Beste plafondverf

Het plafond schilderen is een klus die je woning een decoratieve boost geeft. Het lijkt misschien een lastige klus. Je moet er voor op een ladder of een stelling gaan staan en schildert vlak boven je hoofd. Maar als je de juiste verf kiest en de juiste accessoires gebruikt, dan is de klus zo geklaard en geniet je jarenlang van het resultaat. Plafondverf zorgt niet alleen voor een mooie kleur die bij het karakter van je woning past, het beschermt het plafond ook en verbergt eventuele onvolkomenheden of vlekken.

Onze top 5 verf voor plafonds

Afbeelding

Product


Gamma Plafondverf wit en mat

Onze beste koop!

Gamma Plafondverf wit en mat

De beste koop

of

Sikkens Alphacryl Plafond

Sikkens Alphacryl Plafond

Gewoonweg de allerbeste

of

Flexa Powerdek Muurverf

Flexa Powerdek Muurverf - Muren & Plafonds - Stralend Wit - 10 liter

Beste als grote verpakking

of

Koopmans Acrylmat

Koopmans Acrylmat

Beste koop voor badkamerplafonds

of

Levis Ambiance Muurverf Extra Mat

Levis Ambiance Muurverf Extra Mat

Beste verf voor decoratieve plafonds en ruimtes

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Gamma Plafondverf wit en mat

De beste koop

Gamma Plafondverf wit en mat

of

Sikkens Alphacryl Plafond

Gewoonweg de allerbeste

Sikkens Alphacryl Plafond

of

Flexa Powerdek Muurverf

Beste als grote verpakking

Flexa Powerdek Muurverf

of

Koopmans Acrylmat

Beste koop voor badkamerplafonds

Koopmans Acrylmat

of

Levis Ambiance Muurverf Extra Mat

Beste verf voor decoratieve plafonds en ruimtes

Levis Ambiance Muurverf Extra Mat

of

Maar hoe kies je nu een goede verf voor je plafond? Om te beginnen kun je al van volgende vuistregels uitgaan.

 • Je schildert het plafond best in het wit of wit dat heel lichtjes gekleurd is met een tint die ook elders in je interieur terugkomt. Met de kleur wit kun je niet missen. Het is een tint die neutraal is, wat ideaal is voor een plafond, dat niet te veel de aandacht moet trekken. Je kunt dan ook gemakkelijk kleuren voor de muren kiezen zonder dat je rekening hoeft te houden met het plafond. Toch kan volledig egaal wit wat hard en koel overkomen. Daarom mengen professionele schilders wit vaak aan met wat kleur. Afhankelijk van de plaats in de woning en de lichtinval in de kamer, krijgt de ruimte zo een warmer effect dan bij het gebruik van puur wit.
 • Schilders kiezen bijna altijd een matte verf voor plafonds. Matte verf is goed om onvolkomenheden of oneffenheden te verbergen, iets wat wel vaak voorkomt in een plafond. Anderzijds is een matte verflaag goed voor de lichtverdeling in huis. Zet je 's avonds de lichten aan, dan heb je geen last van lichtweerkaatsing.

In dit artikel hebben we vijf soorten verf voor plafonds voor je geselecteerd. Zo is de keuze heel gemakkelijk voor jou. Afhankelijk van je wensen, kies je een bepaald product en begin je aan de klus. Na ons productoverzicht geven we meer informatie over plafondverf in onze vertrouwde koopgids.

Beste koop plafondverf – Gamma Plafondverf wit en mat

Ben je op zoek naar een degelijk en goed product om muren en plafonds binnenshuis te schilderen, en dit voor een eerlijke prijs? Dan hoef je niet langer te zoeken en ga je voor de witte Gamma plafondverf. Als goed dekkende, matte verf verbergt dit product gemakkelijk oneffenheden en onvolkomenheden in het plafond.

