Beste verf

Wordt het tijd dat je de kozijnen van je huis weer eens gaat schilderen? Of kan de badkamer of de trap wel een likje verf gebruiken? Dan is het verstandig om de juist verf te kiezen. Wanneer je de juiste verf kiest en op de juiste manier verft, kan je verf weer jaren meegaan. 

Stap je een verfwinkel binnen, of bezoek je een online shop met verf, dan ben je snel verrast door het grote aanbod potten, emmers en blikken verf. 

In dit artikel bekijken we daarom eens de verschillende soorten verf. Heb je een bepaalde schilderklus voor ogen, dan weet je na het lezen van dit artikel direct welk soort verf je nodig hebt. 

En wanneer je dit weet, dan kies je voor de beste of de meest prijsefficiënte verf binnen deze soort. Er bestaan ook zoveel verschillende soorten, dat je over dit onderwerp nooit uitgepraat raakt. In de koopgids geven we een overzicht van de meest belangrijke soorten. In ons koopadvies geven we concrete tips.

Beste verf: koopadvies

Opmerking vooraf bij de review van producten.

  • De beste verf is steeds de afwerklaag. Kies bij een aankoop zeker ook de bijbehorende primer.
  • Bij dit koopadvies houden we geen rekening met kleur. We kiezen meestal voor de neutrale witte versie, al houden we er rekening mee dat je de verf ook in andere kleuren moet kunnen kiezen.

Onze top 6 verf

Afbeelding

Product


Holdbar badkamercoating

Holdbar badkamercoating

Beste verf voor badkamers

of

Sikkens Alpha projecttex

Sikkens Alpha Projecttex

Beste verf om muren en plafonds te sauzen

of

Koopmans Vloerlak PU zijdeglans

Koopmans Vloerlak PU zijdeglans

Beste verf voor trappen

of

Flexa Strak In De Lak Zijdeglans Wit 2,5L

Flexa Strak In De Lak Zijdeglans Wit 2,5L

Beste verf voor raamkozijnen binnen

of

Sikkens Rubbol Natura

Sikkens Rubbol Natura

Beste verf voor raamkozijnen buiten

of

Dulux gevelverf

Dulux gevelverf

Beste gevelverf

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Holdbar badkamercoating

Beste verf voor badkamers

Holdbar badkamercoating

of

Sikkens Alpha projecttex

Beste verf om muren en plafonds te sauzen

Sikkens Alpha projecttex

of

Koopmans Vloerlak PU zijdeglans

Beste verf voor trappen

Koopmans Vloerlak PU zijdeglans

of

Flexa Strak In De Lak Zijdeglans Wit 2,5L

Beste verf voor raamkozijnen binnen

Flexa Strak In De Lak Zijdeglans Wit 2,5L

of

Sikkens Rubbol Natura

Beste verf voor raamkozijnen buiten

Sikkens Rubbol Natura

of

Dulux gevelverf

Beste gevelverf

Dulux gevelverf

of

Wat is verf en wat bepaalt de kwaliteit van verf?

Om de diverse verfsoorten te beschrijven, moeten we eerst even stilstaan bij wat verf nou precies is. Verf is een algemene term. Het is een product dat verschillende functies heeft.

Je kunt er een voorwerp, muur, deurkozijn of elk object mee verfraaien door het te voorzien van een kleur.

Je kunt er een voorwerp, muur, kozijn of object mee beschermen, bijvoorbeeld tegen de buitenlucht of tegen regen, wind of sneeuw. Zodra je bijvoorbeeld een houten buitendeur plaatst, is deze onderhevig aan slijtage. Met verf kun je dit proces tegenhouden.

Pigment

In de samenstelling van een verf zorgt pigment voor de kleur. Pigment is een stof die op een bepaalde manier licht capteert en terug licht afgeeft, wat voor de kleur zorgt. Hierbij moet je rekening houden dat kleur steeds een bepaalde “perceptie” is.

Hoe je een kleur ziet hangt simpelweg af van je ogen, maar ook bijvoorbeeld van weersomstandigheden, lichtinval en het gebruik van verschillende kleuren naast elkaar. Het pigment bepaalt verder de intensiteit van de kleur. De kwaliteit ervan verschilt van verf tot verf. Bij kwaliteitsverf is het pigment egaal en dekkend na een of twee schilderlagen. Is de intensiteit van het pigment zwak, dan mag je nog zoveel schilderen als je wil, je krijgt nooit het gewenste effect.

