekkelijk. Vooraleer je een professionele schilder inhuurt, moet je goed weten hoe veel het schilderproject jou zal kosten. Het schilderwerk moet goed zijn en als je de factuur moet betalen, mag je ook niet voor verrassingen staan.

Om alvast een eerste inschatting te maken, moet je weten dat schilders op twee verschillende manieren hun prijs berekenen:

 • Een prijs per uur
 • Een prijs per vierkante meter

De tabellen hieronder tonen in het kort de prijzen van schilderwerk in huis. In het verdere artikel bespreken we wat je voor deze bedragen mag verwachten. We geven ook enkele concrete voorbeelden van mogelijke offertes.

Berekening van de prijs per uur

Soort schilderwerk

Prijs

Uurprijs schilderwerk binnen

€25 tot €30

Uurprijs schilderwerk buiten

€30 tot €45*

* Hier komen we verderop in dit artikel op terug.

Berekening van de prijs vierkante meter

Soort schilderwerk

Prijs

Prijs per vierkante meter voor wanden

€7 tot €12

Prijs per vierkante meter voor plafonds

€7 tot €14

Prijs per vierkante meter voor schilderwerk buitenmuren

€20 tot €30*

* Hier komen we verderop in dit artikel op terug.

Deze bedragen zeggen niet alles. Hou bij een prijsaanvraag rekening met volgende factoren:

 • De tabellen geven gemiddelden weer. De prijzen die een schilder aanrekent, kunnen dus verschillen van de bedragen in de tabellen. De prijs is altijd afhankelijk van de concrete situatie.
 • Alle genoemde tarieven zijn exclusief btw.
 • De tarieven in de tabel zijn inclusief de gemaakte kosten voor de verf. De berekening is gemaakt op basis van latexverf voor het sauzen van muren en het schilderen van plafonds. Latexverf is een gemakkelijk aan te brengen, lichte verf. Deze is bijvoorbeeld niet geschikt voor de plafonds van badkamers. Is een ander type verf noodzakelijk, dan kunnen de prijzen verschillen. Voor ramen en deuren gebruikt je schilder evenmin latex, maar bijvoorbeeld een watergedragen houtlak.

Hieronder overlopen we enkele concrete voorbeelden van schilderklussen in huis, waarbij we telkens een prijsraming- of voorbeeld geven.

Laat je het volledige project in één keer opknappen, dan geniet je vaak van een mooie korting op de prijs.

Kosten schilderwerk

Wat kost het om een schilder in te huren voor binnenschilderwerk?

Situatie 1: Trap schilderen

Het schilderen van een trap is een klus die het interieur van je woning bepaalt. De mogelijkheden qua kleuren en soorten verf zijn eindeloos. Je kunt de kleur volledig zelf bepalen in functie van je voorkeuren of de aard van de woning. Een houten trap kun je laten beitsen om een natuurlijk effect te creëren.

Prijs per trede

Schilders maken een onderscheid tussen het behandelen van gesloten of open treden. De kost voor het schilderen van gesloten treden ligt lager dan bij open treden. Het prijsverschil heeft te maken met de moeilijkheidsgraad van het schilderen. Bij een open trede is de onderkant moeilijker bereikbaar. Het oppervlak is ook iets groter.

Maak je de berekening per trede, dan merk je dat eenheidsprijs voor een gesloten trede ongeveer €5 lager ligt dan voor een open trede. Met het schilderen van de treden is de klus echter nog niet af. De trapleuning moet immers eveneens een likje verf krijgen. Hierbij hanteren de meeste schilders een prijs per lopende meter. Deze ligt dan tussen de € 10 en € 15  per lopende meter trapleuning. Voor de trap en de trapleuning wordt een sterke en krasbestendige watergedragen verf of acrylverf gebruikt.

Volgende tabel geeft een eenvoudig overzicht van de kostprijzen voor het schilderen van een trap:

Soort trap

Prijs

Gesloten treden

€15 per trede

Open treden

€20 per trede

Trapleuning

€10 tot 15 per meter

Om concreet aan de slag te gaan, moet je tellen hoeveel treden je trap heeft. Hier geven we een mogelijk voorbeeld. Onze trap heeft 12 gesloten treden. De berekening bedraagt dan 12 (aantal treden) x € 15 (prijs per trede), wat neerkomt op € 180. Hierbij komt dan nog 3 lopende meter aan trapleuningen, wat de prijs met € 45 verhoogt. Het resultaat is een totaal van € 225 voor het schilderen van de trap. Let wel, dit is de prijs exclusief btw. De berekening kan afwijken als de traptreden extra breed of smal zijn.

Wens je je trap te laten schilderen? Vraag dan via onze website een offerte aan. We helpen je graag verder met concrete prijzen. Met één aanvraag krijg je gratis en vrijblijvend meerdere offertes toegestuurd.

Situatie 2: Plafond schilderen

Wil je eindelijk werk laten maken van het schilderen van je plafonds? Een mooi geschilderd plafond vergroot de ruimte en geeft een helder effect. Wil je voor deze klus graag een echte vakman, schilder inhuren? Dan ben je op de goede website aanbeland. We geven je hieronder een overzicht wat je mag verwachten van een professionele schilder. Je vraagt verschillende offertes aan, waaruit jij dan de meest interessante kiest.

Alles hangt af van de grootte van je woning of appartement, maar een plafond laten schilderen kost gemiddeld tussen de € 220 tot € 1.400 voor een hele verdieping. Schilders rekenen voor het schilderen van plafonds gemiddeld een prijs van € 12 per vierkante meter. Deze prijs kan verschillen van schilder tot schilder en hangt ook af van de kwaliteit van het plafond dat geschilderd moet worden. Hiervoor kan immers een speciale verf noodzakelijk zijn, die de prijs omhoog doet gaan. Bij keukens en badkamers stelt de schilder voor om een verf te gebruiken die afwasbaar is en water en vet afstoot. Deze kost wat meer dan latexverf.

