Beste structuurverf

Wil je het interieur of exterieur van je woning een opknapbeurt geven? Treed dan eens uit je comfort zone en kies voor een speciale decoratietechniek met structuurverf. Of je nu houdt van een landelijke stijl of van een uitgesproken moderne designlook, dankzij schilderwerk met structuurverf krijgt je woning een uniek karakter.

Onze top 5 structuurverf

Afbeelding

Product


Alabastine Structuurverf Sneldrogend Fijn Wit

Onze beste koop!

Alabastine Structuurverf Sneldrogend Fijn Wit

Gewoonweg de beste koop

of

Histor Structuur Fijn Muurverf

Histor Structuur Fijn Muurverf

De op een na beste koop, enkel voor binnengebruik

of

Pastolex Kwartsmuurverf

Pastolex Kwartsmuurverf

Beste schrobvaste structuurverf voor binnen en buiten met grove structuur

of

Sencys structuurverf mat grof wit

Sencys structuurverf mat grof wit

Beste budgetstructuurverf

of

PUURKleur Oxido Basis

PUURKleur Oxido Basis

Het beste product met fijne metaalstructuur voor decoratieliefhebbers

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Alabastine Structuurverf Sneldrogend Fijn Wit

Gewoonweg de beste koop

Alabastine Structuurverf Sneldrogend Fijn Wit

of

Histor Structuur Fijn Muurverf

De op een na beste koop, enkel voor binnengebruik

Histor Structuur Fijn Muurverf

of

Pastolex Kwartsmuurverf

Beste schrobvaste structuurverf voor binnen en buiten met grove structuur

Pastolex Kwartsmuurverf

of

Sencys structuurverf mat grof wit

Beste budgetstructuurverf

Sencys structuurverf mat grof wit

of

PUURKleur Oxido Basis

Het beste product met fijne metaalstructuur voor decoratieliefhebbers

PUURKleur Oxido Basis

of

Wat is structuurverf precies?

Zoals de naam al zegt, breng je met structuurverf zowel een verflaag als een structuur in reliëf op de muur aan. Hiervoor is de verf verrijkt met zandkorrels en een grote dosis kalk. Een ander element dat vaak gebruikt wordt om structuur te geven aan verf is het mineraal kwarts, dat tijdens de productie door de verf gemengd wordt.

Met een wand die in structuurverf geschilderd is, maak je een statement. Of je nu houdt van een strak interieur of van een landelijke stijl, met structuurverf zorg je voor dat unieke accent in je interieur of exterieur.

Het gebruik van structuurverf heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen van structuurverf:

 • Met structuurverf creëer je mooie lichteffecten. Het schaduwspel door de verschillen qua dikte geven een bepaalde kleur op elk moment van de dag een nieuwe schijn.
 • Structuurverf heeft als voordeel dat je er oneffenheden zoals kleine barsten die hersteld zijn met plamuur mee wegwerkt.
 • Structuurverf kan tegen een stootje, het product is dan ook ideaal voor traphallen, ateliers of plaatsen met veel verkeer van personen.

Structuurverf heeft ook wel enkele nadelen:

 • Omdat een muur niet vlak is als je er structuurverf op hebt aangebracht, verzamelt het geschilderde vlak snel stof. Dit stof moet je dan nu en dan wegnemen, wat op zich wel een karwei is.
 • Ben je de structuur na een aantal jaar beu, dan is het niet zo gemakkelijk om dit effect weg te werken.
 • Goede structuurverf is niet goedkoop.
 • Bepaalde structuurverf is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Het product bevat altijd veel kalk en kan in sommige gevallen niet tegen vocht.
 • Je moet steeds het geschikte materiaal gebruiken om het beste effect te verkrijgen en nauwgezet een stappenplan volgen als je een project met structuurverf aanpakt.

Werken met structuurverf is inderdaad een techniek die je moet leren om een mooi resultaat te krijgen. Het is een andere manier van schilderen dan met gewone muurverf.

De meeste structuurverven breng je aan met een blokborstel. Vervolgens ga je er met een structuurrol over. In de koopgids geven we een heus stappenplan om een wand met structuurverf te schilderen. Heb je grote vlakken in huis die je met structuurverf wenst te behandelen, dan is het handig om met z’n tweeën te werken. De eerste persoon brengt de dan verf aan, terwijl de tweede schilder de verf verder uitrolt met een structuurrol.

