Schutting verven

Veel woningen beschikken over een of meerdere schuttingen, bijvoorbeeld als erfafscheiding of gewoon om een leuk plekje in de tuin te creëren. Schuttingen zijn ideaal om je wat privacy te geven of om bijvoorbeeld de wind tegen te houden. Hierdoor maak je met schuttingen je tuin of terras een cosy plaats waar het aangenaam verblijven is.

Schuttingen zijn heel vaak uit hout gemaakt. Dit is dan bijvoorbeeld grenenhout, douglas of ook wel hardhout. De schuttingen staan verticaal en worden met houten palen, die stevig in de grond verankerd zitten, vastgehouden. Zeker in Nederland kan het al eens waaien, en schuttingen hebben het dan ook fel te verduren. Daarom is het belangrijk dat je ze stevig vasthecht aan deze palen en dat de palen diep genoeg in de grond zitten. Je kunt er eveneens voor kiezen om betonnen palen in de grond te plaatsen. Bij deze oplossing worden de schuttingen in een gleuf aan de zijkant van de palen geschoven. Verder kun je de schuttingen in topvorm houden door ze te schilderen.

Maar hoe pak je deze klus nu aan? We leggen het in dit artikel haarfijn uit.

Het is om te beginnen belangrijk om te weten met welke verf je schuttingen wil verven.

  • Je kunt schuttingen behandelen met tuinolie
  • Je kunt schuttingen behandelen met beits. Hier heb je twee mogelijkheden en kies je voor transparante beits of dekkende beits.
  • Je kunt schuttingen behandelen met houtverf

Op deze drie manieren van houtbescherming komen we verder in het artikel terug, maar eerst moet je de schuttingen grondig voorbereiden voor het schilderwerk.

Schuttingen verven? Bereid deze klus goed voor!

Zoals bij elk schilderwerk is een goede voorbereiding belangrijk om schuttingen te verven. De voorbereiding begint met het grondig reinigen van de schuttingen. Je moet ze gewoonweg helemaal schoon en vetvrij en stofvrij maken.

Schutting verven
  • Bevinden de schuttingen zich naast je terras of oprit, dan is het een goed idee om de tegels of de bestrating goed te beschermen, zelfs tijdens de voorbereiding. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld tetrakarton op de grond bevestigen met tape.
  • Daarna maak je de schuttingen schoon. Hier hoef je geen dure producten voor te kopen. Je kunt dit het beste doen met water waarin je bleekwater toevoegt. Je kunt ook warm water gebruiken, en daarin sodakristallen oplossen. Dit is heel efficiënt en bovendien nog goedkoop ook. Je dopt een schuurborstel in dit mengsel en borstelt de schutting helemaal schoon. Om schuttingen schoon te maken kun je eveneens een mengsel van water en thinner gebruiken. Met dit mengsel maak je hout heel grondig schoon. Een nadeel is dat thinner niet milieuvriendelijk is. Je moet de rest van het mengsel apart bewaren en niet via de leidingen wegspoelen. Is er veel groenaanslag of mos te vinden op de schuttingen, dan kun je producten kopen die zich specifiek op dit probleem richten.
  • Je kunt er niet omheen om de schuttingen met de hand helemaal schoon te maken. Het is niet aan te raden om hier een hogedrukreiniger voor te gebruiken. Daarmee kun je de structuur van het hout te veel beschadigen.
  • Nadat je de schuttingen schoon geschrobd hebt, moet je alles nog spoelen. Dit kun je wel doen met een tuinslang, op voorwaarde dat je de straal niet te hard instelt. Zo verwijder je meteen ook alle vuil en zeepresten.
  • Daarna is het belangrijk dat je de schuttingen helemaal laat drogen. Het is dus met andere woorden belangrijk om het goede moment te kiezen om de schuttingen te schilderen. Begint het toevallig te regenen? Geen probleem, het regenwater is dan een extra grondige spoeling voor de schuttingen. Wacht dan wel met de volgende stap totdat de schuttingen helemaal droog zijn.
  • Hiermee is de voorbereiding nog niet klaar. Wil je voor een extra goede hechting zorgen van de verf op de schuttingen, dan moet je er ook nog eens met schuurpapier over gaan. Omdat schuttingen behoorlijk grote oppervlakken kunnen zijn, gebruik je het best een schuurmachine. Een excentrische schuurmachine is prima om schuttingen gaaf te maken. Gebruik schuurpapier met een relatief lichte korrel, bijvoorbeeld korrel 150. Vaak bestaan schuttingen uit een kader met horizontale latten. Het is niet altijd mogelijk om hier elk hoekje van op te schuren. Een globale lichte schuurbeurt volstaat hier.
  • Daarna maak je de schutting nogmaals schoon en zorg je ervoor dat je alle stof verwijdert. Dit kun je bijvoorbeeld met een borstel, maar ook met een industriële stofzuiger doen.
  • Na de voorbereiding, het schilderwerk

