Overkapping maken

De gemiddelde temperatuur in Nederland komt steeds hoger te liggen. Genoeg reden voor jou om (nog) meer tijd in jouw tuin door te gaan brengen. Om optimaal van deze tijd te kunnen genieten, kan het mogelijk interessant zijn om een overkapping te maken. Onder een overkapping kan je bijvoorbeeld een comfortabele loungeset neerzetten of op een comfortabele manier dineren. Maar, het is ook mogelijk om jouw fietsen, grasmaaier en/of andere tuinaccessoires onder de overkapping te plaatsen.

Doordat een overkapping aan de bovenkant dicht is, kan je hier heerlijk onder zitten. Voor het bewaren van jouw spullen moet dit ook voldoende mogelijkheden, aangezien de overkapping de regen perfect tegenhoudt.

Heb je interesse om een overkapping in jouw tuin neer te zetten? Dan heb je de keus uit onwijs veel verschillende mogelijkheden. Bovendien moet je de keus maken of je zelf aan de slag gaat óf dat je de overkapping kant-en-klaar koopt. Mogen wij je van een advies voorzien? Ga de overkapping zelf maken. Het is namelijk niet al te lastig, terwijl je ondertussen ook veel geld weet te besparen.

In dit artikel kan je meer informatie vinden over het maken van je eigen overkapping. We bespreken welke mogelijkheden je hebt en we presenteren een uitgebreid stappenplan. Aan de hand van dit stappenplan kan je snel en makkelijk een overkapping voor in je eigen tuin maken. Eerst bespreken we verschillende redenen waarom het zo interessant is om je eigen overkapping te gaan maken.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van het overkapping en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Stappenplan overkapping maken

Ben je van plan om zelf een overkapping te gaan maken? Dan is het van belang dat je de juiste voorbereidingen treft, de juiste materialen in huis haalt en de juiste knopen voor jezelf door gaat hakken. Hoe je dit allemaal kunt doen? Dat leggen wij je graag uit aan de hand van een stappenplan. Met onderstaande stappenplan kun je de perfecte overkapping gaan maken!

Stap 1: Plek van de overkapping bepalen

Waar moet de overkapping komen te staan? Dit is één van de belangrijkste vragen waar je goed over na moet denken. Het lastige hierbij is dat je uit meerdere overkappingen kunt kiezen en dat je dus ook uit meerdere plekken kunt kiezen.

Wij raden je daarom het volgende aan: bepaal waar je de overkapping precies voor wilt gebruiken. Als je dat in beeld voor jezelf hebt gebracht, kun je ook de plek van de overkapping gaan bepalen.

Stap 2: Soort overkapping kiezen

Wil je een overkapping in jouw tuin gaan plaatsen? Dan moet je ook goed nadenken over het soort overkapping. Je hebt in ieder geval de keuze uit meerdere varianten:

Carport

Een carport is één van de bekendste varianten van een overkapping. Zoals de naam al doet vermoeden, is een carport met name bedoeld om jouw auto een veilig thuis te geven. 

Hoe je exact een carport kunt maken, lees je in ons artikel ‘carport maken’.

Carport maken

Prieel

Het maken van een prieel is onwijs leuk én je kunt een prachtig eindresultaat verkrijgen. Over het algemeen wordt een prieel vrijstaand in de tuin gebouwd en wordt deze van (steiger)hout vervaardigd. 

Bij een prieel heb je de keus uit een volledig open prieel, een halfgesloten prieel of een volledig gesloten prieel. Hoe je een prieel kunt maken, lees je in ons artikel ‘prieel maken’.

Prieel hout maken

Pergola

Een andere variant is een zogeheten pergola. Een pergola wordt over het algemeen vrijstaand in de tuin gebouwd en bestaan meestal uit enkele houten/aluminium palen in combinatie met houten/aluminum dwarsbalken.

Een pergola kan je zo groot maken als je zelf wilt en kan prima dienen als een natuurlijke terrasoverkapping.

Pergola

Pergola

Veranda

Tot slot kan je er ook voor kiezen om een veranda te maken. Een veranda bevindt zich altijd aan één zijde van jouw huis en is in feite het verlengstuk van jouw huis. Je kunt op een veranda heerlijk buiten zitten, genieten van het zonnetje en rustig een boekje lezen.

Ook bij deze variant heb je alle mogelijkheden op het gebied van ontwerp en afmetingen.

Veranda maken

Kant en klare bouwtekening van een overkapping

Vind je het nu lastig om zelf een ontwerp te maken voor jullie overkapping? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om op internet een kant en klare bouwtekening op te zoeken. Als je op de juiste plaatsen zoekt, kan je op internet ook bouwtekeningen vinden. 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bouwtekening te kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van overkappingen. 