De mogelijkheden zijn met andere woorden heel uitgebreid.

 • Je kunt gaan voor een volledig willekeurig patroon met een blokborstel.
 • Je kunt met een sponsje, een doek, grote of kleine borstels de verf uitstrijken om de gewenste structuur te krijgen.
 • Werken met de spateltechniek zoals bij betonverf is ook steeds mogelijk. Zie ons artikel over betonverf voor meer informatie.

Wat bepaalt de keuze bij het kopen van structuurverf?

“De” structuurverf bestaat eigenlijk niet als product. Er zijn heel wat verschillende soorten op de markt.

 • Binnen of buiten? Structuurverf bestaat bijvoorbeeld voor binnen en buiten. Er is evenwel ook universele structuurverf, waarbij je hetzelfde product zowel binnen als buiten gebruikt.
 • Kleuren? Je hebt zeker een grote keuze qua kleuren bij structuurverf. Bij sommige merken kun je de structuurverf zelfs volledig personaliseren door een kleur te laten mengen.
 • Hoeveelheid? De keuze in de grootte van de potten is eveneens uitgebreid. Je kunt structuurverf kiezen in een pot van 250 ml tot een hoeveelheid van wel 10 liter. De kleinste hoeveelheid is dan verpakt in een blik, terwijl grotere hoeveelheden in een plastic pot zitten, die je kunt sluiten.
 • Schrobvast? Wil je een echte goede structuurverf, kies dan zeker voor een reinigbare en schrobvaste verf. Dit maakt het schoonmaken gemakkelijker. De reinigbare of afwasbare structuurverf is waterbestendig en vochtwerend. Daarom is dit product geschikt om in de badkamer te gebruiken

Gewoonweg de beste koop – Alabastine Structuurverf Sneldrogend Fijn Wit

Ben je gewoonweg op zoek naar een sterke structuurverf die je gemakkelijk op de muur kunt aanbrengen? En wil je graag snel genieten van het resultaat? Kies dan voor de sneldrogende Alabastine Structuurverf. Dit product is voor ons de beste koop.

Je rolt deze structuurverf handig op de muur, waarbij de snelle droogtijd en de goede dekking onmiddellijk opvallen. Met Alabastine Structuurverf zorg je zodoende in no time voor een volledige renovatie van een muur. Weg zijn die barstjes of het pleisterwerk waar je zo lang op hebt gekeken. 

Omdat dit een watergedragen product is, heb je bovendien weinig last van geurhinder. Hoewel het altijd beter is om een kamer te luchten na het schilderen, kun je met dit product zelfs in de winter je interieur renoveren zonder het raam te openen. En dan hebben we nog niet gezegd dat je deze structuurverf zowel binnen als buiten kunt gebruiken, wat ook wel een groot voordeel is.

Als nadeel stippen we aan dat je dit product enkel in het wit kunt kopen. Jammer dat er niet wat meer kleuren en tinten in het aanbod zitten. De verpakkingen zijn ook vrij groot. Je moet al een groot oppervlak schilderen om alle verf op te gebruiken.

Enkel in het wit verkrijgbaar.

Voordelen
 • Geurarm
 • Snelle droogtijd
 • Geschikt voor binnen en buiten
Nadelen
 • Enkel in het wit
 • Enkel in grote verpakkingen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie structuurverf zoekt die je binnen en buiten kunt gebruiken. De verf droogt snel en heeft een hoog rendement. Wie sowieso gaat voor witte structuurverf, doet met dit product de beste koop.

Bekijk prijzen van de Alabastine Structuurverf Sneldrogend Fijn Wit bij verschillende winkels:

De op een na beste koop, enkel voor binnengebruik – Histor Structuur Fijn Muurverf

De op een na beste koop bij de structuurverven is voor ons de Histor Structuur Fijne Muurverf. Met dit product van Histor breng je in één laag een mooie en bijzonder fijne structuur op een wand aan. Je krijgt een patroon te zien dat oneffenheden verbergt, maar daarnaast ook een decoratieve waarde op zich heeft.

Omdat de verf heel goed afdekt, heb je in veel gevallen al met een schilderlaag voldoende om een mooi resultaat te krijgen. 