    De vraag is nu welke verf je wil gebruiken. Zoals we hierboven al schreven, kun je schuttingen met drie diverse producten behandelen.

    Schuttingen verven met tuinolie

    Tuinolie is een handig en gemakkelijk aan te brengen product. Het dringt door tot in de fijne structuur van het hout, en beschermt hierdoor het hout tegen weer en wind.

    Voordelen tuinolie:

    • Je brengt tuinolie eenvoudig en snel aan met een platte kwast.
    • De structuur van het hout blijft zichtbaar.
    • Je kunt tuinolie in diverse kleuren verkrijgen.
    • Het hout blijft ademen en er kan vocht of hars uit verdampen.

    Nadelen tuinolie:

    • Je moet de behandeling om de 2 à 3 jaar herhalen.
    • Je hebt white spirit nodig om je materiaal schoon te maken

    Eerlijk advies

    Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

    Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

    Eerlijk advies

    Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

    Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

    Schuttingen verven met beits

    Naast tuinolie bestaat er ook beits. De structuur van beits is iets dikker dan deze van tuinolie, maar toch dringt het product eveneens diep in het hout in. We maken een onderscheid tussen transparante beits en dekkende beits.

    Het resultaat van een dekkende beits ziet er hetzelfde uit als houtverf. Je kunt dekkende beits in een aantal kleuren kiezen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen beits en houtverf. Beits dringt immers beter in het hout in dan verf. Daarnaast zorgt beits er ook voor dat het hout blijft “ademen” en vocht kan doorlaten. Zeker bij vrij recent hout, dat nog sapresten bevat, is dit wel handig. Zo kun je dit hout al snel behandelen en hoef je het niet te laten verweren. Een ander groot voordeel is dat beits het hout beschermt tegen uv-stralen. Hierdoor blijft het hout jaren in topvorm.

    Transparante beits heeft dezelfde voordelen als dekkende beits, maar het kleurpigment is niet zo sterk aanwezig. Je kunt hierbij kiezen voor een beits die volledig transparant is, maar ook voor een verf die een kleurschijn heeft. Een typische tint is bijvoorbeeld “white wash”, wat ook vaak gebruikt wordt voor meubelen in steigerhout.

    Voordelen beits:

    • Beschermt hout tegen uv-stralen
    • Laat vocht door
    • Verkrijgbaar in diverse kleuren en tinten
    • Met goede beits is het hout 5 tot 8 jaar beschermd.

    Nadelen beits:

    • Minder transparant dan tuinolie
    • Lastiger om aan te brengen
    • Je verbruikt vrij veel beits om tuinschermen te verven, waardoor het een duurdere oplossing is.
    • White spirit nodig om materiaal schoon te maken

    Schuttingen verven met houtverf

    Tenslotte is het ook mogelijk om schuttingen te schilderen in hout. We raden dit vooral aan als je bewerkt hout voor een schutting gebruikt. Hiermee bedoelen we geschaafde planken die tijdens het productieproces al helemaal gedroogd zijn. Wil je verf gebruiken, dan mag het hout zeker geen vocht of sappen afscheiden. Met een laag houtverf leg je immers een hermetisch afgesloten beschermlaag rondom het hout. Dit heeft als voordeel dat het hout goed beschermd wordt. Het nadeel is echter dat er dan geen vocht meer naar buiten kan. Hierdoor krijg je gauw barsten in het schilderwerk.

    Een voordeel van verf is dat je elke mogelijke kleur kunt kiezen en ook kunt opteren voor het glanseffect dat jouw voorkeur wegdraagt. Met verf dek je het hout volledig af.

