Plafond verven

Wil je jouw huis van een complete make-over willen voorzien? De kans is groot dat je dan al snel aan het verven van de muren denkt of aan het vervangen van jouw meubelen. Dat is op zich logisch, maar het gaat niet in alle situaties de gewenste veranderingen opleveren.

Indien je jouw huis écht een andere uitstraling wilt geven, kun je er ook voor kiezen om het plafond te verven. Het verschil tussen een volledig wit plafond of een crème plafond is echt onwijs groot. Laat staan als je voor een gedurfde kleur gaat; je kunt bijvoorbeeld jouw plafond ook in het zwart verven.

Kortom: het verven van een plafond is absoluut geen verkeerde ‘oplossing’. Sterker nog; door jouw plafond te verven, weet je jouw huis ook meer waard te laten worden. Hoe dat precies zit? Dat bespreken we in dit artikel. Verder bespreken we in dit artikel ook hoe je een plafond kunt verven, welke benodigdheden je nodig hebt, welke voorbereidingen je moet treffen en waar je rekening mee moet houden. Tot slot geven we je ook nog een handige tip voor het laten verven van jouw plafond.

Plafond laten verven

Stel jij het verven van het plafond telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het plafond te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de schilder het plafond komt verven.

Waarom een plafond verven?

Ben je de huidige inrichting van jouw huis een beetje zat? Of ga je binnenkort een nieuw huis betrekken? In beide situaties is het aan te raden om eens kritisch naar het plafond te kijken. Ziet het plafond er nog fraai uit en heeft het plafond de gewenste kleur? Als je op één van deze twee vragen ‘nee’ beantwoordt, is het aan te raden om jouw plafond te gaan verven.

Door jouw plafond te verven, kun je jouw gehele huis een compleet nieuwe uitstraling geven. Daarbovenop komt ook nog eens dat je jouw huis op deze manier meer waarde mee weet te geven. Mocht je ooit jouw huis willen verkopen, is het absoluut een pluspunt dat de plafonds netjes onderhouden zijn.

Waarom plafond verven

Ook is in het sommige, vochtige ruimtes pure noodzaak om jouw plafond af en toe te verven. In bijvoorbeeld de badkamer loop je namelijk altijd het risico dat schimmel zich aan jouw plafond gaat hechten. Je kunt boenen tot je een ons weegt, maar als de ventilering niet in orde is, kun je de schimmel nooit definitief verwijderen. In dat geval heb je eigenlijk nog maar één keuze: het plafond verven.

Daarnaast kun je met een geschilderd plafond ook een ruimte groter laten ogen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je voor een contrasterende kleur kiest, waardoor je meer diepte in jouw interieur weet te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld voor donkergekleurde muren kiezen in combinatie met een crème plafond; je creëert dan al snel een super gave uitstraling in jouw.

Al met al zijn er dus voldoende redenen om een plafond te gaan verven. Heb jij wel interesse om jouw plafond te gaan verven? Dan is het goed om het volgende te weten: het verven van een plafond is niet altijd te vergelijken met het verven van een muur. Zo moet je andere voorbereidingen treffen en heb je ook andere benodigdheden nodig.

In dít artikel bespreken we graag uitgebreid hoe je zelf een plafond kunt verven. In ons artikel ‘muur verven’ vind je alle informatie over het verven van een muur; als je deze twee artikelen naast elkaar houdt, zie je ook direct dat er cruciale verschillen bestaan.

Waarom zelf een plafond verven?

Wil je graag jouw plafond van een nieuw kleurtje gaan voorzien? Dan is het van belang om een belangrijke keuze te gaan maken:

  • Ga je het plafond zelf verven?
  • Of huur je een vakman in om het platfond te laten verven?