Bovendien kun je dit product ook perfect gebruiken in de keuken of op plaatsen waar al eens langs een muur gesleept wordt. Denk aan een schooltas of een krat boodschappen. Het geschilderde oppervlak is immers perfect afwasbaar met deze verf. Hierdoor kun je een muur desgewenst afstoffen of reinigen met een vochtige doek, wat handig is als je bijvoorbeeld last hebt van een allergie.

Als nadeel of als bedenking bij dit product, merken we op dat de structuur soms iets te fijn is om oneffenheden helemaal weg te werken. We hadden ook graag gezien dat je Histor Structuur Fijne Muurverf in meer kleuren bij onze partners kon kopen. In een speciaalzaak kun je de verf laten mengen tot een kleur van jouw keuze, maar het zou leuk zijn als er online een grotere keuze is.

Tenslotte noteren we als nadeel dat deze verf enkel geschikt is voor binnengebruik.

Enkel voor binnengebruik.

Voordelen
 • Fijne structuur
 • Dekt goed af
 • Licht elastisch
Nadelen
 • Enkel in het wit
 • Enkel voor binnengebruik
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie enkel binnen met structuurverf wil schilderen. Het product geeft een mooie fijne structuur op een wand, die oneffenheden en barstjes verbergt. Bovendien is het oppervlak afwasbaar. Dat deze verf enkel in een beperkt aantal tinten verkrijgbaar is, moet je er wel bijnemen.

Beste schrobvaste structuurverf voor binnen en buiten met grove structuur – Pastolex Kwartsmuurverf

Ben je op zoek naar een sterke structuurverf voor wanden die tegen een stootje moeten kunnen? Of wil je gewoon gaan voor een volledig schrobvaste structuurverf voor je badkamer of garage? Dan raden we de Pastolex Kwartsmuurverf aan.

Dit is een schrobvaste verf die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. De structuur van de verf is eerder grof. Daar houd je of houd je niet van, maar de verf werkt wel heel efficiënt oneffenheden of beschadigingen in een muur weg. 

De toevoeging van het mineraal kwarts zorgt voor een bijzonder stevige structuur, die jarenlang bewaard blijft. Pastolex Kwartsmuurverf is dan ook een product dat vaak door professionele schilders gebruikt wordt. Zij kiezen hiervoor omdat de dekking uitstekend is en je de verf handig en efficiënt kunt uitrollen.

De nadelen sluiten aan op de genoemde voordelen. Wil je deze verf kopen, dan moet je je bewust zijn van de grove structuur in het eindresultaat. Omdat dit eerder een functionele en niet zozeer een decoratieve verf is, vind je het product in een beperkt aantal kleuren bij onze partners. En tenslotte zijn de verpakkingen telkens heel groot, je koopt Pastolex Kwartsmuurverf in potten van 5 of 10 liter.

Enkel verkrijgbaar in verpakkingen vanaf 5 liter.

Voordelen
 • Zeer goede kwaliteit
 • Zeer sterk
 • Schrobvast
Nadelen
 • Eerder grove structuur
 • Beperkte kleurkeuze
 • Grote verpakkingen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een duurzame en ultrasterke structuurverf van professionele kwaliteit voor binnen en buiten zoekt. Met dit product geef je een lichtbeschadigde muur echt een nieuw leven. We vinden het jammer dat het aantal kleuren beperkt is en dat je direct een verpakking van 5 liter moet kopen.

Beste budgetstructuurverf – Sencys structuurverf mat grof wit

Wil je graag een muur schilderen met structuurverf, maar wil je de kosten hiervoor beperken, dan kun je gaan voor een product zoals de Sencys structuurverf. Dit product doet precies wat je ervan mag verwachten. Je rolt de verf uit op de muur volgens de gebruiksaanwijzing, en krijgt een lichte structuur te zien die oppervlakkige oneffenheden wegwerkt of verbergt. 

Zodoende renoveer je met deze verf een muur op een fraaie en verzorgde wijze. We denken bijvoorbeeld aan een toepassing waarbij je gipsplaten van enkele lagen verf voorziet. Hierdoor zijn de naden tussen de platen mooi verborgen. De verf rolt gemakkelijk uit en bovendien heb je een grote keuze tussen diverse soorten structuren (licht, medium of grof) en verpakkingen, die gaan van 2,5 tot 10 liter.

