Schilder info en kosten

Wil je je huis een nieuwe look geven? Dan kun je het interieur of exterieur van je woning laten schilderen. Met een nieuwe laag verf fris je de woning in een mum van tijd helemaal op.

Schilderen is vakwerk

Een bestaande verflaag of afwerking blijft niet eeuwig mooi. Welke verf of welke kleur je ook kiest, na verloop van tijd wordt de kleur wat doffer en verliest de verf zijn beschermende kracht. De invloed van het weer voor de buitenkant van het huis of van verwarming binnenshuis kun je hierbij niet wegdenken.

kozijn afgebladderde verf

Goed schilderwerk heeft trouwens niet alleen een esthetische meerwaarde. Een schilderlaag is ook een bescherming voor de muren. Schilderwerk buitenshuis beschermt je huis en kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen barsten in de muren komen. Als de ondergrond niet goed behandeld is, kan de verf zelf ook barsten.

Schilderen lijkt een gemakkelijke klus. Gewoon een pot verf, een roller en een kwast kopen en je bent vertrokken. Of toch niet? Voordat je je in een schilderavontuur stort, moet je weten dat er heel wat bij komt kijken om een woning te schilderen. Het schilderen is een vak dat je niet in een-twee-drie onder de knie krijgt. Hou ook rekening met heel wat voorbereidingswerken en weet dat je best materiaal van een hoge kwaliteit gebruikt als je wil dat het resultaat van je werk duurzaam en mooi blijft.

Waarom een schilder inhuren?

Om het je gemakkelijk te maken, zijn er heel wat schilders en schilderbedrijven die hun diensten aanbieden. In dit artikel overlopen we wat een schildersbedrijf voor jou kan doen en welke prijs hieraan verbonden is.

Wil je het interieur van je woning een grondige make-over geven, contacteer dan een schildersbedrijf om deze klus voor jou te laten klaren. Zeker als je grote oppervlakken wil laten schilderen en als het schilderen een zekere complexiteit heeft, dan is het gewoonweg voordeliger om de klus voor je te laten doen dan om het zelf aan te pakken. Met complexiteit bedoelen we dat er verschillende soorten oppervlakken geschilderd moeten worden, waarbij we bijvoorbeeld denken aan muren, ramen, deuren, kozijnen enzovoort.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

De verschillende fases van het schilderwerk

Een schildersbedrijf neemt het volledige schilderproject voor zijn rekening. Dit bestaat niet alleen uit schilderen, maar heeft nog andere fases.

Fase 1: Voorbereiding

Het klinkt misschien verrassend, maar bij een schilderproject is een goede voorbereiding zowat 65% van het eigenlijke werk. Hieronder verstaan we verschillende taken.

Verf kiezen

De voorbereiding begint het met het kiezen van de juiste verf en de juiste kleur. Wil je een badkamer of een keuken schilderen, dan heb je een ander type verf nodig dan voor het schilderen van een leefruimte bijvoorbeeld.

kleur kiezen verf

De juiste kleur kiezen is eveneens een klus waarvoor je professionele hulp kunt gebruiken. Nodig een vakman bij je uit om kleuradvies te geven, en je bent zeker verrast over de keuze. Het kiezen van gepaste kleuren hangt bijvoorbeeld samen met de lichtinval in je huis of de kleur van de vloer en de meubelen.

Laat je het project uitvoeren door een schilder, dan kies je niet zomaar wat losse kleuren uit een catalogus of kleurenwaaier. Nee, je stelt een doordacht en complementair kleurenpalet op voor het hele project.

Hierbij houdt de schilder zeker ook rekening met het effect dat kleuren op je dagelijkse leven hebben. Dit is een factor die je niet mag onderschatten. Voor een leefruimte waar je 's avonds in een bank zit, kies je bijvoorbeeld beter zachte en rustige kleuren.

Een ander voordeel is dat kleuradvies van een professional gewoon heel wat discussies en keuzestress voorkomt. Je vermijdt de verrassing dat de verf uit de pot er geschilderd toch altijd even anders eruit ziet. Aan de hand van enkele stalen of een kleurentest kun je je in je eigen omgeving laten overtuigen dat je de juiste kleuren gekozen hebt.

Schuren en schoonmaken

Heb je samen met het schilderbedrijf het type verf en de kleur gekozen, dan kan de voorbereiding beginnen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het opschuren van ramen of deurkozijnen, het wassen en vetvrij maken van muren.