Soort plafond

Prijs per vierkante meter

Egaal gepleisterd plafond

€10 tot €15

Plafond waar herstellingswerken noodzakelijk zijn (plamuren)

€15 tot €18

Het schilderen van een plafond van 30 vierkante meter (een kamer van 6 op 5 meter bijvoorbeeld), kost je bijvoorbeeld € 300 tot 450, afhankelijk van de schilder, exclusief btw. Inbegrepen hierbij zijn werk, verf en afdekmaterialen...

Wil je het plafond van een appartement met een totale oppervlakte van 70 vierkante meter in één keer laten schilderen? Dan moet je rekenen op minimum € 700.

Veel hangt af van de staat van de plafonds, zoals uit de tabel hierboven blijkt. Zijn er bijvoorbeeld houten steunbalken geïntegreerd in het plafond? En wil je deze balken met een andere verf laten behandelen? Dan liggen de prijzen een stuk hoger, gewoon omdat er hier meer werk bij komt kijken.

Bij het kiezen van een schilder voor plafonds, let je best eveneens op volgende zaken.

 • De gemiddelde prijs ligt tussen de € 10 en de € 15 per vierkante meter. Dit houdt in dat je schilder hiervoor twee lagen verf aanbrengt, en je plafond dus helemaal afgewerkt is.
 • De gebruikte verf is latex. Wil je de prijs berekenen? Dn moet je weten dat je met één liter latex ongeveer 5 vierkante meter kunt beschilderen. Bij een eerste laag is dit mogelijk wat meer, bij een tweede laag is het dan weer minder. Je kunt eventueel zelf het pleisterwerk met een laag primer voorzien om een lager verbruik van verf te hebben.
 • Is het plafond beschadigd? Dan moet de schilder eerst plamuren en een beschermlaag aanbrengen. Deze is wel niet in de prijs inbegrepen.
 • Is het pleisterwerk helemaal nieuw ?Dan kan de schilder voorstellen om eerst een hechtingslaag voor de verf aan te brengen. Deze is evenmin in de prijs inbegrepen.
 • De prijs kan schommelen afhankelijk van het tijdstip van het jaar. In de winter geldt vaak een goedkoper wintertarief.
 • Kun je schilderwerken combineren, bijvoorbeeld in een appartementsgebouw met verschillende appartementen, dan kan de prijs ook nog wat lager liggen. De schilder kan dan een volumekorting hanteren.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Situatie 3: Muren sauzen

Wat is sauzen? Deze manier van schilderen betekent dat een bepleisterde muur met een dunne laag verf bewerkt wordt. Schilders hanteren voor sauswerk een prijs per vierkante meter. Deze prijs ligt gemiddeld tussen de €7 en €13. Voor deze prijs krijg je een afgewerkte muur met twee lagen latexverf. De prijs kan hoger liggen als er eerst nog een beschermings- of hechtingslaag nodig is. Dit hangt af van de staat van het pleisterwerk of van het kleureffect dat je eventueel wenst te verkrijgen.

Het sauzen van muren is een klus die je het beste aan professionals over kunt laten. De schilder neemt het hele project voor zijn rekening van de voorbereiding tot de afwerking voor zijn rekening.

De prijs van sauswerk hangt zoals steeds af van schilder tot schilder. Bovendien is er ook een verschil in de gebruikte technologie. De schilder kan met een verfrol werken en de muren manueel sauzen. Een andere schilder kan echter met een machine verf spuiten.

Soort sauswerk

Prijs per vierkante meter

Muren sauzen met verfspuit

€5 tot €10

Muren manueel sauzen met verfrol

€8 tot €13

Prijsvoorbeeld: neem een kamer van 4 op 5 vierkante meter. De muren zijn 2,5 meter hoog. Dit betekent dat je een totale oppervlak hebt van 4 x 5 x 2,5 ofwel 50 vierkante meter. Dit is het oppervlak dat in theorie gesausd moet worden. Je kunt hier nog 2 vierkante meter voor de deuropening en 2 vierkante meter voor eventuele ramen van af trekken. Blijft 46 vierkante meter over. Wat kost het dan om deze kamer te laten sauzen?

 • Bij spuitwerk kost je dit bijvoorbeeld € 230
 • Bij manueel schilderwerk kost dit je minstens € 368.

Situatie 4: Deuren schilderen

Hieronder overlopen we enkele concrete voorbeelden van schilderklussen in huis, waarbij we telkens een prijsraming- of voorbeeld geven.

Laat je het volledige project in één keer opknappen, dan geniet je vaak van een mooie korting op de prijs.

Schilderwerk kosten

Een deur schilderen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt heel wat voorbereidend werk bij kijken. Het schilderen zelf is de laatste stap in het proces. Eerst moet de deur opgeschuurd, gereinigd en eventueel geplamuurd worden. Om een mooi egale kleur te krijgen, zijn twee lagen kwaliteitsverf nodig. Daarom rekenen schilders voor het schilderen van deuren een totaalprijs per vierkante meter aan. De prijzen die we in deze tabel weergeven zijn prijzen met inbegrip van verf en andere materialen, maar zijn wel exclusief btw.

Werkzaamheden deuren schilderen

Prijs per vierkante meter

Reinigen

€4

Schuren

€4

Plamuren

€6

Grondlaag

€12

Eindlaag

€ 14

Totaalprijs

€ 40

Zo kom je tot een eindbedrag van € 40 per vierkante meter. Hierbij geven we een praktijkvoorbeeld, zoals schildersbedrijven de berekening maken.

