Dakgoot schoonmaken

Als eigenaar van een huis is het aan te raden om het nodige onderhoud uit te voeren. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, blijft jouw huis in een nette staat. Dit is niet alleen prettig voor het blote oog, maar ook voor de waarde van jouw huis. Door bijvoorbeeld regelmatig te gevel te verven en door verschillende delen van het huis goed te onderhouden, stijgt de waarde van het huis.

Een belangrijk onderdeel daarbij is het ook het schoonmaken van de dakgoot. De dakgoot krijgt dagelijks met het nodige vuil te maken, waardoor het goed mogelijk is dat de dakgoot na verloop van tijd verstopt raakt. Dat wil je echter voorkomen, aangezien dat de nodige problemen met zich mee brengt.

Mede daarom is het advies om de dakgoot regelmatig (preventief) schoon te maken. Wat het belang van het schoonmaken van een dakgoot is? En hoe je zelf een dakgoot kunt schoonmaken? Onder meer die twee vragen staan centraal in dit artikel. Wij geven je graag alle informatie omtrent het schoonmaken van een dakgoot, zodat je direct zelf aan de slag kunt gaan.

Wil je liever niet zelf de dakgoot schoonmaken? Dan is het ook mogelijk om hier een professional voor in te huren. Meer informatie daarover is in dit artikel onder het kopje ‘Dakgoot laten schoonmaken’ te vinden. Onder dat kopje geven we je graag een handige tip met betrekking tot het laten schoonmaken van de dakgoot!

Dakgoot laten schoonmaken

Heb jij thuis geen ladder? Of stel jij het schoonmaken van de dakgoot telkens uit? Overweeg dan eens om je dakgoot te laten schoonmaken. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je dakgoot komt schoonmaken. 

Wat is de functie van een dakgoot?

Voordat we bespreken hoe je een dakgoot schoon kunt maken, willen we graag bespreken wat een dakgoot nou precies is. Om deze functie uit te kunnen leggen, maken we gebruik van een veelvoorkomende situatie; het regent flink in Nederland.

Op het moment dat het aan het regenen is, klettert het nodige water op het dak. Dit water blijft op het dak liggen of stroomt langzaamaan vanaf het dak verder naar beneden. Je wilt uiteraard niet dat dit allemaal naar beneden op de grond druppelt. Om dat te voorkomen, is heel lang geleden een dakgoot bedacht.

Dakgoot schoonmaken tips

Een dakgoot is eigenlijk een zichtbare goot bij het dak van jouw huis, waarin al het regenwater opgevangen wordt. Hiermee wordt voorkomen dat het regenwater vanaf het dak naar beneden stort, aangezien dat onwenselijke en gevaarlijke situaties met zich mee kan brengen.

Nee, het water stroomt vanaf het dak zo de dakgoot in. In de dakgoot wordt het water min of meer bewaard, waarna het mondjesmaat via de regenpijp afgevoerd wordt. Eigenlijk is de dakgoot dus een tussenschakel tussen de hemel en de grond; vanuit de hemel komt het water, waarna dit water via de dakgoot in de grond terecht komt.

De functie van een dakgoot is eigenlijk cruciaal te noemen. Zolang er geen dakgoot op een huis aanwezig is, is het niet mogelijk om het water vanaf het dak op de gewenste manier af te voeren. Daar is eigenlijk maar één manier voor; een dakgoot in combinatie met een regenpijp.

Een dakgoot is overigens niet alleen bij een woonhuis van belang, maar ook bij bijvoorbeeld een blokhut, een groot tuinhuisje een grote overkapping. In onderstaande video zie je hoe een dakgoot aan een overkapping gemonteerd wordt. Met dank aan onderstaande video wordt ook direct de werking van een dakgoot (nog) duidelijker:

Waarom een dakgoot schoonmaken?

Nu je weet wat de functie van een dakgoot precies is, kan je je ongetwijfeld wel voorstellen dat deze dakgoot af en toe verstopt raakt. De dakgoot voert namelijk het nodige water af, maar het blijft (helaas) niet alleen bij water.

Ook bladeren, zand, takjes en vergelijkbaar vuil komt in grote mate in de dakgoot terecht. Als al dit vuil op blijft stapelen, raakt op een gegeven moment de gehele dakgoot verstopt. Wat er op dat moment gebeurd? Nou, de dakgoot is in dat geval niet meer in staat om het regenwater af te voeren.

Indien je een dakgoot niet regelmatig schoonmaakt, kan dit tot de volgende problemen leiden:

  • De dakgoot trekt veel vliegen en muggen aan; hier ga je mogelijk ook ín huis last van krijgen.
  • In de dakgoot gaat gras en/of onkruid groeien.
  • Je kunt last krijgen van lekkages bij het plafond; de dakgoot is immers niet meer in staat om het water af te voeren, waardoor het water op het dak blijft liggen. Des te meer water dit is, des te groter de kans op een lekkage is.
  • Je kunt last krijgen van een natte gevel onder de dakgoot; dit is vergelijkbaar met de lekkages die aan het plafond ontstaan.
  • De dakgoot loopt over, waardoor je in jouw tuin met een stortvloed aan water te maken krijgt. Het is niet prettig als je nét op dat moment onder de dakgoot heen loopt.

