Wc betegelen

Gaat jouw voorkeur in de wc uit naar tegels aan de muur? Heb je het liefst ook nog tegels op de vloer in de wc? Dit kunnen wij maar al te goed begrijpen; bovendien is het niet zonder reden dat veel huishoudens kiezen voor het betegelen van een wc.

Maar, hoe kun je nou het beste een wc betegelen? Hoe kun je de beste tegels voor in jouw wc uitkiezen? Waar moet je rekening mee houden bij het betegelen van jouw wc? En wat heb je überhaupt nodig om een wc te kunnen betegelen? Op al deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord.

In deze gids bespreken we namelijk van A tot Z hoe je een wc kunt betegelen. Dit doen we aan de hand van onze eigen ervaringen, aan de hand van tips van experts én aan de hand van een stappenplan. Als je zelf jouw wc wilt betegelen, hoef je daarvoor alleen het stappenplan op te volgen! Ook als je jouw wc wilt laten betegelen, vind je daarover in dit artikel alle relevante informatie.

Wil je ook nog jouw badkamer betegelen? Ook daarvoor hebben wij een speciale gids geschreven! In ons artikel ‘Badkamer betegelen’ bespreken wij van A tot Z hoe je zelf jouw badkamer kunt betegelen. Ook geven we in dat artikel enkele handige tips voor het inhuren van een vakman!

Wc laten betegelen

Stel jij het betegelen van je wc telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je wc te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de wc komt betegelen. 

Waarom kiezen voor tegels in de wc?

Sta je aan de vooravond van een verbouwing van jouw huis? Of ga je verhuizen naar een ander huis toe? In beide gevallen is het goed mogelijk dat je veranderingen aan de wc aan wilt brengen.

Is het aan te raden om te allen tijde voor tegels in de wc te kiezen? Ja, dat is zeker het advies. Tegels zijn namelijk tegen een stootje bestand, zijn bestand tegen vocht en zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken. Daarmee hebben we direct de drie voornaamste redenen te pakken om te kiezen voor tegels in de wc.

Waarom tegels in de badkamer

Een belangrijk voordeel is dus dat tegels tegen vocht kunnen. Dit is ook dé reden waarom het aan te raden is om jouw badkamer te betegelen. In een badkamer heb je immers met water te maken, terwijl dit ook in een wc het geval. Mede daarom is het dringende advies om in een wc altijd voor tegels te kiezen.

Daarnaast loop je altijd het risico dat jouw wc vies wordt. Sterker nog: dat is de normaalste gang van zaken. Gelukkig kun je jouw wc razendsnel schoonmaken als je voor tegels gekozen heeft. Een belangrijk voordeel van tegels is namelijk dat je deze met een vochtige doek makkelijk schoon kunt maken. ideaal.

Met het oog op de hygiëne is het dus ook aan te raden om voor tegels in de wc te kiezen. In vergelijking met andere materialen weten de tegels zich in ieder geval op bepaalde vlakken flink te onderscheiden. Juist daarom willen wij je adviseren om altijd voor tegels in de wc te kiezen!

Bijkomend voordeel: je kunt met de tegels jouw wc ook nog een fraaie uitstraling mee geven. Hierbij kun je ervoor kiezen om jouw volledige wc met dezelfde tegels te betegelen, maar je kunt ook een mooi contrast creëren. Bovendien kun je alle kanten op met tegels op de muur en op de vloer; de keus is aan jou hoe je dit aan gaat pakken en voor welke tegels je gaat kiezen!

Waarom zélf jouw wc betegelen?

Het mag duidelijk zijn: als je voor tegels in de wc kiest, maak je een goede keuze. Een terechte vraag is echter hoe je deze tegels in de wc gaat krijgen. Ga je deze tegels zelf betegelen of ga je hier een vakman voor in huren? Voor beide valt iets te zeggen, maar wij raden je aan om eens te kijken naar de mogelijkheden om zelf een wc te betegelen.

Het is namelijk een feit dat het betegelen van een wc niet bijzonder lastig is. Je moet de juiste gereedschappen in huis halen en je moet de juiste voorbereidingen treffen. Als je dat voor elkaar hebt gekregen, ben je al een heel eind. Verder hoef je allee nog maar het stappenplan uit dit artikel op te volgen!

