Beste verf voor buiten

De beste verf kiezen voor het exterieur van je woning is geen gemakkelijke klus. Een goede verf kiezen is meer dan alleen een pot verf in je lievelingskleur kopen. Aan de buitenzijde van je woning heb je meestal verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout voor bijvoorbeeld de raamkozijnen en de deuren. Daarnaast wil je de gevel misschien ook wel een frisse kleur geven. Een hekken in metaal is ook altijd mooi als je het netjes schildert. Bovendien is het materiaal dan beschermd tegen roestvorming. Dakgoten, dakkapellen en zelfs de betonnen vloer van een terras of garage zet je eveneens graag in de verf.

Hoe kies je nu de beste verf voor buiten? Als je dit artikel leest, ben je op de goede weg om het juiste product voor een scherpe prijs te kopen. In ons productoverzicht zetten we een vijftal verven op een rij voor courante toepassingen buitenshuis. Daarna lees je in de koopgids een aantal algemene tips die je helpen bij de aankoop van verf voor buiten. Veel leesplezier!

Onze top 5 verf voor buiten

Afbeelding

Product


Sikkens Rubbol Natura

Onze beste koop!

Sikkens Rubbol Satura

Beste verf voor raamkozijnen buiten

of

Dulux gevelverf

Dulux gevelverf

Beste koop voor gevelverf voor woningen in baksteen

of

Koopmans Acrylmat

Koopmans Acrylmat

Beste koop voor gepleisterde gevels

of

Histor Perfect Base

Histor Perfect Base

Beste verf voor balkon- en andere buitenvloeren

of

Flexa Grondverf voor Metaal

Flexa Grondverf voor Metaal

Beste grondverf voor metalen hekwerk of balustrades

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Sikkens Rubbol Satura

Beste verf voor raamkozijnen buiten

Sikkens Rubbol Natura

of

Dulux gevelverf

Beste koop voor gevelverf voor woningen in baksteen

Dulux gevelverf

of

Koopmans Acrylmat

Beste koop voor gepleisterde gevels

Koopmans Acrylmat

of

Histor Perfect Base

Beste verf voor balkon- en andere buitenvloeren

Histor Perfect Base

of

Flexa Grondverf voor Metaal

Beste grondverf voor metalen hekwerk of balustrades

Flexa Grondverf voor Metaal

of

Beste verf voor raamkozijnen buiten – Sikkens Rubbol Satura

Je raamkozijnen krijgen in Nederland heel wat te verduren. Regen, weer, wind, hagel, noem maar op: tegen dit alles moeten raamkozijnen bestand zijn. We kiezen dan ook resoluut voor een kwaliteitsverf als beste koop om raamkozijnen buiten te schilderen: onze beste koop is Sikkens Rubbol Satura. 

De prijs is op zich vrij hoog, maar je bent zeker dat je werk jarenlang goed blijft. De verf heeft een zijden glans die raamkozijnen (en bij uitbreiding je hele woning) een mooie uitstraling geeft. De verf vloeit goed uit en je zorgt overal voor een egale kleur. 

Sikkens Rubbol Satura is niet alleen een goede keuze uit esthetische overwegingen, daarnaast zorgt het product eveneens voor een goede beschermlaag. Bovendien heeft Sikkens Rubbol Satura een grote elasticiteit. Dit betekent dat je er een groot oppervlak in een keer mee kunt schilderen en dat de verf mooi uitvloeit. De krijtvastheid (zie koopgids) is hoog.

Het is echt zoeken naar nadelen van Sikkens Rubbol Satura. De verf is zeker niet goedkoop. Je betaalt evenwel voor een kwaliteitsproduct waar je jarenlang goed mee bent. En Sikkens Rubbol Satura is een solventgedragen verf. Je hebt white spirit nodig om je penseel of kwast schoon te maken, wat toch altijd wat vervelend is. Vensterbanken moet je extra goed afdekken en afplakken, want als je een vlekje maakt op bijvoorbeeld natuursteen, dan krijg je het er moeilijk uit.

De kwaliteit heeft zijn prijs.