Als belangrijkste nadeel noteren we het beperkte rendement van deze verf. Je moet zeker twee lagen schilderen om de ondergrond volledig te bedekken. De verf is net iets te waterachtig om voor een grondige dekking te zorgen in één laag. Daarom raden we aan om eerst een grondige laag voorstrijk te voorzien. We vinden het jammer dat je deze verf enkel in het wit kunt krijgen.

De motor is een grote tekortkoming bij deze schuurmachine; de motor heeft namelijk relatief weinig vermogen.

Voordelen
 • Mooie structuur
 • Rolt gemakkelijk uit
 • Diverse soorten structuren en verpakkingen te kiezen
Nadelen
 • Enkel wit
 • Beperkt rendement
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie graag met structuurverf wil werken, maar tegelijk de knip op de beurs wil houden. Voor 10 liter structuurverf betaal je hier maximum € 50, wat een stuk minder is dan bij andere merken. Hou er wel rekening mee dat je een laagje meer moet aanbrengen.

Het beste product met fijne metaalstructuur voor decoratieliefhebbers – PUURKleur Oxido Basis

Om aan te tonen dat je met structuurverf ook heel creatief kunt zijn, hebben we de PUURKleur Oxido-verf ook in ons productoverzicht opgenomen. Met deze verf geef je een unieke metaalachtige laag aan een meubel of een wand. Dit doe je in verschillende stappen. Je brengt eerst een hechtingslaag aan, vervolgens leg je een basis met deze Oxido-verf, en tenslotte verzegel je het resultaat. 

Wat krijg je dan te zien? Een soort vintage-metaalachtig oppervlak met leuke roestkleurige deeltjes er doorheen gemengd. Bovendien merk je ook een lichte structuur, waardoor dit product ook handig is om oneffenheden of herstellingen in het vlak dat je schildert weg te werken.

Dit product is echt iets voor interieurliefhebbers. Als nadeel noteren we dat de verf peperduur is. Je moet zowel de voorstrijk-, de basis- en de afwerkingsproducten kopen voor een gegarandeerd mooi resultaat. Omwille van de kleine verpakkingen is dit echt een product voor kleine oppervlakken of bijvoorbeeld om meubels te schilderen.

De hoge kostprijs van het product.

Voordelen
 • Mooi effect
 • Duurzaam
 • Krasbestendig
Nadelen
 • Duur
 • Enkel voor kleine oppervlakten
 • Diverse producten nodig om een optimaal resultaat te krijgen.
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een origineel product zoekt om een meubel of een wand een speciaal accent te geven. Je creëert een unieke metallic look met roestig effect. Jammer dat dit een dure oplossing is.

Koopgids

Soorten structuur

Bij structuurverf merk je verschillende soorten structuur per soort. Hieronder een overzichtje van wat je kan verwachten als je door het aanbod gaat.

 • Zandstructuur. Dit is een structuur die je vaak merkt bij betonverf, kalkverf en dus ook bij structuurverf. Zandkorrels zorgen voor een fijne structuur op muren en plafonds. Ze zijn ideaal om een muur met licht beschadigd pleisterwerk helemaal op te knappen. Dit soort verf geeft een volledig nieuw elan aan een wand. Omwille van de fijne structuur, hoef je de wand niet zo vaak schoon te maken. Dit is vergelijkbaar met een gewone muur. Je kunt ervoor gaan om twee lagen van dit product aan te brengen, of kiezen voor één laag met een gestructureerde zandafwerking.
 • Fijne kalkstructuur. Een lichte structuur met kalk is een mooie afwerking voor een nieuwe muur. Het zorgt voor flair en een esthetische meerwaarde in de woning. Bovendien dekt de structuur van deze verf oppervlakken die je opnieuw gepleisterd hebt of kleine scheuren haarfijn af.
 • Medium grove structuur. Deze verf is vooral geliefd omwille van zijn herstellende kwaliteiten. Je kunt er matig beschadigde en gescheurde wanden mee vullen en herstellen. Let op, je krijgt met deze verf ook meteen echt een uitgesproken textuur en structuur. Meestal is dit ook structuurverf die geschikt is voor gebruik binnen en buiten. Deze verf moet je ook echt dik aanbrengen voor het beste resultaat.
 • Grove structuur. Een grove structuurverf is het best geschikt voor werken waar je ook muren perfect en grondig wil herstellen. Je kunt er grote scheuren mee bedekken, maar als schilderlaag op baksteen of op metselwerk is het evenzeer een mooie afwerking. Grove structuurverf kan je ook helpen als je problemen hebt met een galmende akoestiek. Breng je bijvoorbeeld een structuurverf met een grove structuur op een plafond aan, dan breek je de geluidsgolven van bijvoorbeeld machines.