Voor beide keuzes valt iets te zeggen, maar het is om meerdere redenen toch aan te raden om zelf het plafond te gaan verven. De belangrijkste reden hiervoor? Je kunt flink wat kosten besparen. Als je een vakman in gaat huren, ben je al snel vrij veel geld kwijt. In dat geval betaal je bijvoorbeeld voor de voorrijkosten, voor het materiaalgebruik en de arbeidskosten. Je bent dus al snel honderden euro’s kwijt voor het laten verven van jouw plafond.

Als je dit geld wilt besparen, kun je eigenlijk maar één juiste/simpele keuze maken: zelf het plafond verven. Bijkomend voordeel is dat het vrij leuk is om het plafond te verven. Het klopt dat dit niet het meest comfortabele oppervlakte is om te verven, maar je geniet wel al snel van een zichtbaar resultaat.

Als het plafond eenmaal volledig in de gewenste kleur geverfd is, ervaar je een voldaan gevoel. Je hebt het immers maar mooi zelf voor elkaar gekregen om het plafond te verven!

Tot slot kun je ook alles zelf bepalen. Als je een schilder in gaat huren, is de kans groot dat de schilder jou gaat overtuigen om voor een bepaalde verf te kiezen. Indien je jouw plafond zelf gaat verven, heb je eigenlijk geen last van deze ‘druk’. Je kunt dus volledig zelf bepalen hoe je het aan gaat pakken, welke verf je gaat gebruiken en wanneer je het plafond gaat verven.

Onder aan de streep is het dus interessant om het plafond zelf te gaan verven. Met name als we naar het kostenplaatje kijken, doe je er verstandig aan om zelf het plafond te verven. Uiteraard moet je hier wel de nodige tijd voor uittrekken, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Wil je liever niet zelf aan de slag gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om een vakman in te huren, waarover je later in dit artikel meer informatie kunt vinden!

Plafond laten verven

Stel jij het verven van het plafond telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het plafond te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de schilder het plafond komt verven.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb je de keuze gemaakt? Wil je inderdaad zelf jouw plafond gaan verven? Dan is het goed om te weten dat een goede voorbereiding het halve werk is. Vandaar ook dat we jou uitgebreid willen informeren over de voorbereidingen die je moet gaan treffen.

Zo is het allereerst aan te raden om goed na te denken over de kleur van het plafond. Wil je een rustgevende uitstraling gaan creëren? Of wil je juist voor een gedurfde kleur te gaan? In principe is alles mogelijk, zolang je maar naar jouw eigen wensen luistert. Ons advies: probeer de kleur van de muren en de kleur van het plafond in overeenstemming met elkaar te brengen. Daarmee weet je écht een fraaie uitstraling te creëren!

trap afplakken

Vervolgens is het zaak om de juiste verf aan te gaan kopen. Welke verf je het beste voor het verven van een plafond kunt gebruiken? Daarvoor verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘Beste plafondverf’. In dat artikel vertellen wij niet alleen waar goede plafondverf aan moet voldoen, maar we laten je ook direct kennismaken met de vijf beste soorten plafondverf van dit moment!

Ons advies: haal nét iets meer verf in huis dan je eigenlijk nodig zou hebben. Je kunt daarmee mogelijk alsnog een tweede laag aanbrengen of een lastig hoekje nog even extra aanstippen. Er is niks zo vervelend als er aan het einde achter komen dat je nét iets te weinig verf hebt. Ga dus op voorhand al wat voor reserveverf!

Vervolgens is het zaak om jouw plafond voor te gaan bereiden. Zo is het aan te raden om gaten of oneffenheden in het plafond op te gaan vullen. Aangezien de structuur van het plafond nagenoeg gelijk is aan de structuur van een muur kun je hier prima muurvuller voor gebruiken. Zorg er vervolgens wel voor dat je deze muurvuller lang genoeg laat drogen!

Ook is het hierbij aan te raden om het plafond goed stofvrij te maken. Haal daarom een vochtige doek over het plafond heen en laat ook dit netjes opdrogen. Ondertussen kun je ook de randen van de muren af gaan plakken. Tijdens het verven van het plafond wil je immers niet dat er verf op jouw muren terecht gaat komen.