Het is een watergedragen verf, waarbij je weinig last hebt van de geur. Gamma Plafondverf is een product van de gelijknamige winkel. Het is echt een goede budgetverf, waarmee je de plafonds in je hele huis in een nette witte tint schildert. De

De verf rolt lekker uit en op de verpakkingen vind je duidelijke instructies hoe je het product moet gebruiken. Het is dan ook een plezier om deze Gamma Plafondverf uit te schilderen. Ben je bijvoorbeeld na twee lagen nog niet helemaal tevreden over het eindresultaat, dan breng je met plezier nog een laag meer aan. Een ander voordeel is dat het gewoonweg een goedkope totaaloplossing is. De borstels en rollers die je gebruikt maak je bijvoorbeeld eenvoudig met water schoon.

Een budgetverf zoals de Gamma Plafondverf heeft echter ook wel wat nadelen. Zo droogt het product niet zo gelijkmatig, waardoor je snel de neiging hebt om nog eens opnieuw je roller uit te rollen op een plaats waar je al geschilderd hebt. Tegelijk is dit een verf die gemakkelijk drupt, je hoeft Gamma Plafondverf zeker niet aan te lengen met water. Omwille van deze eigenschappen is er wel een laag of drie nodig voor een optimale dekking. Je schildert best zo veel lagen totdat je tevreden bent over het resultaat.

Beperkte dekkracht, drie lagen nodig bij donkere ondergrond.

Voordelen
 • Watergedragen
 • Niet duur
 • Weinig geur
Nadelen
 • Beperkt aantal kleuren
 • Wat waterachtig
 • Weinig dekkracht
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een gemakkelijk te gebruiken en praktische witte verf zoekt om plafonds te schilderen. Dankzij de grote verpakkingen schilder je meteen alle plafonds in je woning als je dat wil. De matte kleur verbergt oneffenheden en onvolkomenheden in het plafond.

Gewoonweg de allerbeste – Sikkens Alphacryl Plafond

Sikkens Alphacryl Plafond is gewoonweg de beste en meest dekkende matte verf. Het is een watergedragen product van een echt A-merk. Je ziet dit al direct als je de pot opent. De verschillende bestanddelen van de verf lachen je tegemoet vooraleer je ze mengt tot een egale massa. Je ziet ook goede en degelijke instructies op de potten, waardoor je het schilderproject perfect voorbereidt. 

De potten zelf zijn bovendien gemakkelijk te openen en goed af te sluiten. Hierdoor kun je de verf jarenlang bewaren om achteraf nog eens een stukje te renoveren. De kleur blijft perfect behouden. 

Tijdens het schilderen merk je dat je met deze verf zeker goed zit. Het product trekt mooi open en dekt het plafondvlak egaal af. Sikkens Alphacryl is geschikt om aan te brengen op veel verschillende ondergronden: gipswerk, gipsplaten, beton, noem maar op. Omdat de verf een waterdichte laag op het vlak legt, is het product ook geschikt voor de keuken of badkamer waar je condensvorming krijgt. Deze ruimtes hebben er nog nooit zo netjes uitgezien na de schilderbeurt. Een mooie afwerking van een woning zit hem in de details en daarom is het schilderen van je plafond ook zo belangrijk.

Je merkt het, we zijn behoorlijk enthousiast over Sikkens Alphacryl. Toch heeft dit product wel enkele nadelen. Het rendement van 10 m² per liter ligt niet zo hoog. Het aangegeven rendement klopt echter wel in alle omstandigheden, bijvoorbeeld ook als je een bleke verf op een donkere ondergrond aanbrengt. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. De verf is niet bepaald goedkoop. Je moet dit product echter zien als een investering op iets langere termijn. Voor ons is het zijn prijs dan ook meer dan zeker waard.

Dit product is niet bepaald goedkoop.

Voordelen
 • Mooie kleuren
 • Perfecte dekking
 • Makkelijk aan te brengen
Nadelen
 • Duur
 • Grote verpakkingen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een verf zoekt om een plafond helemaal en totaal te renoveren op de lange termijn. Je woning ziet er piekfijn uit als je plafonds met deze verf behandelt. Tegenover de hoge prijs staat een perfect dekkend product waar je veel jaren van geniet.

Beste als grote verpakking – Flexa Powerdek Muurverf - Muren & Plafonds - Stralend Wit - 10 liter

Flexa Powerdek Muurverf, dat staat voor een vlekkeloze witte afwerking van een goede kwaliteit voor je plafonds. Na een schilderbeurt met dit product is het vlak boven je hoofd mooi en netjes afgewerkt, en onvolkomenheden zijn op een fraaie manier weggewerkt. 