Wat heb je nodig om muur met structuurverf te schilderen?

 • De verf zelf. Koop er voldoende zodat je niet halverwege moet stoppen
 • Afplaktape
 • Verfemmer
 • Blokkwast. Dit is een kwast met een brede, rechthoekige haarblok en een korte steel.
 • Structuurroller. Je herkent een structuurroller aan zijn grove, sponsachtige structuur. Deze roller heeft geen haren op zijn oppervlak, maar cellen in polyethyleen (PE).
 • Afdekzeil of tetrakarton
 • Verfspatel. Dit is een spatel waarmee je desgewenst structuren in verf kunt aanbrengen.
 • Cleaning wipes om vlekjes weg te werken.
trap afplakken

Stappenplan om structuurverf aan te brengen

 • Zorg ervoor dat de wand die je wenst te schilderen schoon en droog is.
 • Bescherm de vloer met een afdekzeil en kleef kozijnen, plinten en alle andere delen die je niet wil bedekken met structuurverf af met tape.
 • Maak de wand effen en egaal met schuurpapier of een schuursponsje. De korrel 220 is ideaal voor nieuw gepleisterde muren.
 • Ontstof het hele vlak met een licht bevochtigde doek of een cleaning wipe.
 • Breng een grondlaag aan met een goede voorstrijk of primer. Je werkt hier met een langharige blokkwast en schildert in een willekeurig patroon tot het volledige vlak afgedekt is. Afhankelijk van de verf die je gebruikt, wacht je nu 4 tot 7 uur totdat het schilderwerk helemaal droog is.
 • Breng nu de structuurverf aan. Werk opnieuw met een blokkwast en schilder in een willekeurig patroon. Ga hierna over dit vlak met een structuurroller. Je kunt er ook voor kiezen om de verf open te strijken met een verfspatel. Zorg voor afwisseling in de stukken met ruwe en meer vlakke stukken en volg hierin je eigen smaak en intuïtie. Het is immers jouw project!
 • Haal de afdektape weg. Wacht hier zeker niet te lang mee. Anders is deze tape moeilijk te verwijderen. Je doet dit zelfs het best wanneer de verf nog niet helemaal droog is.

Maar wat als je genoeg hebt van je structuurmuur? Hoe kom je eraf?

Structuurverf verwijderen is niet gemakkelijk.

 • Je kunt structuurverf aanbrengen op vliesbehang, waarbij je dan dit vliesbehang na verloop van tijd afstoomt.
 • Een andere optie is om een stuclaag boven structuurverf aan te brengen.
 • Je kunt ook alles met een grove schuurpapier wegschuren met een schuurmachine.

Hierna kun je verdere herstellingen uitvoeren, de muur terug een grondlaag voorzien en opnieuw afwerken.

Slotwoord

Zo zijn we aan het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je zin gekregen hebt om een schilderproject met structuurverf aan te pakken. Kies je een van de producten die we in ons overzicht opgenomen hebben, dan ben je zeker van een goede kwaliteit.

Wil je het werk laten opknappen door een professionele schilder, dan kunnen we je ook helpen. Op onze website vraag je wel vijf offertes voor schilderwerken met een druk op de knop aan. Zo vergelijk je gemakkelijk de prijzen van diverse schilders voor jouw klus met structuurverf. Wil je zelf graag beginnen schilderen met structuurverf, maar je weet nog niet welke verf je het beste kiest? Vraag dan zeker verdere informatie aan bij onze partners. Ze helpen je graag met concreet advies. Zo bepaal je helemaal vanuit je luie stoel hoe je woning er binnenkort uit gaat zien. We wensen je veel succes met je schilderproject met structuurverf!

Tresna.nl
Logo