Heb je ook de bovenkant van de muren afgeplakt? Dan ben je al een heel eind. Om alles helemaal goed voor te bereiden, is het ook nog aan te raden om jouw vloer volledig af te dekken. Je kunt hier afdekfolie voor gebruiken, waarbij het ook aan te raden is om de meubel af te dekken met afdekfolie.

Tot slot is het advies om het midden van de ruimte vrij te gaan maken. Je moet hier rond kunnen lopen en je moet hier ook een ladder neer kunnen zetten. Haal daarom bijvoorbeeld het grote bankstel weg, haal het vloerkleed weg en probeer de ruimte al met al zo leeg mogelijk te maken.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Heb je de hierboven genoemde voorbereidingen stuk voor stuk getroffen? Dan kun je bijna gaan beginnen met het verven van het plafond. Het enige wat je nu nog moet doen, is het in huis halen van de juiste benodigdheden.

Allereerst moet je dus voor de juiste verf gaan zorgen. In ons artikel ‘Beste plafondverf’ kun je daar alles over lezen. Behalve deze verf heb je ook nog voorstrijkmiddel nodig; met dit voorstrijkmiddel zorg je ervoor dat de verf goed op de ondergrond gaat hechten.

Welk verf en materiaal

Om dit voorstrijkmiddel uit te kunnen strijken, heb je uiteraard ook een roller of grote kwast nodig. Die roller en grote kwast heb je óók nodig voor het verven van het plafond. Check hiervoor ons artikel ‘Beste verfroller’.

Heb je ook de roller en de kwast in huis gehaald? Dan is het ook nog zaak om een verfkwast, een verfbak en aanverwante hulpmiddelen in huis te halen. Met dergelijke hulpmiddelen zorg je niet alleen voor het best mogelijke resultaat, maar je maakt het verven van het plafond voor jezelf ook een stuk makkelijker.

Tot slot is het ook nog aan te raden om de volgende benodigdheden in huis te halen:

  • Voldoende schilderstape
  • Een veilige ladder
  • Een telescoopsteel
  • Afdekfolie

Heb je ook deze benodigdheden in huis gehaald? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding te doen: het onderstaande stappenplan op te volgen.

Plafond laten verven

Stel jij het verven van het plafond telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het plafond te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de schilder het plafond komt verven.

Plafond verven: het stappenplan

Zo, als je bij dit punt aangekomen bent, ben je eigenlijk in staat om direct jouw plafond te gaan verven. Aangezien je dit hoogstwaarschijnlijk niet dagelijks doet, is het wel zo prettig als je een duidelijk stappenplan op kunt volgen. Nou, dat duidelijke stappenplan vind je hieronder. Volg de onderstaande stappen op en verf je plafond daarmee snel én netjes.

Stap 1: tref alle voorbereidingen
Schaf de juiste verf aan, haal de ruimte zoveel mogelijk leeg, leg afdekfolie over de vloer en plak schilderstape bij de randen met de muren. Zorg er vervolgens voor dat je het plafond goed voor weet te bereiden; maak het plafond stofvrij, vul de oneffenheden in het plafond op met muurvuller en laat het plafond vervolgens opdrogen.

Plafond verven stappenplan

Stap 2:
Pak de ladder erbij en zet deze ladder in het midden van de kamer. Trek ook kleren aan die vies mogen worden en draag eventueel een veiligheidsbril. Daarmee voorkom je dat de verf in jouw ogen drupt.

Stap 3:
Je kunt nu – met behulp van de ladder – het voorstrijkmiddel op het plafond aan gaan brengen. Gebruik hiervoor een grote kwast of een verfroller en laat het plafond vervolgens 24 uur drogen.

