Deur afhangen

Bij een make-over van de inrichting gaat de aandacht al snel uit naar de muren, het plafond en de meubelen. Logisch ook, aangezien dit in een huis zeker de aandachtstrekkers zijn. Desalniettemin kun je ook met de juiste details een ruimte of jouw gehele huis op een onwijs fraaie manier aankleden.

Daar zijn meer en meer mensen zich van bewust. Lange tijd zijn bijvoorbeeld de deuren in een huis van ondergeschikt belang geweest, maar dat is toch flink veranderd in de afgelopen jaren. Tegenwoordig heeft een deur niet meer alleen een functie, maar moet een deur qua uitstraling ook volledig in het huis passen.

Door deze ‘nieuwe’ blik op binnendeuren kiezen meer en meer huishoudens voor het vervangen van de huidige deuren. Het eruit halen van de oude deur is op zich niet al te lastig, maar het inpassen van de nieuwe deur is wel een flinke klus.

Om jou hier een handje bij te helpen, hebben wij dit artikel geschreven. In dit artikel ‘Deur afhangen’ vertellen wij van A tot Z hoe je zelf een binnendeur kunt monteren. Ook bespreken we waar je rekening mee moet houden, wat tegenwoordig het belang van een (fraaie) deur is en welke benodigdheden je in huis moet halen voor het monteren van een binnendeur.

Deur laten afhangen

Stel jij het afhangen van de deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je deur te laten afhangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de deur komt afhangen. 

Wat is een deur afhangen precies?

Wil je graag een deur in jouw huis vervangen? Ben je bijvoorbeeld niet meer te spreken over de uitstraling van de deur? Of past de deur mogelijk niet meer volledig in het kozijn?

In beide gevallen is het zeker aan te raden om de huidige deur te vervangen.

Wat is een deur afhangen

Bij het vervangen van een deur heb je eigenlijk met twee verschillende werkzaamheden te maken:

  • Je moet eerst de oude deur uit het kozijn zien te halen. Dit kun je doen door de scharnieren los te schroeven, waarna je de deur zo uit het kozijn kunt tillen.
  • Je moet de nieuwe deur in het kozijn gaan plaatsen. Dít is het afhangen van een deur; dit betekent dus eigenlijk dat je een nieuwe deur in een kozijn gaat hangen.

In dit artikel vertellen we graag uitgebreid hoe je zelf een deur af kunt hangen. Ook geven we tips over het inhuren van een vakman; het afhangen van een deur is namelijk absoluut geen gemakkelijke klus. Je hebt meerdere soorten gereedschap nodig, je moet zeer nauwkeurig werken en je moet ook nog over enige kracht beschikken. Zéker als je voor een zware deur gekozen hebt, is het afhangen van een deur vrij zwaar.

Waarom een binnendeur in jouw huis vervangen?

Twijfel je nog enigszins of het vervangen van een binnendeur in jouw huis noodzakelijk is? Wij weten eigenlijk één ding zeker: als je hier over aan het twijfelen bent, is het aan te raden om de binnendeur te vervangen. Waarom wij dit zo zeker weten? Omdat er blijkbaar een reden is dat je jouw deur mogelijk wilt gaan vervangen.

Een van de redenen daarvoor kan zijn dat je niet meer tevreden bent met de uitstraling van de huidige deur. Mogelijk vind je de deur zelf niet meer mooi, is de kleur van de deur niet meer mooi of is de deur mogelijk volledig kaal gehouden. Uiteraard is het ook goed mogelijk dat jouw smaak door de jaren heen veranderd is, waardoor je graag een compleet nieuwe binnendeur wenst te hebben.

Een andere reden voor het vervangen van de binnendeur kan te maken hebben met de conditie van de deur. Aangezien een binnendeur regelmatig open en dicht gedaan wordt, is het goed mogelijk dat de deur gaat slijten. Dit kun je niet alleen aan de deur zelf zien, maar mogelijk ook aan bijvoorbeeld de scharnieren.

Gaat de huidige deur stroef open en dicht? Of zie je dat de deur bijvoorbeeld aan de onder- of zijkant volledig begint te slijten? Ook dat zijn duidelijke signalen dat het tijd is om een nieuwe binnendeur te gaan plaatsen.