Bijkomend voordeel is dat je flink wat kosten kunt besparen. Als je een vakman in moet huren, ben je al snel enkele honderden euro’s kwijt. Deze kosten kun je dus besparen door zelf aan de slag te gaan. De enige kosten waar je wel rekening mee moet houden, is de aanschafprijs van de tegels. Met die kosten zou je echter ook te maken krijgen als je een vakman in zou huren.

Ook zijn wij van mening dat het super leuk is om een wc te betegelen. Leuk? Ja, zeker! Je ziet namelijk direct resultaat en na afloop heb je een ontzettend voldaan gevoel. Elke keer als je in de nabije toekomst op de wc zit, zit je hoogstwaarschijnlijk te genieten van jouw eigen werk. Dat is de moeite wel waard, niet waar?

Het enige waar je rekening mee moet houden, is de tijdsinvestering. Het betegelen van een wc kost simpelweg tijd. Ben je niet in staat om deze tijd vrij te maken? Dan is het dus wel interessant om een vakman in te huren.

Verder moet je ook rekening houden met het feit dat het een arbeidsintensieve klus is. Je kunt mogelijk na afloop enige spierpijn hebben. Weegt die spierpijn op tegen de flinke kostenbesparing? Nee, in onze ogen niet. Het zelf betegelen van de wc is hoe dan ook een interessante optie!

Wc laten betegelen

Stel jij het betegelen van je wc telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je wc te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de wc komt betegelen. 

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb je ervoor gekozen om zelf de wc te betegelen? Dan is het van cruciaal belang dat je de juiste voorbereidingen weet te treffen. Zodra je deze voorbereidingen hebt weten te treffen, laat je het gehele proces vlekkeloos verlopen.

Maar, welke voorbereidingen moet je dan precies treffen? Wij zetten alle benodigde voorbereidingen hieronder op een rijtje.

Wc volledig leeg halen

Wc betegelen voorbereidingen

Voordat je van start kunt gaan, is het sowieso van belang dat je jouw huidige wc leeg haalt. Dit betekent dat je de wc-pot van de muur af moet schroeven, dat je de wasbak van de huidige tegels af moet schroeven én dat je alle tegels van de muur af moet halen.

Hoe je de huidige tegels van de muren in jouw wc kunt halen? Je kunt dit met bijvoorbeeld een boor, een multitool of een hamer + beitel voor gebruiken. Wat de beste optie is? Dat hangt af van jouw eigen voorkeuren. Over het algemeen kun je met een hamer en een beitel het meest nauwkeurig werken.

Zorg er in ieder geval voor dat alle tegels van de muur afgehaald worden. Wil je ook nog de vloer in jouw wc gaan betegelen? Zorg er dan uiteraard ook voor dat je de tegels op de vloer weghaalt. De werkwijze hiervoor is eigenlijk gelijk aan het verwijderen van de tegels op de muren in de wc.

Muren volledig egaal maken

Is jouw wc volledig leeg? Dan kun je starten met het egaal maken van de muur. Is dit belangrijk? Ja, dit is eigenlijk cruciaal voor het eindresultaat. De tegels kunnen namelijk alleen op de muur geplaatst worden als de muur volledig egaal is.

Haal daarom oneffenheden van de muur af, vul kleine gaatjes in de muur op en maak de muur goed schoon. Pas als de muur volledig egaal is, ben je eigenlijk in staat om de nieuwe tegels te gaan plaatsen. Maar, zover is het nog lang niet. Je, moet eerst ook nog nieuwe tegels uitkiezen.

Nieuwe tegels uitkiezen

Gaat je voorkeur uit naar grote tegels in de wc? Of heb je liever kleinere tegels in jouw wc? Of gaat jouw voorkeur toch echt uit naar een combinatie van grote en kleine tegels? Het aanbod van tegels is onwijs uitgebreid, waardoor je altijd wel geschikte tegels voor in jouw wc kunt vinden.

Let bij het uitzoeken van de tegels goed op de afmetingen, de kleur, de afwerking en een eventueel patroontje/design. Denk uiteraard ook goed na over de kleurstelling van de muren ten opzichte van de vloer. Het is wenselijk dat deze kleuren bij elkaar passen. Hoe je dit exact vorm gaat geven, is uiteraard volledig van jouw eigen voorkeuren afhankelijk!