    Voordelen van houtverf:

    • Sterke bescherming tegen weer en wind
    • Je kunt elke mogelijke kleur kiezen. Provençaalse of Scandinavische tinten, ket kan allemaal.
    • Keuze tussen solventgedragen en watergedragen verf

    Nadelen van houtverf:

    • Niet voor recent hout
    • Niet vochtregulerend

    Wat je ook kiest om houten schuttingen te verven, gebruik hier geen muurverf voor en zeker geen latex, die is immers totaal niet geschikt voor buiten. Is de schutting vastgemaakt aan betonnen palen, dan kun je gevelverf gebruiken voor deze palen. Let er dan op dat je de betonnen palen eveneens goed schoonmaakt. Je schildert deze palen met een primer en een afwerkingslaag.

    Hoe pak je sterk verweerd hout aan?

    Heb je een schutting die nooit echt geverfd is? Dan is het hout waarschijnlijk helemaal verweerd. Dit wil zeggen dat het er grijs en donker uitziet, en dat er bovendien ook barsten en schilfers van komen.

    Wil je een verweerde houten schutting een nieuw leven geven, dan moet je de voorbereiding extra grondig aanpakken. Bij oud en verweerd hout gebruik je het beste tuinolie. Omdat tuinolie lichter qua structuur is, dringt het gemakkelijk tot in de vezels van het hout in. Verweerd hout kun je dan dus grondig schoonmaken, schuren en er daarna tuinolie op aanbrengen.

    Verven van een schutting

    Hoe een schutting verven?

    Na het voorbereidingswerk is het eindelijk tijd om de schutting te verven. De werkwijze om schuttingen te schilderen is hetzelfde als je tuinolie, beits of verf gebruikt. Je merkt alleen dat beits en verf omwille van hun dichte structuur iets lastiger zijn om aan te brengen. Tuinolie heeft door zijn dunne structuur de neiging om te druppen.

    Je kunt er voor kiezen om de schuttingen van de palen los te schroeven en bijvoorbeeld in een schuur of garage te schilderen. Dit maakt het werk een stuk gemakkelijker. Je schildert bijvoorbeeld niet in de volle zon. Het nadeel is dan wel dat je de schermen moet wegdragen en nadat ze geschilderd zijn terug plaatsen zoals voorheen.

    • Als je dit nog niet gedaan hebt, bescherm je voor je begint te schilderen best de tegels van je terras of oprit met tetrakarton. Je kunt ook een verfdoek gebruiken, op voorwaarde dat deze dik genoeg is. Gebruik in elk geval een bescherming die geen vocht of spatten doorlaat.
    • Bepaalde delen die niet geschilderd mogen worden plak je af met brede afplaktape. We denken bijvoorbeeld aan metalen ankers van de steunpalen.
    • Je giet het best wat olie, beits of verf in een verfbakje. Je kunt dit op een tafeltje of op een verhoog zetten, zodat je zo weinig mogelijk hoeft te bukken. Je gebruikt best een kwast van tien centimeter breed, zo gaat het verven goed vooruit. Let wel, het is niet voor iedereen gemakkelijk om een brede platte borstel te hanteren. Het is behoorlijk belastend voor de polsen. Je kunt ook overwegen om een minder brede kwast te gebruiken. Dan doe je wat langer over het schilderen, maar dan verloopt het iets gemakkelijker voor je armen en voor je gewrichten.
    • Let erop dat je niet te veel olie, verf of beits in één keer op je borstel neemt, anders is deze kwast al snel helemaal verzadigd en begint te verf, beits of olie te druppen. Het is belangrijk om regelmatig de kwast lichtjes in het verfbakje te doppen en dan het product telkens helemaal uit te strijken.
    • Schilder steeds volgens de nerven van het hout. Strijk het product steeds goed open en zorg ervoor dat je geen plekken vergeet. Als dit kan, kun je de schutting ook tijdelijk wegnemen van de plaats waar hij normaal geplaatst is. Dan kun je de schutting overal goed bereiken, ook op moeilijke plaatsen. Bovendien kun je de schutting gemakkelijk langs beide kanten schilderen. Dit is belangrijk, om te verhinderen dat de schutting na verloop van tijd kromt of scheef trekt.
    • Nadat je de schutting de eerste keer geschilderd hebt, laat je alles goed drogen. Afhankelijk van het product dat je gebruikt en de weersomstandigheden, duurt dit vier tot zes uur.
    • Daarna schuur je de schuttingen opnieuw lichtjes op. Dit doe je het best opnieuw met je schuurmachine. Gebruik opnieuw schuurpapier met een korrel van 150.
    • Je stoft het resultaat mooi en netjes af.
    • Hierna schilder je de schutting voor de tweede keer volgens de aanwijzingen hierboven.