Wanneer je ervoor kiest om voor een kant en klare bouwtekening te gaan kan je tevens stap 3 vrijwel helemaal overslaan! Wanneer je stap 3 uitgebreid uitwerkt, ben je zo 10 uur bezig met bedenken en uitwerken van je ontwerp en werktekening. Ook bestaat er dan nog de kans dat je je verrekent en tijdens het bouwen concessies moet doen aan je ontwerp.

Stap 3: Gekozen overkapping uitwerken in een bouwtekening

In de eerste 2 stappen heb je belangrijke keuzes voor jezelf gemaakt. Het is nu de hoogste tijd om deze keuzes volledig uit te gaan werken.

Hoe je dit doet? Dit doe je aan de hand van een complete bouwtekening. Door onderstaande sub stappen op te volgen, kun je een complete bouwtekening maken. Een tekening waarmee je vervolgens de overkapping van jouw dromen kunt maken.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Weet je precies waar de overkapping moet komen te staan? Dan is het zaak om de afmetingen van de overkapping te bepalen. Houd hierbij rekening met de ruimte, maar ook zeker met de manier waarop je de overkapping wilt gebruiken.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Ook is het belangrijk om goed over de verhoudingen na te denken. Moet de overkapping bijvoorbeeld hoger worden in plaats van breder? Door goed over de exacte toepassing na te denken, kun je op dit gebied de juiste keuzes maken.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Heb je duidelijk voor ogen hoe de overkapping er uit moet komen te zien? Dan moet je ook goed na gaan denke over de verbindingen van de overkapping.

Hoe wil je bijvoorbeeld het bovenste gedeelte van de overkapping vastmaken aan de poten van de overkapping? Werk het complete ontwerp van de overkapping uit, waarbij je dus ook veel tijd aan de verbindingen moet besteden.

houten verbindingen

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Heb je stap 1 tot en met stap 3 volledig doorlopen? Dan heb je al een flinke progressie weten te boeken. Het is in stap 4 zaak om alle benodigdheden in te kopen.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Heb je besloten om de overkapping van hout te maken? Verstandige keuze! Hout is makkelijk te bewerken en is ook nog eens relatief voordelig geprijsd. Bereken hoeveel hout je nodig hebt en schaf dit direct aan. Wil je dit zo makkelijk mogelijk voor je maken? Maak dan gebruik van een webshop zoals Opmaatzagen.nl.  Bij deze webshop kun je hout op maat bestellen, waarna je dit al binnen drie werkdagen thuis geleverd krijgt!

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Met alleen de bouwmaterialen ben je er nog niet. Nee, als je een overkapping wilt maken, heb je ook veel gereedschappen nodig. De volgende gereedschappen heb je hoe dan ook nodig bij het maken van een overkapping:

Stap 5: De overkapping daadwerkelijk maken

Zo, het is nu de hoogste tijd om de overkapping daadwerkelijk te gaan maken. Voor het maken van de overkapping hebben wij een compleet stappenplan voor je uitgewerkt:

Zo, we zijn nu klaar om een overkapping te gaan maken. Wij hebben ervoor gekozen om een overkapping van hout te gaan maken. Het dak bedekken we met EPDM dakbedekking in combinatie met houten dwarsliggers. Hieronder kan je stap voor stap vinden hoe je een dergelijke overkapping kunt maken.

Stap 1: je dient allereerst te beginnen met de fundering van de overkapping. Dit betekent dat je de grond waterpas moet gaan maken. Hiervoor moet je gaten uitgraven waarin je de poeren kunt plaatsen. De poeren zijn in principe de constructie in de bodem waar uiteindelijk de gehele overkapping op leunt. Schep de grond uit, maak de bodem waterpas en plaats de poeren in de grond.

Stap 2: je kunt vervolgens de vier staanders op de juiste lengte af gaan zagen. Wat deze lengte exact is, is afhankelijk van jouw ontwerp. Eén van de staanders kan je vervolgens verticaal op de poer plaatsen. Deze staander kan je vervolgens met twee latjes of met twee stukken touw gaan schoren.

Stap 3: herhaal stap 2 ook voor de overige drie staanders van de overkapping. Ook deze 3 staanders kan je schoren met behulp van latjes of stukken touw.

Stap 4: zo, je hebt nu de vier staanders gaan staan. Dit vormt in principe de basis van de overkapping. Je kunt nu de dwarsliggers op de gewenste afmetingen zagen.

Stap 5: monteer vervolgens de eerste dwarsligger over de breedte. Dit betekent dat je twee staanders in de breedte met elkaar gaat verbinden. Maak deze dwarsligger met behulp van schroeven, spijkers en/of houtlijm vast.