De gemiddelde deur is 210 centimeter hoog en 83 centimeter breed. Je laat de deur aan beide kanten schilderen. Dit geeft een totale oppervlakte van 210 (hoogte in centimeter) x 83 (breedte in centimeter x 2 (beide kanten van de deur, wat neerkomt op 3,48 vierkante meter. 3,48 x € 40 komt neer op een eindbedrag € 139 voor het schilderen van de volledige deur. Dit is dan een volledig afgewerkte, egaal geschilderde deur zonder oneffenheden. Met​ een dergelijke geschilderde deur ben je minstens 10 à 15 jaar goed, zonder dat je gebruikssporen of slijtage op de deuren ziet.

Situatie 5: Het laten schilderen van ramen door een vakman

Ramen schilderen is een typische klus die je het beste kunt uitbesteden aan professionele schilders. Raamkozijnen goed schilderen zodat je er lange tijd geen omkijk naar hebt, is niet gemakkelijk. Of je nu ramen in hout, pvc of een ander materiaal hebt, je kunt ze allemaal laten schilderen. Belangrijk is dat de ondergrond goed behandeld is, zodat de verf netjes op zijn plaats blijft en niet afbladdert.

Precies omdat er veel verschillende soorten ramen bestaan, is de prijs om ramen te laten schilderen niet steeds hetzelfde. Afhankelijk van het materiaal en de gekozen verfsoort, moet je rekenen op een prijs van € 50 om het raam te schilderen. Je schilder maakt hiervoor een berekening van de “lengte” van het raam, dit wil zeggen de som van de latten van het kozijn. In de prijs is dan schuurwerk poetswerk en verfwerk inbegrepen. De schilder voor deze prijs twee lagen verf.

Laat je je ramen schilderen door een vakman? Dou er dan rekening mee dat de prijzen afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het totaal aantal ramen, de grootte van de ramen en de gekozen verfsoort.

Situatie 6: Het schilderen van plinten door een vakman

Het schilderwerk in je woning is pas volledig afgewerkt als ook de plinten van enkele lagen verf voorzien zijn. Bij de plinten rekenen we ook de houten omlijstingen van de deuren en de deurkaders.

Veel hangt af van het materiaal waaruit deze plinten gemaakt zijn.

Is je woning voorzien van houten plinten, die nog nooit geschilderd zijn, dan moet je rekenen op een prijs van ongeveer € 15 per meter. Dit houdt in dat de plinten geschuurd worden en twee keer geschilderd worden.

Dit is een prijs inclusief materiaalkosten en verf, maar exclusief btw.

Concrete rekenvoorbeelden van de totale schilderkosten binnen in huis

Om tot volledig uitgewerkte voorbeelden te komen, hebben we telkens een gemiddeld woontype uitgezocht op verschillende onroerend goed sites. Om het berekenen van de prijzen en de leesbaarheid te vereenvoudigen, gaan we er bij elk voorbeeld van uit dat de plafonds 2,5 meter hoog zijn. Hier hebben we telkens een berekening gemaakt op basis van de bovenstaande situaties.

Wat kost een binnenschilder om je appartement te laten schilderen?

Ons voorbeeld voor het berekenen van de schilderkosten voor een appartement ziet er als volgt uit:

 • Hal: 4 vierkante meter (2 op 2 meter)
 • Leefruimte: 28 vierkante meter (7 op 4 meter)
 • Toilet: 1,5 vierkante meter (1 op 1,5 meter)
 • Keuken: 6 vierkante meter (2 op 3 meter)
 • Badkamer: 4 vierkante meter (2 op 2 meter)
 • Slaapkamer 1: 12 vierkante meter (3 op 4 meter)
 • Slaapkamer 2: 16 vierkante meter (4 op 4 meter)
 • Trap 12 treden met 3 meter leuning (gesloten treden):

Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard appartement zoals hierboven gespecificeerd.

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs

Plafonds

m2

71,5

€10

€715

Muren

m2

134,75

€10

€1.347,50

Deuren

m2

24

€40

€960

Raamkozijnen

Lopende meter

22,5

€7

€157,50

Plinten

Lopende meter

101,5

€15

€1.522,50

Trap

Trede

12

€15

€180

Trapleuning

Lopende meter

3

€10

€30

Totaal

Cell
Cell
Cell

€4.912,50

Het eindtotaal voor het appartement is € 4912,50.

Wat kost een binnenschilder om een middenwoning te schilderen?

Onze voorbeeld middenwoning:

 • Traphal: 4 vierkante meter (2 meter op 2 meter)
 • Leefruimte 34 vierkante meter (7,5 meter op 4,5 meter)
 • Toilet: 1,5 vierkante meter (1 meter op 1,5 meter)
 • Keuken: 6 vierkante meter (2 meter op 3 meter)
 • Badkamer: 5 vierkante meter (2 meter op 3 meter)
 • Slaapkamer 1: 16 vierkante meter (3 meter op 4 meter)
 • Slaapkamer 2: 16 vierkante meter (4 meter op 4 meter)
 • Bergruimte: 6 vierkante meter (2 meter op 3 meter)
 • Trap 12 treden met 3 meter leuning (gesloten treden)

Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard middenwoning zoals hierboven gespecificeerd:

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs

Plafonds

m2

88,5

€10

€885

Muren

m2

165,25

€10

€1.652,50

Deuren

m2

32

€40

€1.280

Raamkozijnen

Lopende meter

27

€7

€189

Plinten

Lopende meter

128,5

€15

€1.927,50

Trap

Trede

12

€15

€180

Trapleuning

Lopende meter

3

€10

€30

Totaal

Cell
Cell
Cell

€6.144

Het eindtotaal voor de middenwoning is € 6.144.