    Ben je klaar, dan ruim je alles mooi en netjes op. Dan is het tijd om te genieten van het resultaat van je werk! Je bent pas achteraf verwonderd van het effect dat mooi schilderwerk heeft.

    Wanneer een schutting verven?

    Een schutting verven is een klus die je volle aandacht verdient. Je hebt er best wel wat tijd voor nodig.

    Probeer dit dan ook niet tussen andere klussen door te doen. Koop op voorhand alle materiaal dat je nodig hebt. Begin de dag met het schoonmaken en schuren van de schuttingen. Als je alles dan laat drogen, kun je tegen ’s avonds je schutting verven, beitsen of oliën. Het voorjaar of het vroege najaar zijn ideaal voor klussen zoals het schilderen van schuttingen. Een temperatuur van 18 tot 20 graden is ideaal.

    Soorten schilderwerken

    Schilder je toch in de zomer de schuttingen, organiseer je werk dan zo dat je ’s morgens vroeg of ’s avonds het eigenlijke schilderwerk kunt doen. Is er sprake van een temperatuur van boven de 25°C of onder de 10°C, dan stel je het werk best gewoon uit.

    Wat heb je nodig om schuttingen te verven?

  • Bleekwater of soda
  • Schuurborstel
  • Tuinslang
  • Rol tetrakarton of een schilderdoek
  • Platte kwast van 5 centimeter of 10 centimeter breed. Voorzie ook een kleine platte kwast met een breedte van 2 centimeter om in moeilijke hoekjes te schilderen.
  • Afplaktape met een breedte van minimaal 2 centimeter.
  • Verfbakje
  • Olie, beits of verf
  • White spirit
  • Hoe kies je de juiste kleur

    Hoeveel verf heb je nodig om schuttingen te schilderen?

  • 1 liter houtverf is goed voor 8 m² schilderwerk
  • 1 liter beits is goed voor 14m² schilderwerk
  • 1 liter tuinolie is goed voor 20m² schilderwerk
  • Werken met een verfspuit

    Omdat schuttingen grote vlakken zijn, kun je overwegen om het schilderwerk te doen met een verfspuit. Afhankelijk van het toestel dat je kiest, kun je tuinolie, beits of verf aanbrengen met een verfspuit. Het voordeel van het werken met een verfspuit is dat je een egale, dunne laag schilderwerk kunt aanbrengen.

    Toch zijn er ook wel wat nadelen hieraan verbonden. Je denkt misschien tijd te winnen als je met een verfspuit werkt, maar anderzijds ben je toch lang bezig met het voorbereiden van het werk. Het reinigen van een verfspuit na elk gebruik is ook absoluut noodzakelijk, en daar ben je ook wel even zoet mee. Gebruik je een verfspuit, dan moet je de omgeving extra goed beschermen. Je kunt het toestel ook enkel gebruiken als er buiten geen wind is.

    Werken met een verfspuit is een aanrader als je een eigen werkplaats of atelier hebt. Dan kun je de schuttingen daar plaatsen en behandelen met de verfspuit. Hierdoor heb je minder last van eventuele wind en kun je het verfverbruik goed controleren.

    Besluit

    Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je volop inspiratie en tips gevonden hebt om je schuttingen te schilderen. Pak je deze klus goed voorbereid aan, dan sta je achteraf versteld van het effect van je werk. Je creëert je eigen droomplek rond het huis als je de schuttingen in een mooie kleur en helemaal netjes schildert. Als je dit werk liever aan professionals overlaat, dan kun je via deze website steeds verschillende offertes aanvragen om schuttingen te schilderen. We wensen je veel succes met het verven van je schuttingen!

    Tresna.nl
    Logo