Wc tegels uitkiezen

Wc volledig gereed maken

Heb je de gewenste tegels uitgekozen? Worden deze op korte termijn bij je thuis afgeleverd? Dan is het de hoogste tijd om alvast de wc volledig gereed maken. Zo is het advies om de muren nog even stofvrij te maken en om nog even een doekje over de vloer te halen.

Zorg er bovendien echt voor dat zowel de vloer als de muren volledig egaal zijn. Zie je ergens toch nog een klein gaatje of een achtergebleven deeltje van een oude tegel? Vul het gaatje dan direct op of haal het achtergebleven deeltje nog even volledig weg.

Wc laten betegelen

Stel jij het betegelen van je wc telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je wc te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de wc komt betegelen. 

Wat heb je nodig om zelf een wc te betegelen?

Zo, het is nu de hoogste tijd om de juiste gereedschappen in huis te gaan halen. Als je een wc wilt gaan betegelen, heb je hoe dan ook meerdere gereedschappen nodig. Onder meer de volgende gereedschappen zijn onmisbaar bij het betegelen van een wc:

 • Rolmaat
 • Potlood
 • Waterpas
 • Tegelsnijder
 • Tegeltang
 • Emmers
 • Slijptol
 • Sponsjes
 • Voegbord
 • Voegspaan

Met alleen deze gereedschappen ga je het echter niet halen. Je hebt ook nog de volgende benodigdheden nodig:

 • Tegels voor op de vloer
 • Tegels voor op de wand
 • Voegmiddel: met het voegmiddel weet je de perfecte voegen tussen de tegels te creëren.
 • Tegellijm: met de beste tegellijm weet je de tegels zeer stevig vast te lijmen aan de vloer/muur.
 • Voorstrijkmiddel: met het beste voorstrijkmiddel creëer je de best mogelijke hechting tussen wand/vloer en de tegels.

Zijn de tegels voor de vloer en voor op de wand hetzelfde? Dan is het alvast aan te raden om de tegels te splitsen. Je weet dan precies welke tegels je voor de vloer en welke tegels je voor de muur kunt gaan gebruiken.

Ben je voornemens om van start te gaan? Zorg er dan ook nog voor dat je de juiste veiligheidsbenodigdheden in huis haalt. Zorg ervoor dat je veilige schoenen aan hebt, zorg ervoor dat je handschoenen draagt en doe ook gehoorbescherming op. Deze gehoorbescherming komt met name bij het slijpen van de tegels van pas.

Wc laten betegelen

Stel jij het betegelen van je wc telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je wc te laten betegelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de wc komt betegelen. 

Hoe kun je zelf de wc betegelen? Een stappenplan!

Nadat je alle benodigdheden in huis hebt gehaald, kun je van start gaan met het betegelen van de wc. Om je hier zo goed mogelijk bij te helpen, hebben wij een compleet stappenplan ontwikkeld. Door onderstaande stappen één voor één op te volgen, weet je op de juiste manier jouw wc te betegelen.

Wel willen we je alvast op de veiligheid drukken. Let te allen tijde goed op jouw eigen veiligheid én op de veiligheid van andere mensen die zich in of rondom de wc bevinden. Probeer hoe dan ook zo min mogelijk mensen bij jou in de buurt te laten. Met name kinderen moet je bij voorkeur niet eens in de buurt laten!

Zelf de badkamer betegelen

Stap 1:
Voordat je echt van start kunt gaan, is het zaak om de juiste voorbereidingen te treffen. Zo is het aan te raden om alle bovengenoemde voorbereidingen te doorlopen en om de muren voor te gaan bereiden. Hier heb je het voorstrijkmiddel voor nodig.

Dit middel zorgt ervoor dat de tegels beter aan de muur gaan hechten. Smeer daarom de muur in met een laag voorstrijkmiddel; volg hiervoor de gebruiksaanwijzing op die bij het voorstrijkmiddel aanwezig is.

Stap 2:
Je kunt nu starten met het aanbrengen van de eerste rij tegels. Deze tegels moeten aan de onderkant van de muur strak tegen de vloer aankomen, maar moeten ook nog eens waterpas geplaatst worden. Het advies is daarom om eerst een verticale lijn op de muur te tekenen. Voor het plaatsen van de eerste rij wandtegels kun je deze lijn in de gaten houden.