Oude verflagen schuurt een schilder voor je weg, zodat een nieuwe laag verf een betere hechting heeft. Je schilder kan verder ook de rand tussen een muur en het plafond of een overgang van een deurkozijn naar een muur afwerken met overschilderbare siliconen om een mooie overgang tussen beide vlakken te maken.

schoonmaken en afplakken

Afplakken

Voordat de schilder de kwast of verfrol vastneemt, moeten ook nog alle hoekjes en kantjes die niet geschilderd mogen worden afgeplakt worden. Je schilder bedekt meubels met plastic folie die verfspatjes opvangen. Dit is een moeilijke klus waarvoor een vakman de juiste knowhow heeft. De vloer wordt bedekt met zogenaamd tetrakarton. Dit is karton dat verfspatten opvangt en op zich ook afwasbaar is. Zo blijft je vloer tijdens het verloop van de werken perfect beschermd.

Fase 2: Schilderen

Het schilderen zelf is ongeveer 20% van de tijd van het hele project. Als alles voorbereid is, gaat het schilderen zeer snel. Het schildersbedrijf waar je mee samenwerkt bepaalt of het schilderen gebeurt met borstels en rollen of met verfspuiten. Schilders kiezen steeds de beste en meest efficiënte oplossing op projectbasis. Ramen en kozijnen schilderen vraagt een andere aanpak dan het sauzen van muren of plafonds. Voor dit laatste kan het schilderbedrijf kiezen tussen het werken met rollen of het werken met een verfspuit.

spullen om te schilderen

Fase 3: Afronding

Om het schilderen af te ronden is er de derde fase, de afwerkingsfase. Deze neemt 15% van de tijd in. Hieronder verstaan we het opruimen van de folie, het wegnemen van de afplaktape en bijvoorbeeld het opruimen en naar het recyclagepark brengen van verfpotten en ander afval. Daarnaast inspecteert je schilder steeds nog eens het geleverde werk en maken de schilders eventuele “retouches”.

Heel wat werk, nietwaar? Je kunt dit natuurlijk allemaal zelf doen, maar besef dan dat het hele project je heel wat tijd en geld kost. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor de juiste materialen en de tijd die je nodig hebt om de verschillende fases van het schilderwerk te doorlopen.

Een schildersbedrijf gaat sneller te werk, omdat het bijvoorbeeld standaard bepaalde soorten verf of materialen op voorraad heeft. Denk maar aan professionele afplaktape, tetrakarton, bepaalde kleuren primer en latex. Het kiezen van de juiste borstels en rollen voor het gekozen type verf is een koud kunstje voor een professionele schilder.

Welk soort schilderwerken kan een schildersbedrijf voor je opknappen?

Er zijn verschillende soorten schilderklussen, hieronder een beschrijving.

Binnenschilderwerk

Het meeste schilderwerk gebeurt binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van muren, plafonds, trappen, ramen, deuren en kozijnen.

Het beschilderen van een gepleisterde muur met een primer en een afwerkingslaag noemen schilders het sauzen van muren.

Muur schilderen met roller

Buitenschilderwerk

Veel mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld de gevel van hun huis te laten schilderen. Onder buitenschilderwerk verstaan we eveneens het beitsen of vernissen van houtwerk zoals tuinhuizen of schuttingen.

hout beitsen

Schilderwerk in open lucht vereist een specifieke aanpak en specifieke materialen. De gebruikte verf moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen de invloed van regen of felle zon. Het is niet aan te raden om buiten te schilderen als de temperatuur hoger is dan 20° C of lager dan 10° C ligt. Om een buitenschilderproject aan te pakken, kiest een professionele schilder daarom een goed tijdstip uit. Tijdens de zomermaanden gaat je schilder bijvoorbeeld voorstellen om het schilderwerk ’s morgens vroeg of in de vooravond te doen.

Voor buitenschilderwerk is een goede voorbereidingsfase eveneens cruciaal. Is de ondergrond bijvoorbeeld vochtig of vuil, dan bladdert de nieuwe verf er al snel af, wat heel jammer is. Een vakman kan de juiste inschatting maken in verband met de nodige voorbereidingswerken.

Wat kost een schilder?

Ben je overtuigd dat een schildersbedrijf goede diensten voor jou kan leveren? Dan moet je natuurlijk ook weten wat dit allemaal gaat kosten. Een schilder stel op basis van jouw wensen en het concrete schilderoppervlak een offerte op. Wat een schilders kost kan op verschillende manieren worden berekend, de meest voorkomende opties zijn:

  • Ze kunnen een prijs opstellen op basis van het aantal vierkante meter.
  • Ze kunnen een berekening maken van het aantal te maken werkuren.

Uurprijs

Een schilder kan een offerte opstellen op basis van het aantal werkuren. In deze prijs zijn materialen zoals verf, afplaktape en dergelijke nog niet inbegrepen.

Schildersbedrijven maken over het algemeen een onderscheid in hun prijs voor binnen- en buitenschilderwerk.

De prijzen die we hieronder vermelden geven een indicatie en zijn exclusief BTW.

