Trap verven

Wil je als volgende klus in huis je trap verven? Lees dit artikel en je weet alles om je trap perfect te schilderen.

Een houten trap schilderen: voorbereiding

Een houten trap schilderen vraagt veel voorbereiding. Om te beginnen moet je de trap helemaal schuren en vetvrij maken. Dit is meteen een behoorlijk arbeidsintensieve klus, die het resultaat achteraf echter veel mooier maakt.

Een trap schuren kun je op verschillende manieren doen, maar je krijgt het mooiste resultaat met een el​​​​ektrische schuurmachine. Gebruik je bijvoorbeeld een schuurmachine die eindigt in een punt, een zogenaamde deltaschuurmachine, dan werk je efficiënt en vlot. Deze schuurmachine laat je toe om alle kleine hoekjes van de treden en de leuning op te schuren. Het is inderdaad belangrijk dat je overal een gelijkmatig resultaat krijgt.

Houten trap schilderen

Heb je de hele trap en de leuning opgeschuurd, dan ga je best eerst even overal langs met een stofzuiger en een vochtige doek om alle stof en het andere vuil weg te nemen. Daarna maak je de trap nog eens extra vetvrij met een schone doek en een sterk ontvettend poetsmiddel. Hiervoor kun je bijvoorbeeld bleekwater gebruiken, of water met opgeloste soda. Dit is heel goedkoop in vergelijking met gespecialiseerde poetsproducten die je op de markt vindt, maar deze producten werken even goed. Zijn er gaatjes of barsten in de trap, dan vul je deze na het schoonmaken op met houtplamuur (wit, sneldrogend, houtkleurig, kneedbaar hout), waarna je deze specifieke plaats nog wat extra schuurt.

Welke korrel van schuurpapier neem je het best om een trap te schuren?

  • Is de trap al geschilderd en in een goede staat? Dan kun je schuurpapier met korrel 180 tot 220 nemen.
  • Wil je alle verf grondiger verwijderen, dan kies je schuurpapier met korrel 120 tot 150.
  • Hoe kleiner de korrel, hoe ruwer het schuurpapier is.

Trap laten verven

Stel jij het verven van je trap telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je trap te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman jouw trap komt verven. 

Hoe kies je de juiste kleur?

Ga je de trap schilderen, dan moet je veel aandacht besteden aan het kiezen van de juiste kleur. Dit is heel belangrijk. Je kunt nog zo mooi en netjes schilderen, als het kleur niet op de andere kleuren in de traphal aansluit, dan ga je toch niet zo tevreden zijn over het resultaat. Een kleur is voor een groot stuk een subjectieve keuze, maar als vuistregel kun je zeggen dat je best een lichte kleur kiest. Zeker voor een kleine traphal met kleine ramen is dit een goede en veilige keuze. Zo verkrijg je immers een groter effect. Dankzij de lichte kleur creëer je meer licht in de ruimte. Heb je een grote traphal of een vrijstaande trap en hou je wel van een speciaal kleureffect, dan kun je de trap in een contrasterende kleur schilderen om hem te accentueren.

Een donkere kleur is steeds moeilijker aan te brengen dan een lichte kleur, zoals we in dit artikel beschreven. Op een donkere kleur zie je ook meer stof en vuil liggen.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

De juiste verf gebruiken

Een trap loop je elke dag verschillende keren op en af, met of zonder schoenen. De verf die je gebruikt moet daarom in de eerste plaats slijtvast en krasvast zijn. Je hebt hierbij de keuze tussen solventgedragen en watergedragen verf. Het onderscheid is gebaseerd op de grondstof van de verf. Solventgedragen verf bevat chemicaliën op basis van solvent, terwijl watergedragen verf op basis van water gemaakt is.

Soorten verf

Solventgedragen verf

Solventgedragen verf lijkt voor veel mensen de beste verf om trappen te schilderen. De verflaag is stevig en krasvast. Met een trap geschilderd in solventgedragen verf ben je jarenlang goed. Toch zijn er ook best wel wat nadelen aan solventgedragen verf. Je moet extra nauwkeurig schilderen en om het materiaal te reinigen moet je white spirit gebruiken. De verf droogt niet zo snel en heeft een sterke geur.