Bindmiddel

Een ander belangrijk deel van verf is het bindmiddel. Bindmiddel zorgt ervoor dat verf hecht aan het voorwerp of de muur. Anderzijds zorgt het bindmiddel er ook voor dat de verf aan elkaar hecht, dat een verflaag een gesloten laag vormt. Het is letterlijk een soort lijm die de verf samen houdt.

Oplosmiddel

Bij verf heb je ook nog het oplosmiddel. Dit zorgt voor de vloeibare vorm van verf. Het oplosmiddel zorgt ervoor dat je verf kunt uitstrijken met een penseel, kwast of roller. Verven kunnen water gebruiken als oplosmiddel of bepaalde chemische stoffen zoals terpentine.

Verf is een belangrijk product in de schilderwereld. Het is het middel waarmee de kunstenaar werkt. In de binnenhuisinrichting is verf even belangrijk om een bepaalde stijl te creëren. Je geeft kleur in je huis en beschermt je huis.

Beste verf voor badkamers – Holdbar Badkamercoating

Als beste verf voor badkamers kiezen we voor de Holdbar badkamercoating. Dit is een hoogwaardige tweecomponentenverf, een zogenaamde epoxyverf dus (zie koopgids). Het grote voordeel van deze verf is dat ze gewoonweg een ondoordringbare laag op een muur legt. 

Heb je ooit al vochtproblemen gehad in de badkamer? Of zie je bijvoorbeeld blijvende restanten van vocht op een muur? Kies dan resoluut voor deze verf als je je badkamer opnieuw schildert. De verf is waterdicht en goed bestand tegen damp, vocht en kalk. Daarnaast is de coating ook bestand tegen het gebruik schoonmaakproducten.

Een ander voordeel is dat je de Holdbar badkamercoating op verschillende ondergronden kunt aanbrengen. Dit kan bijvoorbeeld op pleisterwerk, maar ook op tegels. Je kunt er zelfs een oude douchebak een make-over mee geven. De verf kan bovendien krimpen en uitzetten. Hierdoor blijft de verflaag mooi egaal zonder dat de laag gaat scheuren of afbladderen. Zelfs in badkamers met vloerverwarming kun je deze verf aanbrengen.

Tot zover de voordelen. Er zijn ook wel enkele nadelen. Hou er rekening mee dat schilderen met tweecomponentenverf wel wat techniek vraagt. Je moet in het begin de beide componenten goed mengen. De tijd om de verf aan te brengen is beperkt. Eens je de producten gemengd hebt, moet je ze ook opgebruiken. Je kunt de verf met andere woorden niet bewaren voor later gebruik. Zeker als je weet dat je pas na 4 uur een nieuwe laag kunt aanbrengen, is dit wel een nadeel. Hierdoor gebeurt het wel eens dat je verf te veel hebt. Dit vinden we dan ook het grootste nadeel van deze verf. 

Heb je een gloednieuwe badkamer waar je niet meteen vochtproblemen verwacht, dan kun je bijvoorbeeld ook vinyllatex gebruiken (zie koopgids). Deze laatste verf heeft ook een minder sterke geur dan de Holdbar badkamercoating. Is er een continu probleem met vocht, dan moet je ook zeker dit probleem aanpakken. Het vocht kan dan wel niet door de laag verf, maar dan krijg je misschien elders een probleem. Vochtproblemen moet je dus met andere woorden hoe dan ook aanpakken.

De verf is vrij duur en de minimumhoeveelheid is 1 liter. We hadden bijvoorbeeld graag een verpakking van 0,5 liter gezien, waarmee je dan bijvoorbeeld enkel een douche kunt schilderen.

Voordelen
  • Waterdicht en watervast
  • Voor diverse ondergronden
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Slijtvast
Nadelen
  • Vaak heb je een overschot
  • De potten zijn niet zo gemakkelijk open te maken
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie eenvoudigweg de beste waterdichte verf voor badkamers zoekt. De verf legt gewoonweg een ondoordringbare laag op een muur, vloer of douchebak. Hou er rekening mee dat de verf vrij duur is en dat je ze in één keer moet opgebruiken.

