Beste schop

Een verbouwing tot een goed einde brengen, een nieuwe tuin aanleggen of zelfs bijvoorbeeld een zandbak inrichten: iedereen die al eens een kleine of grote klus opknapt, heeft een schop nodig. Het is een werktuig dat al eeuwenlang bestaat, maar nog steeds onvervangbaar is.

Een schop is niet voor niets heel populair als speelgoed voor kinderen. Wie heeft er nu nog nooit een zandkasteel met een schop gemaakt op het strand?

Onze top 5 schoppen

Afbeelding

Product


Streuding schop 1100 mm

Onze beste koop!

Streuding schop 1100 mm

Beste koop bats

of

Polet zandschop

Polet zandschop

Beste schop, ongeacht de prijs

of

Silverline ballastschop

Silverline ballastschop

Beste schop voor puin

of

Dewit bats met steel van 110 cm

Dewit bats met steel van 110 cm

Beste koop schop voor grind

of

Fiskars 1003455 tuinschep

Fiskars 1003455 tuinschep

Beste koop schop voor tuinwerken

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Streuding schop 1100 mm

Beste koop bats

Streuding schop 1100 mm

of

Polet zandschop

Beste schop, ongeacht de prijs

Polet zandschop

of

Silverline ballastschop

Beste schop voor puin

Silverline ballastschop

of

Dewit bats met steel van 110 cm

Beste koop schop voor grind

Dewit bats met steel van 110 cm

of

Fiskars 1003455 tuinschep

Beste koop schop voor tuinwerken

Fiskars 1003455 tuinschep

of

Voor - en nadelen van een schop

Een schop is een werktuig dat dient om los materiaal zoals zand, zandcement, grind of grond te verplaatsen. Je schept het materiaal bijvoorbeeld in een kruiwagen of aanhangwagen om het op een andere plaats te lossen.

Om gemakkelijk te scheppen, staat het blad van de schop in een bepaalde hoek ten opzichte van de steel. Deze hoek wordt gevormd door de dul, dit is het tussenstuk tussen de het blad en de steel.

Elke schop heeft twee belangrijke onderdelen:

  • Het blad, waar je het eigenlijke materiaal op laadt.
  • De steel, die aan het blad verbonden is en je toelaat om de lading op te heffen.

Omdat er heel veel verschillende soorten schoppen bestaan, geven we eerst wat terminologie mee.

  • Bats, Hollandse bats of Drentse bats, zandschep of betonschep. Dit zijn namen voor schoppen die een ietwat gebogen steel hebben en een blad dat in meerdere of mindere mate gekromd is.
  • Plantenschep of plantenschepje. Dit is een schopje met een korte steel dat je met een hand gebruikt en waarmee je planten verplant.
  • Ballastschop of puinschop. Dit zijn extra stevige schoppen waarmee je ruwe materialen zoals steenpuin of steenkool opschept.

Dit zijn trouwens maar enkele soorten schoppen die vaak verkocht worden. De lijst en de soorten zijn eindeloos.

In dit artikel hebben we vijf schoppen voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de werktuigen. Sowieso zijn alleen schoppen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een nieuwe schop, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Je moet daarbij denken aan de taken waarvoor je een schop wil gebruiken. Pas dan kies je de juiste schop voor de juiste klus.

Beste koop bats – Streuding schop 1100 mm

Ben je op zoek naar een allround schop die je voor diverse klussen gebruikt en wil je graag ook een scherpe prijs hiervoor betalen? Dan raden we deze schop van het merk Streuding aan.

De klassieke bats heeft een gebogen dul van 55mm (zie koopgids), waardoor je gemakkelijk en vlot losse materialen zoals zand of zandcement opschept. 

De steel is stevig, is gemaakt uit essenhout en meet 110 centimeter. Het is echt een klassiek model, waarmee je gewoon doet wat je moet doen, namelijk scheppen.

De schop heeft echter ook wel wat nadelen. Zo is de snede van de schop niet gehard. Werk je vaak op een harde ondergrond, dan krijg je te maken met blutsen in het blad. Daarnaast mocht de kromming aan de randen van het blad ook wel wat groter zijn. Nu merken we dat los zand gemakkelijk van de schop glijdt.

Kromming steel mocht wat groter zijn.