Bovendien is deze verf niet zo goed voor de gezondheid. Het is geen goed idee om de dampen in te ademen en je vermijdt het best contact met de huid. Je gebruikt dus best een speciaal verfmasker en handschoenen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de traphal goed kan luchten. Wil je de trap schilderen met solventgedragen verf, dan doe je dit het best in de lente of in de herfst als het niet te warm of te koud is en je een raam kunt openen.

Watergedragen verf

Tegenwoordig kun je zeker watergedragen verf gebruiken om een trap duurzaam te schilderen. Deze verf heeft als voordeel dat ze beter is voor het milieu. Je kunt je borstels en rollen gemakkelijk uitspoelen met water. De verf geurt minder sterk dan solventgedragen verf. Net zoals solventgedragen verf kun je watergedragen verf met een verschillend glanseffect krijgen: matte verf, satijnglanzende verf en hoogglanzende verf.

Koop je watergedragen verf van een goede kwaliteit, dan moet je iets sneller werken dan als je schildert met solventgedragen verf. Deze verf droogt sneller dan solventgedragen verf. Het is dus een andere manier van werken, maar het resultaat is meestal even goed als met solventgedragen verf.

Het afplakken van de trap

Om te vermijden dat er verfspatjes of -streepjes terecht komen op de muur of op andere plaatsen, moet je de trap goed afplakken vooraleer je schildert. Dit doe je het best op een mooie en nette ondergrond, die dus al opgeschuurd en gewassen is. Let er wel op dat het oppervlak helemaal droog is.

trap afplakken

Verder gebruik je het best afplaktape die breed genoeg is, omdat je dan de kans verkleint dat je over de rand van de tape schildert. Dankzij afplaktape krijg je een scherpe lijn tussen twee schildervlakken. Je neemt de afplaktape het best onmiddellijk na het schilderen weg, terwijl de verf droogt. Zo vermijd je dat er verfresten achterblijven.

Verf je een trap voor de eerste keer, dan is het belangrijk dat je een primerlaag aanbrengt

Een grondlaag of een primerlaag op een trap aanbrengen heeft veel voordelen. Zo vermijd je dat er eventuele kleurverschillen uit het hout zichtbaar zijn in het eindresultaat. Je kunt het best primer kopen in de kleur van de afwerkingslaag om een goed resultaat te verkrijgen. Omdat er aan een trap sowieso veel hoekjes en kantjes zijn, kun je na het aanbrengen van de primerlaag nog eens langs de randen gaan met een overschilderbare afdichtingskit. De afwerkingslaag schilder je dan over deze afdichtingskit.

Trap laten verven

Stel jij het verven van je trap telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je trap te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman jouw trap komt verven. 

Hoe schilder je een trap?

Na deze voorbereiding is het eindelijk tijd om de trap te schilderen. Maar hoe pak je het schilderwerk het beste aan? Hier geven we je een concreet stappenplan om de klus tot een goed einde te brengen.

Wat je vooraf moet weten:

Je schildert best eerst de trapleuning. Hiervoor gebruik je een verfkwast en een roller met een breedte van 10 centimeter (dezelfde kwast en roller die je voor de trap gaat gebruiken). Als je eerst de trapleuning schildert, dan heb je als voordeel dat je vrij en met schoenen op de nog niet geverfde traptreden kunt stappen. Eventuele druppel verf die op de treden vallen kun je gemakkelijk met een doek wegnemen. Zijn de treden al geschilderd, dan is dit net iets moeilijker.

Je schildert vervolgens de traptreden. Dit doe je het best van boven naar onder. Zo kun je blijven schilderen zonder te stoppen en de verf mooi laten drogen. Vooraleer je terug op de trap kunt lopen, moet je wel op een uur of vier rekenen.