Beste verf om muren en plafonds te sauzen – Sikkens Alpha Projecttex

Ben je van plan muren en plafonds te sauzen, dan kiezen we als beste koop de Sikkens Alpha ProjectTex. Dit is een watergedragen muurverf voor binnen. Je kunt er behang mee schilderen, maar ook pleisterwerk, metselwerk en gipsplaten. Bovendien is de verf onmiddellijk gebruiksklaar en kun je met een liter 8 tot 10m² schilderen, waardoor het schilderen zelf goed vooruit gaat en je tegelijk tevreden kunt zijn over de dekking en de dichtheid van de verf.

Een ander voordeel is dat je de verf in heel wat verschillende verpakkingen kunt kopen. Dit gaat van 2,5 tot 10 liter. Hoe groter de verpakking, hoe goedkoper de prijs per liter is. Omdat de verf een mooie matte afwerking heeft en ook een beschermlaag op een plafond aanbrengt, kun je deze verf zelfs gebruiken voor het plafond van je keuken of badkamer. De muurverf van Sikkens is schrobvast in klasse 2, volgens de DIN EN 13300-norm. Dat betekent dat je het oppervlak goed schoon kunt maken met een natte doek.

Zijn er ook nadelen aan deze latex van Sikkens? De verf geeft muren en plafonds een uitgesproken matte uitstraling. Het is jouw persoonlijke voorkeur of je hier van houdt of niet.

Als nadeel noteren we de ietwat hoge prijs per liter. Sikkens is, net zoals bijvoorbeeld Sigma, een A-merk als het op schilderen aankomt. Deze verf is dan ook een echte investering op lange termijn voor je woning. Het hangt er dus echt vanaf wat je wil bereiken met verf.

De hoge prijs per liter.

Voordelen
  • Kleurvast
  • Makkelijk schoon te maken
  • Diverse hoeveelheden per verpakking
Nadelen
  • Hoge prijs
  • Mat
  • Investering op lange termijn
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie de allerbeste kleurlaag zoekt voor muren en plafonds. Je betaalt wel wat voor deze verf, maar je bent zeker van een grote kleurvastheid en dekkingskracht.

Beste verf voor trappen – Koopmans Vloerlak PU zijdeglans

Een trap schilderen kun je enkel doen met een heel slijtvaste verf. Je loopt nu eenmaal veel op een trap, waardoor de treden veel te verduren krijgen. Wij kiezen als beste koop voor trappen de Koopmans Vloerlak. Dit is een slijtvaste vloerverf voor trappen, maar ook voor houten vloeren in het algemeen

Het is een solventgedragen verf die diep tot in de structuur van het hout doordringt en een egale beschermlaag over het hout legt. Hierdoor krijg je een verfresultaat dat voor lange tijd bestand is tegen krassen en slijtage. 

Specifiek bij deze verf is ook de aangename vloeibaarheid een voordeel. Je strijkt de Koopmans Vloerlak gemakkelijk uit met een roller en een borstel.

Als nadeel hierbij noteren we dat je echt goed moet op de weersomstandigheden letten als je deze verf gebruikt. Is het buiten te warm, dan wordt de vloeibaarheid precies een nadeel en begin je snel te druppen.

Omdat het een solventgedragen verf is, ligt de droogtijd een stuk hoger dan bij een watergedragen verf. Je kunt de Koopmans Vloerlak eigenlijk pas na 24 uur terug goed overschilderen. Bovendien moet je ook rekening houden met een sterke geur hierbij.

Vloeibaarheid bij te hoge temperatuur buiten.

Voordelen
  • Goede kleurdekking
  • Zeer slijtvast
Nadelen
  • Sterke geur
  • Lange droogtijd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste verf zoekt om trappen te schilderen. De verf is slijtvast en heeft een grote dekkingskracht. Omdat dit een solventgedragen verf is, moet je rekening houden met een sterke geur.

Beste verf voor raamkozijnen binnen – Flexa Strak In De Lak Zijdeglans Wit 2,5L

Voor raamkozijnen binnen kiezen we voor een zijdeglans, die mooi past bij een matte afwerking van muren (zie Beste verf om muren en plafonds te sauzen). De Flexa zijdeglans uit de reeks Strak In de Lak, geeft een strak resultaat en is kras- en stootvast. In veel gevallen is een grondlaag en een afwerkingslaag voldoende.

 Het is een plezier om deze verf met een roller of een kwast uit te strijken en je hebt snel een mooi resultaat van je werk. Bovendien droogt deze verf vrij snel en heb je weinig last van hinderlijke geuren. Al na vier uur kun je de verf overschilderen en na één uur voelt de verf droog aan. Een voordeel is zeker dat de verf van Flexa minder duur is dan deze van grote merken zoals Sikkens.