Ook is het goed mogelijk dat je in jouw huis last van tocht hebt. Deze tocht kan ontstaan doordat een deur niet meer helemaal goed in het kozijn valt. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn bij jouw voordeur, maar ook bij jouw tussendeur. Als dat het geval is, komt de koude lucht moeiteloos in jouw woonkamer terecht. Dit gaat niet alleen ten koste van het wooncomfort, maar zorgt ook voor een hogere energierekening. Ook met het oog op de duurzaamheid en isolatie van jouw woning is het zaak om een nieuwe deur af te hangen.

Verder is het ook nog mogelijk dat je voor een compleet andere inrichting in jouw woning bent gegaan. Mogelijk heb je een muur afgebroken en wil je ergens anders een nieuwe muur in jouw huis plaatsen. In deze muur heb je uiteraard ook een deur nodig; ook in dat geval is het dus aan te raden om zelf een deur af te hangen.

Het afhangen van een deur hoeft dus niet altijd ter vervanging te zijn. Ook als je een nieuwe ruimte in jouw huis gecreëerd hebt, is het zaak om een binnendeur in jouw huis te gaan plaatsen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een vakman voor inhuren. Daarover lees je hieronder iets meer!

Deur laten afhangen

Stel jij het afhangen van de deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je deur te laten afhangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de deur komt afhangen. 

Waarom zelf een deur afhangen?

Ben jij hoog toe aan een nieuwe binnendeur? Wil jij graag een bestaande deur door een nieuwe, fraaie deur gaan vervangen? Dan is het allereerst zaak om een nieuwe deur uit te gaan kiezen; daarover vertellen wij je verderop in dit artikel véél meer.

Als je eenmaal de gewenste deur gevonden hebt, moet je nóg een belangrijke knoop door hakken: ga je zelf de deur afhangen of huur je een vakman voor in? Het is een feit dat beide mogelijkheden de nodige voordelen met zich mee brengen, maar voor elke handige doe-het-zelver is het absoluut aan te raden om zélf een deur af te hangen.

Nieuwe deur afhangen

Waarom wij dat aan kunnen raden? Nou, onder meer omdat je hiermee toch van een flinke kostenbesparing kunt genieten. Het afhangen van een deur is een arbeidsintensieve en ook vrij langdurige klus. Dat is zéker het geval als je de deur echt 100% perfect af wilt hangen in het kozijn.

Als je hier een vakman voor in gaat huren, ben je verzekerd van een goed resultaat. Je bent tegelijkertijd ook verzekerd van een flinke rekening. Als je besluit om zelf de deur af te gaan hangen, kun je dat bedrag dus besparen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is enige tijd vrij te maken.

Bovendien is het – naar onze mening – ook nog leuk om een deur af te hangen. Tijdens het proces heb je wellicht enig last van irritaties, maar daar komt al snel verandering in. Als de nieuwe binnendeur eenmaal prachtig in het kozijn hangt, heb je namelijk geen reden meer tot klagen. Op dat moment ervaar je alleen maar een trots en voldaan gevoel. Je hebt het immers maar mooi voor elkaar gekregen!

In onze ogen is het dus zeker verstandig om zelf een deur af te hangen. Zie je dat echter niet zitten? Dan kun je uiteraard ook een vakman inhuren. Via de oranje buttons in dit artikel kun je direct offertes opvragen bij vakmensen bij jou in de buurt!

Deur laten afhangen

Stel jij het afhangen van de deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je deur te laten afhangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de deur komt afhangen. 

Zelf een deur afhangen; welke voorbereidingen moet je treffen?

Heb je besloten om zelf de deur af te hangen? Leuk! In de rest van dit artikel vind je alle benodigde informatie voor deze leuke klus. Zo bespreken we onder meer welke benodigdheden je moet treffen en hebben we een volledig stappenplan voor je opgesteld. Voordat we die onderwerpen gaan bespreken, willen we eerst bespreken welke voorbereidingen je moet treffen.

Oude deur uit het kozijn halen

Is het de hoogste tijd om één of meerdere binnendeuren te gaan vervangen/ Voordat je de nieuwe deur af kunt hangen, is het zaak om de oude deur uit het kozijn te halen. In veel gevallen kun je hiervoor de scharnieren losschroeven, waarna je de deur zo uit het kozijn kunt tillen.

Hoe je het beste een deur uit de scharnieren kunt halen? Dat zie je in onderstaande informatie video. In deze video – van net iets meer dan 1 minuut – zie je exact hoe je de scharnieren los kunt halen. Nadat je de scharnieren los gehaald hebt, kun je de deur zo uit het kozijn tillen.