Voordelen
 • Stevige beschermlaag
 • Sterke kleurvastheid
 • Elastisch
 • Goed rendement
Nadelen
 • Duur
 • White spirit nodig om materiaal schoon te maken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie raamkozijnen wil laten stralen en beschermen. Sikkens Rubbol Satura is als buitenverf voor raamkozijnen niet goedkoop. Schilder je raamkozijnen met deze verf, dan heb je 5 tot 10 jaar geen omkijken naar de ramen, tenzij om ze te bewonderen.

Beste koop voor gevelverf voor woningen in baksteen – Dulux gevelverf

Wil je de voor- of achtergevel van je woning in een nieuw kleurtje schilderen, dan is gevelverf van Dulux een goede koop. Vooral om een muur die in een goede staat is te schilderen, doe je je voordeel met dit merk.

Dulux Gevelverf is een latexverf die een solide en kleurvaste laag op de gevel legt, zowel in de voegen als op de baksteen. Zoals het hoort voor een goede buitenverf is Dulux Gevelverf duurzaam en weersbestendig. Regen of zon, sneeuw of hagel, je gevel kan er helemaal tegen met enkele lagen Dulux Gevelverf. De verf is goed vloeibaar en tegelijk elastisch, waardoor je snel kunt doorwerken en weinig last hebt van morsen. Dulux Gevelverf hecht zich bovendien goed aan de gevel.

Dulux Gevelverf is een goede koop, maar hou toch rekening met enkele nadelen. De verf biedt een goede bescherming, maar qua kleurvastheid kon het product beter. Je moet zeker twee lagen aanbrengen om een volledig nieuwe kleur aan je woning te geven. Wij vinden Dulux het meest geschikt voor gevels die over het algemeen droog zijn en veel zon hebben. In vochtige hoekjes met weinig licht verhindert Dulux Gevelverf niet dat er groenaanslag of zelfs schimmel op de muren komt. De verf heeft vrij lang nodig om te drogen.

De verf droogt niet zo snel, je moet je werk goed plannen.

Voordelen
 • Ligt goed qua prijs
 • Drupt niet
 • Weersbestendig
Nadelen
 • Tweede afwerkingslaag nodig
 • Lange droogtijd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een gevelverf zoekt om een gevel in baksteen te schilderen. Breng je twee lagen aan, dan kun je 8 tot 10 jaar genieten van een mooie kleur aan de buitenkant van je woning.

Beste koop voor gepleisterde gevels – Koopmans acrylmat

Wil je een gepleisterde gevel of buitenmuur schilderen? Dan raden we een andere verf dan de Dulux Gevelverf aan. De beste koop voor die toepassing is voor ons de Koopmans Acrylmat. Dit is een mooie en matte gevelverf die perfect is om gevels netjes te schilderen. Het matte uiterlijk van deze verf werkt eventuele onregelmatigheden in de gevel weg. Daarnaast zorgt de verf ook voor een goede bescherming in vochtige hoekjes en kantjes. Schimmel krijgt gewoonweg geen kans om te groeien bovenop deze verf. Vocht of condens veeg je met je hand van de muur als je dit wil.

Inderdaad, de verf fungeert als een soort barrière tussen de buitenmuur en het vocht dat buiten aanwezig is. Een ander voordeel is dat deze verf in een paar uur tijd droogt en je snel een tweede laag kunt uitrollen. De prijs is zeker scherp te noemen.

Na deze voordelen is het tijd om ook de nadelen te bekijken. Die zijn niet zo gemakkelijk te vinden. De verf zorgt voor een efficiënte beschermlaag, maar mocht qua kleurpigment iets sterker zijn. Qua keuze van kleuren ben je wel beperkt tot drie soorten, maar als je deze kleuren toevallig te gek vindt, hoef je niet langer te zoeken.

Soms zie je er de oude kleur nog doorheen.