Nadelen zijn er ook. Deze hebben met het gebruik van watergedragen lakverf te maken. Je moet vrij snel schilderen om een egale dekking te krijgen. Als de lucht heel erg droog is bijvoorbeeld, dan droogt de verf aan de ene kant van het raam al op terwijl je nog aan de andere kant bezig bent. Zo krijg je het gevoel dat er een kleurverschil is en ga je meer en meer verf gebruiken, terwijl dit niet nodig is.

De verf droogt snel en is soms moeilijk te doseren.

Voordelen
  • Mooie glans
  • Niet duur
  • Geen geurhinder
Nadelen
  • Minder egale dekking
  • Droogt heel snel
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie een prijsinteressante lakverf zoekt om raamkozijnen binnen te schilderen. De Flexa Strak In De Lak doet precies waar je voor betaalt. Je geeft de kozijnen een beschermlaag en geniet binnen van een mooie zijdeglanzen look.

Beste verf voor raamkozijnen buiten – Sikkens Rubbol Natura

Als beste verf om raamkozijnen buiten te schilderen, kiezen we resoluut voor een kwaliteitsmerk. Onze voorkeur gaat uit naar de Sikkens Rubbol Satura. Het is een zijdeglanzende lakverf voor buiten. De gelijkmatige verdeling van kleur en de egaliteit van het resultaat is een streling voor het oog. 

Ook op lange termijn blijft de verf zijn kleur goed behouden. Verder biedt de verf een blijvende beschermlaag voor het hout. Je bent er echt jaren goed mee. Het schilderen zelf is bovendien ook een plezier, de verf vloeit zachtjes en trekt zich mooi open tot een gelijkmatige laag.

Er zijn eigenlijk heel weinig nadelen aan dit product. Het is een solventgedragen verf, maar de hoeveelheid chemisch oplosmiddel is heel beperkt. Daardoor heb je slechts in mindere mate de typische nadelen van solventgedragen verf. Je hebt bijvoorbeeld niet zo veel white spirit nodig om je penseel of kwast schoon te maken. Bovendien heeft de verf een grote elasticiteit. Dit betekent dat je er een groot oppervlak in één keer mee kunt schilderen en dat de verf mooi uitvloeit.

De kostprijs van de verf.

Voordelen
  • Blijvende beschermlaag
  • Aangenaam om mee te schilderen
  • Grote kleurvastheid
Nadelen
  • Duur
  • Solventgedragen verf
Conclusie

Deze verf is vooral geschikt voor wie raamkozijnen buiten blijvend wil beschermen. Sikkens is een A-merk, wat maakt dat de verf niet goedkoop is. Schilder je raamkozijnen met deze verf, dan breng je evenwel een blijvende bescherming aan.

Beste gevelverf – Dulux gevelverf

Wil je je huis in een nieuw kleurtje schilderen, dan raden we de gevelverf van Dulux aan. Dulux is als merk een stuk goedkoper dan merken zoals Levis of Sigma. Bij ons is het merk Dulux vooral bekend van de doe-het-zelfzaak, maar in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld gebruiken veel professionele schilders verf van Dulux.

De gevelverf van Dulux heeft een basis in acryl, die een solide en kleurvaste laag op de gevel legt. De verf is bovendien duurzaam en weersbestendig. Een verflaag met dit product beschermt je gevel zowel tegen de regen als tegen zonneschijn. Besteed je de nodige aandacht aan de voorbereiding, dan zit je jaren goed nadat je je huis met deze verf geschilderd hebt. 

De muurverf van Dulux laat zich gemakkelijk en vlot uitrollen. Het product is vloeibaar genoeg, maar heeft toch de nodige elasticiteit, waardoor je weinig morst en er minder verf drupt. Het muuroppervlak blijft ademen, waardoor vocht dat in de muren zat toch nog kan verdampen.

Dan komen we bij de nadelen. De producenten stellen dat je de gevel tot 15 jaar beschermt, maar wij denken eerder dat je na 8 à 10 jaar je gevel opnieuw moet schilderen. Een ander nadeel is de kleur. Hoewel Dulux beweert dat je na één afwerklaag een perfect resultaat krijgt, denken we een tweede afwerklaag noodzakelijk is. Veel hangt hierbij af van de staat van de gevel en de voorbereiding die je gedaan hebt.

