Kattenluik plaatsen

Heb jij ervoor gekozen om een kat in huis te gaan nemen? Dan is het raadzaam om te kijken naar het plaatsen van een kattenluik. Met een kattenluik voorzie je jouw kat namelijk van een praktische én veilige weg van binnen naar buiten en vice versa.

Door een kattenluik te plaatsen, maak je het leven van je kat een stuk aangenamer. Daarnaast maak je jouw eigen leven ook nog een stuk aangenamer. Je hoeft immers niet continue de deur open en dicht te doen voor jouw kat; eigenlijk heb je nergens omkijken meer naar.

Meer en meer katteneigenaren kiezen, mede vanwege bovenstaande redenen, voor het plaatsen van een kattenluik. Als je een kattenluik gaat plaatsen, heb je in ieder geval keus tussen verschillende mogelijkheden. Zo heb je de keus tussen verschillende kattenluiken, maar ook de mogelijkheid om het maken van het kattenluik uit te besteden.

We kunnen het ons echter goed voorstellen als je per sé zelf het kattenluik wilt maken. Door zelf een kattenluik te maken, profiteer je namelijk al snel van enkele voordelen. In dit artikel zetten we graag alle informatie voor jou op een rijtje voor het maken van een kattenluik; zo bespreken we onder meer wat je hiervoor nodig hebt, waar je aan moet denken en welke stappen je kunt doorlopen.

Kattenluik laten plaatsen

Stel jij het plaatsen van je kattenluik telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het kattenluik te laten plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het kattenluik komt inbouwen. 

Wat zijn de voordelen van een kattenluik?

Twijfel je nog enigszins over het plaatsen van een kattenluik? Dat kunnen wij ons enerzijds heel goed voorstellen; je moet immers wel jouw deur aanpassen voor het kattenluik. Je moet eigenlijk een stukje uit de deur zagen, waardoor je in het vervolg niks meer aan de deur hebt. Vanaf dat moment zijn de deur en het kattenluikje onafscheidelijk aan elkaar gebonden.

Echter is dit géén nadeel waar veel katteneigenaren zich door tegen laten houden. Nee, veel katteneigenaren kiezen namelijk bewust voor de vele voordelen die een kattenluik met zich mee brengt. Zo is het bijvoorbeeld een voordeel dat jouw kat moeiteloos van binnen naar buiten kan en ook weer van buiten naar binnen.

Kattenluik zelf plaatsen

Je hebt hierdoor een stuk minder omkijken naar jouw kat, terwijl jouw kat zich wel heerlijk buiten kan vermaken. Ondertussen weet jij zeker dat jouw kat vanzelf weer terug jouw huis in komt, aangezien je speciaal daarvoor een super handig kattenluikje hebt geplaatst.

Bovendien is een kattenluikje voor jou ook tamelijk veilig te noemen. Het is voor een inbreker namelijk bijzonder lastig (c.q. onmogelijk) om via een kattenluik in jouw huis binnen te komen. Je hoeft je op dit vlak dus ook zeker geen zorgen te maken over de veiligheid van jezelf en van jouw huisgenoten.

Tot slot komt een kattenluikje ook tijdens bijvoorbeeld een vakantie perfect van pas. Tijdens jouw vakantie kan je immers jouw kat niet in de gaten houden, maar je wilt wel dat jouw kat voldoende voeding per dag krijgt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de kattenbak te vullen en vervolgens heb je nergens meer omkijken naar. Jouw kat kan immers van buiten naar binnen lopen en weet dan precies zijn etensbak te vinden.

Waarom zelf een kattenluik plaatsen?

Spreken bovengenoemde voordelen jou aan? Lijkt het jou ook heerlijk om weinig omkijken naar jouw kat te hebben? Dan is het plaatsen van een kattenluik dus absoluut aan te raden. Het enige waar je dus wel rekening mee moet houden, is dat je jouw deur hiervoor dient te verbouwen. Veel katteneigenaren nemen dat echter op de koop toe.