Soort schilderwerk

Uurprijs

Binnenschilderwerk

30 - 35 euro per uur

Buitenschilderwerk

35 - 45 euro per uur

De verschillen in uurtarief hebben te maken met de complexiteit van het schilderwerk. Het schilderen van verfijnde en decoratieve raamkozijnen vraagt meer knowhow dan het schilderen van eenvoudige deurkozijnen.

De uurprijs houdt geen rekening met de gekozen verven of materialen.

Prijs per vierkante meter

Stelt je schilder een prijs per vierkante meter voor, dan houdt deze prijs zowel het geleverde werk als de gebruikte materialen in. Op basis van een prijs per vierkante meter heb je dus een beter beeld van wat de totale kosten van een schilderproject zijn.

De prijzen die we hieronder vermelden geven een indicatie en zijn exclusief BTW.

Soort schilderwerk

Prijs

Sauswerk

Vanaf 12 euro per vierkante meter

Binnenschilderwerk

25 - 30 euro per vierkante meter

Buitenschilderwerk

35 - 40 euro per vierkante meter

De kosten van een schilderbedrijf beperken

Door een aantal klussen uit de voorbereiding zelf op te knappen, kun je de kosten van een schilderklus aanzienlijk beperken. Je schilder zal ook zeker weten te waarderen dat je bereid bent om een steentje bij te dragen aan het eindresultaat.

Neem een groot stuk van de voorbereiding op je

Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en vetvrij is. In de doe-het-zelfzaak kun je zeep kopen waarmee je muren, plafonds en hout- of pleisterwerk grondig schoon kunt maken. Ramen en deurkozijnen kun je grotendeels zelf al opschuren. Dan hoeft de schilder desgewenst enkel nog wat kleine schuurwerken doen vooraleer hij kan beginnen schilderen.

Schakel enkel een schildersbedrijf in als de klus voldoende groot is

Combineer je verschillende schilderklussen in één project, dan kun je besparen op de kostprijs van verf en van werkuren. Het is immers gemakkelijker om de voorbereiding in één keer te doen dan om verschillende keren een schilderproject op te starten.

Laat verschillende bedrijven een offerte voor het project opstellen

Je bent soms verrast door de grote prijsverschillen tussen de diverse schilderbedrijven.

Laat je schilderproject in een minder drukke periode uitvoeren

Het voorjaar is voor schilders een drukke periode, omdat iedereen graag in de lente en zomer geniet van een piekfijne woning. Dit brengt met zich mee dat veel schildersbedrijven het rustiger hebben in de herfst en winter. Om in deze periode te overbruggen, geven schilders vaak aanzienlijke kortingen in de winter. Zeker voor binnenschilderwerk is het te overwegen om dit in de winter te laten doen.

muur verven kwast

Doe je voordeel met een lagere BTW

Voor de meeste klussen ligt het BTW-tarief op 21%, maar voor schilderwerk is dit tarief aangepast. Het ligt namelijk op 9% als er aan een aantal voorwaarden voldaan is:

  • Het verlaagde tarief geldt enkel voor klussen die direct gerelateerd zijn aan het schilderen. Stucen/pleisteren of andere klussen vallen onder het systeem van 21%. Kleine reparaties die nodig zijn tijdens de voorbereidingsfase vallen echter gewoon onder een BTW van 9%
  • De woning moet langer dan 2 jaar bewoond zijn. Dit geldt zowel voor koop- als voor huurwoningen. Je kunt hier rekening mee houden bij het plannen van je schilderwerken. Je kunt dus 12% van de kosten besparen, wat bij een klus van 1000 euro neerkomt op 120 euro.

Hoe schilderbedrijf kiezen?

Je merkt het, er komt heel wat bij kijken om een schilder te kiezen voor jouw concrete project. Hier geven we nog een aantal tips en tricks waar je op kunt letten als je uit verschillende bedrijven en offertes wil kiezen.

  • Eerst en vooral moet je de prijzen vergelijken. Het ene bedrijf kan gewoon een lager tarief hanteren dan het andere, waar je dan je voordeel mee kunt doen.
  • Prijzen zeggen echter ook niet alles. Kies bij voorkeur een bedrijf dat bij het hele project betrokken is. Zo is het altijd positief als de schilder je project op voorhand ter plaatse komt bespreken en je adviseert bij het kiezen van kleuren. Deze schilder kan je dan ook helpen en tips geven bij werken die je zelf kunt doen om het werk voor te bereiden.

Op deze site kun je meerdere offertes tegelijk aanvragen. Dit bespaart je een hele hoop gedoe om rond te bellen en zelf schilderbedrijven te contacteren. Specificeer wat je wensen zijn en over welk project het gaat, en diverse schilderbedrijven sturen je offertes op die je met elkaar kunt vergelijken. We wensen je veel succes met je schilderproject!

Tresna.nl
Logo