Wat kost een binnenschilder om een hoekwoning te schilderen?

Ons voorbeeld van een hoekwoning heeft volgende oppervlakte:

 • Traphal: 8 vierkante meter (2 meter op 4 meter)
 • Leefruimte 34 vierkante meter (7,5 meter op 4,5 meter)
 • Toilet: 1,5 vierkante meter (1 meter op 1,5 meter)
 • Keuken: 6 vierkante meter (2 meter op 3 meter)
 • Badkamer: 6 vierkante meter (2 meter op 3 meter)
 • Slaapkamer 1: 16 vierkante meter (3 meter op 4 meter)
 • Slaapkamer 2: 16 vierkante meter (4 meter op 4 meter)
 • Slaapkamer 3: 16 vierkante meter (4 meter op 4 meter)
 • Bergruimte: 6 vierkante meter (2 meter op 3 meter)
 • Trap 12 treden met 3 meter leuning (gesloten treden):

Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard hoekwoning zoals hierboven gespecificeerd:

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs

Plafonds

m2

109,5

€10

€1.095

Muren

m2

197,75

€10

€1.977,50

Deuren

m2

36

€40

€1.440

Raamkozijnen

Lopende meter

40,5

€7

€283,5

Plinten

Lopende meter

154,5

€15

€2.317,50

Trap

Trede

12

€15

€180

Trapleuning

Lopende meter

3

€10

€30

Totaal

Cell
Cell
Cell

€7.323,50

Het eindtotaal voor de hoekwoning is € 7323,50.

Wat kost een binnenschilder om een vrijstaande woning te schilderen?

Ons voorbeeld van een vrijstaande woning heeft volgende oppervlakte:

 • Traphal: 8 vierkante meter (2 meter op 4 meter)
 • Leefruimte 34 vierkante meter (7,5 meter op 4,5 meter)
 • Eetkamer 16 vierkante meter (4 meter op 4 meter)
 • Toilet: 1,5 vierkante meter (1 meter op 1,5 meter)
 • Keuken: 8,75 vierkante meter (2,5 meter op 3,5 meter)
 • Badkamer: 8,75 vierkante meter (2,5 meter op 3,5 meter)
 • Slaapkamer 1: 16 vierkante meter (3 meter op 4 meter)
 • Slaapkamer 2: 16 vierkante meter (4 meter op 4 meter)
 • Slaapkamer 3: 16 vierkante meter (4 meter op 4 meter)
 • Bergruimte: 6 vierkante meter (2 meter op 3 meter)
 • Trap 12 treden met 3 meter leuning (gesloten treden):

Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard vrijstaande woning zoals hierboven gespecificeerd:

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs

Plafonds

m2

122,5

€10

€1.225,5

Muren

m2

212,25

€10

€2.122,50

Deuren

m2

44

€40

€1.760

Raamkozijnen

Lopende meter

49,5

€7

€346,50

Plinten

Lopende meter

177,5

€15

€2.662,50

Trap

Trede

12

€15

€180

Trapleuning

Lopende meter

3

€10

€30

Totaal

Cell
Cell
Cell

€8.324

 Het eindtotaal voor de vrijstaande woning is € 8324,00.

Buitenschilderwerk, kosten buitenschilder

Om je woning of appartement goed te onderhouden is schilderwerk aan de buitenkant heel belangrijk. Het schilderwerk schermt je huis af van regen, wind, zon en hagel. Verf of vernis is als het ware een jas voor je huis. Wacht zeker niet te lang om je woning te schilderen of het schilderwerk te vernieuwen. Je laat het huis schilderen om materialen zoals hout te beschermen. Doe je dit niet, dan moet je na verloop van tijd het hout vervangen of krijg je bijvoorbeeld met waterlekken en andere defecten te maken.

Voor buitenschilderwerk is het heel belangrijk om verschillende offertes aan te vragen en te vergelijken. Op onze website vraag je voor jouw concrete schilderklus verschillende offertes met één muisklik aan.

De buitenkant van je woning schilderen is een werk waar veel bij komt kijken. Zo zijn er de gevel, de ramen, de deuren en de afwerking van de goten met boeidelen, die allemaal geschilderd moeten worden. Deze onderdelen van de woning bestaan bovendien uit verschillende materialen. Een typische woning heeft:

 • Een bakstenen gevel
 • Houten ramen,
 • Een dakkapel en boeidelen in hout
 • Een voor- en een achterdeur die schilderwerk nodig heeft
 • Metalen goten die je eventueel wenst te schilderen

Misschien heeft je huis wel ramen in pvc of aluminium. Dan kun je deze materialen eveneens laten schilderen. Het komt er dan op aan om een geschikte onderlaag te voorzien die voor een goede hechting van de verf zorgt. Dit om maar te zeggen dat zo goed als elk materiaal of elke ondergrond geschilderd kan worden.

Hoe bepaal je een totaalprijs?

Precies omdat de materialen die geschilderd moeten worden gevarieerd zijn, is het niet zo gemakkelijk om een totaalprijs te bepalen voor het schilderen van een woning. Elk onderdeel van je woning heeft een eigen aanpak nodig, waaraan dan een specifiek prijskaartje hangt. In dit artikel overlopen we wat het kost om de diverse materialen van je woning te schilderen. Op het einde van dit artikel geven we enkele concrete voorbeelden die de prijs van het totale plaatje geven.