Voordelen
 • Goede bescherming
 • Geurloos
 • Rolt lekker uit
Nadelen
 • Minder dekkingskracht
 • Voor liefhebbers van witte verf
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een schimmelwerende en vochtbestendige verf zoekt om je gevel te schilderen. Met Koopmans Acrylmat geef je een egale kleur aan je woning en je beschermt de muren tegen vocht. De prijs van deze verf is bovendien heel scherp in vergelijking met gelijkaardige andere producten.

Beste verf voor balkon- en andere buitenvloeren – Histor Perfect Base

Ben je op zoek naar een verf om je betonnen vloer op te knappen, dan doe je een goede koop met Histor Perfect Base. Met deze verf zorg je voor een volledige make-over voor je betonnen vloer. Je kiest zelf een kleurtje en krijgt een fris, veilig en mooi resultaat. De verf hecht goed aan de ondergrond en is slijtvast. 

Je kunt Histor Perfect Base bovendien laten mengen in een kleur die jij zelf wenst. Afhankelijk van de plaats waar je de verf koopt, heb je de keuze tussen 1250 kleuren uit de mengmachine. Hoe groot of hoe klein het betonoppervlak ook is, je vindt wel een geschikte hoeveelheid in blik. De verf is immers verkrijgbaar in potten van 1 liter en van 2,5 liter.

Schilder je een vloer met Histor Perfect Base, dan is dit oppervlak goed beloopbaar, slijtvast en slipvast. Zelfs al is het oppervlak nat, dan blijf je stevig met je voeten op de grond staan. De verf is speciaal ontworpen om weerstand te bieden tegen schade door neerslag, temperatuurschommelingen, zonneschijn en zware lasten. Je kunt de verf aanbrengen met een kwast of een roller, de keuze is helemaal aan jou. Na twee uur breng je al een tweede laag aan. Is de lucht niet te vochtig, dan kun je al na een dag op het geschilderde oppervlak lopen.

Als nadeel noteren we dat je eerst een goede grondverf op de betonvloer moet voorzien. Als er regelmatig vocht staat op de vloer, kun je ook een voorstrijkmiddel aanbrengen. Soms bladdert de verflaag wel eens af als de ondergrond niet goed is. De verf is vrij vloeibaar, dit is een nadeel als je op de grond werkt. Je moet er steeds goed opletten om de verf egaal aan te brengen en kunt geen correcties meer aanbrengen zonder door de verf te lopen.

Kan soms afbladderen.

Voordelen
 • Hecht uitstekend
 • Veel kleuren
 • Weersbestendig
Nadelen
 • Geen antislipverf
 • Niet zo goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de verf met de beste prijs-kwaliteitsverhouding zoekt voor buitenvloeren in beton. De verf is weersbestendig en hecht zich goed aan het oppervlak. De verf is vrij vloeibaar en dun, maar twee lagen zijn in principe voldoende voor een mooi afgewerkte vloer.

Beste grondverf voor metalen hekwerk of balustrades – Flexa grondverf voor metaal

Wil je metalen objecten zoals hekkens of balustrades letterlijk in de verf zetten, dan kiezen wij ervoor om een eerste verflaag met Flexa Grondverf voor Metaal aan te brengen. Je brengt dit aan op diverse metalen: aluminium, staal, koper, noem maar op. Dit is een grondlaag die het materiaal beschermt tegen regen, sneeuw en hagel. De verf verhindert de vorming van roest, waardoor hekkens en ander metaalwerk lang mooi blijft. Flexa Grondverf voor Metaal legt een roestwerende film rondom het metaal. Dit is een grondverf, waarop je later dan een toplaag kunt aanbrengen. De verf heeft een matte look, waardoor deze toplaag zich goed hecht op het beschilderde oppervlak.

Het rendement van 12 vierkante meter per liter is hoog, daardoor hoef je niet zo veel verf te kopen en houd je de knip op de beurs. Nadat je de laag hebt aangebracht hebt en hebt laten uitharden, schilder je zoals gezegd een toplaag. Deze kun je dan bijvoorbeeld in dezelfde verf en kleur van je raamkozijnen schilderen. Dit is mooi en zo werk je eventueel nog wat restjes verf weg.