Nieuwe deur kopen

Wil je een binnendeur in jouw huis vervangen? Dan is het zaak om een compleet nieuwe deur aan te gaan schaffen. Deze deur moet de juiste afmetingen hebben én moet qua uitstraling ook aan jouw voorkeuren voldoen. Bij het uitzoeken van een nieuwe deur zijn er echter wel enkele criteria waar je goed op moet letten.

Zo is het allereerst goed om te weten dat er twee soorten binnendeuren bestaan:

  • Een stompe deur: dit is een deur die volledig in het kozijn wegvalt en opgehangen wordt met scharnieren.
  • Een opdekdeur: dit is een deur die deels op het kozijn ligt en opgehangen wordt met paumellescharnieren.

Wat de beste keuze is? Dat is eigenlijk afhankelijk van de sponning van het kozijn. Is de sponning 16 bij 40 mm? Dan heb je voldoende ruimte om een stompe deur te plaatsen. Is de sponning slechts 16 bij 25 mm? Dan past een stompe deur niet en moet je dus kiezen voor een opdekdeur.

Wil je het graag zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken? Dan is het aan te raden om voor een opdekdeur te gaan. Het afhangen van een opdekdeur is namelijk makkelijker dan het afhangen van een stompe deur!

Heb je eens keus gemaakt tussen de twee soorten deuren? Dan moet je ook goed naar de afmetingen van de deur én naar het design van de deur kijken. Zorg ervoor dat de afmetingen van de deur perfect passen bij de afmetingen het kozijn.

Wat betreft de uitstraling van de deur heb je vrije keuze. Je kunt kiezen tussen verschillende materialen, tussen verschillende vormgevingen en tussen verschillende kleuren. Kun je niet de deur in de gewenste kleur vinden? Dan is het bij sommige materialen ook nog mogelijk om de deur in de gewenste kleur te verven!

Kozijn voorbereiden

Is er al jarenlang niks aan het kozijn of de deurpost gedaan? Dan is dit ook het moment om het kozijn/deurpost even van een nieuw likje verf te voorzien. Zorg ervoor dat je het materiaal eerst netjes opschuurt en haal vervolgens de juiste verf in huis.

Wil je weten welke verf je het beste kunt kopen? Check daarvoor ons artikel ‘Verf voor kozijnen’. Wil je weten hoe je vervolgens met deze verf jouw kozijnen het beste kunt schilderen? Daarvoor kun je ons artikel ‘Kozijnen schilderen’ raadplegen. Met deze twee artikelen kun je je in ieder geval perfect voorbereiden.

Deur laten afhangen

Stel jij het afhangen van de deur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je deur te laten afhangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de deur komt afhangen. 

Welke benodigdheden heb je nodig?

Heb je de oude deur uit het kozijn gehaald? Heb je ook direct een nieuwe deur uitgezocht en aangeschaft? Dan ben je bijna in staat om te beginnen met het afhangen van de deur. Voordat het zo ver is, heb je wel nog de juiste benodigdheden nodig.

Benodigdheden deur afhangen

Voor het afhangen van een deur heb je de volgende benodigdheden mogelijk nodig:

Welke benodigdheden je precies in huis moet halen? Dat is volledig afhankelijk van het soort deur waar je voor gekozen hebt. Heb je gekozen voor een deur in bijvoorbeeld de gewenste kleur? Dan hoef je uiteraard niet de verf, grondverf, verfrollers en verfbakken aan te schaffen.

Het is in ieder geval van belang dat je een rolmaat, een potlood, een hamer, een schroefboormachine, een schuurmachine of een schaaf in huis hebt liggen. Zorg verder voor de juiste scharnieren, maar die krijg je eigenlijk altijd bij de aanschaf van de deur meegeleverd.

Hoe kun je de deur afhangen?

Zo, heb je alle benodigdheden in huis gehaald? Heb je de oude deur uit het kozijn gehaald? Heb je het kozijn ook direct van een nieuw likje verf voorzien? En is de nieuwe deur bij je thuis afgeleverd? Dan is het de hoogste tijd om de deur af te gaan hangen. Hoe je dat het beste kunt doen? Volg daarvoor onderstaand stappenplan op:

Stap 1:
Allereest is het zaak om jouw kozijn heel nauwkeurig op te gaan meten. Als het goed is, heb je dit ook al gedaan bij het uitkiezen van een nieuwe deur. Desalniettemin kan het geen kwaad om het kozijn nogmaals op te meten. Je kunt dit het beste op de volgende manier doen:

  • Hoogte van het kozijn: meet zowel links als rechts de hoogte van het kozijn op. Mogelijk loopt het kozijn nét iets scheef, waardoor je de deur ook nét iets schever af moet zagen/op moet schuren.
  • Breedte van het kozijn: meet de breedte aan de bovenkant, het midden de onderkant op. Mocht het kozijn niet helemaal lijnrecht naar beneden lopen, kun je dat op deze manier tijdig constateren.