Hou er echter rekening mee dat de prijs niet alles zegt. De duurzaamheid van schilderwerken hangt bijvoorbeeld veel af van de kwaliteit van de gebruikte verf en het voorbereidende werk. Een bepaalde schilder kan een offerte maken voor een prijs die lager ligt dan deze van een andere schilder, maar misschien gebruikt deze schilder gewoon meer goedkope en minder duurzame verf.

Vernis of beits is over het algemeen iets goedkoper dan dekkende verf voor buitengebruik. Daarom hebben we in de concrete prijsvoorbeelden een onderscheid hiertussen gemaakt.

Regen, wind, hagel: je woning heeft veel te verduren

Duurzaamheid is een heel belangrijk aspect van schilderwerken buiten. Zeker in Nederland heeft de buitenkant van een woning heel wat te verduren door het weer. Regen en wind, maar ook zonlicht en vochtvorming werken in op de verf. 

Kozijnen schilderen

Laat je de buitenkant van je woning schilderen, dan moet je zeker zijn dat je huis zeker vijf à zes jaar mooi geschilderd blijft.

Je kunt bij het vragen van een offerte op volgende zaken letten:

 • Gebruikt de schilder professionele verf en ligt de prijs lager dan in de gewone handel?
 • Rekent de schilder voorrijkosten aan?
 • Krijg je een garantie op het geleverde werk?

Situatie 1: Raamkozijnen schilderen buiten

Voor raamkozijnen van een gemiddelde grootte hanteren schilders de volgende gemiddelde prijs:

Specificatie klus

Prijs

Voorbereiding (schuren, wassen) en twee lagen vernis

€35

Voorbereiding (schuren en wassen), grondlaag en afwerking in professionele dekkende verf

€43

Bij de berekening van deze prijs is geen rekening gehouden met het schilderen van eventuele rolluiken.

Je merkt meteen het prijsverschil op tussen vernissen en verven. Dit heeft verschillende redenen.

 • Verf kost globaal gezien meer dan vernis.
 • Schilderen met verf vergt meer tijd dan vernis aanbrengen. Om de kleur met verf mooi egaal te krijgen moet de schilder de borstel meer uitstrijken. Vernis vloeit gemakkelijker open op het hout en hoeft minder lang open gestreken te worden.
 • Vernis is minder duurzaam dan verf. Dit is zo omdat vernis licht doorlaat, dat inwerkt op de structuur van het hout. Je moet dus vaker ramen laten vernissen om ze optimaal te beschermen.

Situatie 2: Voordeur schilderen

Voor buitendeuren zoals een houten voordeur of -achterdeur hanteren schilders volgende gemiddelde prijs:

Specificatie klus

Prijs

Opschuren voordeur, afplakken of wegnemen deurbeslag, twee lagen verf

€ 120

Voor een gemiddelde buitendeur hanteren schilders meestal een vast bedrag. Let er hierbij op dat dit enkel het schilderen langs de buitenzijde betreft.

Een buitendeur goed schilderen is echt vakwerk. De deur moet heel egaal en grondig opgeschuurd worden, zodat de nieuwe verf goed op de deur hecht. Bovendien moet het hele oppervlak grondig gepoetst en vetvrij gemaakt worden. Afhankelijk van waar je woont, kan een voordeur veel te verduren krijgen door regen, wind, uitlaatgassen of stof. 

Na het schuren is er een primerlaag nodig die sterk op het materiaal hecht. Een afwerkingslaag maakt het geheel af. De tijd waarin je een voordeur kunt schilderen is beperkt. Het mag immers niet te warm of niet te koud zijn, en de zon mag niet schijnen op de voordeur terwijl je schildert omdat de verf dan te snel droogt. Is er niet aan deze voorwaarden voldaan, dan is het resultaat vaak minder goed. Je kunt dan bijvoorbeeld strepen in het oppervlak zien.

Hierbij enkele tips om de kosten voor het schilderen van een voordeur te beperken:

 • Onderhoud je buitendeuren zo goed mogelijk, maak ze zelf regelmatig schoon.
 • Schuur de voordeur zelf helemaal op.
 • Contacteer schilders vroeg genoeg, zodat ze de klus kunnen inplannen op een moment dat hen goed uitkomt.
 • Combineer het schilderen van de deuren met andere schilderwerken, waardoor je een korting op de totaalprijs kunt vragen.
 • Het gebruik van vernis in plaats van verf is ook iets goedkoper. Hou er dan wel rekening mee dat vernis minder duurzaam is.

Situatie 3: Dakkapel schilderen

Een dakkapel is, zoals Wikipedia het definieert, een uitbouw van het schuine dakvlak, veelal bestaande uit een verticaal raamkozijn, twee driehoekvormige zijwanden en een afdekking. Voor het schilderen van een dakkapel hanteren schilders volgende gemiddelde prijs:

Dakkapel schilderen

Specificatie klus

Prijs

Plaatsen ladder of stelling, schuren en schoonmaken dakkapel, twee lagen verf

€ 43 per m2

Zelfde taken, maar twee lagen vernis

€ 34 per m2

Enkele tips om de prijs voor het schilderen van een dakkapel te beperken:

 • Laat de dakkapel zeker elke vijf jaar schilderen. Dit lijkt misschien duur, maar zo bescherm je je huis tegen regen en wind en krijg je binnen minder snel te maken met lekken.
 • Bij een tweede schilderbeurt na vijf jaar hoeft er geen grondlaag meer aangebracht te worden, waardoor je bespaart op de kosten van de verf. De grondlaag blijft dan van een goede kwaliteit, waardoor er bij opvolgwerken ook minder schilderwerk is. De prijs hierboven is met andere woorden de prijs voor het schilderen van een nieuwe dakkapel.
 • Laat je het schilderen van een dakkapel combineren met andere schilderwerken, dan krijg je meestal nog een korting op de totaalprijs.
 • Bij het vernieuwen van een dakkapel kun je overwegen deze te laten maken in een materiaal dat niet geschilderd hoeft te worden. We denken hierbij aan trespa of panelen in kunststof.