De Flexa Grondverf voor Metaal heeft zeker ook enkele nadelen. Om te beginnen is het een verf op terpentinebasis. Dit soort verf is minder goed voor het milieu. Je moet je borstels en ander schildermateriaal uitwassen met white spirit. Als toplaag breng je ook best een solventgedragen verflaag aan.

Daarnaast is deze grondverf enkel in het wit verkrijgbaar. Hierdoor is het vaak nodig om twee schilderlagen te geven met de afwerkingsverf. Doe je dit niet, dan zie je nog een witte schijn, afhankelijk van de kleur die je gekozen hebt.

Enkel in het wit verkrijgbaar.

Voordelen
 • Goede beschermlaag
 • Goede hechting
 • Roestwerend
Nadelen
 • Enkel in wit
 • Solventgedragen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie metalen hekken, balustrades of andere objecten goed wil beschermen tegen roestvorming. De verf is helemaal niet zo duur en geeft een goede bescherming. Jammer genoeg is deze verf enkel in het wit verkrijgbaar.

Koopgids

Nu we een aantal producten besproken hebben, is het de hoogste tijd voor de koopgids. Hierin geven we je wat meer achtergrondinformatie over buitenverf.

Gevelverf

Wil je muren afwerken, dan kies je bijvoorbeeld voor een buitenverf op basis van latex zoals Dulux Gevelverf. Latexverven drogen snel, ze zijn vochtbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Verf op basis van latex kan krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. Hierdoor blijft de verflaag lang intact en mooi.

Zoals bij elk project moet je een goede voorstudie maken van het schilderwerk van je woning vooraleer je hem schildert. Is het huis vroeger geschilderd met een verf op terpentinebasis, dan kan het gebeuren dat een nieuwe verflaag op latexbasis afbladdert. Om een geschilderd huis in een nieuw verfjasje te steken, is maar één aanpak goed, en dat is de volledige make-over. Kort samengevat komt dit hierop neer:

 • Maak de gevel helemaal schoon met een speciaal reinigingsproduct. Gebruik hiervoor water verdund met soda of bleekwater. Je kunt een hogedrukreiniger gebruiken, maar hou er rekening mee dat je huis dan wel een week de tijd nodig heeft om helemaal uit te drogen.
 • Bescherm de bestrating, de stoep of je oprit met een plastic zeil of tetrakarton. Plak ramen, dakgoten en dergelijke af met afplaktape.
 • Breng een grondlaag aan.
 • Laat deze grondlaag voldoende lang drogen.
 • Schilder de woning nu met de afwerklaag.
 • Verwijder alle tape en plastic zeilen.

In ons artikel over schilderwerken vind je nog een schat aan informatie over het schilderen van je gevel.

Kleur en glans

Welke kleur en welke soort afwerking kies je het best voor je woning? Dit hangt er voor een groot stuk van af van wat je zelf wil. Het is met andere woorden grotendeels een esthetische keuze. Daarnaast kunnen we hier enkele algemene tips geven.

 • Gevelverf: dit is meestal matte verf
 • Houtverf voor buiten: hierbij heb je de keuze tussen glanzend, satijnglanzend of mat.
 • Metaalverf voor buiten: hierbij heb je eveneens de keuze tussen glanzend, satijnglanzend of mat.
verf kiezen

Enkele tips en bedenkingen hierbij:

 • Glanzende verven zijn het meest bestand tegen schade en het gemakkelijkst schoon te maken. Het is echter niet gemakkelijk om een oppervlak mooi glanzend te schilderen. Je ziet bijna steeds onvolkomenheden. Daarom is gevelverf is bijna altijd mat. Verfproducten voor gevels zoals kalei of krijtverf zijn niet voor niets matter dan mat, omdat je zo imperfecties mooi wegwerkt. Tegelijk zijn ze gemakkelijk schoon te maken en stoten ze vocht af.
 • Glanzende of satijnglanzende producten vind je vooral bij de verven voor raamkozijnen en deurkozijnen. Ze zorgen voor een mooi esthetisch effect. Het voordeel van raamkozijnen en deurkozijnen is dat het geschilderde oppervlak niet zo groot is. Satijnglanzende verven zijn dan weer een goede keuze voor buitendeuren, mits de deur in een goede staat is.
 • Bij metaalverven heb je dezelfde keuze als bij houtverf: glanzend, satijnglanzend of mat. Kies je metaalverf van een degelijk merk, dan beschermt het product metalen objecten tegen roestvorming. Daarnaast geef je het ook een esthetische make-over.