Onder aan de streep is het van cruciaal belang om de dakgoot regelmatig schoon te maken. Je zorgt er daarmee voor dat het regenwater afgevoerd kan worden en dat brengt direct de nodige voordelen met zich mee.

Om bovenstaande situaties te voorkomen, is het dus aan te raden om de dakgoot regelmatig schoon te maken. Hoevaak je de dakgoot schoon kunt maken én hoe je dit kunt doen? Dat lees je in het restant van dit artikel.

Dakgoot laten schoonmaken

Heb jij thuis geen ladder? Of stel jij het schoonmaken van de dakgoot telkens uit? Overweeg dan eens om je dakgoot te laten schoonmaken. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je dakgoot komt schoonmaken. 

Hoe vaak moet je een dakgoot schoonmaken?

Het advies is om zeker één keer per jaar de dakgoot schoon te maken. Door dit jaarlijks te doen, voorkom je dat vuil, bladeren en andere viezigheden zich op gaan hopen in de dakgoot.

Heb je rondom de dakgoot bomen staan? Of zie je met enige regelmaat vogels in of rondom de dakgoot zitten? Dan is het advies om zeker twee keer per jaar de dakgoot schoon te maken. Waarom? Omdat de bomen en vogels meer vuil met zich mee brengen, waardoor de kans ook groter is dat de dakgoot eerder verstopt raakt.

Schoonmaken van dakgoot

Overigens kunnen we daarbij ook nog het volgende adviseren; maak de dakgoot bij voorkeur aan het einde van de herfstperiode schoon. Tijdens de herfst vallen immers de meeste bladeren van de bomen en ontstaat ook de meeste viezigheid in de dakgoot. Indien je de dakgoot aan het einde van de herfst schoonmaakt, verwijder je direct al die bladeren en viezigheid. Je bereidt de dakgoot daarmee perfect voor op de natte winter.

Zie je er tegenop om de dakgoot schoon te maken? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. De dakgoot bevindt zich namelijk op grote hoogte, waardoor het niet altijd even makkelijk is om de dakgoot schoon te maken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het echter wel van cruciaal belang om de dakgoot regelmatig schoon te maken. Meer informatie over het schoonmaken van een dakgoot vind je hieronder!

Wat heb je nodig om een dakgoot schoon te maken?

Zoals we hierboven al gesteld hebben; het schoonmaken van een dakgoot is niet al te makkelijk. Ook is het voor veel mensen niet de favoriete hobby, omdat er wellicht hoogtevrees bij om de hoek komt kijken. Door de juiste benodigdheden in huis te halen, kan je het schoonmaken van de dakgoot echter een stuk makkelijker maken.

Wij willen je aanraden om sowieso de volgende benodigdheden in huis te halen:

  • Een ladder; deze ladder moet hoog genoeg zijn om tot bij de dakgoot te komen.
  • Handschoenen; hiermee voorkom je dat je hele vieze handen krijgt tijdens het schoonmaken van de goot
  • Een tuinschepje; hiermee kan je makkelijk vuil uit de dakgoot wegscheppen.
  • Een schuurspons; hiermee kan je makkelijk resten van de dakgoot af ‘schrobben’.
  • Een vuilniszak; je wilt immers niet dat al het vuil op de grond in jouw tuin terechtkomt. Stop dus direct alle bladeren en het vuil in de vuilniszak
  • Een bezem en een stoffer en blik; handig om in de dakgoot te vegen of om het naar-beneden-gevallen-vuil in de tuin makkelijk op te vegen

Wil je graag jouw dakgoot op een hele uitvoerige manier schoonmaken? Dan kan je er ook nog voor kiezen om een tuinslang of een hogedrukreiniger te gebruiken. Als je met een hogedrukreiniger aan de slag gaat, is het níet verstandig om een hoge druk te gebruiken; daarmee kan de dakgoot beschadigd raken.

Ben je op zoek naar een geschikte tuinslang en/of hogedrukreiniger? Raadpleeg daarvoor onze artikels ‘Beste tuinslang’ en ‘Beste hogedrukreiniger’. Ook voor het aanschaffen van de ladder kan je mogelijk wat hulp gebruiken; daarvoor kan je ons artikel ‘Altrex ladder’ of ons artikel 'Beste ladder' raadplegen.

Dakgoot laten schoonmaken

Heb jij thuis geen ladder? Of stel jij het schoonmaken van de dakgoot telkens uit? Overweeg dan eens om je dakgoot te laten schoonmaken. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman je dakgoot komt schoonmaken. 