Als je eenmaal de keuze gemaakt hebt, moet je de volgende knoop door gaan hakken:

  • Ga je het kattenluik zelf plaatsen?
  • Laat je het kattenluik door een specialist plaatsen?
Zelf kattenluik plaatsen

Voor beide keuzes valt absoluut iets te zeggen. Vandaar dat wij besloten hebben om in dit artikel uitgebreid te bespreken hoe je zelf een kattenluik kunt plaatsen, maar dat wij ook tips geven voor het láten plaatsen van een kattenluik. Na het lezen van dit artikel heb je in ieder geval alle kennis in pacht om het kattenluik te (laten) plaatsen.

Graag willen we enkele redenen aan je voorleggen waarom het zelf plaatsen van een kattenluik een goed idee is. De eerste reden heeft te maken met een kostenbesparing; als je een specialist in moet huren, ben je daar al gauw het nodige geld aan kwijt. Als je zelf het kattenluik gaat plaatsen, hoef je alleen maar jouw eigen tijd te investeren in het plaatsen hiervan.

Je weet dus vrij snel een leuke som geld te besparen; dat bespaarde geld kan je vervolgens weer aan andere leuke dingen uitgeven. Ondertussen weet je ook nog zeker dat het kattenluik volledig naar eigen wens geplaatst wordt. Je kunt immers volledig zelf bepalen hoe je het kattenluik precies gaat plaatsen, voor welk kattenluik je überhaupt kiest én wanneer je het kattenluik gaat plaatsen.

Door deze vrijheid kan je het kattenluik al met al volledig naar eigen wens maken. Als het kattenluik eenmaal geplaatst is, zie je al direct dat jouw kat hier veel plezier aan weet te beleven. Ondertussen geniet je zelf dus ook van de nodige voordelen en heb je een voldaan gevoel. Je hebt het immers maar mooi voor elkaar gekregen om het kattenluik te plaatsen!  

Tot slot is er nog één reden om zelf het kattenluikje te plaatsen. Stel nou dat je het kattenluikje geplaatst hebt en dat je enkele jaren later gaat verhuizen. Als je op dat moment het kattenluikje wilt laten verwijderen, ben je daar al snel een paar honderd euro aan kwijt. Als je in eerste instantie zelf het kattenluikje geplaatst hebt, weet je echter precies hoe jet het kattenluikje weer kunt verwijderen. Met het oog op de lange termijn brengt het dus ook absoluut een kostenbesparing met zich mee.

Kattenluik laten plaatsen

Stel jij het plaatsen van je kattenluik telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het kattenluik te laten plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het kattenluik komt inbouwen. 

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb je uiteindelijk besloten om zelf het kattenluik te gaan plaatsen? Verstandige keus. Als je hiertoe besluit, is het wel goed om te weten dat je de nodige voorbereidingen moet treffen. Over die voorbereidingen informeren wij je graag!

Allereerst is het zaak om de plaats van het kattenluik te gaan bepalen. Wil je het kattenluik in jouw deur gaan plaatsen? Of heb je wellicht naast jouw deur een muurtje/stuk hout/stuk kozijn waarin je het kattenluikje kunt plaatsen? Denk hier goed over na en houd hierbij óók rekening met de lange termijn.

Vervolgens is het zaak om de afmetingen van jouw kat op te gaan meten. Het is immers wel de bedoeling dat jouw kat door het kattenluik heen kan, dus meet eigenlijk zijn totale omvang op. Doe dit bij het breedste punt (hoogstwaarschijnlijk bij zijn rug), zodat je uiteindelijk een passend kattenluikje kan gaan kopen.

Voor het kopen van dit kattenluikje heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt dit kattenluikje bij een plaatselijke dierenspeciaalzaak aanschaffen, maar ook bij onze partner Bol.com vind je een uitgebreid aanbod van kattenluikjes.

Let bij het aanschaffen van een kattenluikje héél goed op het materiaal van jouw deur. Niet alle kattenluikjes kan je namelijk op hetzelfde materiaal bevestigen. Lees dus altijd goed de handleiding van het kattenluikje door en stem het kattenluikje en het materiaal (bijv. van de deur) goed op elkaar af. Let ondertussen ook goed op de afmetingen van het kattenluikje.