Voordelen
  • Stevige steel
  • Gemakkelijk om lasten op te tillen
  • Geschikt voor diverse materialen
Nadelen
  • Snede niet gehard
  • Blad niet zo stevig
  • Geen kromming in blad, zand glijdt ervan
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goeie ouwe Hollandse bats zoekt voor een scherpe prijs. Je knapt er diverse werkzaamheden mee op in en rond je huis. Het blad is gevoelig voor blutsen en mocht iets scherper zijn, maar je krijgt een correct product voor de prijs die je betaalt.

Beste schop, ongeacht de prijs – Polet zandschop

Ben je op zoek naar een echt mooi stuk gereedschap om losse materialen op te scheppen en wil je hier graag het nodige budget voor uitgeven? Dan raden we deze schop van het merk Polet aan. Je verplaatst er kubieke meters grond en zand mee en deze klus blijft gewoonweg een plezier. 

Het blad van de schop is gemaakt uit handgesmeed koolstofstaal, dat zo goed als onverslijtbaar is. Het blad blijft ook steeds scherp aan de rand onderaan. Het is hierdoor geschikt voor allerlei klussen, zoals het opscheppen van grond, zand en zelfs puin. 

Je maakt er ook zandcement mee en snijdt als het ware door compost. De schop heeft de maat 00 (zie koopgids), wat voor de meeste gebruikers wel een goede maat is.

Als nadeel noteren we dat de schop niet goedkoop is. Je kiest hier dan ook voor een schop uit het topsegment. Daarnaast vinden we het wel een nadeel dat de randen niet gebogen zijn. Los zand glijdt bijvoorbeeld gemakkelijk van deze schop. Je moet wat uitkijken op welke ondergrond je werkt.

De schop is zo goed als onverwoestbaar, maar dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld wel tegels of boordstenen kunt beschadigen met dit werktuig. Daarnaast is de steel wat zwaar. Ben je nog niet geoefend in het scheppen, dan krijg je snel vermoeide armen en schouders.

De schop is behoorlijk zwaar.

Voordelen
  • Handgesmeed
  • Essen steel van 130 cm
  • Extra hard blad
Nadelen
  • Niet goedkoop
  • Randen niet gebogen, los zand glijdt ervan
  • Oppassen voor tegels
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige en robuuste schop zoekt en daar ook het nodige voor wil betalen. Voor sommige gebruikers is de schop misschien iets te zwaar.

Beste schop voor puin – Silverline ballastschop

Ben je op zoek naar een schop die je voor de zwaarste klussen kunt inzetten, dan moet je het beste materiaal kiezen. Wil je beton, steengruis, allerhande rommel, vervuilde grond of steenkool opscheppen? Kies dan voor deze ballastschop van Silverline.

We vinden het bijvoorbeeld een groot voordeel dat de schop uit één stuk gemaakt is. Zowel het blad als de steel en het handvat zijn vervaardigd uit hoogwaardig metaal. De schop is behandeld met een stevige coating die eveneens hittebestendig is. Er is een korte steel voorzien, die voor het nodige gemak tijdens het scheppen zorgt. 

Dankzij de D-vormige beugelhandgreep heb je ook een goede grip op de schop. Het blad heeft een riante afmeting van 30 op 25 centimeter en de schop zelf heeft een opvallende kleur, zodat je hem overal snel terugvindt.

Als nadeel noteren we dat dit niet de schop is die je voor diverse taken gaat gebruiken. Koop hem vooral als je een grote hoeveelheid puin wil opruimen. Het blad is niet rond aan de zijkanten, waardoor er vaak lasten af vallen. En ben je zelf groot, dan moet je wel heel erg diep bukken als je met deze schop werkt.

Los materiaal valt gemakkelijk van het blad.

Voordelen
  • Voor zware schepklussen
  • Uit een stuk gemaakt
  • Hittebestendig
  • Korte steel
Nadelen
  • Enkel voor ruwe materialen
  • Mocht wat gebogen zijn
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een ballastschop zoekt om puin te ruimen en ruwe materialen op te scheppen. De schop is uit een stuk gemaakt en is hittebestendig, alleen vinden we dat de korte steel niet voor iedereen even optimaal is.

Beste koop schop voor grind – Dewit bats met steel van 110 cm

Ben je specifiek op zoek naar een schop om grind op te scheppen en te verdelen over paden in je tuin of op je oprit, dan raden we deze schop van het merk DeWit aan. Het is een klassieke bats met een steel van 110 centimeter.

De randen van de schop zijn extra rond, waardoor de steentjes mooi op de schop blijven liggen. Daarnaast is de steel extra stevig. Deze is gemaakt uit essenhout en kan wel een grote last dragen.