Situatie 4: Boeidelen schilderen

Boeidelen zijn de afwerkingsplaten aan de rand van het dak. Voor boeidelen hanteren schilders volgende gemiddelde prijs:

Specificatie klus

Prijs

Plaatsen ladder of stelling, schuren en schoonmaken boeidelen, twee lagen verf

€43 per m2

Zelfde taken, maar twee lagen vernis

€34 per m2

Wil je besparen op de schilderkosten voor boeidelen? Volg dan volgende tips:

 • Laat de boeidelen zeker elke vijf jaar schilderen. Zo krijgt de verflaag niet de kans om af te bladderen. Een lichte schuurbeurt en een of twee lagen afwerkingsverf volstaan dan om de boeidelen mooi en in topvorm te houden voor de volgende vijf jaar.
 • Boeidelen hebben veel te verduren door regen en wind, waardoor je de schilderwerken tijdig moet inplannen.
 • Combineer het schilderen van boeidelen met andere schilderwerken, zoals de deuren of de dakkapel. Doe je dit, dan kan je een mooie korting verkrijgen.
 • Contacteer de schilder zo vroeg mogelijk. Dan kan deze vakman de klus opknappen in een luwe periode, waardoor de prijs ook wat kan zakken.
 • Ben je toe aan een nieuw dak, dan kun je overwegen om nieuwe boeidelen te plaatsen in een materiaal dat niet geschilderd hoeft te worden. Denk bijvoorbeeld aan trespa of pvc.

Situatie 5: Goten schilderen

Voor het schilderen van goten en waterafvoerpijpen hanteren schilders volgende gemiddelde prijs:

Specificatie klus

Prijs

Schoonmaken goten en afvoerpijpen, aanbrengen grond- en hechtingslaag, afwerking met verf

€100 per vierkante meter

Goten en afvoerpijpen schilderen is een geval apart. Heb je recente goten en afvoerpijpen in pvc, aluminium of zink, dan hoeven deze onderdelen in principe niet geschilderd te worden om ze te beschermen.

Je kiest ervoor om goten en afvoerpijpen te laten schilderen als je:

 • Oudere goten en afvoerpijpen een extra beschermlaag wil geven
 • Een bepaald esthetisch effect wil krijgen. Je wilt bijvoorbeeld de volledige woning in één bepaald kleur laten uitvoeren, inclusief de regenwaterafvoer.
 • Precies omdat goten uit een metaal of uit kunststof gemaakt zijn, kun je niet elke verf gebruiken om deze te schilderen. Er moet bijvoorbeeld al een grondlaag aangebracht worden zodat de verf goed hecht op het oppervlak. Bovendien is het schilderen van goten en afvoerbuizen arbeidsintensief.

Tips om te besparen op het schilderen van goten:

 • Wens je goten en afvoerbuizen te laten schilderen, onderhoud het schilderwerk dan regelmatig en laat de afvoer elke vijf jaar opnieuw schilderen. Zo kun je gebruik blijven maken van de basislaag en hoeft deze niet opnieuw aangebracht te worden.
 • Bij het plaatsen van nieuwe dakgoten en afvoerbuizen kun je uitkijken of je ze niet in de gewenste kleur vindt, zodat je ze niet hoeft te schilderen.
 • Je kunt het schilderwerk voor goten laten combineren met andere klussen om een korting te verkrijgen.

Situatie 6: Gevel schilderen: voorgevel en achtergevel

Voor gevels hanteren schilders volgende gemiddelde prijs:

Specificatie klus

Prijs

Schoonmaken, twee lagen schilderwerk op baksteen

€ 30 per vierkante meter

Het genoemde bedrag is een gemiddelde en kan schommelen afhankelijk van de schilder of de gekozen verf.

Je kunt op de kosten van het schilderen van een gevel besparen als je:

 • Het schilderen van de gevel combineert met andere schilderwerken. Je kunt ook met je buren afspreken om je huis in dezelfde periode en door dezelfde schilder te laten schilderen, waardoor er minder voorrijkosten zijn.
 • Je kunt ervoor zorgen dat de gevel zo netjes mogelijk is, zodat de schilder minder poetswerk en voorbereidend werk heeft.
 • Kies voor een schilder die enkel professionele verf gebruikt. De prijs van de verf is dan wat duurder, maar je weet dan zeker dat de kleur goed behouden blijft en dat je woning goed beschermd is.

Concrete rekenvoorbeelden van de totale schilderkosten voor buitenschilderwerk

Nu we de diverse situaties en mogelijkheden voor buitenschilderwerk besproken hebben, geven we graag enkele concrete voorbeelden van de prijs voor het schilderwerk voor een volledige woning. We gaan uit van gemiddelde prijzen, die kunnen verschillen van schilder tot schilder. Precies daarom is het ook belangrijk om verschillende offertes te vergelijken.

Wat kost een buitenschilder om je appartement te schilderen?

Ons voorbeeld voor het berekenen van de schilderkosten voor een appartement ziet er als volgt uit. Het appartement heeft:

 • 4 ramen
 • Een voordeur
 • Een achterdeur (die leidt naar een terras)
 • Een dakkapel van 4m²
 • Boeidelen met een oppervlak van 2m²
 • 4 lopende meter dakgoot (optioneel te schilderen indien gewenst)
 • 10m² voorgevel en 10m² achtergevel. Omdat deze voor- en achtergevel deel uitmaken van een groter geheel kun je samen met andere eigenaars van appartementen de kosten delen. We rekenen in deze offerte het deel dat jij betaalt.