De verf droogt niet zo snel, waardoor je de nodige tijd moet voorzien om de gevel helemaal af te werken.

Voordelen
  • Prijsinteressant
  • Gemakkelijk uit te rollen
  • Weersbestendig
Nadelen
  • Droogt niet zo snel
  • Soms tweede afwerkingslaag nodig
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een gevelverf zoekt om het huis helemaal in een nieuwe kleur te steken. Qua prijs zit je goed bij Dulux. Hou er rekening mee dat je na 8 tot 10 jaar een nieuwe verflaag moet aanbrengen.

Koopgids

In de winkels vind je vaak gespecialiseerde verfsoorten, zoals bijvoorbeeld verf voor binnengebruik of verf voor buitengebruik. Wij vinden evenwel dat je verf moet kiezen in functie van het concrete schilderproject dat je wil uitvoeren. Het klopt dat er specifieke binnen- en buitenverven bestaan, maar vaak kun je verf voor buiten ook binnen gebruiken en verf voor binnen ook gewoon buiten aanbrengen. Het gaat er in de eerste plaats om wat je precies wil schilderen. Daarom laten we het onderscheid tussen binnen en buiten nu even achterwege.

Samengevat: Wat is de reden waarom je verf gebruikt?

  • Om een materiaal te beschermen?
  • Puur om het kleur te geven?

Dit bepaalt in hoge mate de keuze van verf.

Lakverf

Dit is een verfsoort die je voor een groot aantal toepassingen gaat gebruiken. We denken bijvoorbeeld aan het schilderen van deuren, raamkozijnen, deurkozijnen en trappen, maar je kunt bijvoorbeeld ook meubelen of zelfs radiatoren schilderen met bepaalde soorten lakverf. Er bestaat dus niet zoiets als “de” lakverf, er zijn verschillende varianten verkrijgbaar.

Bij lakverf heb je bijvoorbeeld al diverse gradaties qua glans. Het lijkt wat tegenstrijdig, maar je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een matte lakverf. Deze verf glanst bijna niet als je hem aangebracht hebt op een deurkozijn of een deur. Daarnaast heb je satijnglanzende lakverf. Dit is lakverf met een lichte glans, een zogenaamde satijnglans. Tenslotte heb je hoogglanzende verf. Deze verf heeft een echt glanzend en licht weerkaatsend effect.

Binnen deze drie soorten heb je dan ook nog een verschil qua chemische samenstelling.

Lakverf op waterbasis

Zo is er lakverf op waterbasis. Lakverf op waterbasis zit in de lift. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. En terecht, want deze verf is weinig schadelijk voor het milieu. Het gebruik van chemische stoffen is beperkt. Daarnaast kun je ook je borstels en verfrollers gemakkelijk met water schoonmaken als je lakverf op waterbasis gebruikt. 

verf kiezen

Solventgedragen lakverf

Daarnaast is er solventgedragen verf. De benaming van dit soort verf verschilt al eens. Men spreekt ook over alkydverf. Concreet betekent dit dat het bindmiddel in deze verf chemisch van aard is. In plaats van water bij watergedragen verf, gebruikt de verf bijvoorbeeld terpentine of kunsthars als bindmiddel. Door het gebruik van bepaalde chemische producten, is deze verf is schadelijk voor mens en milieu. Je moet dus tijdens het schilderen goed oppassen dat je niet te veel dampen van de verf inademt. Schilder je met solventgedragen verf in een gesloten ruimte, dan krijg je nogal gauw een verstopte neus en eventueel hoofdpijn als je geen gezichtsbescherming gebruikt. Let dus zeker op de nodige veiligheidsvoorschriften.

Er bestaat solventgedragen verf met verschillende diktes. Voor raamkozijnen buiten, gebruik je best een dikke verf. Die is goed bestand tegen weersinvloeden. Door de krasvastheid, is het vaak interessant om dit type “dikke” verf binnen te gebruiken. Denk maar bijvoorbeeld aan het schilderen van een trap, waar je vaak op stapt.

Hoe gebruiken? Solventgedragen lakverf breng je aan met een kortharige of vilten verfroller en met een ronde of platte kwast met dierenhaar.