Als je de trap tijdens de schilderwerken wil blijven gebruiken, dan kun je het schilderen in twee sessies doen. Tijdens de eerste sessie schilder je dan bijvoorbeeld de even treden en laat je de oneven treden over. Zo blijft de bovenverdieping van je woning tijdens het schilderen bereikbaar. Je kunt bovendien ook nog tijdens het schilderen iets corrigeren aan het schilderwerk van een bovenliggende trede. Verder heeft deze manier van werken als voordeel dat je iets meer bewegingsruimte hebt tijdens het schilderen. De volgende dag kun je dan de andere (oneven) treden van je trap schilderen en naar boven of naar beneden gaan via de treden die je al geschilderd hebt.

Je kunt een trap schilderen in diverse soorten verf: mat, satijnglanzend of glanzend, maar let op met glanzende verf omwille van het uitglijden. Als je dit wenst, kun je ook trappenlak kopen, die speciaal gemaakt is voor trappen en het uitglijden verhindert.

De stappen om een trap te schilderen

  1. Je brengt eerst een laag primer aan. Dit doe je met een verfrol die geschikt is voor watergedragen of solventgedragen lakverven. Dit is een rol met korte haartjes of een rol uit schuimrubber.
  2. Omdat treden minimaal 18 centimeter breed zijn om je voet goed te kunnen plaatsen, gebruik je best een verfrol met een breedte van 10 centimeter. Dan kun je volgens een regelmatig patroon je treden schilderen. Je schildert hierbij 2 lange strepen over de lengte, en gaat dan in de andere richting met de rol over deze strepen om de verf helemaal uit te strijken. Een kleine, ronde verfkwast is handig om de verf in de hoekjes uit te strijken. We denken hierbij aan de rand tussen de op- en de aantrede of de overgang tussen de treden en de plint.
  3. Omdat je tijdens het schilderen zelf gebruik maakt van de trap en je verf bij de hand moet hebben, gebruik je een verfbakje van 15 op 30 centimeter, dat netjes op een traptrede past. Dit heeft als voordeel dat je het dus mooi stabiel op een bovenliggende of onderliggende trede kunt plaatsen. Het is altijd ook een goed idee om nog een extra verfbakje bij de hand te hebben waarop je de verfborstel kunt leggen op het moment dat je de verfrol gebruikt, of omgekeerd.
  4. Heeft de volledige trap een eerste verflaag gekregen en is de verf droog, dan schuur je alle treden even op met een schuursponsje. Daarna verwijder je de losgekomen deeltjes met een vochtige doek.
  5. Is dit werk klaar? Dan kun je de overgangen tussen de op- en de aantreden van de trap en de overgangen naar de plinten kitten met overschilderbare acrylaatkit. Dit doe je met een kitspuit. Hiermee vorm je dus een laagje dat mogelijke kieren en spleten afdicht. Omdat hout een levend materiaal is, kan het gebeuren dat de treden lichtjes krimpen of uitzetten. De aangebrachte acrylaat zet of krimpt dan mee uit omdat het een elastisch materiaal is.
  6. Hierna is het tijd om de eindlaag voor de trap aan te brengen. Om een eindlaag aan te brengen, kun je dezelfde verfrol, verfkwast en hetzelfde verfbakje gebruiken. Je verft opnieuw volgens hetzelfde patroon, met twee strepen in de breedte en korte streepjes kruiselings over de lange strepen. Afhankelijk van de kwaliteit van de verf en de kleur die je kiest, breng je eventueel meerdere verflagen aan.

Verschil tussen open en gesloten treden

Er bestaan trappen met open treden en trappen met gesloten treden.

Bij een gesloten trap heb je een optrede en een aantrede. De aantrede is het stuk van de trede waarop je je voeten plaatst. De optrede is het deel dat haaks op de aantrede staat. De optrede sluit dus de treden letterlijk af, vandaar de naam “gesloten trap”.