Een kattenluikje kopen

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het uitkiezen van een kattenluik de nodige haken en ogen kent. Zo moet je op meerdere facetten letten en moet je belangrijke keuzes gaan maken. Let onder meer op de afmetingen van jouw kat én het materiaal van de deur/plaat waar je uiteindelijk het kattenluik in wilt plaatsen.

Dat zijn echter niet de enige criteria waar je op moet letten. Wij raden je aan om óók op de volgende criteria te letten:

Kattenluik kopen
  • De opening van het kattenluik; gaat het kattenluik slechts één kant op? Of klapt het luik zowel naar binnen als naar buiten?
  • De sluiting van het kattenluik; op welke manier sluit het kattenluikje zich? Gaat dat met een magneet, een chip, een draaisystemen of een clipsluiting?
  • De kleur van het kattenluik; welke kleur vind jij het mooiste in jouw huis staan? Overigens kan je sommige kattenluiken ook in de gewenste kleur overschilderen.
  • De samenstelling van het kattenluik; je kunt een kant-en-klaar kattenluik kopen, maar je kunt ook alleen het frontje kopen. Het makkelijkste is om een kant-en-klaar kattenluikje te kopen.

Kattenluikje zelf maken

Kan je het gewenste kattenluikje nergens vinden? Dan kan je er ook voor kiezen om dit luikje geheel zelfstandig te gaan maken. Je hebt hier een houten frame voor nodig in combinatie met een bovenzijde met een dubbel klepscharnier.

We moeten bekennen dat je hier wel enig inzicht voor nodig hebt. Ook is het wenselijk dat je ervaring met klussen hebt, aangezien het anders behoorlijk lastig kan zijn om zelf een kattenluik te maken. Het advies is dan ook om een geschikt kattenluikje bij bijvoorbeeld onze partner Bol.com aan te schaffen.

Welke benodigdheden moet je in huis halen?

Heb je eenmaal het gewenste kattenluikje in huis gehaald? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding te gaan doen; de benodigde gereedschappen te verzamelen. Welke gereedschappen je precies nodig hebt, is afhankelijk van het gekozen kattenluikje en de exacte situatie. Desondanks zijn er enkele stukken gereedschap die je altijd nodig hebt bij het plaatsen van een kattenluikje:

Als je ook deze gereedschappen in huis hebt gehaald, kan je beginnen met het plaatsen van het kattenluikje. Graag helpen we jou daar ook een handje bij; hieronder vind je een uitgebreid stappenplan voor het plaatsen van een kattenluikje.

Kattenluik laten plaatsen

Stel jij het plaatsen van je kattenluik telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om het kattenluik te laten plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het kattenluik komt inbouwen. 

Hoe kan je het kattenluikje plaatsen?

Heb je het gewenste kattenluikje aangeschaft? Heb je alle materialen in huis gehaald? Dan is het de hoogste tijd om te starten met het plaatsen van het kattenluikje.

Het plaatsen hiervan is in de basis niet al te lastig, maar je moet wel met enkele zaken goed rekening houden. Volg daarom onderstaand stappenplan op en plaats zo snel mogelijk het kattenluikje in jouw woning:

Kattenluikje hoe plaatsen

Stap 1:

Wij willen je graag als eerste aanraden om de gebruiksaanwijzing van het gekochte kattenluikje even goed door te nemen. In deze gebruiksaanwijzing lees je direct hoe het kattenluikje opgebouwd is en waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van het luikje.

Stap 2:

Bepaal nu definitief de plaats waar je het kattenluikje wilt gaan plaatsen. Tijdens de voorbereiding heb je hier al over nagedacht, maar het is nu zaak om de knoop definitief door te gaan hakken.

Tip: veel katteneigenaren kiezen ervoor om het kattenluikje precies in het midden van de deur (aan de onderkant) te plaatsen. Stem de plaatsing van het luikje in ieder geval af op de hoogte van jouw kat én op jouw eigen voorkeuren.