Muurverf

Met muurverf bedoelen we latex. Het is een verfsoort die je gebruikt om binnenmuren in baksteen, gepleisterde muren of behangen muren te schilderen. Het voordeel van latex is dat er een elastische stof in zit, waardoor je snel grote oppervlakken kunt schilderen. Je schildert bijvoorbeeld muren met een brede verfroller in latex. Hier spreken we ook over het sauzen van muren. De kwaliteit van latex verschilt heel sterk van merk tot merk. Bij sommige verfsoorten merk je al snel dat de verf zijn kleur verliest. Bij goedkopere soorten latex moet je ook veel meer lagen aanbrengen om tot een solide kleur te komen dan met een kwaliteitslatex.

muur verven kwast

Een aparte soort latex is vinyllatex. Dit is een verf waarin een grotere hoeveelheid elastische stoffen zit dan bij gewone latex. Het voordeel hiervan is dat je het geschilderde oppervlak gewoon schoonmaakt met water en een spons. Vinyllatex is daarom heel handig om te gebruiken in de keuken of in een badkamer. Bij deze soort verf bestaan er ook veel verschillende kwaliteiten. Met een kwaliteitsverf breng je als het ware een volledig hermetisch afgesloten laag op de muur aan. Hierdoor houdt deze verf bijvoorbeeld ook waterdampen van het douchen tegen.

Hoe gebruiken? Muurverf breng je aan met een verfroller en kwast.

Primer

Voor elke soort verf die we tot nu toe beschreven (watergedragen lak, solventgedragen lak, muurverf, vinyllatex, …) bestaat er een bijbehorende primer. Gebruik je vinyllatex, dan moet je dus hiervoor eerst de geschikte primer aanbrengen.

Een grondlaag met primer is voor schilderwerk wat fundamenten zijn voor een gebouw. Het is de basis waarop je alles verder bouwt. Heb je bijvoorbeeld muren laten bepleisteren en weet je nog niet in welke kleur je ze definitief wil schilderen, dan kun je wel al een grondlaag met primer aanbrengen of laten aanbrengen. Deze beschermt de muur en vormt een goede basis voor verdere verflagen. Schilder je de muren direct in een afwerkingslaag, zonder primer dus, dan moet je extra lagen aanbrengen om een mooie egale kleur te krijgen. Bovendien ben je nog steeds niet zeker van het goede resultaat op lange termijn. Je kunt de primer dan kiezen in functie van de ondergrond die je wenst te schilderen. Ben je al zeker van een bepaalde kleur voor muren of voor kozijnen, dan laat je de primer mengen in dezelfde kleur als de eindlaag.

Hoe gebruiken? Voor elk project heb je een andere soort primer. Gebruik dezelfde kwasten en borstels als voor de eindlaag. Bijvoorbeeld voor een grondlaag voor muurverf gebruik je een kwast en verfroller.

Epoxyverf

Epoxyverf werkt op dezelfde manier als epoxylijm of tweecomponentenlijm. Je krijgt bij de aankoop van deze soort lijm en verf twee componenten in aparte verpakkingen. Met een spatel of via een automatisch systeem moeten de componenten vermengd worden, waarna de lijm snel moet worden aangebracht zodat deze kan uitharden. Dit type van lijm is over het algemeen heel sterk. Typisch is dus dat er een “reactie” optreedt nadat de twee componenten gemengd zijn. De reactie is hier dan het hechten en het uitharden.

Epoxyverf is vergelijkbaar met tweecomponentenlijm. Dit is een watergedragen verf, die net zoals de lijm uit twee componenten bestaat. Je koopt hierbij verf, en mengt er dan op het moment dat je begint te schilderen het andere component erdoor. Dit is een verharder op basis van hars. Omdat het hars snel droogt, moet je de verf binnen het half uur volledig op gebruiken. Dankzij het hars heeft deze verf een zeer sterke verharding. Eens je het mengsel op de muur aangebracht hebt, en de verflaag is droog, is het oppervlak ondoordringbaar voor vocht. Je kunt deze verf gebruiken als grondlaag op plaatsen die gevoelig zijn voor vocht. Dit wil eveneens zeggen dat epoxyverf best handig is in douches, bijvoorbeeld in de plaats van betegeling. Of je combineert beiden: een grondlaag met epoxyverf en daarna tegels plaatsen. Zo ben je zeker dat je een heel duurzame oplossing hebt voor vochtige ruimtes.

Hoe gebruiken? Epoxyverf breng je aan met een borstel en roller. Hou er rekening mee dat je deze accessoires moeilijk kunt uitwassen. Een wegwerproller en -borstel is hier een goede keuze.