Kenmerken van de kwaliteit van buitenverf

 • Dekkracht. De dekkracht is het vermogen van verf om het oppervlak waar het product op is aangebracht voldoende te bedekken of te verbergen. De dekkracht komt voort uit het pigment van de verf en wordt beïnvloed door de dikte waarmee je de verf aanbrengt.
 • Kleurbehoud. Kleurbehoud is het vermogen van verf om zijn oorspronkelijke kleur te behouden over de jaren heen. Dit is een typisch kenmerk van kwaliteitsverf. Je woning mag er na enkele jaren niet flets of vaal uitzien. Door de inwerking van de zon kan verf verbleken, en dat is niet de bedoeling.
 • Krijtweerstand. Ben je op zoek naar een geschikte verf voor je gevel, dan kun je informatie opzoeken over de krijtweerstand. Een grote krijtweerstand voorkomt dat het witte kalkpoeder uit de gevelverf zich een weg naar het oppervlak baant en de kleur van de verf lichter wordt. Dit fenomeen wordt kalkafzetting genoemd. Kalkafzetting begint wanneer het bindmiddel van de verf verteert. Hierdoor vertroebelt een verflaag na enkele jaren en kun je opnieuw gaan schilderen.
 • Blaarweerstand. De blaarweerstand zorgt ervoor dat er geen overmatig vocht door de ondergrond heen komt. Dit soort vocht veroorzaakt de typische blaren. Goede verf heeft een prima blaarweerstand, maar let er zeker ook op dat je enkel schildert op een perfect droge ondergrond.

Het belang van een primer

Wie onze artikels leest, weet dat we veel belang hechten aan een goede grondlaag met primer. Schilderen met een primer, ook wel priming genoemd, is belangrijk omdat het helpt om de verf aan het oppervlak te hechten. Primer geeft verder de toplaag een gelijkmatiger uiterlijk en een langere levensduur. Zeker als je over felle of donkere kleuren heen schildert heb je een goede primer nodig. Wanneer je donkere verf bedekt of andere drastische kleurveranderingen maakt, zoek dan naar een kwaliteitsprimer. Gebruik je een watergedragen primer, dan moet de toplaag ook watergedragen zijn. Hetzelfde geldt voor solventgedragen primer en solventgedragen afwerkingsverf.

Afhankelijk van de toepassing, zijn er verschillende soorten primers:

 • Solventgedragen primers dekken vlekken af en zijn goed voor hout en roestgevoelige metalen. Een solventgedragen primer dringt diep door in houtvezels. Nadeel is dat deze verflaag na verloop van tijd broos kan worden, bijvoorbeeld door zonlicht.
 • Watergedragen primers hebben veel voordelen. Ze drogen sneller dan solventgedragen primers bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen ze gemakkelijker krimpen en uitzetten.

Welke primer je ook gebruikt, een goed voorbereide, schone ondergrond zorgt ervoor dat het werk soepel verloopt. Wacht tot de primer volledig droog is vooraleer je de toplaag aanbrengt.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je wegwijs hebben kunnen maken in de keuze voor buitenverven. Wil je het exterieur van je woning grondig opknappen, dan koop je gewoon de producten uit ons productoverzicht en je bent vertrokken. Lees zeker ook onze andere artikels over schilderwerken. Dan weet je bijvoorbeeld hoe je de klus het best voorbereidt en welke accessoires je nodig hebt.

Wil je het schilderen van je woning overlaten aan professionals, dan vraag je op onze website tot wel vijf offertes aan met een druk op de knop. Zo kun je de prijzen onderling goed vergelijken en tot de beste oplossing komen. We wensen je veel succes met het schilderen van je woning!

Tresna.nl
Logo