Een ander voordeel is dat de verf spatwaterdicht is. Eventuele druppels of condensvorming veeg je gewoon weg of verdampen terug als je de kamer lucht. Flexa Powerdek Muur en Plafondverf is watergedragen, waardoor je tijdens het schilderen weinig last krijgt van die typische verfgeur. Je koopt Flexa Powerdek in lekker grote verpakkingen, zodat je meteen alle plafonds als één project kunt aanpakken als je dit wil.

Flexa Powerdek is een verf voor mensen die rechttoe-rechtaan gaan voor wit als kleur voor het plafond. En inderdaad, wit is voor plafonds steeds een mooie en ondersteunende kleur. Je hebt dan bijvoorbeeld de vrijheid om een opvallende kleur te kiezen voor een accentwand.

Hiermee zijn we bij de nadelen van dit product aangekomen. De verf droogt snel, maar niet altijd even gelijkmatig. Flexa Powerdek Muurverf is wat waterig, waardoor je al bij al een niet zo’n perfecte dekking krijgt. Je moet er tijdens het schilderen goed op letten dat je niet te veel verf op de rol neemt, want anders kan de verf wat gaan druppen. Een goede primer is noodzakelijk wil je een mooi resultaat krijgen.

De verf is wat dun en waterig.

Voordelen
 • Vlekkeloos wit
 • Goedkope prijs per liter
 • Spatwaterdicht
Nadelen
 • Minder dekkracht
 • Oppassen met spatten
 • Goede primer noodzakelijk
 • Beperkt aantal kleuren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een eerlijke plafondverf zoekt voor een scherpe prijs. Na enkele lagen krijgt het plafond een mooie uitstraling waarin je onvolkomenheden volledig bedekt worden.

Beste koop voor badkamerplafonds – Koopmans Acrylmat

Voor het plafond van de badkamer raden we specifieke verf aan. Een plafond in de badkamer moet extra vochtbestendig zijn en ook bij voorkeur mat om een egaal effect te krijgen. We kiezen daarom gewoon voor een extra matte gevelverf, waarvan bewezen is dat het product een volledig waterdichte laag op het vlak legt. De beste koop voor badkamers is voor ons in dit verband de Koopmans Acrylmat.

Het product rolt lekker uit en is zo goed als geurloos. Koopmans Acrylmat droogt snel: na zes uur kun je een tweede laag uitrollen. De verf is uiterst hygiënisch, schimmel krijgt gewoonweg geen kans. Je legt er echt een condensbestendige laag mee op het plafond.

Je brengt Koopmans Acrylmat aan op bestaande verflagen, maar ook op nieuw gekleefd vliesbehang en mdf- of gipsplaten. Je hebt de keuze tussen een groot aantal tinten voor je badkamer als je voor Koopmans Acrylmat gaat. Omdat je de verf in diverse verpakkingen kunt krijgen, koop je precies zoveel verf als je nodig hebt.

Het product heeft ook wel enkele nadelen. Koopmans Acrylmat dekt goed af, maar je merkt wel een verschil qua dekkingskracht met producten zoals die van Sikkens. Hierdoor moet je soms een verflaag meer aanbrengen dan voorzien om een perfect resultaat te krijgen.

Minder dekkingskracht dan verven van A-merken zoals Sikkens, maar de prijs is hier ook naar.

Voordelen
 • Hygiënisch
 • Geurloos
 • Mooie matte afwerking
 • Rolt lekker uit
Nadelen
 • Minder dekkingskracht
 • Ietwat glanzend
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goede en betrouwbare verf zoekt om een plafond in de badkamer te schilderen. Met Koopmans Acrylmat geef je een egale en hygiënische laag op het plafond. Je hebt geen last van geuren tijdens het schilderen en achteraf blijft het badkamerplafond vrij van schimmels.