Hoe moet je de dakgoot schoonmaken?

Heb je de juiste benodigdheden in huis gehaald? Dan kan je eigenlijk direct beginnen met het schoonmaken van de dakgoot. Het is daarbij wel goed om naar de weersomstandigheden te kijken. Zo is het advies om aan het einde van de herfstperiode de dakgoot schoon te maken, maar het mag dan absoluut niet vriezen.

Wat wel handig is, is als je vlak na een regenbui de dakgoot schoon gaat maken. De dakgoot is dan immers nat en dat maakt het schoonmaken van de goot een stuk makkelijker.

Heb je het juiste moment gevonden om de dakgoot schoon te gaan maken? Dan is het advies om onderstaand stappenplan op te volgen:

Schoonmaken dakgoot

Stap 1:

Zet de ladder tegen de muur aan. Zorg hierbij voor een goede plek waar de ladder op de grond kan staan; deze plek moet bij voorkeur stabiel en waterpas zijn. Het advies is overigens om de ladder niet té schuin, maar ook weer niet té recht neer te zetten.

Stap 2:

Doe vervolgens jouw werkhandenschoenen, trek bij voorkeur hoge (regen)laarzen aan en klim op de ladder. Neem daarbij het tuinschepje, de vuilniszak en eventueel de tuinslang mee naar boven.

Stap 3:

Als je eenmaal boven op de ladder uitgekomen bent, kan je allereerst de bladeren in de vuilniszak stoppen. Hier kan je jouw handen voor gebruiken, maar je kunt ook het tuinschepje gebruiken.

Stap 4:

Zijn de bladeren uit de dakgoot? Dan ben je eigenlijk al een heel eind. Het is nu zaak om het overig vuil uit de dakgoot te verwijderen, waar je ook het tuinschepje voor kunt gebruiken.

Stap 5:

Is eigenlijk al het vuil uit de dakgoot verwijderd? Dan zie je ongetwijfeld nog wat resten in de dakgoot zitten. Die resten kan je het beste met een natte schuurspons wegschrobben.

Stap 6:

Zo, je bent nu met één deel van de dakgoot klaar. Je kunt nu de ladder iets naar links of naar rechts verplaatsen en op dezelfde manier doorgaan met de rest van de dakgoot.

Stap 7:

Is de gehele dakgoot schoon? Dan is het advies om nogmaals de ladder op te klimmen en daarbij de tuinslang mee te nemen. Laat de tuinslang even door iemand aanzetten en spoel vervolgens de gehele dakgoot door. Als het goed is, zie je daarna helemaal géén vuil meer in de dakgoot zitten.

Stap 8:

Zo, je kunt nu alles opruimen. Mocht er vuil in jouw tuin terecht zijn gekomen, kan je daarvoor het beste de bezem en/of de stoffer en blik gebruiken. Ruim de ladder ook weer veilig op en geniet van een schone dakgoot!

Handige tip: We gaven aan dat de ladder niet te schuin, maar ook niet te recht moet staan. Hoe weet je nou wanneer de ladder goed staat? Zet de ladder neer en ga met jouw voeten tegen de poten van de ladder aan staan. Strek je nu armen helemaal naar voren; raak je de ladder nu met jouw gestrekte armen aan? Dan heeft de ladder de juiste positie te pakken.

Dakgoot laten schoonmaken?

Zie je het niet zitten om de ladder op te klimmen en zelf de dakgoot schoon te maken? Dan kan je er ook voor kiezen om de dakgoot door een professional schoon te laten maken. Voor het laten schoonmaken van de dakgoot kan je direct via onze website een offerte aanvragen.

De offerte is afhankelijk van het aantal meter van de dakgoot én de hoogte van de dakgoot. Als de dakgoot zich bijvoorbeeld op meer dan 10 meter bevindt, is het noodzakelijk om een hoogwerker of een steiger te gebruiken. Zoals je je kunt voorstellen, lopen de kosten daardoor (verder) op.

Dakgoot

Vraag direct een offerte aan en bepaal voor jezelf wat je gaat doen: ga je de dakgoot zelf schoonmaken of ga je dit door een professional laten doen? Aan jou de keus.

Slotwoord

Het schoonmaken van de dakgoot is zeker niet voor iedereen een favoriete bezigheid. Het is echter wel van cruciaal belang om te doen. Niet alleen voor de uitstraling van jouw huis, maar ook voor het voorkomen van bijvoorbeeld lekkages.

Neem de informatie uit dit artikel goed in je op, haal de juiste benodigdheden in huis en volg het stappenplan strikt op. Dan weet je zeker dat je jouw dakgoot op de juiste manier schoon gaat maken. Succes met schoonmaken van de dakgoot!

Tresna.nl
Logo