Stap 3:

Markeer nu de gekozen plaats op de deur. Hiervoor kan je het beste het meegeleverde sjabloon gebruiken; nagenoeg alle kattenluikjes worden met een dergelijk sjabloon geleverd.

Leg het sjabloon op de plek waar je het kattenluik wilt plaatsen en bevestig dit sjabloon met plakband.

Stap 4:

Op het sjabloon zie je nu precies de punten staan waar je gaten moet boren. Pak jouw boormachine erbij, doe de juiste boor op jouw boormachine (afhankelijk van het materiaal van bijvoorbeeld de deur en boor de 4 gaten.

Tip: het is van belang dat je de diameter van de boor afstemt op de breedte van het zaagblad van jouw decoupeerzaag. Het zaagblad moet nét iets kleiner zijn dan de diameter van de boor.

Stap 5:

Pak nu jouw zaagmachine erbij, ‘plaats’ het zaagblad in één van de 4 geboorde gaten en beweeg het zaagblad langzaam naar een ander gat. Zorg ervoor dat je zeer nauwkeurig en rustig zaagt en voorkomen te allen tijde dat het zaagblad een op-en-neer-gaande beweging maakt.

Stap 6:

Zo, je hebt nu het gat in bijvoorbeeld jouw deur uitgeboord. Het is nu zaak om de randen van dit gat netjes af te gaan werken; gebruik daarvoor geschikt schuurpapier en schuur de randen van het gat netjes op.

Stap 7:

Eigenlijk is de deur nu volledig voorbereid op de plaatsing van het kattenluik. Hoe je dit kattenluik vervolgens precies moet plaatsen, is afhankelijk van het soort kattenluik waar je voor gekozen hebt.

In veel gevallen dien je echter 4 gaten te boren, eerst de buitenzijde van het kattenluik te plaatsen en vervolgens ook de binnenzijde van het kattenluik te plaatsen. Wij kunnen je bij deze stap eigenlijk maar één ding adviseren; volg de gebruiksaanwijzing van het kattenluikje op. Daarin wordt stap voor stap besproken hoe je het kattenluikje op de juiste manier vast kunt maken.

Stap 8:

Zo, je bent nu eigenlijk klaar met het plaatsen van het kattenluikje. Je kunt het luikje nu nog afwerken, mogelijk het openen en sluiten van het luikje nog even bijstellen en vervolgens is het genieten geblazen!

Wil je de bovenstaande stappen nou even op je gemakje terugkijken? Dan wijzen wij jou graag op onderstaande video van de Tomsgates. In deze video wordt duidelijk getoond hoe je een kattenluik kunt maken:

Kattenluik laten plaatsen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het plaatsen van een kattenluik op zich niet al te lastig. Wil je het liever toch uitbesteden aan een specialist? Ben je bijvoorbeeld bang dat je het kattenluik niet op een veilige manier kunt maken? Dan is het aan te raden om een offerte op te vragen via Zoofy.

Via Zoofy kan je direct offertes opvragen van specialisten bij jou uit de buurt, zodat je voor de meest voordelige prijs het kattenluik kunt laten plaatsen.

Vraag direct een offerte aan en bepaal waar je voorkeur naar uit gaat: ga je zelf het kattenluikje plaatsen of laat je dit toch over aan een professional?

Slotwoord

Wil je het leven van jouw kat zo aangenaam en prettig mogelijk maken? Dan is de plaatsing/installatie van een kattenluik absoluut aan te raden. In dit artikel heb je daar alle informatie over gevonden, inclusief een tip voor het láten plaatsen van het kattenluik.

Mocht je besluiten om het kattenluik zelf te gaan plaatsen, is een goede voorbereiding essentieel. Lees dit artikel daarom (nogmaals) op je gemakje door en tref vervolgens de juiste voorbereiding(en). Veel succes (en plezier) met het plaatsen van het kattenluik!

Tresna.nl
Logo