Beste verf voor decoratieve plafonds en ruimtes – Levis Ambiance Muurverf Extra Mat

Levis Ambiance Muurverf Extra Mat is de beste keuze als je gaat voor een hoogwaardige afwerking van plafonds. Twee lagen van deze verf op deze vlakken, en je geniet jarenlang van een mooie afwerking, waarbij onvolkomenheden perfect wegwerkt. 

Levis Ambiance Muurverf Extra Mat is een kant-en-klare plafondverf, die je gemakkelijk uitrolt en zorgt voor een stijlvolle decoratieve afwerking. De plafondverf heeft een lage geur en is daarom geschikt voor alle ruimtes, ook bijvoorbeeld voor slaapkamers. 

Aan Levis Ambiance Muurverf heeft Bol.com het duurzaamheidslabel toegekend, wat betekent dat dit product het milieu minder zwaar belast dan andere verfsoorten. Direct na het openen van de pot begint je werkplezier al. Je mengt de diverse bestanddelen mooi tot een egaal product en giet de verf gemakkelijk in je verfbakje. Nadat je klaar bent met de klus is het pas puur genieten. De dekkingskracht is heel goed en je veegt eventuele vlekken gemakkelijk weg van een wand je je met Levis Ambiance Muurverf geschilderd hebt.

Aan dit product zijn ook wel enkele nadelen verbonden. We merken dat je deze verf niet zo goed kunt bewaren als bijvoorbeeld een gelijkaardig product van een merk zoals Sikkens. We denken dat dit te wijten is aan de verpakking, die in grotere formaten niet zo duurzaam is. Levis Ambiance Muurverf Extra Mat is een stuk duurder dan andere verfsoorten voor plafonds. Breng ook altijd een grondlaag aan als je met dit product van Levis werkt.

Stuk duurder dan andere plafondverven.

Voordelen
 • Klaar voor gebruik
 • Verbergt onvolkomenheden
 • Diverse verpakkingen
 • Rolt lekker uit op het plafond
Nadelen
 • Duur
 • Droogt snel, ook in het verfbakje
 • Altijd met primer te gebruiken, best in dezelfde kleur als de eindlaag
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een plafondverf zoekt om onvolkomenheden weg te werken en daarnaast ook nog een volledig gave afwerking aan een plafond wil geven. De prijs is niet min, maar je krijgt dan ook een kwaliteitsproduct voor je geld.

Koopgids

Wat is plafondverf nu eigenlijk?

Het lijkt misschien vreemd dat er zoiets bestaat als plafondverf. Is plafondverf niet hetzelfde als muurverf of latex? Als je wil kun je inderdaad de plafonds in je woning met latex schilderen. Toch zijn er wel verschillen tussen muurverf en plafondverf. Zo is plafondverf iets dikker qua textuur dan muurverf. Dit is handig omdat er zo minder druppels vallen en er minder verf in het rond spat. Je wil tenslotte de klus klaren zonder dat je de hele tijd verf in je gezicht krijgt, nietwaar?

De dikte van plafondverf is ook handig om vlekken of barstjes die je geplamuurd hebt extra goed te verbergen. Vaak heb je in huis kunstverlichting die het plafond verlicht om een felle schijn in de ogen te vermijden. Welnu, als je het plafond op deze manier verlicht, vallen onvolkomenheden niet op als je een degelijke plafondverf gebruikt hebt.

Hoe schilder je een plafond?

Een plafond schilder je op dezelfde manier als je een muur schildert. Een stappenplan hiervoor vind je in ons artikel over muren verven. Hier geven we het stappenplan ook nog eens in het kort:

Voor je begint:

 • Plamuur eventuele barsten in het plafond, en schuur oneffenheden weg met schuurpapier.
 • Dek de vloer goed af met een afdekzeil of tetrakarton.
 • Zorg voor een goede ladder of stelling waarop je stevig staat.
 • Als je niet op een hoogte wenst te staan, kun je een telescopische steel gebruiken. Hiermee werk je echter wel minder nauwkeurig. Je houdt beter de verfrol gewoon rechtstreeks met een steekbeugel in de hand.
 • Plak de rand tegen het plafond af met afplaktape.