Uiteraard moeten de tegels ook horizontaal perfect geplaatst worden. Leg daarom de eerste tegel tegen de wand aan en teken vervolgens ook een horizontale hulplijn. Deze twee hulplijnen helpen je bij het plaatsen van de eerste rij wandtegels.

Stap 3:
Breng nu een flinke hoeveelheid lijm op de muur aan. Tegen deze lijm kun je vervolgens de eerste tegel aandrukken. Houd de tegel eventjes vast en haal je hand vervolgens van de tegel af. Je merkt dan direct dat de tegel al direct stevig tegen de muur aanzit.

Herhaal dit proces totdat je de eerste volledige rij wandtegels geplaatst hebt.

Stap 4:
Je kunt dit proces nu herhalen voor de overige rijen op de wand. Let er continu op dat je alle tegels waterpas plaatst en plaatst de tegels ook verticaal in een rechte lijn.

Let bovendien goed op lastige hoekjes: deze lastige hoekjes kun je het beste tot het einde bewaren. Als de muur volledig met wandtegels bedekt is, kun je tegels gaan slijpen. Met die bewerkte tegels kun je vervolgens ook de hoekjes perfect afwerken.

Stap 5:
Vervolgens is het zaak om de wandtegels te gaan voegen. Dit doe je door het voegmengsel te maken met behulp van water. Check hiervoor de instructies.

Pak een voegspaan erbij en smeer het mengsel tussen de tegels. Met dit mengsel weet je de tegels nóg steviger tegen elkaar aan te drukken.

Wacht heel even totdat al het voegwerk opgedroogd is. Je kunt nu met een natte spons over de tegels heen, waardoor je het voegwerk perfect tussen de tegels weet te krijgen. Met een schone doek kun je de wandtegels vervolgens schoon maken.

Stap 6:
Heb je de wandtegels volledig gedaan? Dan is het aan te raden om ook de vloertegels te gaan doen. Het lastige van vloertegels is echter dat deze in veel gevallen vrij groot zijn. Aangezien je jouw rug niet wilt belasten, kun je hier het beste een speciaal systeem voor gebruiken.

In onderstaande video zie je dit systeem perfect naar voren komen. Ook zie je in deze video exact hoe je zelf de vloertegels met dit systeem kunt gaan plaatsen:

Stap 7:
Zo, je kunt nu ook de vloertegels van voegwerk gaan voorzien. Dit gebeurt op precies dezelfde manier als bij de wandtegels. Smeer het voegwerk over de tegels heen en haal ook een vochtige spons over het voegwerk heen. Laat het vervolgens even drogen en kijk of je nog ergens restjes zit. Is dat niet het geval? Dan kun je ook de vloertegels met een doek netjes schoonmaken!

Stap 8:
Nou, je bent nu eigenlijk al klaar met het betegelen van de wc. We kunnen het ons goed voorstellen dat je dit stappenplan ook nog graag even in beeld wilt zien. Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

Een wc laten betegelen

Het betegelen van een wc is niet super lastig te noemen. Wel heb je hier speciaal gereedschap voor nodig, moet je hier veel tijd voor uittrekken en moet je precies kunnen werken. Wil je om welke reden dan ook niet zelf de wc betegelen? Dan kun je altijd nog een vakman inhuren.

Via onderstaande button kun je direct offertes bij vakmensen bij jou in de buurt opvragen. Vergelijk deze offertes met elkaar en maak direct afspraken met de vakman waar jouw voorkeur naar uit gaat!

Zie je het niet zitten om de wc zelf te betegelen? Dan is het verstandig om een vakman in te huren. Met de bovenstaande button vind je in ieder geval moeiteloos de meest voordelige én beste vakman bij jou uit de buurt.

Slotwoord

Ga je verhuizen? Of wil je jouw huidige wc van een complete make-over voorzien? In beide gevallen is het interessant om zelf jouw wc te betegelen. Wil je dit liever aan een vakman overlaten? Via de oranje buttons uit dit artikel kun je direct offertes bij vakmensen uit de buurt opvragen.

Geef je er toch de voorkeur aan om zelf de wc te betegelen? Tref de juiste voorbereidingen, haal de justitie gereedschappen in huis en trek voldoende tijd voor dit proces uit. Veel succes met het betegelen van jouw wc!

Tresna.nl
Logo