Niet elk appartement heeft een dakkapel of boeidelen, waardoor de prijs dus wel kan verschillen van het voorbeeld.

Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard appartement zoals hierboven gespecificeerd. In de tabel zie je ook de opmetingen voor het appartement. Deze kun je vergelijken met je eigen specifieke situatie.

Prijs appartement laten schilderen met verf

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs bij verf

Ramen

Stuk

4

€ 43

€ 172

Voordeur

Stuk

1

€ 120

€ 120

Terrasdeur

Stuk

1

€ 100

€ 100

Dakkapel

m2

8

€ 43

€ 344

Boeidelen

m2

2

€ 43

 € 86

Goten

m2

4

€ 100

€ 400

Voorgevel

m2

10

€ 30

€ 300

Achtergevel

m2

10

€ 30

€ 300

Totaal met goten

Cell
Cell
Cell

€ 1822

Totaal zonder goten

Cell
Cell
Cell

€ 1422

Bij bovenstaande tabel maakt de schilder gebruik van watergedragen houtverf of acrylverf voor houtdelen (ramen, deuren, dakkapel en boeidelen).

Je hebt de keuze hier tussen schilderwerken met inbegrip van de goten, of zonder de goten.

Je appartement van buiten laten schilderen met verf, inclusief goten kost je €1.822.

Prijs appartement laten schilderen met vernis

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs bij vernis

Ramen

Stuk

4

€ 35

€ 140

Voordeur

Stuk

1

€ 100

€ 100

Terrasdeur

Stuk

1

€ 80

€ 80

Dakkapel

m2

8

€ 34

€ 272

Boeidelen

m2

2

€ 34

€ 68

Goten

m2

4

€ 100

€ 400

Voorgevel

m2

10

€ 30

€ 300

Achtergevel

m2

10

€ 30

€ 300

Totaal met goten

Cell
Cell
Cell

€ 1660

Totaal zonder goten

Cell
Cell
Cell

€ 1260

Bij bovenstaande tabel maakt de schilder gebruik van beits of vernis voor houtdelen.

Je hebt de keuze hier tussen schilderwerken met inbegrip van de goten, of zonder de goten.

Je appartement van buiten laten schilderen met vernis, inclusief goten kost je €1.660.

Wat kost een buitenschilder om je middenwoning te schilderen?

Ons voorbeeld voor het berekenen van de schilderkosten voor een middenwoning ziet er als volgt uit. De middenwoning heeft:

 • 8 ramen
 • 1 voordeur
 • 1 achterdeur
 • 4 m² dakkapel
 • Boeidelen met een oppervlak van 4m²
 • Een voorgevel met een oppervlak van 16 m²
 • Een achtergevel met een oppervlak van 16m²

Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard middenwoning zoals hierboven gespecificeerd. In de tabel zie je ook de opmetingen voor het middenwoning. Deze kun je vergelijken met je eigen specifieke situatie.

Prijs middenwoning laten schilderen met verf

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs bij verf

Ramen

Stuk

8

€ 43

€ 344

Voordeur

Stuk

1

€ 120

€ 120

Achterdeur

Stuk

1

€ 100

€ 100

Dakkapel

m2

4

€ 43

€ 172

Boeidelen

m2

4

€ 43

 € 172

Goten

m2

8

€ 100

€ 800

Voorgevel

m2

16

€ 30

€ 480

Achtergevel

m2

16

€ 30

€ 480

Totaal met goten

Cell
Cell
Cell

€ 2.688

Totaal zonder goten

Cell
Cell
Cell

€ 1.868

Bij bovenstaande tabel maakt de schilder gebruik van watergedragen houtverf of acrylverf voor houtdelen (ramen, deuren, dakkapel en boeidelen).

Je hebt de keuze hier tussen schilderwerken met inbegrip van de goten, of zonder de goten.

Je middenwoning van buiten laten schilderen met verf, inclusief goten kost je €2.688. 

Prijs middenwoning laten schilderen met vernis

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs bij vernis

Ramen

Stuk

8

€ 35

€ 280

Voordeur

Stuk

1

€ 100

€ 100

Achterdeur

Stuk

1

€ 80

€ 80

Dakkapel

m2

4

€ 34

€ 136

Boeidelen

m2

4

€ 34

€ 136

Goten

m2

8

€ 100

€ 800

Voorgevel

m2

16

€ 30

€ 480

Achtergevel

m2

16

€ 30

€ 480

Totaal met goten

Cell
Cell
Cell

€ 2.492

Totaal zonder goten

Cell
Cell
Cell

€ 1.692

Bij bovenstaande tabel maakt de schilder gebruik van beits of vernis voor houtdelen.

Je hebt de keuze hier tussen schilderwerken met inbegrip van de goten, of zonder de goten.

Je middenwoning van buiten laten schilderen met vernis, inclusief goten kost je €2.492.

Wat kost een buitenschilder om je hoekwoning te schilderen?

Ons voorbeeld voor het berekenen van de schilderkosten voor een hoekwoning ziet er als volgt uit. De hoekwoning heeft:

 • 12 buitenramen
 • 1 houten voordeur
 • 1 houten achterdeur
 • Dakkapel met een oppervlak van 8 m²
 • Boeidelen met een oppervlak van 12m²
 • Goten met een oppervlak van 10 m²
 • 16m² voorgevel
 • 16m² achtergevel
 • 16m² zijgevel

Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard hoekwoning zoals hierboven gespecificeerd. In de tabel zie je ook de opmetingen voor het hoekwoning. Deze kun je vergelijken met je eigen specifieke situatie.