Trap treden
  • Bij een open trap ontbreekt de optrede. De trede is dus open en zweeft als het ware tussen de trapbomen.
  • Bij een gesloten trap moet je de op- en de aantreden schilderen. Hier hoef je de onderkant van de treden niet te schilderen
  • Bij een open trap, schilder je enkel de eigenlijke treden, maar moet je ze wel aan de boven- en aan de onderkant schilderen.

Om een open trap te schilderen, heb je in principe iets meer verf nodig dan om een gesloten trap te schilderen. De aantrede, waarop je dus je voeten plaatst, is normaal gezien breder dan de optrede.

Een open trap schilderen is arbeidsintensief, in de zin dat het vaak niet zo gemakkelijk is om de onderkant van een trede netjes te schilderen. Zoals hierboven gezegd is er ook meer oppervlakte te schilderen. Je moet bovendien de verfrol op een wat onnatuurlijke manier bewegen. Anderzijds heb je bij een open trap niet het kitwerk nodig tussen de op- en de aantrede.

Trap laten verven

Stel jij het verven van je trap telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je trap te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman jouw trap komt verven. 

Hoe veel verf heb je nodig?

Laten we even een voorbeeld nemen van een trap met 15 treden.

  • De trap is een meter breed. De op- en de aantrede is zijn respectievelijk 23 centimeter diep en 17 centimeter hoog.
  • Dit geeft een totale oppervlak van 15 x 100 x 40 = 6 vierkante meter. Als je voor de trapleuning ongeveer 2 vierkante meter rekent, kom je op een totaal van 8 vierkante meter.
  • In principe is voor één laag één liter verf voldoende. Onze inschatting is echter dat je 1,5 liter primer en 1,5 liter voor de afwerking nodig hebt. Hiermee heb je misschien wel wat verf over, maar het is steeds handig om wat verf in reserve te hebben om bepaalde herstellingen te doen als dit nodig is.
Hoe kies je de juiste kleur

Hoe vaak schilder je de trap?

Het antwoord op deze vraag hangt van veel factoren af. Je kan zeggen dat je de trap schildert als het verfwerk zijn glans heeft verloren of als er stukken verf loskomen. Dit hangt op zijn beurt weer af van de kwaliteit van de verf die je gebruikt. Hoe goed je de voorbereiding gedaan hebt, is ook heel belangrijk. Wordt de trap intensief gebruikt? En lopen mensen met schoenen op de trappen of doe je altijd je schoenen uit? Dit zijn allemaal zaken die de graad van slijtage van de verf bepalen.

Conclusie?

  • Schilder je de trap helemaal volgens het boekje, met een goede voorbereiding en kwaliteitsverf, dan kun je zeker 8 à 10 jaar genieten van je schilderwerk.
  • Gebruik je minder goede verf, dan is het mogelijk dat je al na 4 of 5 jaar je trap opnieuw wenst te schilderen.

Trap laten verven

Stel jij het verven van je trap telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je trap te laten verven. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman jouw trap komt verven. 

Je trap verven, wat heb je nodig?

Voor een trap met 15 treden (zie hierboven) heb je nodig:

  • Schuurpapier en schuurspons
  • Soda en/of bleekwater
  • Houtplamuur
  • 1,5 liter primer
  • 1,5 matte, satijnglanzende of glanzende verf per afwerkingslaag. Let evenwel op om de treden van een trap met glanzende verf te schilderen omwille van het uitglijden.
  • Een verfrol van 10 centimeter breedte
  • Een ronde kwast met 1 centimeter diameter
  • Afplaktape
  • Een kitspuit met overschilderbare acrylaat
  • Een verfbakje van 15 op 30 centimeter. Eventueel een tweede bakje om je borstel en rol in te laten rusten
  • Verfhandschoenen en een verfmasker als je met solventgedragen verf schildert

Conclusie

Om een trap te schilderen kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Je kunt het ook aan een vakman overlaten. Via onze website kun je bij verschillende schilders een offerte aanvragen. Op onze website vind je ook concrete informatie over wat dit allemaal kost.

Tresna.nl
Logo