Vernis, olie en beits

Zowel beits als vernis hebben een beschermende functie. Ze beschermen hout tegen slijtage en verwering. Deze processen treden op als hout blootgesteld wordt aan bijvoorbeeld zonlicht of regenval. Omdat houten ramen bijvoorbeeld vrij duur zijn als je ze plaatst, wil je ze de nodige bescherming geven zodat ze zo lang mogelijk in een goede staat blijven.

hout beitsen

Vernis

Vernis is hetzelfde product als lakverf, maar dan zonder pigment. Vernis is dus met andere woorden transparant. Je gebruikt daarom vernis op een ondergrond waarvan je de kleur wil blijven zien, denk maar bijvoorbeeld aan een houtstructuur. Hierbij moeten we vermelden dat je ook wel vernis kunt kopen met een minimum aan pigment toegevoegd. Zo krijg je bijvoorbeeld een typisch “white wash” effect, waarbij je wel de houtstructuur ziet, maar ook een transparant laagje kleur.

Beits

Beits heeft een andere samenstelling dan vernis. Het is iets fijner qua structuur. Hierdoor dringt het in het hout in. Gebruik je beits, dan blijf je het reliëf en de typische nerfstructuur van hout zien. Bovendien is beits ook vochtregulerend. Vocht dat in het hout ingedrongen is, kan terug verdampen. Bij vernis is dit niet het geval, dit product legt een hermetisch afgesloten beschermlaag rondom het oppervlak.

Olie

Tuinolie is dunner qua samenstelling dan beits. Het product is daardoor echt vloeibaar. Olie dringt diep in het hout in. Het product beschermt het hout niet zo duurzaam als beits of vernis. Je moet een behandeling met olie dan ook elke twee-drie jaar herhalen. Tuinolie is geschikt voor schuttingen, tuinbergingen en dergelijke, maar minder geschikt voor bijvoorbeeld houten ramen.

Hoe vernis, beits of olie gebruiken? Vernis, beits en olie breng je aan met platte vernisborstels. Deze hebben synthetische haren. Voor grote oppervlakken kun je ook een kortharige verfrol gebruiken.

Speciale soorten verf

We hebben nu een aantal courante types verf besproken. Daarnaast vind je in de winkel ook heel wat speciale verfsoorten, waarmee je bijvoorbeeld een decoratief effect creëert.

Schoolbordverf

Dit is verf die op het oppervlak van een schoolbord lijkt. Je schildert bijvoorbeeld een muur of een deel van een muur in dit type verf. Daarna teken je of schrijf je naar hartenlust met krijt op dit oppervlak. Erg handig bijvoorbeeld om de planning voor het gezin of dringende boodschappen bij te houden. Wil je liever de muur niet in dit type verf schilderen? Dan is het ook mogelijk om een mdf-plaat in schoolbordverf te schilderen. Deze hang je dan ergens op.

Deze verf is zeker niet goedkoop. Het is daarom ook te overwegen om een klein schoolbord te maken en bijvoorbeeld een halve of een kwart liter verf te kopen. Schoolbordverf is trouwens in verschillende kleuren te krijgen, niet alleen in de kleur van een traditioneel bord in je lagere school.

Hoe gebruiken? Schoolbordverf breng je aan met een brede kwast of verfroller.

Magneetverf

Een wand in magneetverf is eveneens heel leuk. Net zoals bij schoolbordverf schilder je er een muur mee of kies je voor een mdf-plaat of een bepaald meubel. Eens je het oppervlak met magneetverf beschilderd hebt, bevestig je er magneetjes in allerlei kleuren en vormen op. Magneetverf kun je in verschillende kleuren krijgen. Deze verf is ook vrij duur, dus denk goed na welk oppervlak je precies wil beschilderen. Magneetverf heeft een dikke structuur. Hierdoor is het oppervlak dat je beschildert niet helemaal “glad”, je ziet wel wat reliëf.

Hoe gebruiken? Magneetverf breng je aan met een brede kwast of verfroller.

Krijtverf

Hou je van een bepaald authentiek en rustiek interieur, dan moet je eens krijtverf proberen. Deze verf zorgt voor een ouderwetse look van gekalkte muren. De verf is uiterst mat. Deze verf is volgens de nieuwste technologieën geproduceerd en is kleurvast.

Hoe gebruiken? Krijtverf breng je aan met een kwast of verfroller.