Stap 2:
Het is nu zaak om de deur volledig op maat te gaan maken. Met behulp van een schaaf of met een schuurmachine kun je bijvoorbeeld enkele millimeters van de deur af halen.

Ons advies is om sowieso de volgende stelregel aan te houden: de deur moet 3 mm smaller zijn dan de sponningmaat van het kozijn.

Stap 2a:
Was het noodzakelijk om een deel van de deur bij te schaven? Dan is ons advies om de deur nog even goed af te schuren en volledig stofvrij te maken. Op die manier voorkom je dat je in een later stadium bijvoorbeeld stofdeeltjes onder de verflaag van de deur ziet zitten.

Stap 3:
Is de deur volledig op maat gemaakt? Dan kun je de scharnierposities in het kozijn af gaan tekenen. Het advies is om daarbij de volgende maten aan te houden:

  • Bovenste scharnier: op 12 cm van de bovenkant van het kozijn
  • Onderste scharnier: op 30 cm van de onderzijde van het kozijn
  • Middelste scharnier: precies tussen het bovenste en onderste scharnier in

Stap 4:
Vervolgens is het zaak om de afgetekende posities uit het kozijn te gaan steken. Je kunt dit doen door met een beitel precies het juiste oppervlakte uit het kozijn te steken.

Heeft er in dit kozijn al een deur gehangen? Dan is het mogelijk niet eens noodzakelijk om deze stap uit te voeren. In dat geval is het wél van belang om goed de locaties van de scharnieruitsparingen op te meten.

Stap 5:
Je kunt nu ook de scharnieren op de deur af gaan tekenen. Hierbij kun je in principe de deur alvast in het kozijn neerzetten, waarna je de juiste afmetingen af kunt tekenen. Deze stap is lastig om uit te leggen; we raden je daarom aan om de video aan het einde van dit stappenplan goed door te nemen.

Stap 6:
Je kunt nu de scharnierbladen op de deur gaan monteren. Hoe je dit precies moet doen, is afhankelijk van het scharnier. Bij sommige scharnieren zijn twee schroeven voldoende, terwijl je bij andere scharnieren drie schroeven moet gebruiken.

Stap 7:
Hang nu de deur in het kozijn. Schroef het bovenste scharnierblad en het onderste scharnierblad vast aan de uitsparingen in het kozijn. Je kunt nu de deur nog stellen, mocht dit nodig zijn. Hangt de deur perfect? Dan kun je ook het middelste scharnierblad vast schroeven.

Stap 8:
Je kunt nu de deur volledig af gaan werken. Plaats mogelijk glasplaten in de deur (indien gewenst) of schilder de deur in het gewenste kleurtje. Maak vervolgens de deur stofvrij en geniet van jouw nieuwe binnendeur!

Wil je bovenstaand stappenplan nou in beeld terugzien? Check dan zeker even onderstaande video. Deze video laat héél duidelijk stap voor stap zien hoe je een deur kunt afhangen:

Deur laten afhangen

Met de informatie uit dit artikel kun je zelf een deur afhangen. Zie je dat echter niet zitten? dan kun je er altijd nog voor kiezen om een vakman in te huren. Via de onderstaande button kun je direct offertes opvragen bij vakmensen bij jou in de buurt.

Als je via bovenstaande button offertes op gaat vragen, is het advies om jouw aanvraag zo duidelijk mogelijk te benoemen. Nadat je dit gedaan hebt, ontvang je binnen de kortste keren voordelige offertes van vakmensen bij jou uit de buurt!

Slotwoord

Ben je jouw huidige binnendeur volledig zat? Wil je jouw huis van een nieuwe uitstraling voorzien? Of is jouw huidige binnendeur wellicht beschadigd of volledig uit het kozijn gevallen? Met de informatie uit dit artikel kun je direct zelf een nieuwe deur afhangen. Wij wensen je veel succes met deze leuke en toch wel uitdagende klus!

Tresna.nl
Logo