Je kunt dus wel behoorlijk wat kubieke meters grind scheppen, terwijl de schop zelf geen spoortje van slijtage vertoont. Het blad is trouwens gemaakt uit gesmeed staal.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze schop. We merken op dat de “dul” bij deze bats eerder recht is. Hierdoor kost het je net iets meer moeite om de schop hoog te heffen. Daarnaast heeft de steel voor sommige gebruikers een grote doorsnede. Ben je niet geoefend, draag dan handschoenen als je met deze schop werkt of je krijgt blaren.

Weinig kromming van de steel ten opzichte van het blad.

Voordelen
  • Roestvrij, gesmeed staal
  • Voor heavy duty werk
  • Gekromd blad
Nadelen
  • Steel is heel dik
  • Geen buiging in steel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige en robuuste schop zoekt om grind te scheppen. De gebogen randen zorgen ervoor dat alle steentjes mooi op het blad blijven liggen tijdens het scheppen. Het is - omwille van zijn gewicht - vooral een schop voor geoefende gebruikers.

Beste koop schop voor tuinwerken – Fiskars 1003455 tuinschep

Ben je op zoek naar een schop die je vooral in de tuin wil gebruiken, bijvoorbeeld om kuilen te graven en om aarde of compost te vervoeren? Dan raden we je een echte tuinschep aan. Dit is een combinatie van een spade en een schep, met een relatief smal en scherp blad en zonder rondingen.

Deze Fiskars tuinschep biedt de kwaliteit die we van het merk gewoon zijn. Het beugelvormige handvat ligt goed in de hand en de schop is vrij licht. Het blad is perfect vocht- en vuilwerend afgewerkt, zodat je na het klussen weinig schoonmaakwerk hebt om de schop terug netjes te maken. Vuil glijdt er in veel gevallen gewoon van.

De lichte buiging van de dul laat je ook toe om ergonomisch te werken en los materiaal zoals aarde te scheppen. We denken bijvoorbeeld aan het vullen van een kruiwagen met compost.

Hiermee zijn we bij de nadelen van deze schop aangekomen. De schop is handig en licht, maar de steel mocht voor ons wel wat langer zijn. Ben je groot van gestalte, dan moet je vaak bukken, zeker als je een put graaft. De schop is daarnaast ook wel prijzig, maar je krijgt dan ook wel een heel duurzaam product voor je geld.

De schop is duur.

Voordelen
  • Combinatie van schop en spade
  • Licht
  • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
  • Niet voor ruwe materialen
  • Duur
  • Steel mocht langer zijn
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige en robuuste schop zoekt om grondwerken in de tuin op te knappen. Je kunt het werktuig zien als een combinatie van een spade en een schop. Het werktuig is de investering meer dan waard.

Koopgids

Nu we de beste schoppen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een schop koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een schop moet voldoen.

De blad van de schop

Schoppen vind je in diverse groottes. Met een groot blad kun je in principe meer heffen dan met een klein blad.

Kies je voor een schop met een groot blad? Dan wordt de schop zelf natuurlijk ook zwaarder. Als dit blad dan nog eens belast is, moet je er dus wel even opletten of je de schop nog kunt optillen.

Gelukkig bestaat er een universeel systeem om de maten van schoppen aan te duiden. We geven het in een tabel hieronder weer. Zo kun je zelf al een inschatting maken of een bepaalde schop iets voor jou is. Twijfel je nog over een bepaalde maat? Dan kun je best eens in een fysieke winkel een schop van een bepaalde maat in je hand nemen. Zo voel je vanzelf aan of de maat van de schop iets voor jou is. De maten hieronder gelden voor de meeste schoppen en batsen op de markt.

Grootte

Gewicht

Afmeting

No. 000

800 g

255 x 210 mm

No. 00

900 g

265 x 220 mm

No. 0

950 g

275 x 230 mm

No. 1

1000 g

285 x 240 mm

No. 2

1100 g

300 x 250 mm

De lengte van de steel

Omdat er grote en kleine mensen bestaan, vind je schoppen met korte of lange stelen.

Ben je groot? Dan kun je niet veel beginnen met een schop met een te korte steel. Anderzijds is een lange steel niet ideaal als je klein bent.

Gelukkig bestaat er een handige manier om te bepalen hoe lang de steel moet zijn. Hiervoor hou je een schop bovenaan de steel vast, net onder het T-vormige of D-vormige handvat.