Het schilderen zelf

 1. Verdeel je het plafond in denkbeeldige vlakken van ongeveer een vierkante meter.
 2. Deze vlakken schilder je een voor een in een gekruist patroon. Dus bijvoorbeeld drie strepen in de richting die parallel loopt met de muur aan de linkerzijde, en dan drie strepen in een hoek van 90° hierover. Dit herhaal je tot het vlak helemaal afgedekt is met verf.
 3. Dan ga je verder met de volgende vlakken tot het plafond helemaal geschilderd is. Je kunt telkens de rand van het ene vlak lichtjes overlappen terwijl je het andere vlak schildert.
 4. Belangrijk om weten is dat je een plafond telkens in één keer volledig moet schilderen. Stop je halverwege met de klus, om later verder te gaan terwijl de verf van het eerste stuk al droog is, dan merk je gegarandeerd kleurverschillen.

Primer gebruiken

Is een plafond nog nooit geschilderd? Dan is het belangrijk dat je een goede grondverf of primer aanbrengt. De meeste merken hebben een grondverf die perfect past bij de verf voor de eindlaag. Heel vaak koop je dan ook de grondverf in perfect dezelfde kleur als de afwerkingsverf. Gebruik je een dergelijke grondverf, dan is één afwerkingslaag vaak al voldoende om een perfect resultaat te krijgen.

Grondverf of primer zorgt ervoor dat de poriën van het plafond goed verzadigd van verf zijn vooraleer je het afwerkt. Gebruik je direct een afwerkingsverf op gipswerk of gipsplaten, dan wordt deze verf te sterk opgeslorpt in dit oppervlak, wat jammer is.

Wat eerst schilderen: de muren of het plafond?

Een antwoord op deze vraag lees je in dit artikel. Schilder je zowel de muren als het plafond van een kamer, dan is de vuistregel dat de allerlaatste verflaag voor het plafond is. Je kleeft dan de muren op ongeveer 3 millimeter van de rand van het plafond af en schildert dit stukje van de muur ook met de plafondverf. Zo krijg je een heel mooi en gaaf effect.

Plafond schilderen, wat heb je nodig?

 • Verfrol voor muren en plafonds
 • Afdekfolie
 • Afplaklint
 • Eventueel een telescoopstang
 • Steekbeugel
 • Kitspuit om de overgang tussen de muren en het plafond af te werken
 • Een ladder of stelling
 • Linomat verfroller S100 - 10 cm

  Wanneer schilder je het plafond het best?

  Wil je schilderwerken aanpakken, dan kies je het moment waarop je schildert best goed uit. Het mag bijvoorbeeld niet te warm of te koud zijn. Een temperatuur van 15°C is ideaal, dan droogt de verf niet te snel. Je hoeft de ruimte dus niet te verwarmen als je schildert. Je kunt de ramen openen terwijl je schildert, op voorwaarde dat je dan niet te veel tocht krijgt, die er op zijn beurt voor zorgt dat verf sneller droogt.

  Wil je toch schilderen als het warm is, dan moet je er inderdaad voor zorgen dat de luchtvochtigheid optimaal is. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door enkele emmers water in de ruimte te plaatsen of te zorgen voor een wasrekje met natte dweilen. Schilderen doe je het best bij daglicht. Vaak is het volledige oppervlak van een plafond moeilijk te overzien, zeker als je op een ladder staat. Het uitzicht wordt nog minder goed als het schemert. Je begint best te schilderen bij het raam en gaat zo stap voor stap verder naar de andere kant van de kamer.

  Slotwoord

  Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Het schilderen van een plafond is zeker niet zo moeilijk als je de klus goed voorbereidt en als je de juiste verf en accessoires gebruikt. Zorg er zeker voor dat je het plafond goed gereinigd en vetvrij gemaakt hebt, vooraleer je het verft. Neem je tijd om de klus goed voor te bereiden en lees zeker ook nog eens onze andere artikels over verven op deze website. 

  Wil je de klus liever overlaten aan professionals? Dan vraag je op onze website offertes hiervoor aan bij verschillende schilders uit jouw buurt. Ga je zelf de plafonds schilderen, maar twijfel je nog over een bepaalde verf, vraag dan zeker raad bij de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze voor de juiste plafondverf en een eventuele primer. Veel succes met het schilderen van je plafonds!

  Tresna.nl
  Logo