Tegelverf

Wil je een toilet of een badkamer een make over geven, maar heb je geen zin om de bestaande tegels uit te breken, dan gebruik je tegelverf. Dit is een soort verf die goed hecht op gladde oppervlakken.

Je kunt tegels ook in een lakverf of een latex verven. Wil je dit doen, dan breng je eerst een universele primer aan die goed hecht op gladde oppervlakken. Daarna breng je de verf van jouw keuze aan.

Hoe gebruiken? Tegelverf breng je aan met een brede kwast of verfroller.

Metaalverf

Sommige producenten specialiseren zich in metaalverf. Denk maar aan het merk Hammerite. Het is verf die goed hecht op gladde oppervlakken. Bovendien is deze verf roestwerend en krasvast. Het is dus een echte bescherming voor bijvoorbeeld metalen hekkens, poorten of bijvoorbeeld ook radiatoren. Hier geldt echter hetzelfde als voor het schilderen van tegels. Breng je eerst een universele primer aan op een metalen object, dan schilder je het daarna met elke afwerkingsverf.

Een metalen hek kun je dus direct met metaalverf schilderen. Je kunt het evenwel ook schilderen met een universele primer. Daarna kun je het afwerken met een weersbestendige lakverf.

De keuze is dus aan jou. Je laat de beslissing bijvoorbeeld gewoon afhangen van de verkrijgbare kleuren of van je budget. Misschien heb je nog wat primer over, dan hoef je minder nieuwe verf te kopen.

Hoe gebruiken? Metaalverf breng je aan met een kwast of verfroller of een speciale borstel om radiatoren te verven.

Soorten verf voor buitenschilderwerk

Buitenverf moet aan specifieke vereisten voldoen. De verf moet je huis beschermen tegen regen, wind, sneeuw, zon en hagel, noem maar op. Bovendien moet de verf je huis zelf ook beschermen. Dankzij gevelverf krijg je bijvoorbeeld minder last van vocht in huis. Buitenverf zorgt dus als het ware voor een jas voor je woning.

Precies omdat buitenverf deze kwaliteiten heeft, is hij binnenshuis soms ook handig. Denk bijvoorbeeld aan het plafond van de badkamer. Dit kun je zeker in een matte buitenverf schilderen. Een toplaag met gevelverf houdt immers alle vocht en condens tegen.

Buitenschilderwerk tips

Gevelverf

Gevelverf koop je in een oneindig aantal soorten en kleuren. De kleur kies je inderdaad volledig zelf. Daarnaast kies je ook voor een bepaalde glans. Zo bestaat er matte of zacht glanzende gevelverf. Gebruik steeds een bijbehorende grondlaag als je gevelverf gebruikt. Dan heb je in principe maar één eindlaag nodig.

Gevelverf is verwant met latex, maar biedt een hogere bescherming tegen weer en wind.

Hoe gebruiken? Je schildert met een brede rol en een kwast, zoals je een binnenmuur zou sauzen.

Kalei

Kalei is een gevelverf op waterbasis die vermengd is met kalk. Het is dus een combinatie van verf en pleister in één. Het wordt vaak gebruikt voor gevels, omdat kalei een sterke bescherming geeft aan muren. Daarnaast ben je ook vrij in het kiezen van kleuren voor deze verf. Bovendien is het ook steeds leuk om binnen kaleiverf te gebruiken. Hiermee kun je echt wel een speciaal effect in je woonkamer of leefruimte creëren.

Hoe gebruiken? Kalei breng je aan met een zogenaamde blokkwast. Dit is een langharige kwast waarmee je diep tot in de voegen kunt schilderen.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je wegwijs hebben kunnen maken in het kiezen van de juiste verf voor jouw project. Om een bepaalde verf te kiezen moet je je afvragen wat je ermee wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld een mooie kleur geven aan een ruimte? Of wil je een bepaald object echt beschermen? Heb je een antwoord op deze vragen, dan kom je er wel uit. 

Je kunt ook steeds een beroep doen op een professioneel schildersbedrijf om je woning te schilderen. Via onze website vraag je met een simpele druk op de knop wel vijf verschillende offertes aan. Zo vergelijk je de prijzen van de diverse schilders vanuit je luie stoel. Om een globaal overzicht te krijgen van de kosten die bij het schilderen horen, kun je ook ons artikel hierover op deze website raadplegen. We wensen je veel succes met je schilderproject!

Tresna.nl
Logo