Prijs hoekwoning laten schilderen met verf

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs bij verf 

Ramen

Stuk

12

€ 43

€ 516

Voordeur

Stuk

1

€ 120

€ 120

Achterdeur

Stuk

1

€ 100

€ 100

Dakkapel

m2

8

€ 43

€ 344

Boeidelen

m2

12

€ 43

 € 516

Goten

m2

10

€ 100

€ 1.000

Voorgevel

m2

16

€ 30

€ 480

Achtergevel

m2

16

€ 30

€ 480

Zijgevel

m2

16

€ 30

€ 480

Totaal met goten

Cell
Cell
Cell

€4.036

Totaal zonder goten

Cell
Cell
Cell

€ 3.036

Bij bovenstaande tabel maakt de schilder gebruik van watergedragen houtverf of acrylverf voor houtdelen (ramen, deuren, dakkapel en boeidelen).

Je hebt de keuze hier tussen schilderwerken met inbegrip van de goten, of zonder de goten.

Je hoekwoning van buiten laten schilderen met verf, inclusief goten kost je €4.036. 

Prijs hoekwoning laten schilderen met vernis

Wat?

Eenheid

Hoeveelheid

Eenheidsprijs

Prijs bij vernis

Ramen

Stuk

12

€ 35

€ 420

Voordeur

Stuk

1

€ 100

€ 100

Achterdeur

Stuk

1

€ 80

€ 80

Dakkapel

m2

8

€ 34

€ 272

Boeidelen

m2

12

€ 34

€ 408

Goten

m2

10

€ 100

€ 1.000

Voorgevel

m2

16

€ 30

€ 480

Achtergevel

m2

16

€ 30

€ 480

Zijgevel

m2

16

€ 30

€ 480

Totaal met goten

Cell
Cell

Met goten

€3.720

Totaal zonder goten

Cell
Cell

Zonder goten

€2.720

Bij bovenstaande tabel maakt de schilder gebruik van beits of vernis voor houtdelen.

Je hebt de keuze hier tussen schilderwerken met inbegrip van de goten, of zonder de goten.

Je hoekwoning van buiten laten schilderen met vernis, inclusief goten kost je €3.720.

Wat kost een buitenschilder om je vrijstaande woning te schilderen?

Ons voorbeeld voor het berekenen van de schilderkosten voor een vrijstaande woning ziet er als volgt uit. De vrijstaande woning heeft:

 Een mogelijke offerte kan dan onderstaande tabel zijn. Dit is een offerte aan gemiddelde prijzen voor een standaard vrijstaande woning zoals hierboven gespecificeerd. In de tabel zie je ook de opmetingen voor het vrijstaande woning. Deze kun je vergelijken met je eigen
 • 14 buitenramen
 • 1 houten voordeur
 • 1 houten achterdeur
 • Dakkapel met een oppervlak van 16 m²
 • Boeidelen met een oppervlak van 16m²
 • Goten met een oppervlak van 14 m²
 • 16m² voorgevel
 • 16m² achtergevel
 • Vrijstaande woning schilderen
  • 16m² zijgevel 1
  • 16m² zijgevel 2

  Prijs vrijstaande woning laten schilderen met verf

  Wat?

  Eenheid

  Hoeveelheid

  Eenheidsprijs

  Prijs bij verf

  Ramen

  Stuk

  14

  € 43

  € 602

  Voordeur

  Stuk

  1

  € 120

  € 120

  Achterdeur

  Stuk

  1

  € 100

  € 100

  Dakkapel

  m2

  16

  € 43

  € 688

  Boeidelen

  m2

  16

  € 43

   € 688

  Goten

  m2

  14

  € 100

  € 1.400

  Voorgevel

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Achtergevel

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Zijgevel 1

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Zijgevel 2

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Totaal met goten

  Cell
  Cell
  Cell

  € 4.796

  Totaal zonder goten

  Cell
  Cell
  Cell

  € 3.396

  Bij bovenstaande tabel maakt de schilder gebruik van watergedragen houtverf of acrylverf voor houtdelen (ramen, deuren, dakkapel en boeidelen).

  Je hebt de keuze hier tussen schilderwerken met inbegrip van de goten, of zonder de goten.

  Je hoekwoning van buiten laten schilderen met verf, inclusief goten kost je €4.796. 

  Wat?

  Eenheid

  Hoeveelheid

  Eenheidsprijs

  Prijs bij vernis

  Ramen

  Stuk

  14

  € 35

  € 490

  Voordeur

  Stuk

  1

  € 100

  € 100

  Achterdeur

  Stuk

  1

  € 80

  € 80

  Dakkapel

  m2

  16

  € 34

  € 544

  Boeidelen

  m2

  16

  € 34

  € 544

  Goten

  m2

  14

  € 100

  € 1.400

  Voorgevel

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Achtergevel

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Zijgevel 1

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Zijgevel 2

  m2

  16

  € 30

  € 480

  Totaal met goten

  Cell
  Cell
  Cell

  € 4.488

  Totaal zonder goten

  Cell
  Cell
  Cell

  € 3.088

  Besluit

  Hiermee zijn we op het einde van het artikel gekomen. We hopen dat we je een goed beeld hebben gegeven over de kosten van het binnen- en buitenschilderwerk. Met deze site kun je met enkele muisklikken verschillende offertes aanvragen bij professionele schildersbedrijven. Ze sturen je gratis en vrijblijvend een offerte toe, die je dan kunt vergelijken met andere offertes. Zo kun je weloverwogen beslissen met welke schilder je gaat samenwerken. We wensen je veel succes met het zoeken van een schildersbedrijf!

  Tresna.nl
  Logo