  • Is je arm in een rechte hoek geplooid, dan is de lengte van de steel goed.
  • Hangt je arm naar onder, dan is de steel te kort.
  • Plooi je je arm naar boven, dus in een scherpere hoek, dan is de steel te lang.
Lengte van de steel schop

Hoog heffen of laag heffen: de dulstand is belangrijk

Iedereen die al eens enkele kubieke meters zand, grind of aarde opgeschept heeft, weet dat het heffen van een schop na verloop van tijd letterlijk zwaar door begint te wegen. Gelukkig zijn er schoppen die je een handje helpen.

Moet je de last op een grote hoogte heffen? Wil je bijvoorbeeld aarde in een aanhangwagen of in een hoge kruiwagen opscheppen? Kies dan voor een schop met een relatief grote dulstand. De dul is het overgangsstuk tussen het blad van de schop en de steel. De dulstand geeft de kromming van het blad tegenover de steel aan. Is de dulstand groot, dan gaat het scheppen op hoogte net iets gemakkelijker. Ter vergelijking, bij spades staat het spadeblad meestal recht op de steel, wat betekent dat spades niet zo goed geschikt zijn om aarde op te scheppen.

Vaak vind je deze maten terug qua dulstand.

Dulstand

Omschrijving

20 mm

Recht

35 mm

Half gebogen

55 mm

Gebogen

75 mm

Extra gebogen

Het soort handvat

Wat het handvat van een schop betreft, heb je de keuze tussen een D-vormige of een T-vormige handgreep.

Een handvat met een T-vorm is geschikt voor de meeste gebruikers, of je nu grote of kleine handen hebt. Deze T-vorm laat je toe de nodige kracht uit te oefenen op een schop.

Een beugelvormige greep in de vorm van een D is eveneens handig. Je hand is door dit handvat beschermd en je kunt de schop op verschillende manieren hanteren. Je moet er echter goed op letten dat jouw hand in de beugelhandgreep past. Het kan niet de bedoeling zijn dat je je hand moet plooien om het handvat vast te kunnen grijpen.

Het handvat kan uit hout gemaakt zijn, en dat is best wel comfortabel. Een handvat uit plastic of een handgreep die belegd is met soft grip rubber heeft ook zijn voordelen. Hierdoor wordt het handvat minder glad terwijl je met de schop werkt en blijf je een goede grip behouden. Daarnaast krijg je van een handvat dat met soft grip rubber belegd is minder pijnlijke handen.

Hoe je een schop moet onderhouden

Door je schop goed te verzorgen, gaat hij langer mee en bespaar je op lange termijn de aankoop van een nieuwe.

  • Verwijder zeker na elke klus de aarde of ander materiaal zoals zandcement van het blad en van de steel. Doe dit eerst met een harde borstel en maak de schop verder schoon met water en een spons.
  • Gebruik je de schop voor lange tijd niet? Maak hem dan grondig schoon en slijp het blad met een slijpsteen. Je kunt het blad insmeren met olie om het extra te beschermen.

Wat is het verschil tussen een schop en een spade?

Het grote verschil tussen een spade en een schop is dat een spade een “rechte lijn” volgt tussen steel en blad. De dul heeft dus geen kromming.

Een spade dient om grondwerken op te knappen. Denk bijvoorbeeld aan het omspitten van de aarde. Spitten wil zeggen dat je een laag aarde uit de grond opschept en omkeert. In ons artikel over spades hebben we de diverse soorten besproken. Zo zijn er spades die specifiek geschikt zijn om in kleigrond te werken of bijvoorbeeld om sleuven te graven. Een spade is dus vooral geschikt voor tuinwerkzaamheden en heeft meestal een recht blad.

Spear Jackson Spade

Een schop heeft eigenlijk een hele andere functie. Dit werktuig dient om losse stoffen zoals aarde, maar ook zand, grind en zandcement op te scheppen en van plaats te veranderen. Stel, er komt een leverancier een aantal kubieke meter zand voor je deur lossen, dan heb je zeker een schop nodig om deze materie in een kruiwagen te scheppen en te vervoeren naar de plaats waar je het zand nodig hebt.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over schoppen. Een schop kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over welke klussen je ermee wil opknappen. Hoe vaak je een schop gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze.

Heb je nog bepaalde vragen over schoppen? Aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste schop en graven diep naar antwoorden. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een schop die geschikt is voor jou en die je misschien ooit wel aan je kleinkinderen doorgeeft. Welk project je er ook mee wil opknappen, we wensen je veel succes met de aankoop van een schop.

Tresna.nl
Logo