Stap 6: herhaal stap 5 ook voor de andere dwarsligger over de breedte.

Stap 7: herhaal stap 5 nu, maar dan voor de twee dwarsliggers over de lengte van de overkapping.

Stap 8: heb je stap 1 t/m stap 7 gevolgd? Dan heb je nu als het goed is 4 staanders staan die met elkaar in verbinding staan dankzij de vier dwarsliggers.
Onderstaand bovenaanzicht dient ter referentie:

Overkapping maken - 1

Stap 9: het is nu belangrijk om extra versteviging aan te brengen. Vanaf de staander kan je schuin naar de dwarsligger korte plankjes gaan bevestigen.
De schets hiernaast dient ter referentie:

Stap 10: vervolgens kan je aan de slag met het bevestigen van de dakliggers. Deze dakliggers kan je over de gehele lengte van de overkapping plaatsen. Op deze manier creëer je ook op dat gebied meer versteviging. De planken moeten tegen elkaar aan geplaatst worden en moeten één geheel vormen.

Stap 11: je kunt nu ook de EPDM dakbedekking op het dak aanbrengen. Hoe je dit exact kunt doen, vind je in onderstaande video terug:

Overkapping maken - 2

Stap 12: vervolgens kan je ook de bodem af gaan werken. Hier kan je bijvoorbeeld tegels aan leggen of grind. Het ligt er maar net aan wat je graag met de overkapping wenst te doen.

Stap 13: de tijd is nu aangebroken om de overkapping af te gaan werken. Maak indien gewenst een zijkant dicht, monteer nog een extra gedeelte aan de overkapping of verf de gehele overkapping in een gewenste kleur.

Stap 14: richt de overkapping volledig naar eigen wens in. Veel plezier met jouw nieuwe overkapping!

Voorbeelden van projecten met overkappingen

Lijkt het je super leuk om zelf een overkapping te maken? Merk je echter dat je het lastig vindt om dit gehele project te visualiseren? Dan is het aan te raden om inspiratie op te doen. Onder meer met onderstaande video kun je veel inspiratie op doen:

Laatste noot bij het maken van een overkapping

Bij het inrichten van jouw tuin moet je continue belangrijke beslissingen maken. Je wilt dat de tuin volledig naar wens gaat worden; zowel op het gebied van uitstraling als op het praktische vlak. Door zelf je meubelen te maken, behoud je het volledige zeggenschap over de inrichting van jouw tuin. Dat geldt ook voor het maken van de overkapping.

Als je een overkapping wilt gaan kopen, moet je maar net een geschikte variant zien staan. Je kunt er ook voor kiezen om de overkapping op maat te laten maken, maar dan kan je absoluut diep in de buidel tasten. Bij het zelf maken van een overkapping profiteer je dan ook van twee voordelen: je kunt veel geld besparen en je kunt volledig zelf het ontwerp bepalen. Bijkomend voordeel is dat je de afmetingen van de overkapping zelf kunt bepalen. Zodoende ben je in staat om elke centimeter in jouw tuin optimaal te benutten.

Het is overigens ook bijzonder leuk om zelf een overkapping te maken. Je gaat aan de slag met het ontwerpen van de overkapping, schaft de juiste benodigdheden aan en kunt vervolgens van start gaan. Als je eenmaal de bouw ziet vorderen, geeft dat een gelukzalig gevoel. Dat is zéker het geval als de overkapping eenmaal volledig in jouw tuin staat. De overkapping is dan naar jouw wens, heeft de perfecte afmetingen en kan naar volle tevredenheid gebruikt gaan worden. Geld besparen, de overkapping naar wens maken en ondertussen ook nog plezier hebben; het is mogelijk als je zelf aan de slag gaat. Graag helpen we jou een handje om de overkapping volledig naar wens te maken. Ben je benieuwd welke voorbereidingen je zoal moet treffen? En welke benodigdheden je in huis moet halen? Alle relevante informatie kan je in het restant van dit artikel vinden.

Overkapping bouwpakket

Heb je het idee dat het maken van een overkapping te lastig is? Wil je het daarom een stuk makkelijker voor jezelf maken? Dan kun je ook eens kijken naar een zogeheten overkapping bouwpakket. In dat geval koop je een complete overkapping, waarna je deze in delen geleverd krijgt. Je hoeft vervolgens alle delen alleen nog maar aan elkaar te bevestigen. Bestellen, de handleiding volgen en direct genieten van de overkapping.

Een overkapping in bouwpakket bestel je op bijvoorbeeld Bol.com

Tresna.nl
Logo