Tip: zitten er grote vlekken in jouw plafond? Dan kun je deze vlekken ook gaan bedekken met een dubbele laag voorstrijkmiddel. De kans is groot dat je hiermee weet te voorkomen dat de vlekken in een later stadium weer zichtbaar worden.

Stap 4:
Heeft het plafond 24 uur kunnen drogen? Dan kun je de plafondverf op het plafond aan gaan brengen. Het advies is om de plafondverf in een verfemmer over te gieten en vervolgens met deze verfemmer een verfbakje te vullen.

Het advies is namelijk om eerst de randen van het plafond netjes te verven. Doe dit met een kleine kwast en werk hierbij zeer geordend. Doe dus éérst de rand bij de ene muur, vervolgens de rand bij de andere muur en tot slot de twee randen bij de overgebleven twee muren.

Stap 5:
Pak nu de grote verfroller erbij en monteer de telescoopsteel aan deze verfroller. Pak ook de grote verfbak erbij en stop de grote verfroller in deze grote verfbak. Je kunt nu direct het grote oppervlakte van het plafond netjes én snel schilderen.

Tip: schilder het gehele plafond eerst eenmalig. Laat het vervolgens drogen en bekijk het eindresultaat. Merk je tijdens het schilderen kleurverschil op? Dat is dan te wijten aan verschil in snelheid van het drogen. Hier hoef je in principe in eerste instantie niks aan te doen; als het gehele plafond opgedroogd is, is de kleur op het plafond overal weer hetzelfde.

Stap 6:
Is het plafond nog niet helemaal naar wens? Dan kun je nog een extra laag aanbrengen. Laat ook die laag goed drogen. Is het plafond dan wél naar wens? Dan kun je het schilderstape van de muren af halen en het afdekfolie van de vloer afhalen.

Je kunt nu alle rommel netjes opruimen en gaan genieten van jouw prachtige plafond. Zo, het verven van een plafond was niet al te lastig toch? Wil je bovengenoemd stappenplan graag nog even in beeld terugzien? Dan verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

Plafond laten verven

Zie je het niet zitten om zelf jouw plafond te gaan verven? Vind je het bijvoorbeeld vervelend om boven jouw hoofd te moeten werken? Of heb je er simpelweg zelf de tijd niet voor? Dan kun je ook altijd nog jouw plafond laten verven.

Wil je jouw plafond laten verven? Middels onderstaande button kun je direct offertes bij schilders bij jou in de buurt opvragen. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken, waardoor je uiteindelijk de beste vakman bij jou in de buurt de klus kunt geven.

Met bovenstaande button kun je direct offertes opvragen bij schilders bij jou in de buurt. Probeer de aanvraag vervolgens zo uitgebreid mogelijk in te vullen, zodat de schilders direct een passende offerte op kunnen sturen!

Andere mogelijkheid: latex spuiten

Lijkt het jou niks om jouw plafond te gaan verven? Dan kun je er ook voor kiezen om jouw plafond met latex te gaan spuiten. Latex spuiten is met name bij grote oppervlakten interessant; juist dát is een plafond. Wil je meer weten over het latex spuiten van een plafond? Lees dan direct ons artikel ‘Latex spuiten’ door!

Slotwoord

Zo, je hebt in dit artikel alle informatie kunnen vinden over het verven van een plafond. Je weet nu niet alleen hoe je een plafond kunt verven, maar je weet nu ook wat voor jou de juiste keuze zou zijn: zelf het plafond verven of het plafond laten verven. Wil je het plafond laten verven? Vraag dan direct offertes van schilders bij jou in de buurt op via de oranje buttons in dit artikel!

Kies je er toch voor om zelf het plafond te gaan verven? Dan wensen wij je graag veel succes met het verven van het plafond. Tref de juiste voorbereidingen, trek er de nodige tijd voor uit en behoud je geduld. Je kunt het; nogmaals veel succes!

Tresna.nl
Logo